بیماری هاشیموتو بیماری است که در آن سیستم ایمنی فرد به تیروئید، غده کوچک در پایین گردن زیر سیب گلو حمله میکند. تیروئید بخشی از سیستم غدد درون ریز است که هورمونهایی تولید میکند که بسیاری از عملکردهای بدن را هماهنگ میکند.
التهاب ناشی از بیماری هاشیموتو به عنوان تیروئید لنفوسیتی مزمن شناخته میشود که اغلب منجر به کم کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) میشود. بیماری هاشیموتو شایعترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است. این بیماری در درجه اول بر زنان میانسال اثر میگذارد ما در مردان و زنان در هر سنی و حتی کودکان هم به وجود میآید.
پزشک عملکرد تیروئید را برای تشخیص بیماری تست میکند. درمان بیماری هاشیموتو با جایگزین کردن هورمون تیروئید معمولا ساده و موثر است.
علائم بیماری هاشیموتو
ممکن است در ابتدا متوجه علائم بیماری هاشیموتو نشوید یا ممکن است تورم در جلوی گلو (گواتر) بروز کند. بیماری هاشمیوتو معمولا طی سالها به کندی پیشرفت میند و موجب آسیب مزمن به تیروئید میشود که منجر به افت سطح هورمونهای تیروئد در خون میشود. علائم و نشانهها عمدتا مربوط به کم کاری غده تیروئید هستند.
علائم و نشانههای کم کاری تیروئید عبارتند از:
- خستگی و بی حالی
- افزایش حساسیت به سرما
- یبوست
- پوست خشک
- صورت پف آلود
- ناخنهای شکننده
- ریزش مو
- بزرگ شدن زبان
- افزاش وزن بدون دلیل
- سفتی و درد مفاصل
- ضعف عضلانی
- قاعدگی طولانی یا خونریزی بیش از حد (منوراژی)
- افسردگی
- افت حافظه
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد
اگر این علائم و نشانهها پیشرفت کرد به پزشک مراجعه کنید
- خستگی بدون هیچ دلیل مشخصی
- خشکی پوست
- صورت پف آلود و رنگ پریده
- یبوست
همچنین در صورتی که مشکلات زیر را داشتید، برای تست دوره ای عملکرد تیروئید باید به پزشک مراجعه کنید:
- قبلا جراحی تیروئید داشتید
- درمان با ید رادیواکتیو یا داروهای ضد تیروئید داشتید
- درمان اشعه ایکس روی سر، گردن یا بالای قفسه سینه داشتید
اگر کلسترول خون بالا دارید با پزشک صحبت کنید که آیا ممکن است در نتیجه کم کاری تیروئید باشد.
و اگر درمان هورمونی برای کم کاری تیروئید ناشی از بیماری هاشیموتو داشتید، مراجعات زمان بندی شده طبق توصیه پزشکتان را انجام دهید. لازم است تا مطمئن شوید که دوز صحیح دارو را دریافت میکنید. به مرور زمان، دوز که برای جایگزینی عملکرد تیروئید مناسب شماست ممکن است تغییر کند.
عوامل ایجاد کننده
بیماری هاشیموتو یک اختلال خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی آنتی بادیهایی میسازد که به غده تیروئد صدمه میزند. پزشکان نمی دانند که چه چیزی موجب می شود سیستم ایمنی به غده تیروئید حمله کند. بعضی دانشمندان فکر میکند که یک ویروس یا باکتری میتواند این واکنش را تحریک کند در حالی که سایر آنها معتقدند که یک نقص ژنتیکی ممکن است مسئول این موضوع باشد.
ترکیبات این عوامل از جمله وراثت، جنسیت و سن ممکن است احتمال بروز این اختلال را تخمین بزند.
عوامل خطر
این عوامل خطر ممکن است با میزان خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو مرتبط باشند:
- جنس: زنان به احتمال بیشتری دچار بیماری هاشیموتو میشوند.
- سن: هاشیموتو میتواند در هر سنی بوجود آید اما معمولا در سنین میانسالی شایع است.
- وراثت: اگر در خانواده شما سابقه تیروئید یا بیماریهای خودایمن وجود داشته باشد، به احتمال بیشتری در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید.
- بیماری خودایمنی دیگر: داشتن بیماری خود ایمنی دیگر از جمله آرتریت روماتوئید، دیابت نوع ۱ یا لوپوس خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو را افزایش میدهد.
- قرار گرفتن در معرض اشعه: افرادی که در معرض سطوح زیادی از اشعه محیطی قرار میگیرند بیشتر مستعد بیماری هاشیموتو هستند.
عوارض جانبی این بیماری
اگر کم کاری غده تیروئید ایجاد شده بوسیله بیماری هاشیموتو درمان نشود میتواند منجر به مشکلاتی در سلامتی شود که به قرار زیر هستند:
- گواتر: تحریک مرتب تیروئید برای آزادسازی هورمونها ممکن است موجب بزرگ شدن غده تیروئید شود که به عنوان گواتر شناخته میشود. کم کاری تیروئید یکی از شایعترین عوامل گواتر است. اگر چه معمولا ناراحت کننده نیست اما بزرگ بودن گواتر میتواند بر ظاهر شما اثر گذاشته و با بلع و تنفس اختلال داشته باشد.
- مشکلات قلبی: بیماری هاشیموتو همچنین ممکن است همراه با افزایش خطر حمله قلبی باشد که در ابتدا به دلیل سطوح بالای کلسترول با لیپوپروتئین کم چگال (LDL) یا کلسترول بد باشد که میتواند در افرادی با غده تیروئید ضعیف (تیروئید کم کار) بوجود آید. اگر درمان نشود، کم کاری تیروئید میتواند منجر به بزرگ شدن قلب و احتمالا نارسایی قلبی شود.
- مشکلات سلامت مغزی: افسردگی ممکن است در اوایل بیماری هاشیموتو رخ دهد و ممکن است به مرور زمان شدیدتر شود. بیماری هاشیموتو همچنین میتواند منجر به کاهش تمایلات جنسی هم در مردان و هم زنان شود که میتواند منجر به کاهش عملکرد ذهنی شود.
- میکسودم: این مورد نادر است، شرایط تهدید کننده زندگی که میتواند به دلیل کم کاری تیروئید طولانی مدت که در نتیجه درمان نکردن بیماری هاشیموتو بروز میکند، ایجاد شود. علائم و نشانههای آن شامل خواب آلودگی که پس از بیحالی عمیق و بیهوشی ناخودآگاه است.
بیهوشی میکسودم ممکن است بوسیله قرار گرفتن در معرض سرما، آرام بخشها، عفونت و سایر تنشها بر بدن ایجاد شود. میکسودم نیاز به درمان فوری اورژانس دارد.
- نقص هنگام تولد: نوزادان متولد شده در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید ناشی از بیماری هاشیموتو ممکن است خطر ابتلا به نقص زایمان را بیش از نوزادان مادران سالم دارند. پزشکان به مدت میدانستند که این نوزادان بیشتر مستعد مشکلات ذهنی و رشد هستند. این ممکن است ارتباطی میان زنان باردار مبتلا به تیروئید کم کار و نقص زایمان مانند شکاف کام وجود داشته باشد.
همچنین ارتباط بین زنان باردار مبتلا به تیروئید کم کار و مشکلاتی در قلب، مغز و کلیه در نوزادان وجود دارد. اگر شما در حال برنامه ریزی برای باردار شدن هستید یا اگر در اوایل بارداری هستید، مطمئن شوید که سطح تیروئید شما بررسی شده است.
تشخیص بیماری
در کل اگر احساس خستگی یا بی حالی مفرط میکنید، پوست خشک، یبوست و صدای خشن دارید یا مشکلات قبلی تیروئید یا گواتر دارید، پزشک برای شما تست بیماری هاشیموتو را مینویسد.
تشخیص بیماری هاشیموتو بر اساس علائم و نشانههای شما و نتایج آزمایشهایی است که سطح هورمون تیروئید (T3 و T4) و هورمون تحریک کننده هورمون تیروئید (TSH) تولید شده در غده هیپوفیز را اندازه گیری میکنند.
- آزمایش هورمونی: آزمایش خون میتواند مقدار هورمونهای تولید شده بوسیله غدههای تیروئید و هیپوفیز را اندازه بگیرند. اگر تیروئید کم کار باشد، سطح هورمون تیروئید پایین است. در همان زمان، سطح هورمون آزاد کننده تیروئید (TSH) بالا است به دلیل اینکه غده هیپوفیز سعی میکند تا تیروئید شما را برای تولید بیشتر هورمون تیروئید تحریک کند.
- تست پادتن: به دلیل اینکه بیماری هاشیموتو یک اختلال خود ایمنی است، موجب تولید آنتی بادیهای غیر طبیعی است. آزمایش خون ممکن است وجود آنتی بادیهای ضد تیروئید پراکسیداز (آنتی بادی تیروئید) را تایید کند که آنزیم طبیعی غده تیروئید است که نقش مهمی در تولید هورمونهای تیروئید ایفا میکند.
در گذشته، پزشکان قادر به تشخیص تیروئید ضعیف (تیروئید کم کار)، شاخص اصلی بیماری هاشیموتو تا زمانی که علائم نسبتا پیشرفته شود، نبودند. اما با استفاده از تست حساسیت TSH پزشکان میتوانند اختلالهای تیروئید را زودتر تشخیص دهند اغلب قبل از اینکه علائم را تجربه کنید.
از آنجایی که تست TSH بهترین تست غربالگری است پزشک احتمالا ابتدا تست TSH را بررسی میکند و در صورت نیاز تست هورمون تیروئید را نیز بعدا تجویز خواهد کرد.
این آزمایشات نقش مهمی نیز در کنترل کم کاری تیروئید بازی میکند. همپنین این آزمایشها به پزشک کمک میکند تا دوز صحیح دارو را هم در ابتدا و هم برای بعدا مشخص کند.
درمان
درمان برای بیماری هاشیموتو ممکن است شامل استفاده از دارو به صورت دورهای و سپس تست دوباره باشد. اگر شواهدی از کمبود هورمون وجود نداشته باشد و تیروئید به طور طبیعی عمل می کند، ممکن است پزشک روش انتظار و مشاهده را پیشنهاد دهد. اگر نیازمند دارو باشید احتمالا برای کل زندگیتان به آن نیاز خواهید داشت.
هورمونهای مصنوعی
اگر بیماری هاشیموتو بخاطر کمبود هورمون تیروئید ایجاد شود، ممکن است نیازمند درمان جایگزین با هورمون تیروئید باشید. این معمولا شامل استفاده روزانه از قرص لووتیروکسین (لووکسیل، سینتروئید و غیره) است.
لووتیروکسین مصنوعی با تیروکسین مشابه است، نسخه طبیعی این هورمون توسط غده تیروئید ساخته میشود. داروهای خوراکی سطوح هورمون کافی را بازیابی کرده و همه علائم کم کاری تیروئید را از بین میبرد. درمان با لووتیروکسین معمولا در تمام طول عمر است اما به دلیل اینکه دوز مورد نیاز شما ممکن است تغییر کند، احتمال دارد که پزشک هر ۱۲ ماه یکبار میزان TSH را بررسی کند.
کنترل دوز مصرفی
برای اندازه گیری دوز صحیح لووتیروکسین در ابتدا، پزشک در کل سطح TSH را پس از چند هفته درمان بررسی میکند. مقادیر اضافی هورمون تیروئید میتواند باعث از دست رفتن استخوان شود که سبب پوکی استخوان میشود یا خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. درمان بیش از حد با لووتیروکسین میتواند همچنین موجب اختلالات قلبی (آریتمی) شود.
اگر بیماری عروق کرونر یا کم کاری شدید تیروئید دارید، پزشک ممکن است با مقادیر کمتر دارو شروع کند و به تدریج دوز مصرفی را افزایش دهد. جایگزینی هورمون پیشرونده به قلب شما اجازه میدهد که قلب با افزایش در متابولیسم تنظیم شود.
لووتیروکسین وقتی در دوز صحیح مصرف شود عوارض جدی ایجاد نمیکند و نسبتا ارزان است. اگر برند قرص را تغییر دادید، باید به پزشکتان اطلاع دهید تا مطمئن شود که هنوز هم در حال مصرف دوز صحیح هستید.
همچنین دوز مصرفی را تغییر ندهید یا مصرف دارو را متوقف نکنید. اگر این کار را انجام دهید، علائم و نشانهها به تدریج برخواهند گشت.
اثرات مواد دیگر
داروهای مشخص، مکملها و بعضی از غذاها ممکن است بر توانایی شما برای جذب لووتیروکسین اثر بگذارد. با این حال مصرف لووتیروکسین چهار ساعت قبل یا بعد از داروهای دیگر میتواند مشکل را حل کند. اگر مقادیر زیادی از فرآوردههای سویا یا یک رژیم غذایی پر فیبر مصرف میکنید یا اگر در حال مصرف هر کدام از مکملهای زیر هستید با پزشک خود صحبت کنید:
- مکلمهای آهن، از جمله مولتی ویتامینهای که حاوی آهن هستند
- کلستیرامین (پروالیت) یک داروی مورد استفاده برای پایین آوردن سطح کلسترول
- هیدروکسید آلومینوم، که در بعضی آنتی اسیدها وجود دارد
- سوکرالفات یک داروی زخم
- مکملهای کلسیم
آیا ترکیب هورمونها لازم است؟
لووتیروکسین از T4 ساخته شده است. T4 در بدن به T3 تبدیل میشود. در حالی که بعضی از افراد با لووتیروکسین به تنهایی موفق میشوند بعضی از از افراد با لووتیروکسین به طور کامل وضعیت نرمال را احساس نخواهند کرد.
محققان دریافتند که تنظیم درمان کم کاری تیروئید برای جایگزینی مقداری از T4 با مقدار کمی از T3 ممکن است مفید باشد. اما اکثریت مطالعات مشخص نمودند که اضافه کردن T3 هیچ فایدهای در حالت درمان با T4 به تنهایی ندارد.
بعضی از شواهد وجود دارد که ممکن است برای افراد خاصی همچون کسانی که جراحی برداشتن تیروئید را انحام دادهاند (تیروئیدکتومی)، ممکن است مفید باشد. تحقیق در حال انجام باشد.
T3 را میتوان تنها به عنوان لیوتیرونین (سیتومل) یا ترکیب با T4 به صورت لیوتریکس (تیرولار) دریافت کرد. مصرف ترکیبی از T4 و T3 به تولید بالاتر از حد نرمال T3 منتهی میشود، به خصوص خیلی زود پس از اینکه دارو مصرف شد. این میواند موجب افزایش ضربان قلب، اضطراب و مشکلات خواب شود.
اما برای آنهایی که تنها از T4 به میزان کافی برخوردار نیستند، اضافه کردن سیتومل به درمان استاندارد لووتیروکسین برای بررسی سه تا شش ماه یک دوره زمانی کافی میبرد تا ببینید آیا ترکیب آنها به شما کمک خواهد کرد یا خیر.
داروی جایگزین
درمان استاندارد برای بیماری هاشیموتو لووتیروکسین، فرم مصنوعی تیروکسین (T4) است. با این حال، عصارههایی در دسترس هستند که حاوی هورمون تیروئید مشتق از غده تیروئید خوک هستند. به عنوان مثال این محصولات آرمور تیروئید حاوی هر دو هومورن لووتیروکسین و تیری یدوتیرونین (T3) هستند.
پزشکان مقداری در مورد عصاره های حاوی هر دو هورمون همچون آرمور تیروئید نگران هستند، از جمله:
- تعادل T4 و T3 در حیوانات مشابه انسانها نیست.
- مقدار دقیق T4 و T3 در هر دسته از محصولات عصاره طبیعی میتواند متفاوت باشد، منجر به سطوح غیر قابل پیش بینی این هورمونها در خون شود.
شما احتمالا با دیدن دکتر به عنوان اولین کار درمانی خود شروع خواهید کرد. پزشک ممکن است شما را به متخصص غدد درون ریز ارجاع دهد. در اینجا برخی از اطلاعات به شما کمک میکند تا برای قرار ملاقات خود آماده شوید و بدانید که چه چیزی از پزشک انتظار دارید.
کارهایی که قبل از ملاقات با پزشک باید انجام دهید
- از محدودیتهای پیش از ملاقات مطلع شوید. هنگامی که نوبت میگیرید بپرسید آیا برای انجام آزمایشات تشخیصی نیاز به انجام کار خاصی هست؟
- هر علائم و یا نشانهای را که در حال تجربه کردن هستید، بنویسید از جمله هر چیزی که ممکن است بی ربط به دلیل مراجعه شما باشد. برای مثال اگر احساس فراموشی بیشتری نسبت به حالت معمول داشته باشید، این اطلاعات مهمی برای در میان گذاشتن با پزشک است. همچنین در مورد تغییراتی که در ظاهر فیزیکی خود مشاهده میکنید مانند افزایش وزن نامعلوم یا تفاوت در پوستتان، به پزشک اطلاع دهید.
- اطلاعات شخصی مهم را بنویسید، از جمله تغییرات در سیکل قاعدگی و روابط زناشویی. اجازه بدهید در مورد اینکه آیا میل جنسی شما تغییر کرده یا خیر پزشک اطلاع کسب کند.
- سوالاتی که میخواهید از پزشک بپرسید را هم بنویسید
لیستی از سوالات را تهیه کنید تا بتوانید بیشترین وقت را با پزشک خود داشته باشید.در مورد بیماری هاشیموتو بعضی از سوالات اساسی برای پرسیدن از پزشک عبارتند از:
- چه چیزی احتمالا موجب علائم من شده است؟
- چه آزمایشهای لازم است انجام دهم؟
- این شرایط موقتی است یا پایدار؟
- چه درمانی را توصیه میکنید؟
- چه مدت باید دارو مصرف کنم؟
- عوارض جانبی که ممکن است از داروهای توصیه شده دچار شوم، چه هستند؟
- چگونه کنترل میکنید که آیا من در حال درمان شدن هستم یا خیر؟
- آیا عوارض طولانی مدت ناشی از این شرایط را تجربه خواهم کرد؟
- آیا به تغییر رژیم غذایی نیاز دارم؟
- آیا ورزش به من کمک میکند؟
- من مشکلات دیگری هم دارم. چگونه میتوانم به بهترین وجه این شرایط را با همدیگر مدیریت کنم؟
- آیا جایگزینی برای داروی تجویزی وجود دارد؟
- آیا بروشورها یا اقلام چابی دیگر وجود دارد که من با خودم ببرم؟ آِیا سایت اینترنتی خاصی را توصیه میکنید؟
از پرسیدن سوالات دیگری که ممکن است برای شما پیش بیاید، خجالت نکشید.
چه انتظاراتی از پزشک دارید؟
پزشک احتمالا تعدادی سوال از شما خواهد پرسید از جمله:
- علائم شما چه هستند و چه موقع برای اولین بار متوجه این علائم شدید؟
- علائم شما به مرور زمان چطور تغییر کردند؟
- آیا متوجه تغییراتی در سطح انرژی یا خلقیات خودتان شدهاید؟
- آیا متوجه تغییراتی در ظاهر خود شدهاید از جمله افزایش وزن یا خشکی پوست؟
- آیا صدای شما تغییر کرده است؟
- آیا عادات مزاجی شما تغییر کرده و چگونه تغییر کرده است؟
- آیا درد عضلانی یا مفصلی دارید؟ در کدام قسمت بدن؟
- آیا بیش از معمول فراموشکار شدهاید؟
- آیا به کاهش رابطه جنسی علاقه نشان میدهید اگر زن هستید آیا چرخه قاعدگی شما تغییر کرده است؟
- آیا اخیرا مشکلات دیگری در سلامتی داشتهاید یا درمان شدهاید؟
- آیا کسی از اعضای خانواده شما سابقه بیماری تیروئید دارد؟
درمان طبیعی بیماری هاشیموتو
درمان موثر بیماری هاشیموتو شامل انجام تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی است.
حذف غذاهای کاهش دهنده ایمنی از رژیم غذایی
اگر میخواهید سیستم ایمنی و عملکرد غده تیروئید خود را به روند عادی برگردانید باید به سیستم ایمنیتان استراحت بدهید و روده را بهبود ببخشید. در اینجا مهمترین گامهایی که میتوانید برای کنترل بیماری هاشیموتو با استفاده از رژیم غذایی بردارید، آمده است.
- حذف گلوتن: اگر تیروئید کم کار یا بیماری هاشیموتو دارید، یک رژیم بدون گلوتن را شروع کنید. این ممکن است سخت باشد و همچون یک تغییر بزرگ در مقایسه با آنچه که استفاده میکنید، باشد اما واقعا مهم است. من توصیه میکنم که یک رژیم بدون گلوتن و در مجموع برای یک دوره زمانی حدود ۹۰ روز رژیم بدون غلات را در پیش گیرید و سپس رژیم بدون گلوتن را برای طولانی مدت استفاده کنید.
- مصرف رژیم بدون غلات: گلوتن یکی از بزرگترین عوامل آلرژن و خود ایمنی است اما تنها این ماده نیست که چنین وضعیتی را دارد. توجه کنید که غذاهای دیگری هم میتوانند همانند گلوتن در بدن شما عمل کنند و به التهاب روده مرتبط هستند. محصولات لبنی که پاستوریزه یا هموژنیزه شدهاند به همراه غلات بدون جوانه دو گروه از این غذاها هستند. در چند قرن پیش غذاهای لبنی به صورت خام خرده میشدند و غلات باستانی هضم آسانتری داشتند و مواد غذاییشان قابل جذبتر بود به دلیل اینکه خیسانده شده جوانه زده و تخمیر شده بودند. امروزه این عملیات عمدتا از بین رفته است و آردهای تصفیه شده یا سفید شده در کیفیتهای بالاتر حتی بیش از گذشته استفاده میشوند.
- اجتناب از غذاهای فست فود و با قند زیاد: شکر اضافی در رژیم غذایی بدون شک سبب التهاب روده خواهد شد صرفنظر از اینکه موجب نوسانات قند خون، افزایش وزن، مشکلات عصبی و غیره میشود. غذاهای فست فود و محصولات بسته بندی شده با روغنهای تصفیه شده (از جمله روغنهای گیاهی مانند گلرنگ، آفتابگردان، کلزا و روغن ذرت) نیز التهابی و از لحاظ تغذیه ضعیف هستند.
خوردن غذاهای تسکین دهنده روده
بهترین رژیم غذایی که در صورت داشتن کم کاری تیروئید یا بیماری هاشیموتو میتوانید داشته باشید رژیم غذایی بهبود دهنده است که سرشار از میوه و سبزیجات و همچنین غذاهای مثل آب گوشت و گوشتهای ارگانیک است. این غذاهایی که هضم آنها برای بدن شما آسانتر است و احتمال ایجاد حساسیت یا واکنشهای سیستم ایمنی در آنها حداقل است.
در نهایت نوع رژیم غذایی که دنبال میکنید باید خیلی شبیه به رژیم غذایی مربوط به مشکلات روده و اعصاب و روان باشد. این یک رژیم غذایی باستانی است که پر از میوهها، سبزیجات و گوشتهای آلی است که برای بسیاری از افراد در مبارزه با بیماری التهاب روده (IBD) و اختلالات خود ایمنی موثر است. خوردن چیزهایی مثل آب استخوان فوق العاده است و همچنین خوردن غذاهای غنی از پروبیوتیک (همچون ماست که برای ۲۴ تا ۲۹ ساعت تخمیر شده باشد، غلات باستانی، فرآوردههای لبنی تخمیری همچون کفیر).
در اینجا برخی از غذاهای عالی برای رژیم کم کاری تیروئید برای شروع فرایند بهبود آمده است:
- میوهها و سبزیجات تازه: این مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامینها و مواد معدنی و فیبر هستند. فیبر به سلامت دستگاه گوارش کم ک میکند، سلامت قلب را ارتقا میدهد، سطح قند خون را متعادل میکند و یک وزن مناسب را تامین میکند. آنتی اکسیدانها و مواد مغذی دیگر با التهاب مبارزه کرده و از عفونتها پیشگیری میکنند.
- ماهی قزل آلا: این ماهیها اسیدهای چرب امگا۳ EPA و DHA ضد التهاب را تامین میکنند که برای تعادل هوورمونی و عملکرد تیروئید لازم هستند.
- روغن نارگیل: اسیدهای چرب زنجیره متوسط را به شکل اسید کاپریلیک، لوریک اسید و کاپریک اسید ارائه میدهند که متابولیسم سالم، افزایش انرژی، تغذیه روده و مقابله با خستگی را تامین میکنند.
- جلبک: منابع طبیعی ید که به پیشگیری از کمبودها کمک میکند که عملکرد تیروئید را مختل میکند.
- غذاهای غنی از پروبیوتیک: کفیر، ماست شیر بز ارگانیک، کیمچی، کمبوچا، ناتو، ترشی کلم و دیگر سبزیجات تخمیری نمونههای سالم غذاهای غنی از پروبیوتیک، عالی هستند. پروبیوتیکها به تکثیر باکتریهای مفید در روده کمک میکنند و میتوانند واقعا به تامین بهبود روده و سیستم ایمنی کمک کنند.
- دانههای جوانه زده و حبوبات: تخم کتان، شاهدانه و دانههای چیا ALA را تامین میکنند یک نوع چربی امگا۳ تامین کننده هورمون، در عین حال حبوبات و بنشن غنی از فیبر مواد معدنی هستند.
- آب گوشت: به بهبود روده با کمک به ایجاد کلاژن، اسیدهای آمینه ال- پرولین و ال- گلیسین و مواد مغذی نظیر کلسیم، منیزیم، فسفر و سیلیکون کمک میکند. مقداری آب استخوان خانگی را برای استفاده در سوپ و خورشها استفاده کنید یا فقط به عنوان یک میان وعده غنی از مواد مغذی مصرف کنید.
مکملها
مرحله دوم برای کمک به بهبود و ترمیم تیروئید کسب مواد مغذی ویژه و مکملهایی است که کاهش دهنده واکنشهای خود ایمنی است که به بدن برای رفع بهتر استرس و تنظیم فعالیتهای سیستم ایمنی کمک میکند. اینها شامل سلنیوم، پروبیوتیکها، ویتامین D، پنیر باد و گیاهان انرژی زای دیگر هستند.
سلنیوم
سلنیوم برای تیروئید مفید است به دلیل اینکه مشخص شده هورمون T3 و T4 را در بدن تنظیم میکند. سلنیوم همچنین میتواند به کاهش خطر بیماری تیروئید در طول بارداری (بیماری تیروئید پس از زایمان) و بعد از آن کمک کند. یک رژیم غذایی با ید و سلنیوم پایین، خطر افزایش بیماری خود ایمن تیروئید را افزایش میدهند به دلیل اینکه تیروئید هم به سلنیوم و هم ید برای تولید سطوح کافی هورمونهای تیروئید کمک میکند. یک تحقیق منتشر شده در مجله غدد درون ریزر و متابولیسم، دریافت که بیمارانی که کمبود سلنیوم را از طریق مکمل رفع کردند ۴۰ درصد کاهش در پادتنهای تیروئید را در مقایسه با گروه شاهد داشتند.
پروبیوتیکها به تامین سلامت روده و تقویت سیستم ایمنی بوسیله تعادل فلور میکروبی در دستگاه گوارش کمک میکند. با ترمیم پوشش گوارشی، التهاب کاهش مییابد که به تیروئید کمک میکند.
ویتامین D
بعضی از تحقیقات نشان داده است که بیش از ۹۰ درصد بیماران با اختلالات تیروئید دچار کمبود ویتامین D هستند. ویتامین D به تنظیم سیستم ایمنی کمک میکند و به شیوههای بسیار همچون هورمون عمل میکند. بهترین راه برای جذب ویتامین D کافی این است که روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ماندن را بدون پوشش در زیر آفتاب بمانید (کلسترول در پوست ما پیش ماده ویتامین D را تغییر میدهد و آن را به ویتامین D3 قابل استفاده تغییر میدهد). مکملهای ویتامین D با ۶۰۰ تا ۵۰۰ واحد در روز در صورتی که امکان آفتاب گرفتن نباشد میتوانند مفید باشند (میتوانید از خواص باورنکردنی ویتامین D آگاه شوید).
گیاهان انرژی زا
پنیر باد (آشواگاندا) ثابت شده است که به کاهش مشکلات تیروئید و غده فوق کلیه به وسیله ارتقا قابلیت مقابله با استرس و تعادل هورمونها کمک میکند. تحقیقات پزشکی نشان میدهد که این گیاه همچنین به تعادل هورمون تیروئید، T4 کمک میکند که برای غلبه بر کمک کاری تیروئید یا بیماری هاشیموتو ضروری است. گیاهان انرژیزای دیگر که به روشهای مشابه عمل میکنند شامل رادیولا، جسینگ، ماکا و قارچهای رایشی هستند.
ویتامینهای B
ویتامینهای B به خصوص ویتامین B12 برای نگه داشتن انرژی و بسیاری از عملکردهای سلولی و متابولیک ضروری هستند. ویتامین B12 به عنوان ویتامین انرژی شناخته میشود و عملکردهای طبیعی سلول را تامین میکند که با خستگی مقابله میکند. در یک تحقیق منتشر شده در مجله داروی مکمل و جایگزین، اغلب بیماران دارای هاشیموتو که ۶۰۰ میلی گرم در هر روز تیامین مصرف کردند رفع کامل خستگی را در طی چند روز تجربه کردند!
پیشرفت قابلیت بدن برای سم زدایی
سم زدایی و تمیز کردن روی یک وضعیت منظم برای غده تیروئید مفید است تا به کاهش التهاب کمک کند. سم زدایی دقیقا چه معنایی دارد؟ این شامل کاهش قرار گرفتن در معرض اختلالات هورمون در محیط، مواد شیمیایی در خانه و فلزات سنگین است. روشهای دیگر برای سم زدایی عبارتند از:
- اگر در حال مصرف قرصهای ضدبارداری به طور منظم هستید، سعی کنید که یک روش طبیعی برای پیشگیری از بارداری انتخاب کنید یا با پزشکتان در مورد کاهش دوز داروی خود صحبت کنید.
- اگر دندان پر کرده با آمالگام در دهان خود دارید، به یک دندانپزشک متبحر مراجعه کنید تا این ماده را از دندان شما بردارد و از جایگزین بدون جیوه استفاده کند.
- به نوع محصولات مراقبت شخصی توجه کنید و محصولات پاک کننده که در خانه درحال استفاده از آنها هستید، مواد شیمیایی مصنوعی را با محصولات طبیعی جایگزین کنید از جمله آنهایی که حاوی اسانسهای روغنی همچون لیمو، نعناع، اسطوخودوس و کندر هستند.
- نگهداری غذا در ظرفهای شیشهای و سرامیک در عوض ظروف پلاستیکی یا آلومینیوم.
- ترک سیگار با استفاده از داروهای جایگزین.
کاهش و مدیریت استرس
با توجه به تحقیقی در مورد استرس و بیماری خود ایمنی که بوسیله کلینیک آلرژی و خود ایمنی در شما آمریکا انتشار یافت، کاهش استرس میتواند تاثیر مثبت درمانی در بیماران با اختلال خودایمنی داشته باشد. مطالعات نشان دادهاند که نسبت بالای (تا ۸۰ درصد) بیماران مبتلا به علائم خود ایمنی استرسهای عصبی ناخواسته را قبل از شروع بیماری گزارش میدهند.
استرس میتواند تغییرات در تولید هورمونهای غدد درون ریز را تحریک کند و با افزایش تولید سیتوکینین باعث اختلال در عملکرد ایمنی میشود. پزشکان در حال حاضر هشدار میدهند که مدیریت استرس باید در تمام روشهای درمانی چند بعدی مورد توجه قرار گیرد تا بتواند علل اصلی بیماری هاشیموتو و سایر اختلالات (مانند سایر اختلالات تیروئید و آرتریت روماتوئید) را در نظر بگیرد.
هنگامی که به کاهش استرس می پردازیم، چیزهای مختلفی برای افراد متفاوت کار میکنند. با استفاده از حمام سم زدا با نمکهای اپسوم، ورزشهای تطبیقی منظم (همچون باره، یوگا، پیلاتس و تمرین با وزنه)، خواندن کتابهای رشد ذهنی، بیرون رفتن از خانه و پروش روابط خوب همگی ثابت شده که برطرف کننده طبیعی استرس هستند.
احتیاطات
بسیار مهم است که علائم مربوط به تیروئید مانند بیماری هاشیموتو را بدون بررسی و تشخیص رها نکنید. اگر مشکوک به تیروئید هستید، مشکلی دارید که قطعا باید به زودی بخاطر انجام آن آزمایش بدهید. گاهی اوقات نظرات بعدی میتواند برای اطمینان از تشخیص مناسب مفید باشد.
اگر به دنبال یک متخصص غدد خوب در منطقه خودتان هستید میتوانید به سایتهای اینترنتی مراجعه کنید و یا از پزشک خانواده خود برای ارجاع کمک بگیرید و یا میتوانید از کسانی که این مشکل را داشتهاند بپرسید تا شما را به یک پزشک متخصص مناسب معرفی کنند.
نکات مهم بیماری هاشیموتو
این نکات کلیدی روشهای طبیعی را بخاطر بسپارید تا به غلبه بر بیماری هاشیموتو و برگشت بدن به روال طبیعی کمک کنید:
- حذف غذاهای واکنش دهنده با سیستم ایمنی: گلوتن و غذاهای دیگر موجب حساسیت میشوند.
- مصرف غذاهای بهبود دهنده روده همچون سوپ آب استخوان
- مصرف مکلمهایی با مواد مغذی مفید، گیاهان دارویی و پروبیوتیکها
- ارتقا قابلیت بدن برای سم زدایی
- کاهش و مدیریت طولانی مدت استرس
ترجمه و تالیف اختصاصی توسط مجله قرمز
منابع: mayoclinic draxe
سلام.متشکرم من علایمی داشتم که حتی نزد پزشک غدد هم عنوان کردم گفتن ربطی به تیرویید نداره و برو پیش ارتوپد اما در اینجا به شناختم از خودم اعتماد پیدا کردم و همه علایم بیماری هاشیموتو که در من هست در اینجا آورده شده بود، من خستگی شدید پاهام عذابم می داد با خوردن ویتامین D در روز دوم خستگیم برطرف شد اما هر روز باید ویتامین D 1000 مصرف کنم تا خستگیم برنگرده.خیلی متشکرم از مطالب مفید شما بخصوص مطالبی که در خصوص رژیم غذایی آوردید.
سلام من ضربان قلبم کم شده همه چیم بهم خورده یعنی نارسایی قلبی شدم
پایین آمدن ضربان قلب علل متعددی داره بعضی از داروهای فشار خون ضربان قلب رو پایین میارن. اینکه علت این مشکل چیست تنها با مراجعه به پزشک مشخص میشه. با یک نوار قلب ساده هم میشه بخش زیادی از مشکلات رو نشون داد
دمتون گرم بازبانی خوب وشیواوساده وروان درعین حال علمی ودقیق مطالب روعنوان کردین بی نهایت ممنون
یعنی مطالبتون واقعا عالی و کامل بود با سپاس فراوان
میتونم بگم یکی از بهترین و کاملترین مطالبی بود که خوندم.خیلی خیلی متشکرم