طرز تهیه عصاره استخوان و آب قلم
آب استخوان یا بهتر است بگوییم آب قلم یک ماده بسیار مغذی و پرخاصیت است. در حال حاضر تحقیقات چندانی در این مورد انجام نشده اما بسیاری از کارشناسان تغذیه و سلامت خوردن آن را توصیه میکنند. اخیرا استفاده از آن به عنوان نوشیدنی و یا استفاده از آن در انواع اسموتی به همراه میوهها، بسیار متداول شده است. این ماده خوشمزه و غنی به راحتی در خانه درست میشود.
آب قلم چیست؟
آب قلم و یا واژه متداول آن یعنی آب استخوان مایعی به جا مانده از پختن گوشت و استخوانهای همراه با مفاصل در آب برای مدت زمانی طولانی است. علاوه بر استخوان،ها، مفاصل و غضروف، آب استخوان اغلب اوقات حاوی سبزیجات، گیاهان معطر و ادویهها و گاهی هم مقداری سرکه سیب است.
سبزیجات، گیاهان معطر و ادویهها به آب استخوان طعم میدهند اما گاهی اوقات مقداری گیاهان دارویی همچون قارچهای ریشی و یا آشواگاندا (این گیاه با نام پنیر باد به صورت خودرو در سیستان و بلوچستان رشد میکند)، برای استفاده از خواص درمانی منحصر به فرد آنها استفاده میشود.
یک ماده اسیدی همچون سرکه سیب به تجزیه بهتر پروتئینهای موجود در مفاصل کمک میکند و کلاژن را ژلاتینه میکند که یک پروتئین سازنده واحدهای ساختمانی بدن است. شما میتوانید از این ماده در انواع سوپ، خورش و سسهای غلیظ استفاده کنید و یا آن را به عنوان یک نوشیدنی میل کنید. نوشیدن این ماده برای افراد بیمار هم مفید است.
چه تقاوتی بین آب قلم، عصاره استخوان و آب گوشت وجود دارد؟
آب گوشت، عصاره استخوان و آب قلم ظاهرا مشابه هستند. برای آشپزی هر کدام از آنها را میتوان به جای دیگری استفاده کرد اما چند تقاوت اساسی بین آنها وجود دارد. به عنوان مثال، آب گوشت، عصاره استخوان و آب استخوان به روشهای متفاوتی درست شده و به طور متفاوتی استفاده میشوند.
- آب گوشت از گوشت به دست میآید و در زمان کوتاهتری پخته میشود. آب گوشت بیشتر طعم گوشت میدهد و اغلب با سایر مواد پخته میشود و به عنوان یک ماده تقویت کننده برای اغلب افراد به خصوص افراد ضعیف بنیه استفاده میشود.
- عصاره استخوان از مفاصل گوشت دار و استخوان ساخته میشود، در مدت زمان متوسطی درست میشود و از آن به عنوان پایه غذاهایی مثل خورش و سوپ استفاده میشود.
- آب قلم یا آب گوشت و استخوان از انواع مفاصل گوشت دار و استخوانها درست میشود، برای زمانی طولانی پخته میشود و معمولا به عنوان نوشیدنی استفاده میشود.
برای تهیه عصاره استخوان از کدام استخوانها باید استفاده کرد؟
نوع استخوان مورد استفاده نوع بافت و غلظت آب قلم را تعیین میکند که باعث میشود بافت غلیظ و ژلاتینی داشته باشد. کلاژن از بافت پیوندی موجود در گوشت، غضروف و استخوانها به دست میآید. بنابراین آب استخوان علاوه بر داشتن طعمی عالی، سرشار از پروتئین و ژلاتین است، استخوانهای متفاوتی را انتخاب کنید که شامل مفاصل و استخوانهای گوشتی باشد.
- برای آب قلم و استخوان با استخوان گوساله، از زانو و استخوانهای زانو و استخوانهای ساق پا استفاده کنید. شما میتوانید از استخوانهای مغزدار و حتی دنده هم استفاده کنید اما باید بدانید که استخوانهای مغزدار طعم کمتر و بافت چربی ایجاد کرده و ساختار آن را ژله نمیکنند.
- برای عصاره مرغ، از مرغ کامل، پای مرغ، مرغ برشته یا کمر مرغ و بالهای مرغ استفاده میشود شما میتوانید فقط از پای مرغ هم استفاده کنید که بافت ژلاتینی ایجاد میکند.
- برای آب استخوان بوقلمون از بوقلمون برشته، کمر بوقلمون، بالها و پاها استفاده کنید.
آب استخوان چه خواصی دارد؟
آب استخوان مجموعهای از خواص تقویت کننده بدن را دارد. به عنوان مثال این ماده منبع غنی پروتئین است (حدود ۶ گرم در هر پیمانه) و مواد معدنی همچون کلسیم، فسفر (مناسب استخوان و دندانها) و پتاسیم است که به حرکت مواد مغذی به سلولها و خروج مواد زائد از سلولها کمک میکند. علاوه بر این خواص زیادی دارد که در زیر آورده شده است.
- تسکین روده و جلوگیری از نشت آن: یک پیمانه آب استخوان در روز میتواند به درمان سدرم نشت روده کمک کند اما برای حفاظت از رودههای بدون نشتی هم خوب است. ژلاتین موجود در استخوانها معمولا برای درست کردن آب قلم استفاده میشود ظاهرا حفرات داخل رودهها را میبندد. این بستن سوراخهای روده میتواند به تسکین اسهال، یبوست و سایر موارد عدم تحمل غذایی کمک کند. به همین دلیل است که بسیاری از متخصصان تغذیه، خوردن آب قلم را به بیماران دچار حساسیتهای غذایی توصیه میکنند.
- حفاظت از مفاصل: مصرف مکملهای گلوکوزامین از مدها قبل به عنوان نخستین درمان افراد مبتلا به درد مفصلی، توصیه شده است اما آب استخوان هم گلوکوزامین دارد. برخلاف داروها، آب استخوان خواص تغذیهای و بهداشتی دارد که میتواند به کاهش درد کمک کند. سولفات کوندروتین که در غضروفها یافت میشود از مفاصل حفاظت میکند به عنوان مثال به پیشگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
- کلاژن را تقویت میکند: خاصیت اصلی آب استخوان که در فرایندی کند درست میشود، تجزیه استخوانها و بافت مفاصل گوشت است. با نوشیدن آب استخوان، کلاژن را مصرف میکنید که واحد ساختمانی سلولهای بدن از پوست گرفته تا استخوان و مغز است و همچنین ژلاتین (فرمی از کلاژن که به هضم کمک میکند) که هر دوی اینها به میزان زیادی تسکین دهنده هستند. کارشناسان بر این باورند که امکان دارد با خوردن آن فواید تقویت کننده مفاصل و پوست ناشی از کلاژن را به دست آورید اما تحقیقات نشان دهنده تقویت در انعطاف پذیری پوست و خطوط چروک از مکملهای کلاژن است.
- خواب بهتر: تحقیقات نشان داده است که گلیسین موجود در آب استخوان معمولا به تقویت خواب و رفع خستگی کمک میکند.
- تامین سلامت سیستم ایمنی: به دلیل غلظت بالای مواد معدنی در آب استخوان، این ماده به عنوان سوپرفود شناخته میشود که سیستم ایمنی را تقویت میکند.
- تقویت استخوان: فسفر، منیزیم و کلسیم موجود در آب قلم، مواد معدنی ضروری برای سلامت استخوانها را تامین میکند.
- دریافت پروتئین بیشتر: ما به تغذیه بر اساس آب قلم اصراری نداریم. این ماده مواد ضروری همچون اسیدهای آمینه را به میزان زیاد ندارد. با این وجود اگر زیاد اهل گوشت خوردن نباشید یا مصرف این ماده به صورت مرتب و توصیه شده نباشد، این ماده میتواند به اسیدهای آمینه پروتئین حیوانی از طریق استخوانها کمک کند. اسیدهای آمینه برای بهبود عضلات و انرژِی مهم هستند که دو عامل مهم در تقویت تناسب اندام و تقویت عضلات هستند.
- تغذیه سالمتر: خوردن آب استخوان در بسیاری از کشورها به صورت نوشیدن آن در فنجان است اما روشهای بسیاری برای استفاده از این ماده وجود دارد. در زیر روشهای مختلفی برای استفاده از این ماده آورده شده است.
روشهای استفاده از آب استخوان
ایده نوشیدن آب استخوان در فنجان ممکن است کمی عجیب باشد اما نگران نباشید روشهای دیگری هم وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها آّب قلم را در تغذیه روزانه خود بگنجانید.
- نوشیدن به صورت مستقیم: آن را در فلاسک ریخته و هر بار مقداری از آن را به عنوان ناهار سر بکشید.
- استفاده در انواع دمپخت: درست کردن دمپختک، گمنه (کته بلغور) و کینوای پخته یکی از روشهای خوب برای استفاده از غلات است. شما میتوانید در عوض آب از آب قلم استفاده کنید. این ماده هم چربی لازم را دارد و هم طعم عالی به غذای شما میدهد.
- فریزر کردن: آب استخوان را داخل قالب یخ بریزید و برای استفادههای بعدی فریز کنید. شما میتوانید هر بار مقداری از آن را برای استفاده حال حاضرتان استفاده کنید.
- درست کردن سوپ و خورش: این روش یکی از آنهایی هست که اغلب ما انجام میدهیم. میتوانید آّب استخوان را به تنهایی یا همراه با مقداری آب در سوپ همیشگیتان استفاده کنید. یکی دیگر از روشها هم استفاده از آن در انواع خورشهای معمول مثل قیمه و یا قورمه سبزی است که علاوه بر دادن لعاب به خورش، طعم بی نظیری به آن میدهد. خورش آب قلم هم یکی از آن خورشهای مقوی است که با گذاشتن استخوان و حبوبات به همراه مقدار کمی سیب زمینی و گوجه در زودپز پخته میشود. این خورش بسیار خوشمزه و معادل با دیزی است.
- اسموتی آب استخوان: این یکی از روشهای مورد علاقه من برای استفاده از آب قلم است، فقط حواستان باشد که برای استفاده از آن در این روش حواستان به استفاده از فلفل موقع درست کردن آّب استخوان است. انواع اسموتی مخلوط توت و اسموتی سبز از این ماده استفاده میشود.
آب قلم چگونه درست میشود؟
درست کردن آب استخوان شامل چند مرحله است که اغلب برای انواع استخوان از این روش استفاده میشود فقط گاهی ممکن است بعضی افراد کمی مراحل را تغییر دهند که در زیر خواهیم گفت:
- برشته کردن استخوان: برشته کردن استخوان باعث میشود پروتئینها باعث میشود رنگ آب استخوان ما قدری تیرهتر شود و طعم کاراملی و برشتهای هم بگیرد. این کار مزیت دیگری هم دارد که جدا شدن چربیهای استخوانهاست که میتوانید آنها را در صورت تمایل در غذاهای دیگر بریزید و یا اگر اهل رژیمهای کم چرب هستید، آن را دور بریزید.
- استفاده از سرکه سیب به عنوان ماده اسیدی: یک ماده اسیدی به تعادل در طعم آن کمک میکند و همچنین باعث جدا شدن بهتر پروتئین از بافت استخوانی میشود.
- آب کافی روی استخوانها بریزید اما خیلی زیاد نباشد. آب استخوان ژلهایتر و غلیظتر از آّب گوشت است چون آب کمتری در آن استفاده میشود.
- هر گونه کف یا جرم روی آن را بردارید، اگر چه این ماده بیشتر از پروتئین درست شده و برای خوردن بد نیست اما میتوانید طعمی بد و ظاهری کف آلود ایجاد میکند.
طرز تهیه آب استخوان
مواد لازم
- استخوان گوساله، بره، مرغ و یا بوقلمون: ۱ تا ۱/۵ کیلو
- سرکه سیب: ۱ قاشق غذاخوری
- کرفس، هویج و پیاز درشت خرد شده: ۴ پیمانه
- برگ بو: ۲ تا ۳ عدد
- فلفل سیاه: ۱/۲ قاشق چایخوری
- نمک: ۱ قاشق چایخوری
- آّب تصفیه: به میزان لازم
مرحله اول: تمیز کردن و برشته کردن استخوانها: کلید اصلی برای داشتن بهترین طعم، برشته کردن آنها در مرحله اول است. اگر دوست دارید که آنها را بلانچ کنید، میتوانید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب بجوشانید سپس برشته کنید. به این ترتیب ناخالصیهای آن دور ریخته میشود اگر چه من اغلب آنها را برشته میکنم سپس همراه با مقداری آّب و کمی سرکه میجوشانم. بعد این آّب را دور بریزید. شما هر کدام را که بخواهید میتوانید انجام دهید. در مورد استخوان گوساله بهتر است ابتدا آن را بلانچ کرده سپس برشته کنید. به این منظور فر را با حرارت ۲۰۰ درجه سلسیوس گرم کنید. داخل یک سینی مخصوص فر مثلا سینی تفلون، قطعات استخوان را بچینید و هر سمت آن را به مدت ۲۰ دقیقه برشته کنید تا کاملا برشته شده و روغن آن خارج شود. میتوانید این روغن را دور بریزید.
طرز تهیه در قابلمه
- داخل قابلمه سوپ یا قابلمه سرامیکی ضخیم، استخوان، سرکه سیب، هویج، پیاز، کرفس، برگ بو، دانههای فلفل سیاه و نمک را بریزید. میتوانید مقداری سیر هم اضافه کنید.
- قابلمه را با آب تصفیه شده پر کنید تا روی استخوانها تا حدود ۲ سانت به وسیله آّب پوشیده شود. بگذارید مخلوط به مدت ۳۰ دقیقه بماند.
- قابلمه را روی حرارت متوسط به بالا بگذارید تا آب جوش آید سپس حرارت را کم کنید تا به آرامی بپزد. شما میخواهید فقط کمی حباب داشته باشد. درب را کمی باز بگذارید. برای استخوان بوقلمون به مدت ۲۴ ساعت و برای استخوان گوشتهای قرمز به مدت ۴۸ ساعت بگذارید بپزد. اگر نمیتوانید شب تا صبح بالای سر قابلمه باشید میتوانید آن را شب در یخچال (البته همراه با درب) گذاشته و صبح دوباره کارتان را ادامه دهید.
- موقعی که زمان پختن تمام شد، یک آبکش را روی قابلمه گذاشته و در صورت تمایل چند لایه پارچه تنظیف هم داخل آبکش بگذارید. محتویات قابلمه را داخل آبکش خالی کنید. سپس آّب استخوان موجود در قابلمه را داخل شیشههای دردار بریزید و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
- وقتی که کاملا سرد شدند، لایه چربی روی آن را با قاشق بردارید. این چربی را دور بریزید و یا داخل غذا بریزید.
طرز تهیه در زودپز
- داخل قابلمه زودپز، استخوانها، سرکه سیب، هویج، پیاز، کرفس، برگ بو و نمک را ریخته و در صورت تمایل سیر هم اضافه کنید.
- روی آنها آّب تصفیه بریزید بطوری که روی استخوانها را تا حدود ۲ تا ۳ سانت بپوشاند (یا تا خط ماکزیمم زودپز برقی آّب بریزید). بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه در این وضعیت بمانند.
- درب آن را کاملا بسته و روی فشار پایین به مدت ۳ ساعت برای استخوان بوقلمون و یا مرغ و ۴ ساعت برای گوساله قرار دهید. وقتی این زمان به پایان رسید، فشار به طور طبیعی آزاد خواهد شد. برای زودپزهای غیر دیجیتال و دستی، آن را روی حرارت کم گاز به مدت ۲ تا ۳ ساعت بپزید.
- آن را از صافی رد کنید و داخل شیشه دردار ریخته و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
- وقتی سرد شد لایه چربی روی ژله را با قاشق بردارید. اگر پس از برشته شدن روغن جدا شده را دور بریزید و داخل آبکش هم از پارچه تظیف استفاده کنید این مقدار چربی خیلی جزئی خواهد بود. من پس از رد کردن آن در آبکش، محتویات قابلمه را از الک ریز هم رد میکنم تا میزان چربی خیلی کاهش یابد.
برای آرام پز
- مواد لازم را داخل قابلمه آرام پز بریزید.
- روی آن را با آب تا حدود ۲ سانت بالای مواد، پر کنید. به مدت ۳۰ دقیقه بگذارید مواد بمانند.
- کمی درب آن را بگذارید و روی حرارت کم به مدت ۲۴ برای ماکیان و ۴۸ برای استخوان گوشتهای قرمز بگذارید مواد بپزند.
- همانند دفعه قبل آن را از صافی رد کنید و در شیشه بریزید و پس از سرد شدن لایه چربی اضافی را جدا کنید.
- نکته مهم: این نوع خوراکی در واقع عصاره استخوانی است که همراه با مقداری گوشت است بنابراین با آب استخوان که رنگ روشنتری دارد، کمی متفاوت است اما به خاطر مصطلح بودن از عبارت آب استخوان استفاده شده است.
چگونه آب استخوان را ژلهای کنیم؟
- ظرف را بگذارید روی گاز به جوش آید سپس فورا حرارت را کم کنید تا روی حرارت بسیار ملایم بپزد. قل خوردن آرام روی حرارت پایین به معنای طعم بهتر و چربی کمتر است. دمای مناسب نکته اصلی در ژلهای شدن آّب استخوان است.
- آب را چند ساعت قل بدهید نه چند روز. پختن ملایم به مدت طولانی میتواند ژلاتین را تجزیه کنید و هیستامین را آزاد کند که بعضی افراد به آن حساسیت دارند. همچنین با پختن در زمانی کوتاهترپروتئین بیشتری همراه با طعمی بهتر نصیب شما خواهد شد. و به این ترتیب انرژی کمتری هم مصرف خواهد شد.
چگونه آب استخوان با طعم بهتری درست کنیم؟
- گیاهان معطر و دارویی و ادویههای خوش عطر را در ابتدا اضافه کنید. فلفل سیاه، گیاهان برگی همچون برگ بو و ریشه خشک شده آویشن طعمشان را آزاد کرده و به استخوان میدهند. اگر میخواهید از آن برای استموتی استفاده کنید، سعی کنید سیر و فلفل اضافه نکنید.
- سیر برشته و پیاز را در ابتدا اضافه کنید. میتوانید پیاز و سیر را به صورت خام اضافه کنید و یا ابتدا آنها را برشته کنید سپس اضافه کنید تا طعمی جادویی داشته باشید.
- سبزیجات را در انتها اضافه کنید. سبزیجاتی همچون هویج و کرفس طعم دوست داشتنی به مواد میدهند اما میتوانند طعمی شیرین، فلز مانند یا طعم سبزیجات زیاد پخته را ایجاد کنند. میتوانید ۲۰ تا ۳۰ دقیقه انتهای پخت آنها را به قابلمه اضافه کنید. البته این روش بیشتر برای پختن در قابلمه است.
- سبزیجات برگی را در انتها اضافه کنید. سبزیجات برگی همچون جعفری، ریحان و مرزه طعم خوبی به آب قلم ما میدهند. متاسفانه در همان دقایق اولیه کلیه طعم خود را از دست میدهند. بنابراین ۱۰ دقیقه آخر پخت به قابلمه اضافه کنید.
مشکلاتی که ممکن است در مورد آب استخوان داشته باشید
وقتی که آب استخوان عالی و درجه یک دارید از دیدن آن لذت میبرید اما گاهی یک کار اشتباه باعث میشود، نتیجه دلخواه به دست نیاید. اجازه بدهید که بعضی از سولاات شما را پاسخ داده و رفع اشکال نماییم.
- اب استخوان من حالت شیری رنگ به نظر میرسد، مشکل چیست؟ وقتی آب استخوان با حرارت بالا به مدت طولانی جوشانده شود حالت ابر مانند یا شیری پیدا میکند. سعی کنید دمای پایین استفاده کنید.
- روی آب استخوان کف دارد. کف روی آب استخوان را میتوانید خیلی راحت با قاشق بردارید. اگر آن را قبلا برشته و کمی جوشانده بودید سپس اقدام به پخت کامل میکردید همه آن ناخالصیها دور ریخته میشد.
- آب استخوان بوی بدی دارد. به یاد بیاورید که آیا که مرحله بلانچ کردن یا جوشاندن اولیه قبل از گذاشتن در قابلمه را انجام دادهاید یا خیر که اگر جوابتان خیر است یکی از دلایل بوی بد همان است. همچنین از استخوانی استفاده کنید که مانده نباشد.
- آب استخوان ژلهای نیست. خوب هیچ مشکلی نیست این ماده همانقدر خواص دارد که نوع ژلهای دارد اگر چه من اخیرا به قدری آن را ژلهای درست میکنم که بیشتر برای اسموتیها مصرف میشود. برای اینکه ژلهای باشد باید حتما حاوی مفاصل، پا، گردن و زانوها باشد. پای مرغ هم یک ماده ژلهای کننده است. سعی کنید میزان آب هم خیلی زیاد نباشد.
روش نگهداری آب استخوان
- یکی از روشهایی که من معمولا برای حجم کم استفاده میکنم؛ ریختن آن بصورت داغ در شیشه و سپس بستن درب آن است تا به این ترتیب با بخار خودش بسته شود. برای اینکار باید به میزان ۱ سانتی متر گردن شیشه را خالی بگذارید. میتوانید آن را در شیشه ریخته و بدون بستن درب در فریزر بگذارید پس از یخ زدن درب شیشه را بگذارید. به این ترتیب از ترکیدن شیشه جلوگیری میشود.
- ریختن آن در قالب یخ هم یکی از روشهای نگهداری آب استخوان به مدت طولانیتر است. میتوانید آن را در قالب یخ ریخته، در فریزر بگذارید سپس بعد از یخ زدن تکههای یخ زده را در پلاستیک زیپ لاک بریزید. برای استفاده هر بار مقداری از آن را در ظرفی گذاشته از شب قبل در یخچال بگذارید تا یخ زدایی شود.
طرز تهیه چند نوع اسموتی با آب استخوان
اسموتی توت فرنگی
مواد لازم
- آب استخوان: ۳ تا ۴ مکعب یخ زده
- توت فرنگی یا مخلوط توتها: ۱ پیمانه
- موز: ۱ عدد، پوست گرفته و اسلایس شده
- تخم کتان: ۱/۴ پیمانه
- آب: ۱/۲ پیمانه
طرز تهیه
- آب استخوان را داخل قالب یخ بریزید و بگذارید شب تا صبح بماند تا یخ بزند.
- توت، موز و تخم کتان را به همراه ۱/۲ پیمانه آب داخل مخلوط کن بریزید. ۳ تا ۴ عدد مکعب آب استخوان مرغ یخ زده بریزید. خوب مخلوط کنید تا اسموتی شود.
- آن را در لیوان ریخته و میل کنید. توجه داشته باشید میتوانید از آب استخوان گوساله هم استفاده کنید البته خیلی طعم دار نباشد. من برای رنگ بیشتر آن از پودر ریشه چغندر استفاده میکنم.
اسموتی سبز با آب استخوان
مواد لازم
- آب استخوان گوساله: ۳ تا ۴ مکعب یخ زده
- اسفناج: ۱ پیمانه، شسته و آب گرفته
- سیب سبز: ۱ عدد، هسته گرفته و اسلایس شده
- موز: ۱ عدد
- آب: ۱/۲ پیمانه
طرز تهیه
- از شب قبل آب استخوان را داخل قالب بریزید تا یخ بزند. اگر از آب استخوان در شیشه استفاده میکنید.، ۲ تا ۳ قاشق کافی است.
- اسفناج، سیب، موز و ۱/۲ پیمانه آب را دال مخلوط کن بریزید. مکعبهای آب استخوان را اضافه کنید.
- آن را به مدت ۳۰ تا ۴۵ ثانیه یا بیشتر بنابر نوع مخلوط کنتان، با هم مخلوط کنید و در لیوان ریخته و نوش جان کنید. اگر آب استخوان شما در شیشه بوده و یخ زده نیست به جای آب معمولی از چند مکعب یخ استفاده کنید.
اسموتی آب استخوان با طعم زردچوبه و زنجبیل
مواد لازم
- آب استخوان: ۱ پیمانه
- شیر نارگیل یا هر شیر گیاهی دیگر: ۱ پیمانه
- زنجبیل تازه: ۱/۲ اینچ
- پودر زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- پودر دارچین: ۱ قاشق چایخوری
- عسل: ۲ قاشق چایخوری (اختیاری)
- اسانس وانیل: ۱ قاشق چایخوری
- کلاژن: ۱ اسکوپ، اختیاری
- مواد تزئین: میوه، مغزها، کره آجیلی یا چیپس نارگیل
طرز تهیه
- همه مواد بجز مواد تزئین را داخل مخلوط کن ریخته و تا زمانی که به شکل اسموتی درآید، مخلوط کنید.
- آن را داخل کاسه ریخته و روی آن را با مواد مورد علاقه خود تزئین کنید.
ترجمه و تالیف اختصاصی توسط مجله قرمز
منابع