جدید ترین عناوین خبری امروز
Registering new users is currently not allowed.
  • هالث
  • ۲ تیر ۱۳۹۹
  • ۲۱:۳۰
  • 135
خواص جوانه

خواص جوانه حبوبات و غلات و طرز تهیه آنها در خانه به چندین روش متنوع

جوانه ها حاوی مواد مغذی بسیاری هستند و هضم آنها نیز آسان است. برخی افراد آنها را به انواع غذا مثل سالاد، سوپ و یا انواع کوکو اضافه می‌کنند و برخی هم آنها را خشک کرده و با آرد کردن جوانه‌ها، نان مغذی درست می‌کنند. این مواد مغذی بخصوص برای افرادی که قصد دارند کربوهیدراتهای ناسالم را از رژیم غذایی حذف کرده و مواد مفید را جایگزین کنند، انتخابی عالی خواهد بود. با این حال موارد بسیاری از مسمومیتهای غذایی هم با این جوانه‌ها مرتبط هستند که برخی افراد در مورد فواید و یا خطرات آنها سوالاتی دارند. در زیر به برخی از خواص و همچنین مضرات جوانه اشاره کرده و طرز تهیه آنها را در خانه به شما آموزش خواهیم داد.

جوانه‌ها چه هستند و جوانه زنی چیست؟

همه شما عید نوروز را با سبزه سفره هفت سین می‌شناسید و می‌دانید که برای جوانه زدن آنها باید چه فرایندی را طی کرد. جوانه ها بذرهایی هستند که جوانه زده‌اند و گیاهانی جوان هستند؛ معمولا پیش از درآوردن برگ آنها را استفاده می‌کنند. انواع حبوبات و غلات را می‌توان برای جوانه زنی استفاده کرد. جوانه زنی فرایندی است که طی آن بذرها چندین ساعت خیسانده می‌شوند سپس این بذرهای خیسانده شده در دما و رطوبت مناسب نگهداری می‌شوند و بعد از دو تا هفت روز جوانه می‌زنند. محصول نهایی یک گیاه بسیار جوان است که طولی بین ۲ تا ۵ سانتی متر دارد. انواع بذرها را می‌توان برای جوانه زنی استفاده کرد. در زیر لیستی از انواع جوانه‌های موجود در سوپر مارکتها و بذرهایی که می‌توانید در خانه استفاده کنید، آورده شده است:

  • حبوبات: همانند عدس سبز، عدس قهوه‌ای، ماش، لوبیای قرمز، نخود سبز، نخود، دال یا لپه قرمز.
  • جوانه غلات: گندم، جو، جو دوسر، کینوا، آمارانث، گندم سیاه، برنج قهوه‌ای و گندم خراسان.
  • سبزیجات: گیاهانی همچون تربچه، بروکلی، چغندر، خردل، شبدر، یونجه و شنبلیله.
  • دانه های روغنی: مثل انواع تخمه آفتابگردان، کدو و سایر تخمه ها

جوانه‌ها معمولا خام مصرف می‌شوند اما ممکن است قبل از خوردن هم پخته شوند. یکی از روشها هم خشک کردن و آرد کردن آنهاست.

جوانه زنی میزان مواد مغذی غلات و حبوبات را افزایش می‌دهد. اینها حاوی موادی هستند که ضد مواد مغذی است از جمله اسید فیتیک که مانع از جذب مواد معدنی مهم می‌شود. همچنین بازدارنده آنزیمهایی گوارشی هستند که موجب سو هاضمه و گاز روده می‌شوند. جوانه زنی حجم مواد مغذی تشکیل دهنده را افزایش داده و گوارش آنها را بهتر می‌کند. جوانه‌های جوان ۱۰ تا ۱۰۰ برابر بیشتر گلوکوفارین دارنند که آنزیمی ست که بدن را از سرطانی شدن محافظت می‌کند. همچنین آنتی اکسیدانها را تامین می‌کنند و فعالیت کلروفیل را افزایش می‌دهد که جسم ما را با تقویت اکسیژن در بدن سم زدایی می‌کند.خواص جوانه

فواید جوانه زنی

جوانه زنی سطح مواد معدنی و ویتامینها از جمله ویتامین D را در آنها افزایش می‌دهد.به عنوان مثال چندین تحقیق نشان داده است که جوانه زنی به افزایش میزان پروتئین کمک می‌کند. جوانه همچنین حاوی میزان بالاتری از اسیدهای آمینه هستند به نحوی که تا ۳۰% آنها را افزایش می دهد.  اکثر گاز تولیدی نشاسته ها را می‌توان بوسیله جوانه زنی از بین برد. جوانه زنی میزان پروتئین را افزایش داده و زمان پخت حبوبات را کاهش می‌دهد. به هنگام فرایند جوانه زنی، مقداری نشاسته ذخیره شده در لگوم برای تشکیل برگهای کوچک و ریشه‌چه ها و ساختن ویتامین C مصرف می‌شود. در زیر برخی از خواص جوانه ها برای سلامتی شما تشریح می‌شود.

کمک به هضم بهتر

جوانه‌ها معمولا حاوی میزان بالایی از آنزیمهای زنده هستند. تحقیقات نشان می‌دهد وقتی بذرها جوانه می‌زنند، مقدار فیبر آنها افزایش یافته و قابل دسترسی تر می‌شود. به عنوان مثال، در یک تحقیق، بذرهایی که به مدت ۵ روز برای جوانه زنی کنار گذاشته شدند حاوی ۱۳۳% فیبر بیشتری نسبت به غلات جوانه نزده هستند. در تحقیقی دیگر مشخص شد، جوانه زدن لوبیا تا حد ۵۵ میلی متر فیبر کلی آنها را تا حدود ۲۲۶% افزایش داد.

جوانه زنی ظاهرا مقدار فیبر غیر قابل حل آنها را افزایش می‌دهد، یک نوع فیبری که به تشکیل مدفوع کمک کرده و آنها را از روده حرکت می‌دهد که کاهش دهنده یبوست است.

علاوه بر این جوانه زنی مقدار گلوتن موجود در غلات را کاهش داده که ممکن است به هضم بهتر آنها کمک کند، بخصوص برای افرادی که به گلوتن حساسیت دارند. در اینجا نیز به شما گفتیم افرادی که نان خمیر ترش استفاده کردند کمتر دچار حساسیت به گلوتن شدند. نهایتا اینکه حبوبات، غلات و سبزیهای جوانه زده حاوی مقدار کمتری مواد ضد مغذی نسبت به موارد جوانه نزده هستند. بنابراین جذب مواد مغذی برای بدن ساده‌تر می‌شود.

جوانه سلامت قلب را بهبود می‌بخشدعلائم سپسیس

افزودن جوانه‌ها به رژیم غذایی روزانه ممکن است فوایدی برای قلب شما هم داشته باشد. عمدتا بخاطر این است که ممکن است عوامل خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهد از جمله سطح بالای کلسترول خون. چندین تحقیق نشان می‌دهد که خوردن جوانه‌ها کلسترول خوب یعنی HDL را افزایش داده و کلسترول LDL یا بد را کاهش می‌دهند. تحقیقات همچنین نشان می‌دهد موشهایی که جوانه مصرف کردند ممکن است بهبود کلسترول خون را همانند مصرف داروی کاهش دهنده کلسترول خون یعنی آتوروواستاتین داشته باشند.

نتایج مشابهی در تحقیقات انسانی مشخص شد. در یک تحقیق، ۳۹ فرد چاق و دارای اضافه وزن مبتلا به دیابت نوع ۲ به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه ۶۰ گرم جوانه عدس در روز مصرف کردند در حالی که گروه دیگر هیچ جوانه‌ای مصرف نکردند. در انتهای هفته هشتم، گروهی که جوانه‌های عدس را مصرف کردند، ۱۲% سطح بالاتر کلسترول خوب و ۷۵ تا ۸۴% کاهش تری گلیسرید و کلسترول بد یا LDL را در مقایسه با گروه کنترل داشتند.

در تحقیقی دیگر، افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که ۱۰ گرم پودر جوانه بروکلی در روز را به مدت ۴ هفته مصرف کردند، تا ۱۸/۷% تری گلیسرید را کاهش دهند و به میزان چشمگیری کلسترول HDL آنها افزایش یافت. در مقایسه با آنهایی که مقادیر پایینتر پودر جوانه بروکلی را مصرف کردند یا آنهایی که مصرف نکردند، تغییرات چندانی در تری گلیسرید یا کلسترول HDL بوجود نیامد. در نهایت گروه دیگری از پژوهشگران گزارش کردند که خوردن ۱۰۰ گرم جوانه بروکی تازه در روز به مدت یک هفته کلسترول LDL و کلسترول کلی را در مردان کاهش داد و کلسترول HDL را در زنان افزایش داد.

اگر چه این تحقیقات ظاهرا امیدوار کننده هستند اما چند تحقیق انجام شده در مورد این موضوع کم است و قبل از اینکه نتایج قوی را بتوان بدست آورد باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

کمک به کاهش وزن

جوانه ها یکی از بهترین غذاها برای کاهش وزن هستند. آنها سرشار از مواد مغذی هستند اما کالریهای ناچیزی دارند که به معنای این است که می‌توانید آنها را بدون نگرانی در مورد افزایش وزن مصرف کنید. به عبارت بهتر، جوانه ها حاوی مقادیر بالایی فیبر هستند که شما را برای دوره‌ای طولانی سیر می‌کند. همچنین از آزاد شدن آنزیم گرلین یعنی همان هورمون گرسنگی که به مغز نشان می‌دهد بیشتر بخورید، ممانعت می‌کند.

تقویت سیستم ایمنی

جوانه‌ها ویتامین C بالایی دارند که آن را یک تحریک کننده قدرتمند برای گلبولهای سفید در بدن برای مبارزه با عفونتها و بیماریها و در نهایت ساخت سیستم ایمنی می‌سازد. همچنین مقدار زیادی ویتامین A دارد. ویتامین A خواص آنتی اکسیدانی متعددی دارد که آن را به عنوان یک منبع عالی سیستم ایمنی ارائه می‌کند.

کمک به کاهش اسیدیته

جوانه‌ها بدن را قلیایی می‌کنند. این به به تنظیم و حفظ سطح pH بدن بوسیله کاهش سطح اسیدیته کمک می کند. بسیاری از بیماریها از جمله سرطان با اسیدیته زیادی در بدن ارتباط دارند. جوانه‌ها را در سالاد میوه بریزید تا از کاهش اسیدیته میوه‌های مرکبات مطمئن شوید.

پیشگیری از پیری زودرس

جوانه‌ها به مقدار زیادی آنتی اکسیدان فعال دارند که به پیشگیری از پیری زودرس کمک می‌کند. همچنین از تخریب DNA که علت پیری است، جلوگیری می‌کند. از طرف دیگر، آنتی اکسیدانهای موجود در جوانه ها به مبارزه با صدمه سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد که می‌توانند موجب پیری زودرس شوند، کمک می‌کند. بنابراین جوانه‌ها را بیشتر مصرف کنید و آنها را به رژیم روزانه‌تان بگنجانید.

خواص جوانه برای موها

کمک به سلامت رشد مو

حضور ویتامین A در جوانه‌ها فولیکولهای مو را تحریک کرده و پوست سر را برای رشد موهای ضخیمتر و بلندتر تشویق می‌کند. نقص ویتامین A ممکن است منجر به نازکی مو، خشکی پوست سر و کاهش موی زائد می‌شود.

کمک به تحریک تولید سبوم در پوست سر

جوانه‌ها سرشار از روی هستند که به تحریک تولید سبوم (چربی طبیعی پوست) در پوست سر کمک می‌کند که ریشه و ساقه موها را هیدراته نگه داشته و آن را تغذیه می‌کند. همچنین بازسازی سلولهای پوست سر را تشویق می‌کند.

شوره سر را متوقف می‌کندشوره سر

سلنیوم موجود در جوانه‌ها به مبارزه با قارچها کمک می‌کند که روی پوست سر رشد کرده و موجب شوره و مشکلات دیگر می‌شوند. این کار شوره را متوقف کرده و پوست چربی طبیعی می‌سازد که رشد سلامت مو را تقویت می‌کند.

وجود بیوتین

حضور بیوتین به رشد سالمتر مو کمک می‌کند. بیوتین یک نوع ویتامین ب- کمپلکس است که برای ضخیمتر و بلندتر شدن مو لازم است و نقص آن ممکن است موجب شکننده و صدمه به ساقه موها شود.

از سفید شدن مو جلوگیری می‌کند

پیری زودرس مو معمولا به علت اکسید شدن بافتهاست. حضور آنتی اکسیدانهای بالقوه‌ای که از فرسایش بافتها جلوگیری می‌کند که موجب کاهش سفید شدن پیش از موعد موهاست.

جوانه‌ها برای پوست

  • جوانه‌ها حاوی آنتی اکسیدانهایی هستند که مسئول مبارزه با صدمه سلولی رادیکالهای آزاد در بدن هستند و به عبارت بهتر از صدمه دیدن پوست پیشگیری می‌کنند
  • ویتامین C موجود در جوانه‌ها از طریق تولید کلاژن، پوست را تقویت می‌کند. به عبارت بهتر، انعطاف پذیری آ« را تامین کرده تا ظاهر آن جوانتر به نظر برسد.
  • میزان بالای اسیدهای چرب امگا۳ به کاهش التهاب در بدن کمک می‌کند که کاهش خطر ایجاد آکنه و سایر مشکلات پوستی را به دنبال دارد.
  • جوانه ها حاوی سیلیس هستند که ماده مغذی ست که بافتهای پیوندی پوست را بازسازی می‌کند. همچنین مسئول حذف سموم از بدن است.

جوانه های خام ممکن است حاوی باکتریهای مضر باشند

یک مشکلی که با خوردن جوانه‌ها وجود دارد، خطر مسمومیت غذایی است. این حقیقت که جوانه‌ها معمولا خام مصرف می‌شوند یا به میزان جزئی پخته می‌شوند به این خطر می‌افزاید. دلیلی که جوانه های خام به خصوص خطرناک هستند این است که باید در جایی گرم و مرطوب رشد کنند که باکتریهای مضری همچون ای کولای و سالمونلا نیز در آنجا رشد زیادی دارند. اگر مسمومیتی رخ دهد، علائم ممکن است بین ۱۲ تا ۷۲ ساعت پس از خوردن جوانه‌ها ظاهر شود و می‌تواند شامل اسهال، درد شکم و استفراغ باشد. چنین علائمی به ندرت تهدید کننده زندگی هستند. با این وجود کودکان، زنان باردار، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند توصیه شده که جوانه‌ها را به طور کامل بپزند یا به کل از آنها اجتناب کنند. ترفندهای زیر احتمالا به کاهش خطر آلودگی کمک خواهد کرد:

  • جوانه سرد شده بخرید: فقط جوانه‌های تازه‌ای که به طور مناسبی سرد شده و در یخچال گذاشته شده‌اند خریداری کنید.
  • ظاهر آنها را چک کنید: از خریدن جوانه‌هایی که ظاهری باریک دارند و بوی قوی دارند، خودداری کنید.
  • در یخچال نگهداری کنید: در خانه، جوانه‌ها را در دمای مناسب زیر ۸ درجه سلسیوس نگهداری کنید.
  • دستها را بشویید: همیشه دستانتان را قبل از حمل جوانه‌های خام به طور مناسبی بشویید.

چگونه جوانه‌ها را به رژیم غذایی اضافه کنیم

جوانه ها را می‌توان به روشهای مختلفی مصرف کرد و اضافه کردن آنها به انواع غذاها آسان است. به عنوان مثال می‌توانید آنها را به صورت خام به ساندویچ اضافه کنید یا کمی تفت داده و به سالاد اضافه کنید. جوانه‌ها را می‌توان به غذاهای گرم همانند پلوها، غذاهای سرخ کردنی، املت، سوپ یا انواع کوکو یا کتلت و حتی برگر هم می‌توان اضافه کرد. استفاده‌های جالب دیگر برای جوانه شامل افزودن آنها به اسموتی و خمیرهای پنکیک یا آسیاب کردن آنها و آسیاب کردن آنها به صورت خمیر و مالیدن روی نان، کراکر یا سبزیجات است. بعضی هم جوانه‌ها را خشک کرده و با آرد آن نان و یا شیرینی می‌پزند.

درست کردن جوانه در خانه به چند روش

جوانه زنی روشی برای لذت بردن از حبوبات و غلات مورد علاقه ماست و در عین حال شیوه‌ای خوب برای نزدیک شدن به طبیعت و خام خواری است. واقعا این است که جوانه زنی چندان سخت نیست فقط مقداری بذر و کمی وقت و حوصله می‌خواهد. روشهای مختلفی برای درست کردن جوانه وجود دارد که همه آنها از قانون دادن رطوبت به میزان کافی پیروی می‌کنند چون رطوبت بیش از اندازه موجب فساد بذرها خواهد شد. زمان جوانه زنی تنها چند روز طول می‌کشد که به اقلیم شما بستگی دارد. در مکانهای گرم و مرطوب و فصول گرم سال جوانه‌ها حدود ۲ تا ۳ روز وقت برای جوانه زنی می‌خواهند. به طور میانگین ۴ تا ۵ روز وقت می‌گیرند تا به نیم سانتی برسند. جوانه زنی حتی سفت‌ترین حبوبات را هم نرم خواهد کرد. در حقیقت حبوبات جوانه زده بسیار نرم هستند بطوری که می‌توان آنها را به راحتی خورد. با این روش شما می‌توانید هر نوع حبوبات، غلات یا دانه‌ای را تبدیل به جوانه کنید.

روش اول

  1. حبوبات را شسته و مقداری آب روی آنها بریزید و زیر شیر ۲ تا ۳ بار بشویید تا زمانی که آب شفاف شود. آنها را در کاسه‌ای کاملا تمیز و استریل بگذارید و مقداری کافی آب روی آنها بریزید تا خیسانده شوند. روی کاسه را دربی گذاشته و به مدت یک شب بگذارید خیس بخورد.طرز تهیه جوانه ماش
  2. حبوبات پس از خیس خوردن متورم شده و از لحاظ اندازه ۲ برابر می‌شوند.طرز تهیه جوانه ماش
  3. آب آنها را ریخته و در آبکش یا الک بریزید و بشویید.طرز تهیه جوانه ماش
  4. آنها را در همان کاسه قبلی بریزید. آب تازه اضافه کنید و بگذارید ۶ تا ۸ ساعت خیس بخورند.طرز تهیه جوانه ماش
  5. حبوبات دوباره متورم شده و بزرگ می‌شوند. اگر هر نوع کفی را در طول روز روی آب مشاهده کردید، آن را دور بریزید و به جوانه زنی ادامه دهید تا به این ترتیب از رشد باکتریهای مضر جلوگیری کنید.طرز تهیه جوانه ماش
  6. حبوبات را دوباره با آب بشویید و با انگشتان دست به آرامی آنها را بهم بزنید. مرتب آب آنها را دور ریخته و بشویید (هر ۱۲ ساعت در زمستان و هر ۶ ساعت در تابستان) و موقع شستن هم با دست به آرامی آنها را بهم بزنید.طرز تهیه جوانه ماش
  7. حالا پس از ۲۴ ساعت حبوبات به این شکل در می‌آیند. این نخستین علامت جوانه زنی است که به این ترتیب باید آنها را از داخل آب خارج کنید.طرز تهیه جوانه ماش
  8. جوانه‌ها را داخل پارچه تنظیف ریخته و داخل آبکش بگذارید.طرز تهیه جوانه ماش
  9. پارچه را اطراف حبوبات بپیچانید. مطمئن شوید که پارچه نمدار است.طرز تهیه جوانه ماش
  10. آبکش حاوی دانه‌ها را روی یک کاسه گذاشته و استراحت بدهید. این کاسه آب اضافی آنها را جمع خواهد کرد. بگذارید ۶ تا ۸ ساعت بمانند. روی آن بطور یکسان آب بپاشید و دقت کنید که پارچه تنظیف به هنگام فرایند جوانه زنی مرطوب باشد حبوبات در تمام مدت جوانه زنی باید مرطوب بمانند. اگر خشک باشند، جوانه ها از بین خواهند رفت.طرز تهیه جوانه ماش
  11. جوانه ها به این ترتیب هستند.طرز تهیه جوانه ماش
  12. اگر می‌خواهید جوانه‌ها بلندتر باشند بهتر است ۱ روز بیشتر بگذارید بمانند و جوانه ها شبیه تصویر زیر خواهند بود. وقتی دانه ها کاملا جوانه زدند، زمانی ذخیره کردن آنهاست. هر گونه آب اضافی را دور ریخته و آنها را داخل حوله کاغذی تمیز بگذارید تا خشک شوند. آنها را در ظرفی دردار در یخچال نگهداری کنید.
  13. این حبوبات به طور کامل جوانه زده‌اند و می‌توان آنها را خام خورد. نهایتا ۴ تا ۵ روز در یخچال نگهداری کنید. البته اگر ظرف یکی دو روز مصرف شوند، بهتر است.

روش دوم

  1. حبوبات را بشویید و زیر آب شیر ۲ تا ۳ بار شسته و آبکشی کنید تا آب آن تمیز و شفاف باشد. آنها را داخل شیشه دهان گشاد بریزید و آب کافی روی آنها بریزید تا آب رویشان را بگیرید سپس درب بطری را بسته و یک شب تا صبح بگذارید خیس بخورند.خواص جوانه حبوبات
  2. صبح بعد آب را دور بریزید و حبوبات را آبکش کنید. آب تازه اضافه کنید و آب قبلی را کاملا دور بریزید. درب بطری را گذاشته و بگذارید یک شب تا صبح بماند.خواص جوانه حبوبات
  3. درب بطری را با پارچه تنظیف بپوشانید و دور تا دور آن را با کش ببندید.خواص جوانه حبوبات
  4. بطری را در جایی گرم قرار دهید و به مدت ۶ تا ۸ ساعت بخیسانید. حبوبات مقدار زیادی از آب را جذب کرده و بزرگ می‌شوند. آب را دور ریخته و آنها را با آب شیر بشویید. آنها بعد از ۲۴ ساعت جوانه می‌زنند.خواص جوانه حبوبات
  5. پارچه را برداشته و حبوبات را با آب بشویید. با نخستین نشانه جوانه زدن، آنها را از آب خارج کنید. همه آب را دور بریزید و دوباره حبوبات را در بطری بریزید و بگذارید در مکانی گرم به مدت ۶ تا ۸ ساعت قرار دهید.خواص جوانه حبوبات
  6. بعد از ۴۸ ساعت جوانه می‌زنند. شستن آنها زیر آب سرد را ادامه دهید تا از رشد باکتریها و ایجاد بوی بد جلوگیری کنید.خواص جوانه حبوبات
  7. حبوبات در طول فرایند جوانه زنی نیازمند رطوبت هستند. اگر خشک شوند، فرایند جوانه زنی را از بین می‌برد.
  8. جوانه‌ها بعد از ۴۸ ساعت به این شکل هستند. اگر می‌خواهید جوانه بزرگتر شوند بگذارید ۱ روز بیشتر بمانند.خواص جوانه حبوبات

روش سوم

  1. حبوبات را کاملا شسته و سنگ و خاشاک را دور بریزید.
  2. موقع شستن با دستانتان میان ماشها را بهم بزنید تا خوب تمیز شوند. در نهایت باید آب شفاف باشد.
  3. آنها را در آب جوشیده و سرد شده یا آب گرم به مدت ۸ ساعت بخیسانید. پوست آنها باید شکسته شود. در این زمان آنها شروع به جوانه زدن می کنند.
  4. آنها را در الک ریخته و آبشان را دور بریزید و خوب بشویید.طرز تهیه جوانه
  5. ماشهای شسته را داخل پارچه‌ای نخی بریزید. آنها را روی پارچه پخش کنید.طرز تهیه جوانه
  6. حالا گوشه‌های پارچه را گرفته و آن را سفت بپیچانید و در صورت امکان گره بزنید.طرز تهیه جوانه
  7. روی آن را با یک بشقاب سوراخ دار بپوشانید یا روی آن را کمی باز بگذارید تا هوا به خوبی گردش کند. آن را در جایی گرم و تاریک بگذارید.طرز تهیه جوانه
  8. بسته به شروع آب و هوایی که در آن قرار دارید، جوانه زنی انجام خواهد شد. اگر آب و هوای شما خیلی گرم است، فقط مقداری آب روی پارچه بریزید و بدون اینکه پارچه را ببندید بگذارید جوانه بزنند.طرز تهیه جوانهطرز تهیه جوانه

چرا بعضی از حبوبات جوانه نمی‌زنند

نوع خاصی از حبوبات به خصوص ماشها سبز نمی‌شود و خیلی سفت هستند و موقع پختن متوجه نپز بودن آنها خواهید شد. اینها معمولا ماشهایی هستند که خیلی کهنه شدند و مثلا سال قبل برداشت شدند و بخش زیادی از رطوبت آنها از بین رفته و قدرت جوانه زنیشان نیز به شدت کاهش یافته است. موقع خرید ماش به تاریخ آنها توجه کنید و سعی کنید از ماش بسته بندی شده استفاده کنید.

روش چهارم: برای بذرهای ریز

شاید در مورد خواص جوانه یونجه و شبدر برای سلامتی و مقابله با سرطان چیزهایی شنیده باشید اما از آنجایی که بذر آنها ریز است نمی‌توانید آنها را مرتب بشویید بنابراین اینجا روش کمی متفاوت است و البته شاید هم راحت‌تر و جذابتر.

  1. ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری بذر قابل جوانه زنی را به مدت حداقل ۸ ساعت در آب سرد تازه در یک بطری دهان گشاد بریزید. برای بذر بروکلی می‌توانید آب ولرم بریزید. به مدت یک شب بخیسانید. درب بطری را با پارچه تنظیف پوشانده و دور آن را کش ببندید تا محکم شود.طرز تهیه جوانه
  2. روز دوم به هنگام صبح بطری را کج کنید تا تمام آب داخل آن از طریق منافذ پارچه تنظیف خالی شود. آب بیشتری را داخل بطری بریزید و خالی کنید. بگذارید آب خالی شود. حالا آن را روبروی پنجره بگذارید اگر پنجره آفتابگیر نباشد هم مشکلی نیست.طرز تهیه جوانه
  3. به هنگام عصر دوباره آب بریزید و خالی کنید. نیازی نیست درب بطری را بردارید بلکه فقط از طریق همان پارچه تنظیف آب ریخته و خالی کنید. حالا بطری را از سمت دیگر رو به پنجره بگذارید. معمولا بسیاری از افراد بطری را وارونه کرده و زیر آن یک حوله کاغذی می‌گذارند بعضی هم با استفاده از استند فلزی یا قفسه آنها را کج و رو به پایین نگه می‌دارند تا آب اضافی خالی شود.طرز تهیه جوانه
  4. روز سوم تا ششم صبح و عصر روی آنها آب ریخته و باز آب را تخلیه کنید. برای این کار می‌توانید روی تلفن یادآور نصب کنید تا ساعت خاصی را به شما برای آب دادن یادآوری کند.
  5. بذرها جوانه زده و بعد از چند روز برگهای کوچکی هم در می‌آورند. برای بروکلی در روز هفتم دیگر کار تمام است. برای یونجه هم می‌توانید در ظرف شش یا هفت روز آنها را برداشت کنید.خواص جوانه
  6. وقتی که همه بذرها جوانه زدند نوبت جدا کردن پوسته‌های بذر است. برای این کار جوانه‌ها را داخل یک ظرف بزرگ ریخته روی آنها بریزید تا بذرها جدا شوند. این کار را برای ماش هم انجام می‌دهیم و بهتر است که ابتدا جوانه‌ها در یک آبکش پلاستیکی با اندازه مناسب قرار گیرند بطوری که پوسته بذر از منافذ آبکش خارج شود اما جوانه‌ها نه.طرز تهیه جوانه
  7. به شتشوی جوانه‌ها در ظرف ادامه دهید تا زمانی که پوسته بذرها کاملا جدا شود. حالا بذرها را کاملا آبکشی کنید و روی حوله کاغذی قرار دهید تا آب اضافی آنها برود. سپس در ظرفی دردار در یخچال نگهداری کنید. حالا شما یک بمب انرژی مغذی دارید.

نکات مهم و احتیاطی د رمورد در جوانه‌ها

  • جوانه‌ها جزو مواد مغذی هستند اما اگر موقع درست کردن احتیاط نکنید می‌توانید حاوی باکتریهای مضر باشند و شما را بیمار کنند.
  • شیشه یا کاسه برای جوانه زنی را کاملا شسته و استریل کنید. برای اینکار از مایع ظرفشویی و آب گرم استفاده کنید.
  • همیشه از بذرهای تازه برای جوانه زنی استفاده کنید. اگر بذرها خیلی کهنه باشند ممکن است خوب جوانه نزنند. همان روش برای بذرها، غلات دیگر و سایرین مفید خواهد بود. از همین روش برای جو و گندم و سایر غلات و یا دانه‌های روغنی مثل تخمه استفاده کنید.
  • آب همیشه از آب تازه برای جوانه‌ها استفاده کنید. دانه‌های جوانه زده فقط نیاز به آب دارند. بنابراین مطمئن شوید که هر روز به آنها آب بدهید و هر بار آب تازه استفاده کنید.
  • مرتب آب آنها را خالی کنید. هر ۱۲ ساعت یکبار در زمستان و هر ۶ ساعت در تابستان و موقع خالی کردن آب، انگشتان خود را در میان آنها بچرخانید (روش اول و دوم).
  • اگر مقداری حباب روی آنها بود، حبابها را با قاشق دور بریزید و به جوانه زنی ادامه دهید. این کار احتمال باکتریهای مضر را کاهش می‌دهد.
  • وقتی جوانه‌ها به طور کامل رشد کردند، آب اضافی را دور ریخته و آنها را لای حوله کاغذی یا دستمال نخی قرار دهید تا خشک شوند. سپس در ظرفی دردار ریخته سپس در یخچال بگذارید.
  • آنها را ظرف چند روز مصرف کنید.
  • جوانه‌ها نیاز به محیطی گرم و مرطوب برای رشد دارند. جوانه زنی نیازی به نور ندارد. دمای ایده آل برای رشد بذرها ۲۲ درجه دارد. به هنگام زمستان دما را ثابت نگه دارید.
  • اگر می‌خواهید جوانه‌های سفید، قطور و بلند داشته باشید می‌توانید از روش جوانه زنی در سبد استفاده کنید که می‌توانید ویدئوی آن را از طریق این لینک مشاهده کنید.

ترجمه و تالیف اختصاصی توسط مجله قرمز

منابع

healthline

food.ndtv

summeryule

passtheplants

ruchiskitchen

indianhealthyrecipes


دیدگاه ها 0
Subscribe
اعلام کردن به
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

مقالات زیبایی

رنگ مو
رنگ کردن مو را با شامپو رنگ به سادگی انجام دهید
62
لاک ناخن و لاک مات
لاک مات، یکی از انواع لاک ناخن
62
مدل موی اشتباه
۱۲ اشتباه آرایشی و مدل موی اشتباه که چهره را پیرتر نشان می‌دهد
483
خرید لاک
ترفندهایی برای داشتن ناخن‌های زیبا و دست‌های جوان
259
پاک کننده صورت طبیعی
۱۰ پاک کننده صورت که می‌توانید خودتان درست کنید
399
موی نازک
اگر موی نازک دارید این ۹ اشتباه آرایش مو را انجام ندهید
688

مقالات سلامت

معرفی داروی نسینا
داروی نسینا (آلوگلپتین) و نگاهی به ویژگی های این داروی ضد دیابت
20
گلوکوزامین
گلوکزامین چه فوایدی دارد و آیا مصرف آن ضرورت دارد؟
60
آنژیوسارکوم
آنژیوسارکوم چیست و بهترین روشهای تشخیص و درمان آن چه هستند؟
60
لرزش لب
لرزش لب چه عللی دارد و چگونه می‌توان آن را برطرف کرد؟
88
روغن املا (آمله) چه فوایدی برای پوست، مو و زیبایی دارد؟
66
دیورتیکولیت
دیورتیکولیت و دیورتیکولوز؛ علل، علائم، تشخیص و درمان
40

مقالات آشپزی

کیک شکلاتی گیاهی
کیک شکلاتی گیاهی و بدون گلوتن با دستورالعملی آسان
65
خشک کردن ریحان
خشک کردن ریحان به چندین روش مختلف برای افراد مبتدی
792
کدو سبز شکم پر
کدو سبز شکم پر با رویه پنیری برای میانه تابستان
291
خوراک برنج و مرغ در فر
خوراک برنج و مرغ در فر با ادویه ایتالیایی و طعم عالی
297
سیب زمینی برشته در فر
سیب زمینی برشته در فر با حداقل روغن و سرشار از ادویه
532
طرز تهیه نان خامه ای
طرز تهیه نان خامه ای به صورت حرفه‌ای و با ارائه همه نکات لازم
443

مقالات تغذیه

غذای تاریخ گذشته
۱۲ غذای تاریخ گذشته که هرگز نباید پس از تاریخ انقضا مصرف شوند
49
معرفی خواص میخک
خواص میخک و معرفی چند مورد از ویژگی های چشمگیر این گیاه دارویی
330
بهترین زمان مصرف ویتامین
بهترین زمان مصرف ویتامین ها، مواد معدنی و انواع مکمل چیست؟
160
شیوه نگهداری غذای تازه
۱۲ غذای تازه که هرگز نباید با هم نگهداری شوند
149
سلامت ریه
سلامت ریه را با این ۲۰ خوراکی تضمین کنید
106
کلسیم پیروات
کلسیم پیروات چه فوایدی دارد و چگونه مصرف می‌شود؟
100