حتما تا حالا درباره ساعت بیولوژیکی بدن چیزهایی شنیدهاید_ یک چرخهی ۲۴ ساعتهی منظم. چرخهای بیوالکتروشیمیایی که با کمک مواد شیمیایی و تبدیل آنها به سیگنالهای عصبی، به ما در خوابیدن یا بیدار شدن یا سایر فعالیتهای زیستی کمک میکند. همچنین ساعت بیولوژیکی، علاوه بر خواب و بیداری، بر اساس ساعات غذایی و دفعات غذایی نیز کوک میشود.
به بیانی دیگر ساعت بیولوژیکی بدن هر فرد، برای دریافت مواد غذایی بدن، روی زمانهای خاصی تنظیم میشود و اگر بدن، خارج از این زمانها، مواد غذایی دریافت کند ساعت بیولوژیکی از تنظیم خارج شده و مشکلاتی مثل افزایش وزن یا بیماریهای مزمن برای آن فرد ایجاد میشود. بنابراین بهتر است ساعت بیولوژیکی بدن خود را بشناسید و سپس زمانبندی غذا خوردنتان را بر اساس آن انجام دهید.
اما از کجا و طبق چه فرمولی بایستی زمان بندی تعذیهای داشته باشیم؟ در ادامه سه روش مفید به شما معرفی میشود که بتوانید زمانبندی مناسبی برای غذا خوردن خود داشته باشید.
غذا خوردن طبق ساعت بیولوژیکی بدن
_ شبها غذای محدودتری نسبت به روزها بخورید.
_ صبحها و در وسط روز، غذای بیشتری بخورید.
_ هر روز، به طور منظم و در ساعات مشخص، غذا بخورید.
- البته دنیایی که در آن زندگی میکنیم پر از ضد ونقیضهاست. مثلا ما دوست داریم شبها غذای بیشتری بخوریم اما ساعت بیولوژیکی بدنمان، حرف دیگری میزند.
اگر صبحها تغذیهی کاملتری داشته باشیم بدنمان کارایی بهتری خواهد داشت. مغز نیر احساس تازگی و سرزندگی بیشتری خواهد داشت. تازگی مغز باعث ایجاد حس نشاط در ما شده و حس نشاط، باعث جاری شدن هورمونهای خوشحالی در بدن میگردد.
نکتهای مهمی که باید بدانید این است که بدن ما علاقهای به دریافت غذا به صورت گاه و بیگاه ندارد، بلکه نظم و ریتم ثابت را بیشتر میپسندد. چرا که نظم و ریتم ثابت، باعث برقرار شدن تعادل در مغز و بدن خواهند بود. اگر امکان ایجاد یک چرخهی ثابت تغذیهای برای شما وجود دارد، بهتر است از آن غافل نشوید.
چرا بدن ما ریتم ثابت غذایی را میپسندد؟
علت اینکه بدن مایل است یک ریتم ثابت داشته باشد چه برای دریافت مواد غذایی چه در خوابیدن و بیدار شدن، این است که با این ثبات میتواند به بیشترین کارایی و راندمان دست یابد. همچنین ثابت نگهداشتن مقدار غذایی که هر روز میخورید نیز به حفظ هماهنگی و بالانس بدن-مغز کمک میکند.
یکی از تحقیقات صورت گرفته، نشان داده است افرادی که میزان کالری دریافتی خود را هر روز مرتبا تغییر میدهند، به مشکلات متابولیستی مبتلا میشوند. مشکلاتی مانند فشار خون و قند خون بالا و یا تجمع چربیها در اطراف کمر. همچنین غذا خوردن به طورت نامنظم، باعث بالا رفتن سطح LDL که همان کلسترول بد خون است شده و نیز میزان مقاومت بدن را نسبت به هورمون انسولین بالا برده در نتیجه امکان متعادل نگه داشتن قند خون در بدن کم میشود.
سعی کنید وعدههای غذایی که مصرف میکنید به یک اندازه باشد. صبحها به یک اندازه، ظهرها و شبها نیز به یک اندازه غذا بخورید. همچنین در مورد میان وعدههای غذایی نیز همین روش را به کار گیرید. از طرفی سعی کنید هر روز در ساعات مشخص و ثابتی غذای اصلی یا میانوعده غذایی خود را میل نمایید.
انجام این کارها و نگه داشتن یک ریتم ثابت و منظم در زمان و مقدار غذا خوردن، باعث میشود هرگز تصمیمات غذایی نامناسب نگیرید. از سویی دیگر سعی کنید همیشه از قبل برنامهریزی غذایی داشته باشید و نیز هر وعدهی غذایی که مصرف میکنید ساده باشد و بیش از حد متنوع نباشد.
تمام این گفتهها به آن معنا نیست که آنچه دوست دارید را در برنامه غذایی خود نگنجانید، بلکه به آن معناست که برنامه غذایی خود را به گونهای تنظیم که شما را جوانتر و شادابتر نگه دارد.
ترجمه اختصاصی مجله قرمز
منبع : success