همه چیز در مورد سیب زمینی


خواص سیب زمینی برای اوره خون، نقرس، فشار و سنگ کلیه

سیب زمینی یکی از رایج‌ترین و مهم‌ترین منابع غذایی در این سیاره است و غنی از مزایای متعدد برای سلامتی انسان است که آن‌ها را به‌عنوان یک ماده غذایی مهم برای بسیاری از جمعیت جهان تبدیل می‌کند.

این مزایای سیب‌ زمینی برای سلامت شامل توانایی آن‌ها در بهبود فرایند هضم، کاهش سطوح کلسترول بدن، تقویت سلامت قلب، پیشگیری از ابتلای به پولیپ، جلوگیری از سرطان و مدیریت و کنترل بیماری دیابت است. آن‌ها همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش نشانه های پیری، محافظت از پوست، افزایش گردش خون، کاهش فشار خون، حفظ تعادل مایعات بدن، کاهش بی‌خوابی و کمک به مراقبت از چشم می‌شوند.

در این مقاله سعی خواهیم کرد که به بررسی مفصل و جامع ویژگی‌ها و خواص ماده غذایی سیب‌زمینی بپردازیم.


سیب زمینی چیست؟

اصطلاح سیب زمینی می‌تواند به هر گیاه یا کل غده که در اکثر گونه‌ها نسبتاً بی‌شکل و زشت است، اشاره کند. نام علمی آن Solanum tuberosum است و درواقع عضو خانواده بادنجانیان است. این سبزی‌های بومی آمریکا هستند، به‌احتمال‌زیاد در آند، پرو و بولیوی. آن‌ها درزمانی بین ۷۰۰۰ تا ۱۰،۰۰۰ سال پیش در منطقه مرکزی و جنوب آمریکا کشت می شده‌اند.

کودکان در سراسر جهان اغلب از خوردن سبزی خودداری می‌کنند، اما مصرف سیب‌ زمینی را دوست دارند. این امر ناشی از کیفیت عجیب و جادویی سیب‌زمینی است.

شما به‌ندرت کسی را پیدا می‌کنید که این ماده غذایی را دوست نداشته باشد یا از خوردن آن اجتناب کند. آن‌ها تقریباً در هر رژیم غذایی قاره‌ای به شکل خاصی وجود دارد و می‌توان آن‌ها به ده‌ها طریق آماده کرد، ازجمله پختن، سرخ کردن، خلال شده، پوره و بسیاری راه‌های دیگر.

سیب‌زمینی‌های وحشی هنوز در برخی از مناطق آمریکای جنوبی رشد می‌کنند اما فقط ۴۰۰-۵۰۰ سال قبل به سایر نقاط جهان معرفی شدند.

این سبزی در حال حاضر در جهان به‌عنوان چهارم محصول غذایی غالب و پرمصرف وجود دارد و بیش از ۱/۳ سیب‌زمینی در جهان در حال حاضر در چین و هند رشد می‌کنند، جایی که آن‌ها بخش مهمی از غذاهای خود را و همچنین غذاهای بسیاری از کشورهای همسایه خود را تأمین می‌کنند.

امروزه رژیم غذایی بدون سیب‌ زمینی قابل‌تصور نیست. آن‌ها به‌نوعی تبدیل به یکی از محبوب‌ترین و شناخته‌شده‌ترین غذاها در این سیاره شده‌اند.

دوستداران سیب‌زمینی (ازجمله من) و حتی کسانی که آن‌ها را دوست ندارند (هنوز) نیز خوشحال خواهند شد که بدانند سیب‌زمینی اجزای تغذیه‌ای ورای کربوهیدرات‌ها و کالری‌ها دارند و می‌توانند برای اضافه شدن به هر رژیم غذایی مفید باشند. اول از همه، بیایید حقایق تغذیه‌ای این سبزی محبوب قبل از این‌که به دانستن مزایای این سبزی معروف در دنیای برای سلامتی نگاه کنیم را بررسی کنیم!

بیشتر بخوانید: طرز تهیه انواع غذا با سیب زمینی

ارزش غذایی سیب ‌زمینی

دلیل اینکه سیب زمینی در سراسر جهان به‌سرعت در حال گسترش است و به‌طور گسترده‌ای پذیرفته‌شده است این است که آن‌ها یک منبع انرژی و مواد مغذی، از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی، و ترکیبات ضروری آلی است.

  • محتوی مواد معدنی: اگر سیب ‌زمینی را به‌طور منظم بخورید، دریافت مقدار خوبی از آب و یون‌ها را در بدن خود تضمین می‌کنید. این به این دلیل است که آن‌ها غنی از پتاسیم هستند. بیشتر غلظت این ماده معدنی در پوست و فقط در زیر آن است؛ بنابراین، خوردن سیب ‌زمینی با پوست آن همیشه سودمند است. آن‌ها همچنین حاوی کلسیم، آهن و فسفر هستند.
  • محتوی ویتامین: سیب زمینی به داشتن مقدار زیادی از ویتامین C موجود در آن شناخته‌شده است. به‌طور معمول، هر سهم ۱۰۰ گرمی از این ماده غذایی حاوی حدود ۱۷ میلی‌گرم ویتامین C است. علاوه بر این، آن‌ها همچنین حاوی ویتامین A، ویتامین‌های گروه B و ویتامین P (فلاونوئیدها) هستند.
  • محتوای آب: سیب زمینی ممکن است بزرگ باشد، اما آب حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از وزن آن را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین اعتقاد بر اینکه خوردن سیب‌زمینی باعث چاقی می‌شود، تصور غلطی است. البته اگر سیب‌ زمینی مصرفی شما همراه با مقادیر زیادی از کره یا چربی باشد، یا اگر شما نمی‌توانید از سیب‌زمینی سرخ‌شده با چربی بالا و کلسترول بالا صرف‌نظر کنید و آن‌ها را مصرف می‌کنید، این امر باعث اضافه‌وزن در شما می‌شود.
  • محتوای نشاسته‌ای: سیب ‌زمینی حاوی ۱۷٪ نشاسته است و یکی از بهترین منابع طبیعی از این است. بااین‌حال، نباید از خوردن سیب ‌زمینی سبز جلوگیری کنید زیرا جوانه آن باعث تبدیل نشاسته به قند می‌شود.

تذکر: اکثر مواد مغذی در یک سیب زمینی فقط در زیرپوست آن وجود دارد. اگر پوست را همراه با قسمت داخلی آن مصرف کنید، تمام این مواد مغذی را دریافت می‌کنید و در غیر این صورت و در صورت حذف پوست سیب ‌زمینی تمام چیزی که دریافت می‌کنید فقط کربوهیدرات است!


خواص سیب زمینی برای سلامت بدن

مزایای ناشی از مصرف سیب ‌زمینی برای سلامت انسان عبارت‌اند از:

سیب زمینی روند افزایش وزن را بهبود می‌بخشد

سیب‌ زمینی عمدتاً از کربوهیدرات ساخته‌شده و دارای پروتئین بسیار کمی است. این امر باعث می‌شود آن‌ها یک غذایی ایده آل برای افرادی باشد که لاغر و نحیف هستند و به‌شدت می‌خواهند وزن خود را افزایش دهند. محتوای ویتامین این ماده غذایی شامل ویتامین C و ویتامین‌های B-complex است که همچنین در جذب مناسب کربوهیدرات کمک می‌کنند.

این یکی از دلایلی است که سیب‌ زمینی بخش بزرگی از رژیم‌های کشتی گیران و همچنین بسیاری از ورزشکاران دیگر که به رقابت نیاز دارند است چون این دسته از ورزشکاران نیاز به منابع انرژی بالایی دارند!

فواید مصرف سیب زمینی


هضم آسان با سیب زمینی

از آنجا که سیب‌زمینی به‌طور عمده حاوی کربوهیدرات هستند، هضم آن‌ها آسان است و همچنین فرایند هضم را تسهیل می‌کنند. این ویژگی باعث می‌شود آن‌ها رژیم غذایی مناسب برای نوزادان و یا برای کسانی که نمی‌توانند مواد غذایی سخت را هضم کنند، اما نیاز به انرژی دارند، باشد. بااین‌حال، به یاد داشته باشید که خوردن بیش‌ازحد این ماده غذایی به‌طور منظم می‌تواند در طول زمان باعث افزایش اسیدیته شود.

سیب‌زمینی همچنین حاوی مقادیر قابل‌توجه فیبر و چربی است که بیشتر در سیب‌زمینی خام بیشتر از آب پز شده وجود دارد. این امر حرکات روده را تحریک می‌کند و ترشح شیره معده را افزایش می‌دهد که باعث سهولت در امر هضم و جلوگیری از ابتلای به مشکلاتی مانند بیماری یبوست می‌شود و همچنین بدن را از مشکلاتی جدی مثل سرطان روده بزرگ (کولورکتال) محافظت می‌کند.

مصرف فیبر همچنین با حذف کلسترول از شریان‌ها و رگ‌های خونی در ارتباط است، بنابراین این امر سلامت قلبی را بهبود می‌بخشد.


سیب زمینی برای مراقبت از پوست

ویتامین C و ویتامین‌های B-complex و همچنین مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، فسفر و روی، برای پوست مناسب هستند.

جدا از آن، پالپ حاصل از سیب زمینی خردشده، هنگامی‌که با عسل مخلوط می‌شود، می‌تواند به‌خوبی برای پوست و چهره مفید باشد. این مورد حتی برای جوش و لکه‌های پوستی می‌تواند کمک کند.

بازهم، خمیر این ماده غذایی، اگر به‌صورت خارجی بر روی سوختگی استفاده شود، باعث اثر سریع و بهبودی سریع‌تر سوختگی را فراهم می‌آورد. سیب زمینی له‌شده و حتی آبی که در آن سیب زمینی شستشو داده‌شده است نیز برای نرم کردن و تمیز کردن پوست تیره، مخصوصاً در اطراف آرنج، بسیار مفید است.


درمان بیماری اسکوروی (اسکوربوت) با سیب زمینی

ویتامین C موجود در سیب زمینی می‌تواند به جلوگیری از این بیماری که ناشی از کمبود ویتامین C است و با بروز با زخم شدن لب، نرم شدن و خونریزی لثه و عفونت‌های مکرر ویروسی مشخص می‌شود، کمک کند.

اگرچه در کشورهای جهان اول و دوم به خاطر این که آن‌ها دسترسی بالایی به ویتامین C دارند این بیماری وجود ندارد، اما هنوز در برخی از کشورهای توسعه‌نیافته جهان این بیماری وجود دارد، بنابراین مصرف منظم سیب زمینی به رفع این مشکل کمک می‌کند.


خواص سیب زمینی برای درمان بیماری روماتیسم

در مورد این شرایط دو اثر از سیب زمینی وجود دارد. اولاً ریزمغذی‌هایی مانند کلسیم و منیزیم کمک می‌کنند تا عوارض روماتیسم تسکین یابند.

همچنین، آب به‌دست‌آمده از سیب زمینی جوشیده می‌تواند درد و التهاب روماتیسم را کاهش دهد. با این‌حال، با توجه به محتوای بالای نشاسته و کربوهیدرات، آن‌ها تمایل دارند وزن بدن را افزایش دهند که ممکن است اثرات نامطلوب بر بیماری روماتیسم داشته باشد.


کاهش التهاب با سیب زمینی

سیب زمینی در کاهش التهاب، داخلی و خارجی بسیار مؤثر است. ازآنجایی‌که آن‌ها نرم هستند، به‌راحتی هضم شده و دارای مقدار زیادی از ویتامین C (که آنتی‌اکسیدان بسیار خوبی است که باعث بازسازی بافت و جلوگیری از پیری می‌شود)، پتاسیم و ویتامین B6 است که آن‌ها می‌توانند هرگونه التهاب در روده و دستگاه گوارش را از بین ببرد.

آن‌ها یک عنصر غذایی بسیار خوب برای افرادی هستند که زخم دهانی نیز دارند؛ بنابراین، افرادی که از بیماری آرتریت و نقرس رنج می‌برند می‌توانند از سیب زمینی برای تأثیر ضدالتهابی آن استفاده کنند. بااین‌حال، سیب زمینی می‌تواند به افزایش وزن منجر شود که این امر این بیماری‌ها را تشدید می‌کند و معمولاً همراه با گوشت و سایر غذاهای غنی که سبب بدتر شدن نقرس می‌شوند، به مقدار متعادل بنا بر دستور پزشک (و نه زیاد) از آن‌ها استفاده کنید.


سیب زمینی برای جلوگیری از ابتلای به سرطان

انواع خاصی از سیب زمینی، به‌ویژه قرمز و حنایی، حاوی مقادیر بالایی از آنتی‌اکسیدان‌های فلاونوئید و ویتامین A مانند زاکسنتین و کاروتن هستند و می‌توانند از انواع مختلف سرطان پیشگیری کنند.

همچنین یک مطالعه در تحقیقات کشاورزی نشان داده است که سیب زمینی حاوی یک ترکیب کوئرستین است که اثبات شده است که دارای خواص ضد سرطان و ضد تومور است. درنهایت این ماده غذایی دارای، سطح بالایی از ویتامین A و C است که هر دو دارای خواص آنتی‌اکسیدانی هستند که می‌توانند بدن شما را از اثرات ویران‌کننده سرطان محافظت کنند.


سیب زمینی و فشارخون پایین

ازآنجایی‌که فشارخون بالا می‌تواند به دلایلی از قبیل دیابت، استرس، سوءهاضمه، عدم توازن در مصرف مواد مغذی یا رژیم غذایی و بسیاری دلایل دیگر، رخ دهد، نیازمند درمان‌های مختلف است.

خوشبختانه سیب زمینی می‌تواند علل متعددی از این بیماری را از بین ببرد و می‌تواند برای از بین بردن فشارخون بالا به علت استرس استفاده شود. آن‌ها همچنین می‌توانند به علت فراوانی ویتامین C و فیبر باعث پیشگیری از ابتلای به سوهاضمه شوند، اما اگر فشارخون بالا ناشی از دیابت باشد، باید از مصرف آن‌ها اجتناب کرد.

فیبر موجود در آن‌ها در کاهش کلسترول و بهبود عملکرد انسولین بدن کمک می‌کند که همین امر در کاهش فشارخون کمک می‌کند. این امر به این دلیل است که بین فشارخون و سطح گلوکز خون در رابطه مستقیمی وجود دارد. انسولین به تنظیم میزان گلوکز کمک می‌کند.

علاوه بر این، عنصر پتاسیم که در سیب زمینی یافت می‌شود (تأمین‌کننده ۴۶ ٪ نیاز روزانه در هر وعده) باعث کاهش فشارخون می‌شود، زیرا این عنصر به‌عنوان یک وازودیلاتور عمل می‌کند.

خواص سیب زمینی


عملکرد مناسب مغز با خوردن سیب زمینی

عملکرد مناسب مغز عمدتاً بستگی به سطوح گلوکز، عرضه اکسیژن، میزان ویتامین B و برخی از هورمون‌ها، اسیدآمینه و اسیدهای چرب مانند امگا ۳ دارد.

سیب زمینی تقریباً تمام نیازهای ذکرشده در بالا را تأمین می‌کند. آن‌ها دارای کربوهیدرات بالا هستند و در نتیجه سطح خوبی از گلوکز را در خون حفظ می‌کنند. این امر باعث می‌شود که از خستگی مغز جلوگیری شود و فعالیت و عملکرد شناختی شما را متعادل و در سطحی قابل ‌قبول نگه دارد.

همچنین مغز نیاز به اکسیژن دارد که تأمین این نیاز توسط هموگلوبین در خون انجام می‌شود. ساختار اصلی هموگلوبین آهن است. سیب زمینی همچنین حاوی آهن است؛ بنابراین، آن‌ها به اکسیژن به مغز کمک می‌کنند.

انواع مختلفی از ویتامین‌ها و مواد معدنی در سیب زمینی وجود دارد که تأثیر مثبت بر عملکرد مغز، از جمله فسفر، روی و ویتامین‌های گروه B دارد. خواص وازودیلاتوری پتاسیم همچنین به تحریک عملکرد مغز منجر می‌شود که این امر به دلیل افزایش جریان خون است.


پیشگیری از ابتلای به بیماری‌های قلبی

به غیر از ویتامین‌های B-complex و C، مواد معدنی و فیبر غذایی، سیب زمینی همچنین حاوی مواد معدنی به نام کاروتنوئیدها (لوتین و زاکسانتین) هستند. کاروتنوئید ها برای سلامت قلب و عملکرد سایر اعضای داخلی بدن مفید هستند.

جدای از این، ازآنجاکه سیب زمینی سطح گلوکز را در خون افزایش می‌دهد، مصرف بیش‌ازحد آن ممکن است باعث چاقی شود که درنهایت این امر باعث فشار روی قلب شما می‌شود، باید مراقب باشید که چقدر از سیب زمینی برای این بهره بردن از مزایای آن برای سلامتی استفاده کنید. این روش برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی برای افراد چاق یا مبتلا به بیماری دیابت توصیه نمی‌شود.


درمان سنگ کلیه با سیب زمینی

سنگ کلیه که به‌عنوان renal calculi شناخته می‌شود، عمدتاً به علت افزایش سطح اسید اوریک در خون به وجود می‌آید. در چنین مواردی باید از مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین بالا، به‌خصوص پروتئین‌های حیوانی مانند گوشت، بوقلمون، میگو، ماهی، تخم‌مرغ و شیر و همچنین اسفناج، پسته خام، گرم سیاه و برخی از انواع لوبیا که به‌شدت سطح اسید اوریک در خون را افزایش می‌دهد، اجتناب شود.

آهن و کلسیم همچنین به تشکیل سنگ‌ها کمک می‌کنند. سیب زمینی در هر دو مورد غنی است و نمی‌تواند به‌عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای سنگ‌های کلیه مناسب باشند، اما آن‌ها همچنین حاوی منیزیم هستند که مانع از انباشتن یا رسوب کلسیم (کلسیفیکاسیون) در کلیه و سایر بافت‌ها می‌شود، بنابراین برای درمان سنگ کلیه مفید هستند.

سیب زمینی و پیشگیری از سنگ کلیه


خواص سیب زمینی برای درمان اسهال

سیب زمینی جزء مهمی از رژیم غذایی غنی از انرژی برای افرادی است که از اسهال رنج می‌برند، زیرا آن‌ها هضمی آسان و حاوی فیبر ملایمی هستند. بااین‌حال، خوردن بیش‌ازحد بسیاری از انواع سیب زمینی می‌تواند به دلیل مصرف بیش‌ازحد نشاسته خود باعث اسهال شود.

مزایای دیگر ناشی از مصرف سیب زمینی

آب سیب زمینی یک درمان خوب برای سوختگی، کبودی، رگ به رگ شدگی، مشکلات پوستی، زخم، اثرات ناشی از مواد مخدر، سرطان پروستات، سرطان رحم و تشکیل کیست‌ها یا تومورها باشد.


موارد احتیاط در مورد سیب زمینی

جدای از خواص گوناگون این ماده غذایی همچنین مهم است که میزان مصرف این ماده غذایی را بررسی کنید. سیب‌زمینی‌های سبز اغلب سمی هستند، بنابراین برگ و میوه سیب زمینی نیز سمی است، زیرا آن‌ها حاوی آلکالوئیدها مانند سولانین، چاکونین و آرسنیک هستند.

دریافت بیش از حد این مواد شیمیایی به‌راحتی می‌تواند کشنده باشد. علاوه بر این، شاخص گلیسمی (به‌طور ساده‌تر، مقدار انرژی یا قند) سیب زمینی بسیار بالا است (بیش از ۸۰)، بنابراین افرادی که چاق هستند و یا سعی در از دست دادن وزن دارند یا از بیماری دیابت رنج می‌برند باید از خوردن سیب زمینی جلوگیری کنند. در صورت مصرف سیب زمینی پخته‌شده در مقایسه با سیب زمینی خام یا سرخ‌شده سالم‌تر است.

با این حال نگران نباشد، این خطرات تنها بخش کوچکی از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر خوب و سالم باشید، فراموش نکنید که دریافت کمی چربی برای شما بد نیست؛ و این امر در واقع سودمند است پس نگران نباشید و در صورت عدم داشتن بیماری های مزمن در هنگام تماشای تلویزیون از چیپس سیب زمینی استفاده کنید. اگر شما در حالت اعتدال غذا مصرف می کنید، نگران معایب احتمالی سیب زمینی نباشید!

نکاتی برای جلوگیری از کاهش مواد مغذی در سیب زمینی

در اینجا چند راهنمایی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا ازکاهش مواد مغذی سیب زمینی جلوگیری کنید:

  • قبل از پختن سیب زمینی پوست این ماده غذایی را نکنید: پوسته بیرونی حفاظت خوبی در برابر از دست دادن مواد مغذی در طول فرآیند پخت فراهم می‌کند. محتوای پروتئین و مواد معدنی زیر پوست پوست زمینی بسیار زیاد است، بنابراین اگر بعد از پوست کندن آن‌ها را طبخ کنید، بسیاری از این پروتئین‌ها و مواد معدنی از بین می‌روند.
  • وقتی سیب زمینی را می‌جوشانید: ابتدا آب را تا نقطه‌ی جوش گرم کنید و سپس سیب زمینی را به آن اضافه کنید. این امر زمان پخت‌وپز را کاهش می‌دهد و به حفظ ویتامین C در این ماده غذایی کمک می‌کند.
  • به حداقل رساندن زمان سرخ کردن: سرخ کردن سیب زمینی، ۷۵ درصد ویتامین C را در طی این فرایند کاهش می‌دهد. شما می‌توانید از سایر روش‌های پخت‌وپز مانند پخت‌وپز و یا بخارپز کردن استفاده کنید.

انواع روش های طبخ سیب زمینی

دستور آشپزی با سیب زمینی


منبع مقاله : organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه شده است.