طراحان لباس انگلیسی همیشه جزو برترین و تاثیرگذارترین طراحان در تاریخ بوده‌اند و مری کوانت هم یکی از این طراحان بریتانیایی است که تاثیر مهمی در شکل گیری پوشاک مدرن زنانه داشته است. مری کوانت به عنوان مبدع دامن کوتاه زنانه شناخته می‌شود، لباسی که در دهه ۱۹۶۰ میلادی با برپا کردن جنجال و تنش، انقلابی در استایل زنانه و تفکر زنان به وجود آورد. البته این تنها نوآوری مری کوانت نبوده است و طراحی‌های مهم دیگری هم داشته است، او به عنوان یک آیکن مد بریتانیایی نسل جوان آن زمان را ترغیب کرد تا برایی رضایت و شادی خودشان لباس بپوشند. در این مقاله تخصصی از مجله قرمز با مری کوانت طراح لباس خلاق و مبتکر بریتانیایی آشنا می‌شوید.

زندگی مری کوانت

بانو باربارا مری کوانت پلانکت گرین در یازدهم فوریه سال ۱۹۳۴ در بلکهیث لندن به دنیا آمد، پدر و مادر او جک و میلدرد کوانت معلمان ولزی بودند که از نسل معدنکاران منطقه ولز بودند و با بورس تحصیلی به لندن مهاجرت کرده و در مدارس مشغول تدریس بودند. مری در کودکی به دبیرستان بلکهیث رفت سپس در کالج تصویرسازی گلداسمیت ادامه تحصیل داد و پس از گرفتن دیپلم در این رشته کارآموزی خود را در یک کلاه فروشی سطح بالا به نام Mayfair در خیابان بروک لندن آغاز کرد. او در سال ۱۹۵۳ همسر آینده الکساندر پلانکت گرین را ملاقات کرد و آن‌ها چهار سال بعد با هم ازدواج کردند که ازدواج آن‌ها تا سال ۱۹۹۰ و تا زمان مرگ الکساندر دوام داشت. مری یک فرزند پسر به نام اورلاندو دارد که در سال ۱۹۷۰ به دنیا آمده است.

مری کوانت

آغاز فعالیت حرفه‌ای

در نوامبر ۱۹۵۵ مری و نامزدش با همکاری یک عکاس به نام آرچی مکنیر اولین مغازه خود را در خیابان کینگزرود لندن افتتاح کردند و آن را بازار Bazaar نام نهادند. این مغازه در طبقه بالای رستوران خانوادگی الکساندر پلانکت گرین قرار داشت. این زوج در سال ۱۹۵۷ دومین شعبه بازار را نیز افتتاح کردند که توسط طراح معرووف ترنس کونران طراحی شده بود. طراحی‌های خلاقانه و درخشان مری در آن زمان شامل ژاکت‌هایی با یقه پلاستیکی روشن، جوراب شلوارهای‌های رنگ روشن، ژاکت‌های بافتنی بلند مردانه و پیژامه‌هایی با طرح‌های جدید چنان موفقیتی پیدا کردند که پس از چند ماه مری نام خود و تصاویر کارهای خود را در مجله هارپرز بازار مشاهده کرد. این اتفاق شهرتی برای او به هم زد و یک تولیدکننده آمریکایی پیشنهاد خرید طرح‌های او را داد تا به تولید انبوه برساند. پس از آن، مری توانست لباس‌های بیشتر و متنوع‌تری را طراحی کند و به تولید برساند، او در ابتدا تنها کار می‌کرد اما بعد توانست چند نفر را نیز به استخدام خود درآورد. در سال ۱۹۶۶ هجده تولیدکننده بزرگ با کوانت همکاری می‌کردند. در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ کوانت یکی از تنها دو مغازه سطح بالای فشن در شهر لندن بود که برای جوانان لباس طراحی می‌کردند، مغازه دیگر کیکی بایرن Kiki Byrne نام داشت که توسط طراحی به همین نام برای رقابت با مری تاسیس شده بود.

مری کوانت

جریان دامن‌های کوتاه و دیگر ابداعات کوانت

دامن کوتاه یا مینی یکی از عناصر شاخص مد و فشن در دهه ۶۰ میلادی بود. طراحی این لباس به طور خاص به مری کوانت نسبت داده می‌شود که البته او استایل این لباس را به عهده داشته است و مدعیان دیگری هم برای طراحی و ابداع این لباس وجود دارند، ماریت آلن روزنامه نگار فشن آن زمان در مجله ووگ بریتانیا در صفحه مخصوص “ایده‌های جوانان” طراحی بریتانیایی جان بیتز را به عنوان طراح دامن کوتاه نام برده است، برخی هم مدعی هستند که آندره کورژ Andre Coureges مبدع اصلی دامن مینی است اما چیزی که واضح است این است که از دهه ۵۰ میلادی دامن‌ها در حال کوتاه‌تر شدن بودند تا آزادی عمل زنان افزایش یابد بنابراین نمی‌توان ابداع آن را به یک نفر نسبت داد اما مری کوانت در محبوب شدن و مقبولیت این دامن‌ها نقش مهمی داشت و نام این دامن‌ها یعنی Miniskirt را نیز خودش ابداع کرده است.

مری کوانت

او می‌گفت این دامن‌ها به زنان اجازه می‌دهند که مانند مردان بتوانند دنبال اتوبوس بدوند. خود مری اذعان می‌کند: “دختری در خیابان کینگزرود ایده دامن کوتاه را به من داد، او گفت من به دنبال لباسی هستم که ساده و جوانانه باشد و در آن بتوان حرکت کرد، دوید و بالا پایین پرید. من وقتی دامن‌های مختلف را به او نشان دادم او گفت کوتاه‌تر، کوتاه‌تر…” به این ترتیب دامن کوتاه اختراع شد و مری نام آن را از ماشین‌های مینی که ماشین‌های محبوب بریتانیایی هستند الهام گرفت. مری می‌گوید: “کسانی که دامن کوتاه می‌پوشند به زنانگی خود علاقمندند اما این زنانگی بیش از آن که در ظاهرشان باشد در رفتارشان قرار دارد، این افراد دوست دارند مورد توجه قرار بگیرند و سرزنده، مثبت و خودسر هستند.” علاوه بر دامن کوتاه ابداع لباس‌های دیگری هم به کوانت نسبت داده می‌شوند که مهم‌ترین آن‌ها جوراب شلواری‌های رنگی طرح‌دار همرنگ با لباس اصلی بود. البته این نوآوری به کریستوبال بالنسیاگا بنیانگذار برند بالنسیاگا هم نسبت داده می‌شود که در سال ۱۹۶۲ جوراب شلواری‌ها دلقکی را معرفی کرد.

فعالیت مری کوانت در دهه‌های اخیر

مری کوانت

در اواخر دهه ۱۹۶۰ مری شلوارهای مخصوص خود را ابداع کرد که به نماد استایل بریتانیایی تبدیل شدند اما در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ او بیشتر روی طراحی لوازم خانگی و آرایشی تمرکز کرد و کار طراحی لباس را تا حدی رها کرد. در سال ۱۹۸۸ کوانت طراحی داخلی اتومبیل مینی ۱۰۰۰ را انجام داد. این طراحی تا اندازه‌ای محبوب شد که مردم ترجیح دادند نام مینی کوانت را رووی این اتومبیل بگذارند. طراحی داخلی این اتومبیل از طرح راه راه سیاه سفید با خطوط قرمز پوشیده شده بود. کمربندهای آن قرمزرنگ و دستگیره‌ها خاکستری بودند که محبوبیت خاصی میان مصرف کنندگان بریتانیایی پیدا کردند. در سال ۲۰۰۰ مری کوانت از مدیریت برند شخصی خود یعنی Mary Quant Ltd. استعفا داد و مالکیت آن را به یک مجموعه ژاپنی واگذار کرد. اکنون بیش از دویست فروشگاه کوانت در ژاپن وجود دارد.

افتخارات مری کوانت و تاثیر او روی دنیای مد

مری در سال ۱۹۶۳ جایزه لباس سال را به دست آورد و در سال ۱۹۶۶ جایزه OBE را برای خدمت به صنعت مد از آن خود کرد (Order of British Empire). در سال ۱۹۹۰ نام او در تالار مشاهیر مد بریتانیا ثبت شد و در سال ۲۰۰۶ یک دکترای افتخاری از دانشگاه Heriot Watt به دست آورد. در سال ۲۰۱۲ مری در میان آیکن‌های فرهنگ بریتانیا در کنار بیتل‌ها و دیگرن قرار گرفت. در سال ۲۰۱۵ مری به مقام بانویی از کاخ باکینگهام نایل شد و اکنون در لندن اقامت می‌کند. او کتاب‌هایی هم منتشر کرده است از جمله دو زندگی نامه در سال‌های ۱۹۶۶ و ۲۰۱۱ و کتاب‌هایی در مورد رنگ و آرایش. مری کوانت از تاثیرگذارترین طراحان لباس در نیمه دوم قرن بیستم بوده است که تاثیر کارهای خلاقانه او در دهه‌های بعدی نیز  کاملا آشکار است. ارنستین کارتر روزنامه نگار مد و فشن درباره او می‌گوید: “هر کسی این شانس را ندارد که در زمان درست، مکان درست و با استعداد درست به دنیا بیاید، در حیطه مد تنها سه نفر این شانس را داشته‌اند، کوکو شانل، کریستین دیور و مری کوانت.

مری کوانت

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش دنیای مد در مجله قرمز شاخه مقالات تخصصی مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: WikiPedia (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)