داروی نیزاتیدین یک داروی هیستامین ۲ بلاکر است که مکانیسم عمل آن از طریق کاهش مقدار اسید تولید شده توسط معده است.  دیگر استفاده‌های متداول از این دارو در کنترل و درمان زخم در معده و روده، سوزش سر دل و روند فرسایشی شدن مری (که در اثر بیماری ریفلاکس معده دستگاه گوارش (GERD) ایجاد شده و باعث بازگشت اسید از معده به مری می‌شود)؛ کاربرد دارد. این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکرشده، استفاده شود. در این مقاله به معرفی، چگونگی کارکرد و نکات طلایی حین مصرف این دارو می‌پردازیم.

اطلاعات مهم مربوط به داروی  نیزاتیدین

موارد موجود بر روی کاتالوگ دارو شامل راهنماها و دستورالعمل‌های آن را با دقت مطالعه کرده و در مورد تمام مشکلات پزشکی، آلرژی و تمام داروهایی مورد استفاده خود به هر یک از ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی در این زمینه اطلاع دهید

نکاتی  که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

کارکرد این دارو برای درمان سوزش سر دل است ولی به یاد داشته باشید که این مشکل با علائم اولیه حمله قلبی اشتباه گرفته نشود. از این نیاز است که در صورت احساس درد در ناحیه قفسه سینه یا احساس سنگینی بر روی سینه، گسترش درد به سمت بازو یا شانه، حالت تهوع، تعریق و احساس ناخوشی در بیمار، در صورت نیاز به فوریت‌های پزشکی برای انجام اقدامات متقابل اطلاع دهید.

اگر شما به این دارو و یا داروی رانیتیدین ( زانتاک)، تاگامت، سایمیتیدین، فاموتیدین (پپسید) آلرژی دارید ، نباید از این دارو استفاده کنید.

برای اطمینان از اینکه این دارو برای شما خطری را در پی ندارد، به پزشک خود اگر موارد زیر را داشتید مشورت کنید:

  • بروز درد در هنگام خوردن غذا؛
  • مدفوع خونی یا تیره، سرفه خونی یا استفراغ که مانند تفاله قهوه است.
  • سوزش سر دل که بیش از ۳ ماه به طول انجامیده باشد.
  • سوزش سر دل که باعث بروز حالت خس خس و یا حتی بیهوشی در فرد شود؛
  • کاهش غیر معمول وزن؛
  • درد معده، تهوع یا استفراغ؛
  • درد مکرر قفسه سینه؛
  • ابتلای به بیماری‌های کلیوی؛ یا
  • بیماری‌های کبدی.

ممکن است که  مصرف داروی این دارو، باعث آسیب به جنین ‌شود از این رو اگر در دوره‌ی مصرف این دارو، اگر باردار هستید و یا قصد باردارشدن دارید، به دکتر خود اطلاع دهید و بدون اطلاع و مشورت با پزشک مصرف این دارو را آغاز ننمائید. این دارو می‌تواند از طریق شیر مادر به کودک شیرخوار انتقال یابد و ممکن است که به کودک آسیبی بزند . در هنگام مصرف این دارو، کودک شیرخوار خود را با شیر مادر تغذیه نکنید. همچنین استفاده از این دارو برای افراد زیر ۱۲ سال مورد تأیید نیست و توصیه نمی‌شود.

نحوه مصرف داروی نیزاتیدین

داروی نیزاتیدین را دقیقاً همان طور که توسط دکتر شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. این دارو  را در مقادیر بزرگتر و یا کوچکتر از مقادیر  توصیه شده مصرف نکنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و براساس آن عمل کنید. این دارو را همراه با یک لیوان پر از آب استفاده کنید و به یاد داشته باشید که از استفاده از بیش از ۲ عدد از این دارو در طول ۲۴ ساعت جدا اجتناب نمایید.

داروی مایع را با سرنگ دوز، و یا با یک قاشق‌های خاص اندازه گیری دوز و یا فنجان پزشکی ( و نه قاشق استفاده شده در آشپزخانه) ،  با دقت اندازه گیری کنید. اگر شما یک دستگاه اندازه گیری دوز دارو را نداشته باشید، باید از یک داروساز آن را درخواست کنید.

استفاده از داروی نیزاتیدین

در حالتی که علائم سوزش سر دل ۱۴ روز طول کشید و بهبود نیافت و یا بدتر شد نیاز است که در این زمینه به پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو، تنها بخشی از درمان است و ممکن است همراه با رژیم غذایی، انجام تمرینات ورزشی، کنترل وزن، آزمایش های منظم قند خون بدن، و مراقبت های پزشکی ویژه ای باشد. در صورت استفاده از این دارو، ممکن است نیاز به آزمایشهای خون مکرری داشته باشید.در این مورد نیاز است که به فردی که درمانگر شما است اطلاع دهید. همچنین داروی نیزاتیدین  باید در دمای اتاقی به‌دوراز گرما، رطوبت و نور خورشید نگهداری شود. در هنگامی‌که از این دارو استفاده نمی‌کنید، این دارو را در بطری دربسته اصلی خودش که حاوی مواد جذاب رطوبت است، نگه‌داری کنید.

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریبا موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید . برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنم، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت های پزشکی اورژانس ، تماس بگیرید. علائم استفاده بیش از حد این دارو ممکن است شامل تاری دید، خیس شدن چشم، افتادگی پلک، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال باشد.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

برای کنترل بهتر نشانه‌های ابتلای به سوزش سر دل، می‌توانید از این موارد که می‌توانند باعث سوزش سر دل شوند، اجتناب نمایید:

  • سریعاً بعد از غذا دراز کشیدن یا خم شدن.
  • خوردن وعده غذایی در اواخر شب؛
  • پرخوری یا با سرعت بالایی غذا خوردن؛
  • اضافه وزن داشتن؛
  • پوشیدن لباس‌هایی که سبب می‌شوند که دور کمر تنگ باشد.
  • سیگار کشیدن؛
  • نوشیدن الکل؛ یا
  • خوردن غذاهای تند، غذاهای سرخ شده، شکلات، کافئین یا میوه یا سبزیجات اسیدی.

 

عوارض جانبی داروی نیزاتیدین

اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به این دارو مانند : راش پوستی یا کهیر ( با یا بدون تب یا درد مفاصل ) ؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو ، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.

 اگر موارد زیر را داشتید، مصرف این دارو را متوقف کرده و به پزشک خود اطلاع دهید:

  • بدتر شدن حالت سوزش سر دل؛
  • بروز درد در ناحیه قفسه سینه؛
  • رنگ پریده شدن پوست ، احساس سبکی در سر یا تنگی نفس؛ یا
  • یرقان (زرد شدن پوست یا چشم).

عوارض جانبی شایع این دارو عبارت اند از:

  • سردرد، سرگیجه؛
  • اسهال؛ یا
  • آبریزش یا احتقان بینی.

این یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد  دیگری  ممکن است رخ  دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت  مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

 

داروی نیزاتیدین

چه داروهایی مصرف این دارو را تحت تاثیر قرار می دهند؟

بسیار مهم است که به پزشک خود در مورد تمام داروهایی که استفاده می‌کنید، چه داروهایی که در طول درمان خود شروع کرده‌اید یا استفاده از آن‌ها را متوقف کرده‌اید، اطلاع دهید. این لیست کامل نیست.  این داروها شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه ، ویتامین‌ها، و محصولات گیاهی است. تمام واکنش های احتمالی این دارو در این راهنمای دارویی ذکر نشده است.

 

 

اطلاعات بیشتر در مورد داروی نیزاتیدین

علاوه بر مواردی که در مطلب بالا گفته شد فراموش نکنید که این دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروی خود را به خصوص بدون تجویز پزشک با شخص دیگری به اشتراک نگذارید چون این کار می‌تواند باعث ایجاد علائم گاها خطرناکی در فرد شود و علاوه بر این از این دارو فقط با تجویز پزشک استفاده کنید.

منبع این مقاله: drugs.com این مقاله به‌طور اختصاصی توسط امین ظهورتبار از گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.