طرز تهیه بامیه در فر
شیرینی بامیه در فر با چندین طعم و هم از نوع گیاهی و هم غیر گیاهی است که همگی در فر و بدون نیاز به سرخ کردن درست میشوند. به این شیوه شما یک شیرینی سالمتر و کم خطرتر خواهید داشت و دیگر مجبور نیستید با دیدن روغن و شیره فراوان شیرینی، دچار عذاب وجدان شوید.
شیرینی بامیه یکی از پرطرفدارترین شیرینیها در کشور ما به خصوص در ماه رمضان است. این شیرینی در اصل یک خمیر سرخ شده است که به طور سنتی در کشورهایی همچون اسپانیا و پرتقال در قاره اروپا و بسیاری از کشورهای آسیا مثل فیلیپین، هند و حتی کشورهای جنوب غربی آسیا بسیار متداول است.
منشا بامیه نامشخص است. بعضی میگویند که از طریق چین به پرتقال رفته است. بعضی هم میگویند که چوپانان اسپانیایی به جای نان تازه از آن استفاده میکردند. بهر حال این خمیر سرخ شده در بسیاری از کشورهای جهان یک شیرینی خیابانی پرطرفدار است.
بامیه اصولا خمیری است که به صورت گرم تهیه میشود سپس در قیف ریخته شده و به صورت تکههایی با اندازه مناسب در روغن انداخته و سرخ میشود. معمولا در کشور ما بامیه پس از سرخ شدن و رفتن روغن اضافه در شیره انداخته میشود اما در کشورهای دیگر بامیه سرخ شده در شکر و دارچین زده میشود و بسیاری اوقات با سس شکلات و یا سس دولچه لچه همراه میشود.
روش درست کردن بامیه در فر برای کسانی ست که دوست ندارند شیرینیهای سرخ شده بخورند و یا به دلایل سلامتی از چربی و شیرینی زیاد اجتناب میکنند. شیرینی بامیه در فر تقریبا با سبک و سیاقی مشابه با بامیه معمولی درست میشود اما به جای سرخ کردن در روغن در سینی فر گذاشته شده و پس از برشته شدن در شکر و دارچین زده میشود، شما میتوانید حتی شکر و دارچین هم استفاده نکنید و آن را ساده با چای یا نوشیدنیهای گرم دیگر و یا سس شکلات سرو کنید.
برای شکل دادن خمیر بامیه میتوان آن را در قیف ریخته و هر بار مقداری از آن را توی سینی ریخته و به اندازه مناسب برش بزنید. حتی میتوانید به جای استفاده از قیف آن را در قالب دونات مخصوص فر بریزید و به شکل دونات درآورید. پس از گذاشتن در فر اجازه میدهید تا روی آن برشته و ترد شود. سپس از فر درآورده و در شکر بزنید.
نیازی نیست که حتما آن را به شکل بامیه ساده و بلند درآورید. نوع لقمهای و کوچک آن هم خوب است. انواع شکلهای قلبی، دایرهای، شکل نان خامهای و حتی دایره پیچی هم مرسوم است. در مورد دایره پیچی میتوانید بین دو بخش آن خامه یا شکلات بگذارید و به شکل نان خامهای سرو کنید. به نظرم با این اوصافی که رفت، شما دستتان برای درست کردن بامیه به شیوه دلخواه بازتر است و ارزش امتحان کردن را دارد.
بامیه رژیمی در فر با شکلات داغ
مواد لازم
- آب: ۱ پیمانه
- کره: ۵ قاشق غذاخوری
- شکر قهوهای: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک: ۱/۲ قاشق چایخوری
- آرد همه کاره: ۱/۲ پیمانه
- آرد گندم کامل: ۱/۲ پیمانه
- تخم مرغ: ۲ عدد
- اسانس وانیل: ۱/۲ قاشق چایخوری
- شکر: ۱/۴ پیمانه
- دارچین: ۱ قاشق چایخوری
مواد لازم برای شکلات داغ
- شکلات نیمه شیرین ۶۰%: ۱/۲ پیمانه خرد شده
- خامه چرب: ۱/۴ پیمانه
- شیر: ۱/۴ پیمانه
طرز تهیه
- فر را با حرارت ۲۲۰ درجه سلسیوس روشن کنید. کف دو عدد سینی کلوچه را با کاغذ مخصوص فر بپوشانید و روی آن را با اسپری روغن چرب کنید.
- آب، کره، شکر قهوهای و نمک را داخل قابلمهای با اندازه متوسط روی حرارت ملایم گاز مخصو کنید. بگذارید به جوش آید. به آرامی هم بزنید.
- آن را از روی حرارت برداشته و آرد را داخل کنید و بهم بزنید. مخلوط باید یک خمیر منسجم را تشکیل دهد اگر نیاز بود به مدت ۳۰ ثانیه دیگر آن را گرم کنید، فقط در حدی که خمیر سفت شده و براقیت آن از بین برود. نگذارید کره از اطراف خمیر جدا شود.
- خمیر را با سرعت متوسط هم زن به مدت یک دقیقه میکس کنید. در حین هم زدن خمیر، تخم مرغها را و وانیل را با همزن سیمی هم بزنید. کم کم آن را به خمیر داخل کاسه همزن اضافه کنید. منتظر بمانید تا کل خمیر با هم مخلوط شود. وقتی که همه تخم مرغ با آن مخلوط شد، خمیر باید حالت انعطاف پذیر و براق داشته باشد اما قابلیت حفظ شکل خود را داشته باشد. اگر خمیر شل است به هم زدن ادامه دهید تا زمانی که مقداری شکل دانهای بگیرد.
- قیف خامه را روی یک لیوان قرار دهید و لبهها را به سمت بیرون بدهید با قاشق خمیر را داخل قیفی که ماسوره ستارهای متوسط روی آن قرار گرفته، بریزید. قیف را بالای سینی گرفته و با فشار از داخل قیف داخل سینی بریزید. شکل و اندازه دلخواهتان را درست کرده و هر بار با چاقو قطع کنید. بین دو خمیر بامیه، ۵ سانتی متر فاصله بگذارید.
- آنها را به مدت ۱۴ تا ۱۷ دقیقه بپزید، وسط کار آنها را بچرخانید تا بهتر برشته شوند. در حین پختن بامیه در فر ، شکر و دارچین را داخل یک کیسه پلاستیکی بزرگ ریخته و تکان دهید تا مخلوط شوند.
- شکلات را ذوب کرده و با خامه و شیر با هم بهم بزنید تا ترکیب شوند. وقتی مخلوط قهوهای غلیظ شد و کاملا صاف و یکدست به نظر میرسد. آن را داخل کاسهای کوچک برای سرو بریزید.
- وقتی بامیهها را از فر خارج کردید، بلافاصله آنها را داخل مخلوط شکر و دارچین بزنید تا کل روی آنها بوسیله این مخلوط پوشانده شود، اگر شکر به بامیهها نمیچسبد با اسپری به میزان خیلی کم روی آنها را مرطوب کنید و دوباره تکان دهید.
- آن را با دیپ شکلاتی داغ سرو کنید. نوش جان!
بامیه تنوری در فر با طعم کدو
اگر دلتان بامیهای با ظاهری نارنجی رنگ و زیبا میخواهد، مثل همیشه استفاده از پوره کدو را توصیه میکنم. من عاشق شیرینیهایی هستم که با کدو درست میشوند چون عاشق رنگ زیبای آنها هستم. این نوع از شیرینی بامیه در فر که با پوره کدو درست میشود همانند سایر دوستان پاییزیاش حاوی ادویههای خوش طعمی ست که گرما بخش قلبها هستند. شما میتوانید حتی از ادویه اسئفاده نکنید کما اینکه من در اوقات گرم سال همین کار را میکنم.
مواد لازم
- آب: ۱/۲ پیمانه (۱۲۰ میلی لیتر)
- پوره کدو: ۱/۲ پیمانه
- کره: ۶ قاشق غذاخوری (۸۵ گرم)، به صورت تکههای کوچک درآورده شود
- شکر قهوهای روشن: ۲ قاشق غذاخوری (۲۹ گرم)
- نمک: ۱/۴ قاشق چایخوری
- پودر دارچین: ۲ قاشق چایخوری
- پودر جوز: ۱/۴ قاشق چایخوری
- پودر زنجبیل: ۱/۴ قاشق چایخوری
- میخک: ۱/۸ قاشق چایخوری
- اسانس وانیل: ۱/۲ قاشق چایخوری
- آرد: ۱ پیمانه (۱۴۳ گرم)، با حجم زیاد در پیمانه بریزید
- تخم مرغ: ۲ عدد
- شکر سفید: ۱/۲ پیمانه (۱۰۰ گرم)
- کره: ۲ قاشق غذاخوری برای برس زدن روی بامیه
- سس شکلاتی داغ: مقداری برای سرو (اختیاری)
طرز تهیه بامیه تنوری
- فر را با حرارت ۲۰۰ درجه سلسیوس روشن کنید. یک سینی فر با ابعاد ۳۳ در ۴۵ را در زیر یک سینی دیگر با همین ابعاد بگذارید (این بخاطر این است که از سوختن ته بامیهها جلوگیری شود). و کف سینی را با کاغذ مخصوص فر یا لایه سیلیکونی بپوشانید.
- داخل یک قابلمه مناسب، آب، پوره کدو، کره، شکر قهوهای، نمک، ۱ قاشق چایخوری دارچین، جوز، زنجبیل و میخک را بریزید. آن را روی حرارت متوسط بگذارید و بهم بزنید. بگذارید کامل به جوش آید.
- آرد را در آن ریخته و مخلوط کنید و با استفاده از قاشق سیلیکونی به مدت ۱ دقیقه یکسره بهم بزنید (باید به شکل یک خمیر صاف و یکدست و منسجم دربیاید).
- فورا از روی گاز بردارید و داخل کاسه همزن برقی با قطعه خمیرزن بگذارید.
- سپس با سرعت پایین شروع به هم زدن کنید، تخم مرغها را یکی یکی اضافه کنید و ترکیب کنید. سرعت همزن را افزایش دهید تو با تخم مرغ اول بهم بزنید. آن را متوقف کرده و خمیرهای جمع شده در لبه را با قاشق سیلیکونی به سمت پایین برانید. خمیر باید کمی شل باشد اما مخلوط منسجم باشد.
- تخم مرغ بعدی را به همراه وانیل اضافه کنید و همین کار را تکرار کنید.
- ماسوره ستارهای بزرگ را توی قیف خامه بگذارید و خمیر را داخل قیف بریزید.
- خمیر را داخل سینی به صورت تکههایی با اندازه دلخواه یا ۱۲ سانتیمتر برای بامیههای بزرگ و ۵ سانتی متر برای بامیههای کوچک لقمهای برش بزنید. بین بامیهها قدری فاصله بگذارید.
- آن را در مرکز فر گرم شده به مدت ۲۸ تا ۳۳ دقیقه بپزید تا طلایی و برشته شود.
- در حین پختن بامیهها، داخل یک کاسه پهن، شکر سفید و ۱ قاشق چایخوری باقیمانده دارچین را مخلوط کنید.
- پس از خارج کردن بامیهها و در حالی که هنوز گرم هستند، روی آنها را با کره ذوب شده، برس بزنید. و فورا داخل مخلوط شکر و دارچین بزنید و مخلوط کنید تا روی آنها بوسیله شکر پوشیده شود. اگر بامیهها را بزرگ درست کردید، از هر دو دست استفاده کنید تا از شکستن آنها جلوگیری شود.
- بامیهها را روی توری خنک کننده بگذارید و این کار را در مورد بقیه بامیهها انجام دهید. آنها را گرم با شکلات داغ سرو کنید.
ترفندهایی برای بامیه کدو در فر
- بعد از افزودن تخم بلافاصله هم بزنید چون که نمیخواهید تخم مرغ شما داخل خمیر بپزد و خاگینه درست شود.
- اگر مواد خمیر از هم جدا میشود و یا لخته لخته میشوند، به هم زدن ادامه دهید تا خوب با هم مخلوط شوند.
- اگر هم زن کاسهای ندارید، میتوانید از همزن دستی استفاده کنید اما قطعه خمیر زن را روی ان متصل کنید.
- وقتی که بامیه گرم است روی آن را با شکر و دارچین بپوشانید. و نگذارید سرد شود.
- بامیه را گرم سرو کنید. سرد آنها هم خوشمزه است اما هیچ چیز مثل بامیه گرم لذت بخش نیست.
- برای اینکه طعم بهتری داشته باشید آنها را با شکلات داغ، نوتلای گرم شده با شیر یا آب و یا سس کارامل نمکی سرو کنید.
طرز تهیه شیرینی بامیه گیاهی در فر
برای درست کردن خمیر بامیه در فر از تخم مرغ و کره استفاده میشود که هر دو فراوردههای فرعی حیوانی هستند. اما اگر فردی گیاهخوار باشید و دلتان بامیه بخواهد باز هم میتوانید آن را به صورت گیاهی فرموله کرده و از درست کردن و خوردن آن لذت ببرید. کره یک ماده جامد است که روغن گیاهی معمولی نمیتواند جایگزین خوبی برای آن باشد. پس روغن نارگیل را که در دماهای پایین بافت متراکمی دارد، انتخاب میکنیم. همچنین دیگر نیازی به وجود تخم مرغ نیست.
مواد لازم
بامیه
- آب: ۱ پیمانه
- روغن نارگیل: ۳ قاشق غذاخوری
- شکر: ۱ قاشق غذاخوری
- نمک: ۱/۴ قاشق چایخوری
- آرد: ۱ پیمانه
- اسانس وانیل: ۱ قاشق چایخوری (اختیاری)
مواد شکری
- شکر: ۱/۴ پیمانه
- پودر دارچین: ۱/۲ قاشق چایخوری
- کره گیاهی: ۲ قاشق غذاخوری
مواد گاناش
- شکلات تلخ چیپسی: ۱/۲ پیمانه
- روغن نارگیل: ۱/۲ قاشق چایخوری
طرز تهیه
- فر را با حرارت ۱۹۰ درجه سلسیوس روشن کنید.
- داخل قابلمه روی گاز، آب، روغن نارگیل، نمک و شکر را بریزید. با هم مخلوط کنید تا زمانی که روغن نارگیل ذوب شود و آب به جوش آید.
- وقتی آب جوش آمد، حرارت را خاموش کنید و آرد را اضافه کنید. با همدیگر به هم بزنید تا خمیر شکل بگیرد. آن را به مدت ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا خنک شود.
- شکر و دارچین را داخل یک کاسه پهن یا قالب نان ساندویچ، ترکیب کنید.
- خمیر خنک شده را داخل کیسه خامه بریزید. بامیهها را داخل سینی آماده شده به صورت قطعات نوارهایی به بلندی ۱۵ سانتیمتر درست کرده و با چاقو ادامه آن را برش بزنید. سینی را در فر گذاشته و به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بامیهها را بپزید. میانه زمان پخت، آنها را برگردانید تا همه جای آن بطور یکسان پخته شود. اگر متوجه شدید که هنوز نرم هستند، به پختن ادامه دهید اگر نگران سوختن آنها هستید، روی سینی را با یک فویل آلومینیوم بپوشانید. وقتی که پخته شدند، بگذارید خنک شوند، سپس با کره گیاهی برس بزنید و داخل ظرف شکر و دارچین بزنید تا روی آن شکری شود.
- برای درست کردن گاناش، شکلات چیپسی و روغن نارگیل را با هم در مایکروفر به مدت ۱ دقیقه بگذارید تا بپزد. هر ۱۵ ثانیه بهم بزنید تا از سوختن شکلات جلوگیری شود.
ترجمه و تالیف اختصاصی توسط مجله قرمز
منابع