رپورتاژ آگهی


کتاب «دروغ‌‌گویی: انتخاب اخلاقی در زندگی اجتماعی و فردی» نوشته‌ی سیسلا باک کاوشی فلسفی، اجتماعی و روانشناختی در باب دروغ و دروغ‌گویی است. کتاب «دروغ‌گویی: انتخاب اخلاقی در زندگی اجتماعی و فردی»، با عنوان اصلی Lying: Moral Choice in Public and Private Life، کتابی است درباره‌ی مرز میان حقیقت و صدق و همچنین مرز بین فریب و دروغ. سیسلا باک در کتاب «دروغ‌گویی» مفاهیم دیرینِ دروغ و حقیقت و صدق و فریب را در چشم‌اندازی دینی، تاریخی، فلسفی و اجتماعی مورد بررسی قرار داده است. او در کتاب «دروغ‌گویی» به وجوه گوناگون دروغ، مفهوم حقیقت و نیز به این موضوع می‌پردازد که چه چیز باعث می‌شود دروغ را در بعضی موقعیت‌ها توجیه‌پذیر قلمداد کنیم و آن را عملی نادرست و غیر اخلاقی ندانیم.

کتاب دروغ گویی انتخاب اخلاقی در زندگی اجتماعی و فردی کتابی است درباره‌ی آنچه به قول باک نوعی «سرگشتگی اخلاقی» را در مواجهه با مسئله‌ی دروغ‌گویی پدید می‌آورد. باک در جایی از کتاب دروغ‌گویی در باب این سرگشتگی و آنچه باعث آن است می‌نویسد: «این مسئله‌ی اخلاقی که آیا دروغ می‌گویید یا نه با اثبات درستی یا نادرستی آنچه می‌گویید حل نمی‌شود. برای حل این مسأله باید بدانیم که آیا نیت شما از این گفته گمراه کردن بوده است یا نه. این دو قلمرو معمولا هم‌پوشانی دارند و تا حدی لازم و ملزوم یکدیگرند. اما حقیقت و صدق یکی نیست، همچنان که سخن نادرست با دروغ یکی نیست. تا تفاوت‌ها را درنیابیم و حوزه‌های هم‌پوشانی و آشفتگی آن‌ها را در کانون توجه قرار ندهیم چندان از پس سرگشتگی‌های اخلاقی برنخواهیم آمد.»

درباره‌ی کتاب «دروغ گویی انتخاب اخلاقی در زندگی اجتماعی و فردی»

متن اصلی کتاب «دروغ‌گویی» نخستین بار در سال ۱۹۷۸ منتشر شده است.

آیا پزشک باید به بیمار محتضر دروغ بگوید تا ترس و اضطرابی را که حقیقت ممکن است برای او به بار آورد به تأخیر اندازد؟ آیا والدین باید این حقیقت را که فرزندشان ناتنی است از او پنهان کنند؟ آیا دانشمندان علوم اجتماعی می‌باید مفتّشانی را در لباس بیمار نزد پزشک بفرستند تا از گرایش‌های نژادی و جنسیتی آنان در تشخیص و درمان بیماران مطلع شوند؟ آیا مشاوران حقوقی دولت می‌باید به نمایندگان کنگره درباره‌ی یک لایحه‌ی رفاهی بسیار ضروری دروغ بگویند، نمایندگانی که اگر حقیقت را به آنان بگویند مـمکن اسـت با آن لایحه مخالفت کنند؟ و آیا روزنامه‌نگاران باید برای گرفتن اطلاعات از کسی که می‌خواهند فساد او را افشا کنند، دروغ بگویند؟

ما میان این گزینه‌ها تفاوت‌هایی را می‌بینیم؛ اما تصمیم به این‌که دروغ بگوییم، دوپهلو حرف بزنیم، ساکت بمانیم، یا حقیقت را بگوییم در هر موقعیتی تصمیم دشواری‌ است. دشوار است چون دورویی ممکن است شکل‌ها، مراتب، هدف‌ها، و نتایج بسیار متفاوتی داشته باشد. همچنین به این دلیل دشوار است که می‌دانیم مسئله‌ی حقیقت و دروغ‌گویی ناگزیر بر هر چه در خانواده‌ی ما، جامعه‌ی ما و روابط کاری ما گفته می‌شود یا ناگفته می‌ماند سایه می‌افکند. از همه دشوارتر مرزبندی میان این‌هاست و یک خط‌مشی ثابت در این باره دور از دسترس به‌نظر می‌رسد.

درباره‌ی سیسلا باک، نویسنده کتاب دروغ‌گویی

سیسلا باک (Sissela Bok)، متولد ۱۹۳۴ در سوئد، فیلسوف سوئدی ـ امریکایی است. باک فارغ‌التحصیل رشته‌ی روانشناسی از دانشگاه جورج واشنگتن و نیز دارای دکترای فلسفه از دانشگاه هاروارد است. از سیسلا باک کتاب «درجست‌وجوی خوشبختی: از ارسطو تا علم مغز» نیز به فارسی ترجمه شده است.

_ کتاب «دروغ‌‌گویی: انتخاب اخلاقی در زندگی اجتماعی و فردی» با ترجمه‌ی احد علیقلیان در فرهنگ نشر نو منتشر شده است. Bennubook بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی کتاب آماده خدمت رسانی به شما کتابخوان های عزیز است.