بسیاری از افراد قرمزی گونه را با سلامت مرتبط میدانند و لوازم آرایشی و زیبایی هم اغلب اوقات استفاده از آرایش و تکنیکهای دیگر را برای دست یابی به چنین ظاهری، تشویق میکنند. با این وجود، قرمزی گونهها لزوما نشانه سلامتی یا حیات نیست و این جمله «لپهات گل انداخته» شما را خیلی خوشحال نکند.
قرمزی گونه معمولا در نتیجه عرض شدن رگهای خون نزدیک سطح پوست است. در بسیاری از موارد، بدن به دلایلی ساده چنین عکس العملی را نشان میدهد مثل تلاش برای گرم کردن پوست در هوای سرد. البته قرمزی پوست گاهی اوقات نشانه یک مشکل شدید در سلامتی است.
برای همین برای اکثر افراد لازم است تا بدانند عوامل بالقوه ایجاد کننده قرمزی گونه و علائم دیگری که ممکن است همراه آن رخ دهد، چه هستند. در این مطلب مجله قرمز به نه علت بوجود آورنده قرمزی گونه نگاهی انداختهایم. اکثر دلایل خوش خیم هستند اما بعضی از موارد ممکن است نیاز به رفتن به دکتر داشته باشند.
آکنه و سرخ شدن گونه ها
آکنه شایعترین عارضه پوستی در اکثر کشورهاست. آکنه ناشی از حفرههای پوستی مسدود شده است و میتواند موجب قرمزی در نواحی تحت تاثیر شود که ممکن است شامل گونهها هم باشد.
وقتی بدن سلولهای مرده پوست را دور میاندازد این سلولها به طور طبیعی تا سطح پوست بالا میآیند و به طور طبیعی از روی پوست میافتند. سبوم، چربی پوست است که آن را هیدراته نگه میدارند، این فرایند در بعضی از افراد مختل میشود.
سلولهای مرده پوست و سبوم میتوانند به یکدیگر چسبیده و در منافذ پوست گیر کنند. آکنه زمانی ظاهر میشود که منافذ مسدود شده باکتریها را به دام میاندازند و عفونتی زیر سطح پوست شروع شود. باکتریها میتوانند به سرعت رشد کنند و موجب قرمز و متورم به نظر رسیدن پوست شوند.
ترفندهای کنترل
افراد اغلب اوقات میتوانند آکنه را در خانه با داروهای بدون نسخه و درمانهای خانگی و طبیعی، درمان کنند. بعضی از توصیههای انجمن درماتولوژی آمریکا از قرار زیر است:
- شستن پوست با آب گرم دو بار در روز
- شستن پوست بعد از عرق کردن
- استفاده از شامپو به طور منظم بخصوص روی موی چرب
- با ملایمت رفتار کردن با پوست و اجتناب از محصولات ساینده و قرمز کننده پوست
- دور نگه داشتن دستها از صورت
- دور بودن از آفتاب تا حدود امکان و اجتناب از برنزه کردن
- اجازه دهید تا پوست به طور طبیعی درمان شود
- خودداری از ترکاندن جوشها
قرمزی گونه ناشی از رزاسه
رزاسه یک اختلال شایع و اغلب ناشناخته است. بسیاری از افرادی که دچار این مشکل هستند از وجود آن مطلع نیستند. رزاسه معمولا موجب واکنشهای ناخوشایند بر روی صورت و ایجاد جوشهای کوچک و قرمز شبیه به آکنه میشود. اغلب افراد آن را با مشکلات دیگر مثل آکنه اشتباه میگیرند.
افرادی که مبتلا به رزاسه هستند اغلب میگویند که این بیماری سبب خجالت آنها و تمایل به دوری از اجتماع میشود.
چه باید کرد
رزاسه علت شناخته شدهای ندارد و بدون درمان بدتر میشود. البته افراد مبتلا به رزاسه میتوانند این مشکل را مدیریت کنند. شخصی که مشکوک به داشتن رزاسه است باید به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کند تا در مورد علائم هشدار با هم بحث کنند و تا جای ممکن زود درمان را شروع کند.
سرخ شدن گونه ها بر اثر حساسیت غذایی
غذاهای تند یا داغ موجب قرمز شدن پوست صورت میشوند. ترکیبات موجود دراین غذاها میتوانند سیستم عصبی مرکزی را تحریک کنند که موجب میشود که موجب گشاد شدن رگهای خونی در پوست شده و گرما تولید میکند. همان عکس العمل میتواند منجر به ایجاد عرق شود.
روشهای کنترل
بهترین راه برای جلوگیری از گرما ناشی از غذاهای تند خودداری از خوردن غذاهایی ست که موجب آن میشوند. فلفل چیلی و غذاهایی با دمای بالا همانند سوپ موجب ایجاد واکنش میشوند. مقدار ادویه غذا را محدود کنید و بگذارید غذا قبل از خوردن سرد شود تا بروز داغ شدن پوست کاهش یابد.
اثر داروها بر قرمز شدن گونه ها
بعضی از داروها میتوانند گرم شدن پوست را تحریک کنند. این علامت معمولا به علت هیستامین است که یک ماده شیمیایی ست که در واکنش به دارو آزاد میشود. چندین دارو میتوانند موجب بروز داغی صورت شوند. بعضی از آنها شامل موارد زیر هستند:
- آپیوها همانند مرفین
- نیاسین
- نیتروگلیسرین
- امیل نیتریت و بوتیل نیتریت
- مسدود کنندههای کانال کلسیم
- سیلدنافیل سیترات که به عنوان ویاگرا شناخته میشود
- تریامسینولون خوراکی
- ریفامپین
روشهای کنترل و مدیریت
از آنجایی که هیستامین اغلب موجب واکنش می شود، فرد میتواند با داروهای ضد آلرژی یا آنتی هیستامین با آن مقابله کند. در موارد دیگر شخص ممکن است ترجیح دهد هیچ کدام داروهایی که موجب داغی و قرمزی گونه شود، مصرف نکند.
قبل از توقف یا جایگزینی مصرف هر دارویی با پزشکتان حتما صحبت کنید. پزشک میتواند توصیههایی برای گزینههای دیگر برای مقابله با واکنشهای ناشی از دارو بدهد.
گر گرفتگی
گر گرفتگی اغلب در زنانی که پا به دوران یائسگی میگذارند، بوجود میآید. گر گرفتگی احساس گرمای شدید است که میتواند از ۳۰ ثانیه تا ۱۰ دقیقه طول بکشد. به هنگام گر گرفتگی ممکن است صورت گر گرفته یا سرخ شود.
پزشکان دقیقا مطمئن نیستند که علتهای گر گرفتگی چیست. با این وجود معتقدند که استروژن در اثر گذاری بر تنظیم گرمای بدن تا حدودی نقش دارد. مغز احساس میکند که بدن خیلی داغ است که واکنش تعریق و گر گرفتگی را تحریک میکند. میزان استروژن افراد به هنگام یائسگی پایین میآید.
روشهای کنترل
برای جلوگیری از گر گرفتگی، باید از تحریک کنندههای شناخته شده اجتناب کرد. بعضی از چیزهایی که ممکن است گر گرفتگی را تحریک کنند عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- دوش گرفتن یا حمام کردن با آب داغ
- هوای گرم
- الکل
- غذاهای تند یا داغ
- قهوه
استفاده از رژیم غذایی گیاهی و تغییراتی در سبک زندگی به همراه آرامش بیشتر و تمرین میتواند مفید باشد. اگر این مراحل کمک نکرد، شخص باید از پزشک در مورد روشهای درمانی سوال کند.
لوپوس
لوپوس یک اختلال خود ایمن است که بر بسیاری از اندامهای بدن از جمله پوست اثر میگذارد. یکی از علائم اولیه میتواند بثورات قرمز قهوهای پروانهای شکل روی گونه و پل بینی باشد. وقتی بیماری شدت مییابد، ممکن است بثورات شبیه حالت آفتاب سوختگی روی صورت شود. اصطلاح فنی برای این نوع بثورات، بثورات مالار است.
چه باید کرد
لوپوس یک بیماری ست که نیازمند تشخیص پزشک و درمان است. اگر چه درمان این بیماری امکان پذیر نیست اما درمانها میتوانند به کاهش التهابات و اختلالات کمک کنند.
اگزما
اگزما نامی ست که برای تعدادی از بثورات پوستی که موجب قرمزی، خارش و تورم پوست میشوند بکار میرود. این بیماری اغلب برای نخستین بار در بچههای زیر ۵ سال ظاهر میشود اما همچنان که بچه بزرگتر میشود این بیماری هم باقی میماند. بر خلاف این بعضی از بزرگسالان نیز با افزایش سن دچار اگزما میشوند.
ترفندهای کنترل
هیچ درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد. با این وجود چندین کرم و دارو وجود دارند که به افراد مبتلا به اگزما کمک میکنند تا از آنها برای کاهش و بهبود علائمشان استفاده کنند.
آفتاب سوختگی
بیش از اندازه ماندن در آفتاب میتواند منجر به آفتاب سوختگی پوست شود. بسیاری از افرادی که دچار آفتاب سوختگی میشوند در بعضی از مواقع از زندگی به خصوص در مناطقی از بدن که در معرض آفتاب قرار میگیرند مانند صورت دچار آفتاب سوختگی میشوند.
روشهای کنترل
استفاده از ضد آفتاب و اجتناب از آفتاب در طول ساعات اوج میتواند به پیشگیری از آفتاب کمک کند. اگر آفتاب سوختگی بوجود آمد، مراحل زیر را دنبال کنید تا بتوانید به درمان و کاهش ناراحتی کمک کنید:
- گرفتن دوش سرد
- استفاده از مرطوب کننده اما نه آنهایی که حاوی روغنهای نفتی هستند
- از فشار دادن تاولها برای درمان آنها خودداری کنید
- نوشیدن مقدار زیادی آب برای جلوگیری از کاهش آب بدن
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) همچون ایبوپروفن، میتواند قرمزی، تورم و درد آفتاب سوختگی را کاهش دهد. مرطوب کنندههای بدون روغنهای صنعتی را با توجه به برچسب خریداری کنید.
الکل
اگر چه این مورد کمتر شایع است اما مصرف الکل میتواند باعث قرمزی گونه شود. وقتی بدن الکل را پردازش میکند، این ماده ترکیبی به نام استالدئید تولید میکند. بعضی از افراد قادر به پردازش این ترکیب نیستند بنابراین میزان آن در خون بالا میرود که منجر به گرما و قرمزی صورت میشود.
دادههای آماری نشان میدهد که گرمای صورت پس از نوشیدن الکل در افراد شرق آسیا نسبت به مردم غرب بیشتر است. بعضی از تحقیقات ارتباط میان افزایش سطح استالدئید در بدن با افزایش خطر سرطان را نشان میدهند. در حال حاضر، تحقیقات در این زمینه بدون نتیجه است.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد
در اکثر موارد، افراد به هنگام بروز اولین نشانه قرمزی گونه نیازمند مراقبتهای پزشکی نیستند. این حالت اغلب برای کنترل و درمان این بیماری در خانه است. با این حال در صورت بروز هر کدام از علائم زیر باید به دنبال مراقبتهای درمانی باشید.
- قرمزی که بیش از یک هفته طول بکشد
- آکنه پایدار
- قرمزی که منجر به مشکلاتی برای اعتماد بنفس میشود
- قرمزی به شکل پروانه روی صورت
همچنین لازم است از علائم احتمالی خطر قریب الوقوع آگاه باشید. اگر قرمزی گونه و صورت همراه با هر یک از علائم زیر رخ داد، باید فورا به پزشک مراجعه کنید:
- خستگی
- کهیر
- مشکل تنفس
- تورم در دهان یا گلو
- سرگیجه یا سبکی سر
کلام پایانی
بعضی از افراد از سرخی گونه خجالت میکشند اما این مورد اغلب جای نگرانی ندارد. شخصی که دچار قرمزی گونه است در صورتی که این موضوع باعث اضطراب وی میشود، همراه با علائم شدید است یا پس از درمان از بین نمیرود باید به پزشک مراجعه کند.
ترجمه و تالیف اختصاصی توسط مجله قرمز
منبع: medicalnewstoday