هویج سیاه یکی از مواد غذایی است که در بعضی از نقاط جهان مورد استفاده قرارمی گیرد. البته بسیاری از افراد در سراسر جهان ممکن است هرگز هویج سیاه را ندیده یا مصرف نکرده نداشته باشند، اما مصرف این نوع هویج در سایر نقاط جهان مانند کشورهای آسیایی معمول است و علاوه بر سالم بودن در هر رژیم غذایی نیز مصرف آن بسیار معمول است. در این مقاله سعی خواهیم کرد که علاوه بر معرفی این ماده غذایی نگاهی جامع نیز به ویژگی و مزایای نای از مصرف این ماده غذایی داشته باشیم.
هویج سیاه چیست؟
هویج سیاه یک نوع رنگی از انواع هویج است که به لحاظ علمی بهعنوان Daucus carota subsp sativus شناخته میشود و اغلب در چین و هند یافت میشود. هویج که رنگ آن ممکن است بهطور سنتی نارنجی باشد در امریکا و سایر نقاط جهان موجود است، اما هویج میتواند در بسیاری از رنگهای دیگر شامل قرمز، بنفش، سفید، زرد و سیاه نیز موجود باشد. تغییر رنگ در درجه اول به دلیل غلظت ترکیبات موجود در انواع مختلف است. رنگ تیره انواع بنفش و سیاه، غلظت بالایی از آنتوسیانین ها را نشان میدهد، درحالیکه هویج نارنجی و زرد دارای مقادیر زیادی از بتا کاروتن و سایر مواد فعال دیگر است.
هویج سیاه دارای طعمی منحصربهفرد است که کاملاً متفاوت از هویج سفید یا نارنجی است. هویج سیاه دارای شیرینی غیرمنتظرهای در مقایسه با آنها است و همچنین دارای یک عطروطعم تند ملایم بعد از مصرف است. اگرچه این هویج در پوسته خارجی به رنگ سیاه است، اما بسیاری از آنها در مرکز خود رنگیتر هستند. هویج سیاه بیشتر در شرق یافت میشود یعنی درجایی که آنها رشد میکنند، اما در فروشگاههای مواد غذایی شما هنوز هم میتوانید این سبزیهای منحصربهفرد را پیدا کنید. عصاره هویج سیاه نیز بهطور گستردهای برای خواص بهداشتی آن مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای مصرف هویج سیاه برای سلامت انسان
هویج سیاه که غنی از مواد مغذی هستند رنگ خود را از آنتوسیانین ها به دست میآورند و برخی از مزایای بهداشتی مهم آنها شامل این موارد میشود: توانایی آنها برای درمان بیماریهایی مانند بیماری آلزایمر، توانایی شناختی بهتر، کاهش التهاب، بهینهسازی فرآیند هضم و جلوگیری از ابتلای به سرطانهای خاص.
درمان آرتریت روماتوئید
برخی از مواد فعال در هویج سیاه دارای خواص ضدالتهابی و همچنین توانایی آنتیاکسیدانی هستند که میتواند به کاهش بیماری مزمن و استرس اکسیداتیو که از جمله مواردی است که باعث آرتریت روماتوئید میشود، در فرد مصرفکننده کمک کند.
درمان سرطان
این ماده غذایی با داشتن سطوح فوقالعاده بالایی از آنتوسیانین ها، بدن شما را در برابر سلولهای سرطانی تقویت میکند. آنتیاکسیدانها میتوانند به حذف رادیکالهای آزاد و خنثیسازی فعالیتهای سرطانی در بدن کمک کنند.
کمک در فرآیند هضم
هویج از نظر فیبر رژیمی بسیار غنی است که برای داشتن سیستم گوارشی سالم ضروری است. فیبر میتواند به تحریک حرکات روده و بهبود جذب مواد مغذی در روده کمک کند. علاوه بر این، فیبر میتواند به کاهش سطح کلسترول بدن کمک کند و انسولین و گلوکز را در بدن تنظیم کند که خبر خوبی برای بیماران مبتلا به دیابت است.
پیشگیری از ابتلای به بیماری آلزایمر
آنتیاکسیدانهای موجود در هویج سیاه به این خاصیت شناختهشدهاند که رسوب پلاکت بتا آمیلوئید را در مغز کاهش میدهند که همین میتواند منجر به گرفتگی عصبی و بیماریهای نورودژنراتیو مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون شود.
بهبود بینایی
هویج به داشتن بتاکاروتن در خود شناختهشده است بهطور مستقیم از سلامت بینایی محافظت میکند. بتا کاروتن به عنوان یک آنتیاکسیدان عمل میکند و خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا را کاهش میدهد و احتمال ابتلا به کاتاراکت را کم میکند و به شما کمک میکند که به مدت طولانی بهتر ببینید!
هویج سیاه برای چه استفاده میشود؟
هویج سیاه را میتوان در بسیاری از روشهای مشابه هویج نرمال استفاده کرد. این ماده غذایی به خصوص در crudites و برای آب پز کردن، به لطف طعم شیرین آن مناسب است. میتوان این ماده غذایی را بخارپز و یا به سوپ و همچنین curries و سالاد اضافه کرد. این هویجها به دلیل شیرینی ذاتی آنها بسیار مناسب برای استفاده در ترشی هستند.
عصاره هویج سیاه همچنین دارای تعدادی از کاربردها، از جمله به عنوان یک رنگ طبیعی در مواد غذایی است. بسیاری از مردم میخواهند در عادات رژیم غذایی خویش از مواد غذایی طبیعی استفاده کنند، به این معنی که از رنگآمیزی مصنوعی غذاها جلوگیری میکنند، بنابراین عصاره هویج سیاه در این شرایط مفید است. منابع کمی از رنگهای تیره وجود دارد، بهویژه هنگامیکه این عصارهها همچنین غنی از آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی مفید باشند. این عصاره میتواند برای جایگزینی رنگهای غذایی محبوبی مانند FD & C Red 40 استفاده شود.
اثرات احتمالی ناشی از مصرف هویج سیاه
اگر چه مزایای متعدد در استفاده از هویج سیاه وجود دارد ولی پس از مصرف هویج سیاه، بعضی از عوارض مانند تغییر رنگ پوست، واکنشهای آلرژیک، مسمومیت و مشکلات مربوط به فشارخون ممکن است رخ دهد. اکثر این عوارض زمانی اتفاق میافتد که مقدار بیش از حدی از این سبزیها با فیبر بالا، پتاسیم بالا و بتا کاروتن بالا خورده شود. مصرف بیش از حد این مواد غذایی ممکن است به خصوص برای سلامت دستگاه گوارش شما، خطرناک باشد. به گفته این افراد، برخی از افراد حساسیت طبیعی به هویج دارند، بنابراین برای جلوگیری از تورم، ابتلا به بثورات پوستی و مشکلات معده باید از مصرف همه انواع هویج اجتناب کنند.
منبع مقاله :organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه شده است.