متاسفانه تعداد افرادی که دارای طرز فکر مسموم هستند، کم نیست و شانس اینکه ما هر ازگاهی یکی از آنها را ملاقات کنیم زیاد است. البته شاید آنها متوجه نباشند که دارای یک طرز فکر مسموم هستند و دارند با رفتارها و گفتارهایشان دیگران را آزار میدهند ولی در برخی موارد نیز آنها به طور کامل نسبت به نیروی مسموم کنندهی خود آگاهی دارند و مایل هستند برای رسیدن به اهدافشان این نیرو را بهکار گیرند.
اما خبر خوب اینکه برخی نشانههای آشکار وجود دارند که باعث میشوند شما به خوبی تشخیص دهید آیا با یک آدم سمی طرف هستید یا نه.
نشانههای آدمهای سمی چیست ؟
۱_ طرز فکر مسموم دوست دارد نقش قربانی را بازی کند
خیلی اتفاق افتاده که هر یک از ما، به هر دلیلی، مورد کملطفی دیگران قرار گرفته باشیم و این طبیعی است که تا مدتی غمگین باشیم. ام ا پس از گذشت زمان، سعی میکنیم آنرا فراموش کنیم و راه خودمان را برویم و از دل اتفاقات بد، چیزهای خوبی یاد بگیریم و در نهایت به خوشحالی برسیم. اما آدمهایی که دارای طرز فکر مسموم هستند، همیشه این احساس را دارند که توسط زمین و زمان، قربانی شدهاند. وقتی آدمهای سمی فکر میکنند قربانی هستند یعنی هرگز این باور را ندارند که میتوانند در زندگی خودشان تاثیر گذار باشند و سرنوشت خویش را در دست بگیرند. این آدمها، نقش خودشان را در زندگی، صفر در نظر گرفته و شروع به سرزنش دیگران میکنند که فلانی و فلانی باعث بدبختی من شد و یا علت ناراحت بودن من به خاطر فلان شخص و فلان اتفاق است. آدمهای سمی از پذیرش مسئولیت در زندگیشان، خودداری میکنند.
تصور کنید در حال پیاده روی در کنار خیابان هستید که ناگهان یک نفر جلوی چشم شما روی زمین میافتد. شما سریعا به طرفش میروید تا به او کمک کنید بلند شود، سپس متوجه میشوید که او دچار یک آسیب دیدگی جزئی هم شده است. او از شما میخواهد کمکش کنید تا به یک داروخانه برود. شما هم اینکار را میکنید . اما دوباره یک درخواست دیگر دارد و پشت سرش نیز یک درخواست دیگر و همینطور الیآخر … در واقع او برای شما دارد نقش یک قربانی را بازی کند تا روی شما کنترل کامل داشته باشد تا خرده فرمایشات او را اطاعت کنید. ناگهان متوجه میشوید که چقدر زمان، پول و انرژی خودتان را صرف این شخص کردهاید.
یا اینکه تا حالا شده یک نفر بخواهد از شما معذرت خواهی کند اما آخر سر متوجه میشوید یک چیزی هم بدهکار شدهاید و انگار این شمایید که باید غذرخواهی کنید؟ این به دلیل طرز فکر مسموم آن فرد است که روند گفتگو را به نفع خودش برمیگرداند. او با اینکه میداند کسی که باید عذرخواهی کند خودش است، اما آخر سر شما را وادار به عذرخواهی میکند.
راه تشخیص: هنگام مواجه شدن با این موقعیتها، از خودتان این سوال را بپرسید:
- آیا شما تلاش دارید به شخص مقابل کمک کنید او را بالا ببرید و از غرق شدن نجاتش دهید در حالیکه خودش مرتبا آنقدر دست و پا میزند تا پایینتر برود و غرق شود؟
- آیا تلاش شما در جهت پیشنهاد دادن و نقد سازنده است اما شخص مقابل فکر میکند به او حمله کردهاید و موضع دفاعی میگیرد؟
- آیا شما دارید به خاطر مشکلی که یک نفر دیگر دارد، سرزنش میشوید؟
اگر پاسخ این پرسشها، بله بود، یعنی طرف مقابل شما فردی است با طرز فکر مسموم.
۲_ طرز فکر مسموم ، از احساسات دیگران سواستفاده میکند
سو استفاده کردن از احساسات دیگران، یکی از خشونتهای پنهان است که اگرچه فیزیکی نیست اما قدرت آن را دارد که اعتماد به نفس و عزت نفس را در دیگران از بین ببرد. احساساتی از قبیل افسردگی، سردرگمی، بیانگیزگی، سرزنش خود و کم شدن اعتماد به نفس، حاصل این نوع خشونت غیرفیزیکی است. این برخورد، گاهی به طور ناخوسته حتی از طرف کسانی با شما صورت میگیرد که اظهار عشق و علاقه نیز به شما دارند.
راه تشخیص:
- آیا احساس میکنید حرف زدن با شخص مقابل، شبیه این است که روی پوست تخم مرغ راه میروید؟ او از هر چیزی رنجش به دل میگیرد؟
- آیا فکر میکنید طرف مقابل با شما مثل یک کودک برخورد میکند؟
- آیا او مرتبا در حال مسخره کردن و نادیده گرفتن صحبتها و احساسات و نظرات شماست؟
- آیا او مرتبا شما را بابت تمام مشکلاتی که در آن رابطه وجود دارد، مقصر میداند؟
اگر پاسخ شما به یک یا چند پرسش، مثبت بود، آگاه باشید که مورد سو استفاده احساسی قرار گرفتهاید. اگر برایتان مقدور است بهتر است از این شخص فاصله بگیرید.
۳_ طرز فکر مسموم، دچار مرض دروغگویی است
وقتی پای دروغ گفتن به میان میآید هیچکسی در آن حرفهای نیست و بالاخره یکجای کار خودش را لو میدهد. همه ما دروغهای کوچکی را گفتهایم و اینطور نیست که کسی هرگز دروغ نگفته باشد. اما یک بیمار دروغگو، زندگیاش با دروغ ادامه دارد. او به طور پیوسته و همیشگی دروغ میگوید. اصولا دروغهایی که این افراد میگویند برای خوب نشان دادن تصویر خودشان است. آنها استاد دستکاری و تقلب هستند. خیلی راحت به چشم شما نگاه میکنند و دروغ میگویند. آنها مایل هستند شما را به اجبار وادار به کاری که خودشان میخواهند کنند. دروغهای آنها همیشه هدفمند نیست و گاهی چون تنها کاری که از دستشان برمیآید دروغگویی است، به شما دروغ میگویند. سروکله زدن با افرادی که دارای بیماری دروغگویی هستند باعث گیج شدن و متوهم شدن شما میشود. دلیل دروغگویی این افراد مختلف است از جمله خودشیفتگی، یا افسردگی شدید که نیاز به درمان دارویی دارد و اگر درمان نشود میتواند خطرناک باشد.
راه تشخیص:
- آیا تا حالا شده چندین بار مچ یک نفر را در دروغگویی بگیرید؟
- آیا شخص مقابل مرتبا و بی وقفه در مورد چیزهای معمولی و جزئی به شما دروغ میگوید؟
- آیا شخص مقابل به میزان زیادی روی چیزی تاکید میکند و آنقدر میگوید تا لوث شود؟
۴- طرز فکر مسموم، دوست دارد همه چیز را کنترل کند
بعضی از افراد سمی، استاد دغلکاری هستند و خیلی خوب میدانند که چطور قصد و نیت اصلی خودشان را لاپوشانی کنند. هدف اصلی آنها کنترل کامل روی بقیه است که چه کار میکنند و کجا میروند با چه کسی هستند. شاید آن را به طور زبانی به شما بگویند و یا از سایر روشهای زیرپوستی دیگر استفاده کنند تا دقیقا روی شما کنترل داشته باشند. شاید این رفتار آنها ناشی از نوعی وسواس باشد یا به عبارتی، تکرار و تکرار یک چیز برای اطمینان حاصل کردن از وجود آن. معمولا این افراد در کودکی، تحت کنترل شدید والدین قرار داشتهاند و حالا نیز میخواهند آن را روی بقیه اعمال کنند. برای اینکه مطمئن شوید آیا با چنین شخصی طرف هستید یا نه، سوالات زیر را از خود بپرسید.
راه تشخیص:
- آیا شخص مقابل شما، دوست دارد بداند که شما هر لحظه در کجا هستید؟
- آیا او تمام کارهای شما را زیر نظر دارد؟
- آیا او مایل است شما را از شخصی که عاشقش هستید دور نگه دارد صرفا به این دلیل که نمیخواهد شما از خود او دور شوید؟ به بیانی دیگر آیا او شما را فقط برای خودش میخواهد و بس؟
۵_ طرز فکر مسموم، به حریم خصوصی دیگران احترام نمیگذارند
فرض کنید یک خط روی زمین میکشید و از شخص مقابلتان میخواهید از آن خط رد نشود چون این حریم خصوصی شماست. اما او به جای احترام گذاشتن به خواستهی شما، این حریم شخصی را نادیده میگیرد و خیلی راحت از آن رد میشود فقط برای اینکه به شما ثابت کند میتواند اینکار را انجام دهد تا شما را یا امتحان کند یا شما را آزار دهد. در جامعهی بشری از این دست افراد، زیاد وجود دارند که به مکان خصوصی شما یا چیزهای شخصی شما یا حتی آزادی بیان و فکر شما احترام نمیگذارند چراکه قادر به انجام اینکار نیستند و نمیتوانند افکار مسموم خود را تحمل کنند بنابراین آنها را به سمت یک نفر دیگر پرتاب میکنند. این پرتاب کردن گاهی توام با خشم و برخوردهای توهین آمیز نیز میباشد.
یکی از مثالهای رایج در این زمینه، انواع و اقسام پهلوان پنبههاست. آنها فقط میخواهند شما را به عقب هل بدهند و از کوچک شمردن دیگران، احساس بزرگی بدست میاورند. این افراد نه فقط در مدراس بلکه در گوشههای مختلف جامعه دیده میشوند حتی در منزل یا محل کار شما.
راه تشخیص:
- آیا طرف مقابل شما سعی دارد ضعفهای شما را به رخ بکشد؟
- حتی پس از اینکه از او خواستید به حریم شخصی شما کاری نداشته باشد، بازهم ول کن نیست؟
- آیا او یواشکی وارد اتاق یا محل کارتان میشود تا شما را بترساند؟
- آیا او در مورد شما شایعه سازی میکند یا پشت سرتان حرف میزند؟
۶_ طرز فکر مسموم، یک طرز فکر منفی است
همهی آدمها گاهی دچار احساسات منفی میشوند و این یک امر طبیعی است اما در هنگام مواجه شدن با دیگران، سعی میکنند چهرهای مثبت و شاد از خودشان نشان دهند و به اصلاح انرژی مثبت بدهند نه منفی. اما افرادی که دارای طرز فکر مسموم هستند دقیقا برعکس عمل میکنند. آنها دوست دارند فقط افکار و جملات منفی را با دیگران به اشتراک بگذارند. فرض کنید شما با یک روحیهی شاد وارد محیط کار میشوید ولی همکارتان با چهرهای عبوث و منفی با شما روبرو میشود. همین یک نفر آدم منفی، کافی است تا انرژی منفی را به تمام گروه کاری سرایت دهد.
راه تشخیص:
- آیا روحیه شما پس از دیدار با شخص مقابلتان دچار افت میشود؟
- آیا احساس میکنید پس از دیدن او دچار انرژی منفی شدهاید؟
- آیا او عادت دارد یواشکی وارد اتاق شما شود طوریکه شما جا بخورید؟
- آیا او همیشه عادت دارد اخبار منفی را به زبان آورد؟
- آیا او عادت دارد که از همه چیز شکایت کند و بیوقفه غر بزند؟
سوالاتی که همهی ما باید از خودمان بپرسیم
پس از خواندن این مطالب، اگر احساس میکنید خودتان نیز دارای برخی از این نشانههای رفتاری هستید، اشکالی ندارد چون همینکه مشکلی را بفهمیم میتوانیم آنرا حل کنیم. بهتر است از خودتان این سوالات را بپرسید:
- آیا من نسبت به دیگران بدخواه هستم؟
- آیا گاهی ته دلم میخواهد اتفاق بدی برای یک نفر رخ دهد؟
- آیا از بدبیاری یک نفر دیگر خوشحال میشوم؟
- آیا از اینکه اتفاقات ناخوشایند را با دیگران مطرح کنم، لذت میبرم؟
- آیا حسی مثل حسادت و به رخ کشیدن در من وجود دارد؟
- آیا همیشه میخوام نظرات دیگران را به خودم جلب کنم؟
- آیا تقاضای این را دارم که یک نفر تمام توجهاش فقط به من باشد؟
اگر برخی یا همهی پاسخهایتان مثبت است، نیاز هست که کارهایی را انجام دهید. بعنوان مثال از یک مشاور کمک بگیرید تا شما را راهنمایی کند رفتارتان را تغییر دهید. سعی کنید شخصی باشید که ارزشی به جامعه میافزاید و برای دیگران مفید است.
از طرف دیگر، اگر مجبورید با افرادی که دارای طرز فکر مسموم هستند، در رفتوآمد باشید، کارهای زیر را انجام دهید:
- انرژی مثبت خود را در هر شرایطی حفظ کنید.
- ارزشها و خواستههای خودتان را ابراز کنید و روی آنها پافشاری کنید.
- با افرادی که باعث میشوند نسبت به خودتان احساس بدی داشته باشید، در تماس نباشید.
- این را بدانید که شما لایق یک زندگی خوشحال و مثبت هستید.
ترجمه اختصاصی مجله قرمز
منبع: Bright Side