هر آنچه که باید در مورد فشارخون ریوی بدانید


علائم بیماری فشارخون بالا

فشارخون ریوی یک مشکل تهدیدکننده زندگی است که در طول زمان بدتر می‌شود، اما درمان می‌تواند علائم شمارا به شما کمک کند تا بتوانید با این بیماری بهتر زندگی کنید.

ممکن است برخی از برنامه‌ریزی‌ها را انجام دهید، اما بسیاری از افرادی که به این بیماری مزمن مبتلا می‌شوند، راه‌هایی برای انجام همه‌چیزهایی که آن‌ها دوست داشتند، همان‌طور که قبل از تشخیص بیماری آن‌ها را انجام می‌دادند، پیدا می‌کنند و درنتیجه دچار سازگار و خو گرفتن با این بیماری می‌شوند.

ابتلای به این بیماری (PAH) بدین معناست که فشارخون بالا در شریان‌هایی وجود دارد که از قلب شما به ریه‌ها منتقل می‌شود. این تفاوت این بیماری با فشارخون معمولی است.


علت فشارخون ریوی

فشار خون ریوی زمانی رخ می‌دهد که فشارخون در رگ‌های خونی که از قلب به ریه‌ها می‌روند، بالا باشد. قلب خون را از بطن راست به ریه‌ها پمپ می‌کند تا اکسیژن دریافت کند.

ازآنجایی‌که خون لازم نیست که خیلی مسافت طولانی را طی کند، فشار در این سمت قلب و در شریانی که خون را از بطن راست به ریه‌ها می‌گیرد، به‌طورمعمول بسیار کم است و فشارخون سیستولیک یا دیاستولیک پایین است. هنگامی‌که فشار در این شریان بیش‌ازحد بالا می‌رود، شریان‌ها در ریه‌ها می‌تواند محدود و سپس  گردش خون جریان نمی‌یابد و همچنین این امر به سطوح اکسیژن کمتر در خون منجر می‌شود.

قلب شما باید تلاش بیشتری کند تا خون را از طریق این شریان‌ها پمپ کند و بعد از مدتی عضله قلب ضعیف می‌شود. درنهایت،  این امر می‌تواند منجر به نارسایی قلبی شود.

پرفشاری خون ریوی ممکن است در ارتباط با بسیاری از بیماری‌های دیگر مانند بیماری ریه و بیماری‌های قلبی رخ دهد.

بعضی از علل شایع اساسی  در بروز این بیماری عبارت‌اند از: فشارخون شریانی ریوی از برخی بیماری‌های مادرزادی قلبی، بیماری بافت همبند، بیماری عروق کرونر، فشارخون بالا، بیماری کبدی (سیروز کبدی)، لخته شدن خون در ریه‌ها و بیماری‌های مزمن ریه مانند آمفیزم، برونشیت مزمن یا فیبروز ریوی، نارسایی احتقانی قلب، اچ آی وی، مصرف غیرقانونی مواد مخدر (مانند کوکائین یا متامفتامین)، لوپوس ، اسکلرودرم، آرتریت روماتوئید و سایر بیماری‌های خود ایمنی، آپنه خواب.

ژنتیک نیز در بروز بیماری فشارخون ریوی نقش دارد. پرفشاری خون ریوی در تمام سنین اتفاق می‌افتد، و شیوع آن با سن افزایش می‌یابد. این بیماری در زنان، سیاه‌پوستان غیر اسپانیایی و افراد بالای ۷۵ سال یا بیشتر شایع است.

نارسایی قلبی هم معمولاً همراه با بروز این بیماری شایع است. گاهی اوقات پزشکان نمی‌توانند علت فشارخون بالا را در ریه پیدا کنند. در این حالت، وضعیت فشارخون ریوی idiopathic نامیده می‌شود.

همچنین بخوانید: درمان خانگی بالا بودن فشار خون

علائم و نشانه های بیماری فشارخون ریوی

علائم فشار خون ریوی در مرحله ابتدایی بیماری با بسیاری از بیماری‌های دیگر مشترک است (به‌عنوان‌مثال، دشواری در تنفس و خستگی) و اغلب تشخیص این بیماری تا  زمانی  که علائم شدید (مثلاً سرگیجه، درد قفسه سینه، تورم مچ پا، احساس تپش قلب و یا فشار بر روی قلب (تپش قلب)) باشد به تأخیر می‌افتد. ممکن است برای مدتی علائمی نداشته باشید. یکی از مهم‌ترین آن‌ها، تنگی نفس درزمانی است که شما فعالیت دارید.

معمولاً این علائم به‌آرامی شروع می‌شود و در طی زمان، بدتر می‌شود. شما ممکن است متوجه شوید که نمی‌توانید برخی از کارهایی بدون اینکه به نفس‌نفس زدن بیفتید، انجام دهید.


تشخیص  بیماری فشارخون ریوی

اگر دچار ضعف تنفسی هستید و پزشک خود را می‌بینید، از شما درباره سابقه پزشکی شما سؤال خواهد کرد. او همچنین ممکن است از شما بپرسد:

  • آیا سیگار می‌کشید؟
  • آیا کسی در خانواده شما دارای بیماری قلبی یا ریه است؟
  • از چه زمانی علائم شما شروع شد؟
  • در چه مواقعی علائم شما بهتر بیماری در شما یا بدتر می‌شود؟
  • آیا علائم شما از بین رفته است؟

همچنین از چند تست برای تشخیص این بیماری استفاده می شود:

  • تست ورزش
  • عکس‌برداری از قفسه سینه
  • الکتروکاردیوگرام
  • سی‌تی‌اسکن
  • اکوکاردیوگرام
  • V / Q اسکن (Ventilation-perfusion scan)

تشخیص فشارخون ریوی

پیشگیری و درمان فشار خون ریوی

فشار خون ریوی از فردبه‌فرد متفاوت است، بنابراین برنامه درمان شما به نیازهای خاص شما بستگی دارد. از دکتر خود بپرسید که گزینه‌های مدنظر شما چه چیزی است و چه انتظاری دارید.

اگر فشارخون ریوی ایدیوپاتیک ( idiopathic) دارید (یعنی نوعی از این بیماری  که پزشکان نمی‌توانند علت را تشخیص دهند)،علائم شما در طول زمان بدتر می‌شود. اما درمان می‌تواند پیشرفت بیماری را کند کند و به شما کمک کند که طولانی‌تر زندگی کنید. به یاد داشته باشید که  هر فرد شرایط متفاوتی دارد و درمان‌های مناسب در دسترس است.

برای پیدا کردن آنچه برای شما مناسب است، با دکتر خود مشورت کنید. اول، دکتر شما علت بیماری را درمان می‌کند. به‌عنوان‌مثال، اگر آمفیزم باعث ایجاد این مشکل می‌شود، برای جلوگیری از فشارخون ریوی شما باید آن را درمان کنید. اکثر افراد نیز برای بهبود تنفس خود درمان می‌کنند که باعث می‌شود فعالیت‌های روزمره و فعالیت‌های روزانه آسان‌تر شود.

درمان اکسیژن، زمانی که شما اکسیژن خالص را از طریق تراشه در بینی خود دریافت می‌کنید، اگر شما دچار تنفس سطحی و سطح اکسیژن پایین در خون خود هستید، کمک خواهد کرد. هنگامی‌که این بیماری رادارید، به شما کمک می‌کند تا در مواجهه این بیماری زندگی راحت‌تری داشته باشید.

اگر شما در معرض خطر ابتلا به لخته‌های خونی هستید، دکتر مصرف رقیق‌کننده‌های خونی (مانند آسپرین، وارفارین و…) را توصیه می‌کند. داروهای دیگر باعث بهبود عملکرد قلب شما می‌شوند و مایع را در بدن شما حفظ می‌کنند.

درحالی‌که تمام موارد ابتلا به این بیماری را نمی‌توان پیشگیری کرد، تلاش برای جلوگیری از فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری مزمن کبدی و بیماری‌های مزمن ریوی در اثر مصرف دخانیات می‌تواند در جلوگیری از فشارخون ریوی در بعضی از بیماران کمک کند.

در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. انواع مختلف درمان برای پرفشاری خون ریوی از قبیل قرص‌ها، داروهای استنشاقی، داروهایی که از طریق رگ‌های زیرپوست شما استفاده می‌شود، داروهای مصرفی برای کاهش تورم در پا (دیورتیک ها) و اکسیژن وجود دارد.

اگر پرفشاری خون ریوی شدیدی دارید، ممکن است پزشک شما داروهایی را بنام مسدودکننده‌های کانال کلسیم تجویز کند. این داروها فشارخون پایین را در ریه و بقیه بدن کاهش می‌دهد.

اگر مسدودکننده‌های کانال کلسیم کافی نباشد، پزشک شما ممکن است شمارا به مرکز درمان ویژه ارجاع دهد. ممکن است به درمان‌های هدفمند بیشتری نیاز داشته باشید که بتواند رگ‌های خونی‌تان را باز کند. آن‌ها ممکن است قرص‌ها، یا داروهایی استنشاقی یا داروهایی که از طریق IV تجویز می‌شوند، باشد. این گزینه‌ها عبارت‌اند از:

  • قرص: آمبریزنتان (Letairis)، بوستن (Tracleer)، ماکتینتان (اپسومیت)، ریوچایگات (آدامپاس)، اپیپاگ (Uptravi)، سیلدنافیل (Revatio)، تادالافیل (Adcirca) ، ترپستستینیل (اورنیترم(
  • استنشاقی: Iloprost tromethamine (Ventavis)، treprostinil (Tyvaso)،
  • داروهای تزریقی از طریق ورید (IV): epopostenol sodium (Flolan, Veletri), treprostinil

درمان بیماری فشارخون ریوی

در موارد شدیدتر و یا اگر داروها به شما کمک نمی‌کند، پزشک ممکن است انجام عمل پیوند ریه یا یک روش سپتوستومی دهلیزی را توصیه کند . یک جراح حفره‌های بین سمت راست و چپ قلب ایجاد می‌کند. این جراحی می‌تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد.

یکی از بهترین چیزهایی که می‌توانید برای خودتان انجام دهید این است که فعال باشید، حتی اگر دچار تنفس هستید. تمرین منظم، مانند پیاده‌روی، به شما کمک می‌کند که نفس بیشتری داشته باشید و بهتر زندگی کنید. ابتدا با پزشک خود صحبت کنید تا بدانید چه نوع ورزش برای شما مناسب است و این ورزش چقدر باید انجام دهید. برخی از افراد ممکن است هنگام ورزش، از اکسیژن استفاده کنند.

مقدار زیادی استراحت هم داشته باشید پرفشاری خون ریوی باعث خستگی شما می‌شود، بنابراین وقتی خسته هستید استراحت کنید. درست مثل هر کس دیگری، یک رژیم غذایی سالم با مقدار زیادی میوه، سبزیجات و دانه‌های سالم  برای مصرف شما خوب است. این امر در کل برای سلامت کلی شما مهم است.


منبع: Webmed
این مقاله توسط مجله قرمز به صورت اختصاصی، ترجمه و تالیف شده است. از دیگر مقالات ما نیز لطفا بازدید فرمایید.