در این مطلب از مجله قرمز، معرفی مختصری از ساز هارپ یا چنگ خواهیم داشت. اگر دوست دارید این ساز که صدای بسیار دلنشین و زیبایی دارد را بنوازید، پیشنهاد میکنیم برای شروع، این مطلب در مورد ساز هارپ یا چنگ را مطالعه کنید.
مقدمه ای برای شما که همیشه دوست داشتید یک ساز بنوازید!
شاید برای شما هم زیاد اتفاق افتاده باشد که با کسی برخورد میکنید که میگوید: من همیشه دوست داشتم این ساز را بنوازم….. یا شاید هم خود شما یکی از افرادی باشید که همیشه دوست داشتهاید ساز هارپ یا چنگ را یاد بگیرید ولی همیشه فکر میکردهاید یادگیری این ساز بسیار سخت و توانفرساست.
جالب است بدانید که یادگیری ساز هارپ یا چنگ، آنقدرها هم سخت نیست و شما میتوانید این ساز را به آسانی فرا بگیرید. در واقع میتوان گفت ساز هارپ یا چنگ، یکی از سادهترین سازها در میان سازهای زهی میباشد. برای یادگیری این ساز، نیازی به آرشه کشیدن (مثل ویولون) نیست و از این لحاظ، سادهتر از بسیاری از سازهای زهی آرشهای است.
ساز هارپ یا چنگ، صدای بسیار دلنشینی نیز دارد و شما در اوایل یادگیری این ساز نیز میتوانید از صداهایی که با آن میتوانید به صورت حتی مبتدیانه نیز ایجاد کنید، لذت ببرید. در واقع حتی سادهترین آهنگها نیز اگر با هارپ نواخته شوند، بسیار دلنشین خواهند بود. اگر نظر من را بخواهید، میگویم حتی شکل و شمایل این ساز هم طوری است که افراد را به خودش جذب میکند!
یادگیری ساز هارپ یا چنگ
در حالی که گفته میشود در میان سختترین سازهای زهی، ویولون و گیتار خودنمایی میکنند، باید بگوییم که ساز هارپ یا چنگ در این میان از جمله سازهای سادهتر رتبهبندی شده است. هزاران سال است که مردم جهان ساز هارپ یا چنگ را مینوازند. بله درست خواندید، هزاران سال! و این زمان کمی نیست و البته که اگر ساز هارپ بسیار سخت میبود، از هزاران سال پیش تاکنون منقرض شده بود و به جهت سختی زیاد، مردم آن را نمینواختند. منشا این ساز نیز مشرق زمین بوده است.
برای یاد دادن این ساز به دوستتان، نیازی نیست که دوست شما چیزی دربارهی موسیقی بداند. هر کسی با هر دانشی میتواند ساز هارپ را در ابتدا در دست بگیرد و در حالت مبتدی نیز آهنگی زیبا با آن بنوازد. یادگیری هارپ برای نوازندگان پیانو بسیار ساده است؛ زیرا کار با انگشتان در پیانو، شبیه آن در هارپ است. همچنین باید گفت مثل پیانو، هارپ نیز هم مناسب چپدستان و هم راستدستان است و تفاوتی میان راست دست و چپ دست برای نواختن این ساز وجود ندارد.
تکنیکهایی که در یادگیری ساز هارپ یا چنگ وجود دارد، نسبت به سایر سازهای همردهی آن، بسیار سادهتر است. شما میتوانید این ساز را خودتان نیز در منزل فرا بگیرید و یا اینکه چند جلسهی محدود به کلاس آموزشی بروید و بقیه را خودتان در منزل کار کنید. فیلمهای زیادی در یوتیوب برای یادگیری این ساز وجود دارد که اگر زبان انگلیسیتان نسبتاً خوب باشد میتوانید به گسترهی زیادی از فیلمهای آموزشی به راحتی دسترسی پیدا کنید. همچنین میتوانید کتابهای آموزش هارپ یا چنگ را تهیه کرده و خودتان این ساز را یاد بگیرید.
ساختار ساز هارپ یا چنگ
ساز هارپ به صورت مثلثی و از قدیم الایام از چوب ساخته میشد. در گذشته، جنس سیمهای این ساز از روده بود اما امروزه از نایلون یا فلز ساخته میشود. قسمت بالای ساز گردن ساز نامیده میشود؛ یعنی جایی که سیمها به چوب متصل شدهاند. سیمها را میتوان از این ناحیه کوک یا تنظیم کرد. به ضلع پایین ساز، sounding board یا بورد ایجاد صدا گفته میشود. بلندترین ضلع مثلث، ستون نام دارد. در هارپ ها یا چنگهای مدرن امروزی، پدالهایی نیز در قسمت پایین ساز تعبیه شده است.
دوست گرامی، این مطلب معرفی مختصری در مورد ساز هارپ یا چنگ بود. در آینده مطالب بیشتری را به این ساز اختصاص خواهیم داد. چنانچه نظر یا پیشنهادی در این مورد دارید، خوشحال میشویم آن را در قسمت زیر – بخش نظرات – با تیم مجله قرمز در میان بگذارید.
اگر دوست دارید در مورد انتخاب ساز موسیقی بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم سری هم به مطلب “انتخاب ساز موسیقی” بیندازید.
ترجمه و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز
منابع (با تصرف و تلخیص): reesharps.com و wikipedia