ادرار کف آلود معمولا ناشی از جریان سریع ادرار است اما گاهی اوقات هم نشانه مشکلاتی در سلامتی است. اگر کسی مرتبا متوجه ادرار کف آلود میشود یا اگر همراه با علائم دیگری است باید به پزشک مراجعه کند.
ادرار در حالت طبیعی به رنگ زرد روشن تا کهربایی تیره و اغلب صاف است. بعضی از عوامل از رژیم غذایی تا داروها و بیماریها میتوانند موجب تغییراتی در رنگ و کف آلود شدن ادرار داشته باشند.
اگر ادرار کف آلود به نظر میرسد شاید به خاطر این باشد که مثانه پر است و ادرار فشار میآورد تا سریع خارج شود. اما بیماریهایی هم هستند که میتوانند موحب کف آلود شدن ادرار شوند که در اینصورت شما باید به پزشک مراجعه کنید. برای آنکه با علتهای کف کردن ادرار آشنا شوید با ما همراه باشید.
علائم دیگر همراه با ادرار کف آلود
اگر حجم زیادی از ادرار به یکباره بیرون بریزد به دلیل سرعت جریان کف آلود میشود. ادرار کف آلود در صورتی نشان بیماری است که به مرور زمان بدتر شود. اگر ادرار شما کف آلود است، به علائم دیگر هم توجه کنید. این علائم میتواند سرنخهایی باشد که یک مشکل در سلامتی موجب آنها شده است از جمله:
- ورم پا ، دست، صورت و شکم که یکی از علائم ایجاد مایع ناشی از کلیههای صدمه دیده است
- خستگی
- کاهش اشتها
- تهوع
- استفراغ
- مشکلات خواب
- تغییرات در مقدار ادرار
- ادرار تار و ناصاف
- ادرار تیره تر از حد معمول
- اگر مرد هستید، ارگاسم خشک (بدون خروج منی) یا کم بودن مایع منی در طول ارگاسم
- اگر مرد هستید، ناباروری یا عدم توانایی باردار کردن همسر
علتهای ادرار کف آلود
قابل مشاهدهترین علت کف کردن ادرار سرعت ادرار است. همانطور که آب به هنگام خارج شدن از شیر آب به سرعت کف آلود میشود، ادرار هم وقتی به سرعت از بدن خارج میشود، کف میکند. این نوع کف باید به سرعت هم از بین برود. علتهای دیگر به شرح زیر هستند:
کم آبی بدن
اگر ادرار خیلی تیره و غلیظ است ممکن است کف آلود شود. این بخاطر این است که آب و مایعات کافی در بدن نیست و به همین دلیل ادرار غلیظ میشود.
بیماری کلیه
ادرار کف آلود میتواند نشان دهنده وجود مقدار زیادی پروتئین از جمله آلبومین در ادرار باشد، پروتئینی که با هوا واکنش میدهد تا کف درست کند. عملکرد حیاتی کلیه تصفیه پروتئینها در خون است. این پروتئینها عملکرد ضروری در بدن را همچون نگهداری تعادل مایعات انجام میدهند. بطور طبیعی کلیهها، آب اضافی و مواد زائد خون را از طریق ادرار خارج میکنند. پروتئین و سایر مواد مهم دیگر که به میزان زیادی مورد نیاز هستند از طریق کلیه تصفیه میشوند بنابراین در جریان خون باقی میمانند. اگر کلیهها صدمه دیده یا بیمار شوند نمیتوانند به خوبی کار تصفیه ر انجام دهند و به میزان زیادی پروتئینها از کلیهها به داخل ادرار نشت میکنند. این حالت پروتئینوری نام دارد. این یکی از علائم بیماری کلیه یا مرحله آخر آسیب است که بیماری مرحله آخر مجاری ادراری نامیده میشود. علائم دیگر همراه با پروتئینوری ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- خارش پوست
- تهوع
- تنگی نفس
- ورم
- خستگی بی دلیل
- تکرر ادرار
- استفراغ
اگر کسی این علائم و سابقه خانواده بیماری کلیه، فشار خون یا دیابت را داشته باشد باید برای معاینه به پزشک مراجعه کند.
دیابت
دیابت و عوامل دیگر قند خون بالا نیز ممکن است منجر به ادرار کف آلود شوند. شخص مبتلا به دیابت کنترل نشده ملکولهای گلوکز بیشتری در بدن دارد. گلوکز همانند پروتئین، ملکول بزرگی است. اگر گلوکز خون خیلی بالا باشد، کلیهها ممکن است در تصفیه ملکولها دچار مشکل شوند. در نتیجه کلیهها اجازه میدهند تا گلوکز اضافی و پروتئین از طریق ادرار خارج شود.
علاوه بر ادرار کف آلود افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده علائم دیگری دارند از قبیل:
- تاری دید
- خشکی دهان
- احساس تشنگی مفرط
- تکرار نیاز به دستشویی
- گرسنگی بدون دلیل
- خارش پوست
- خستگی بی دلیل
علتهای کمتر شایع
علت کمتر شایع ادرار کف آلود، انزال برگشتی است که عارضهای ست که در مردان رخ میدهد. در این وضعیت منی در عوض خارج شدن از آلت تناسلی به داخل مثانه بر میگردد.
مصرف دارویی مثل فنازوپیریدین علت کمتر شایع دیگری ست که موجب کف آلود شدن ادرار میشود. افراد این دارو را برای درمان درد ناشی از عفونتهای ادراری مصرف میکنند.
و گاهی اوقات واقعا فقط علت داخل دستشویی است. مقداری مواد شیمیایی پاک کننده مانده در دستشویی میتواند باعث شود ادرارتان کف آلود به نظر برسد. اگر این موجب شده باشد، باید پس از کشیدن سیفون و تمیز شدن دستشویی، کف از بین برود و اگر هنوز هم ادرار کف آلود است پس به دنبال علتهای بالا باشید.
عوامل خطر
شما ممکن است ادرارتان کف آلود باشد چون مثانه پر است که میتواند باعث شود جریان ادرار سریعتر شود. ادرار گاهی اوقات کف آلود و بسیار غلیظ است که به علت کم آبی بدن یا بارداری رخ میدهد. پروتئین در ادرار هم میتواند موجب کف کردن ادرار شود و معمولا به علت بیماری کلیه است. شما به احتمال بیشتری دچار بیماری کلیه خواهید شد اگر شرایط زیر را داشته باشید:
- دیابت
- سابقه خانوادگی بیماری کلیه
- فشار خون بالا
علتهای انزال خشک عبارتند از:
- دیابت
- داروهای مورد استفاده برای فشار خون بالا، بزرگی پروستات یا اعصاب و روان
تشخیص
پزشک علت ادرار کف دار را بوسیله آزمایش ادرار برای تعیین بالا بودن یا نبودن سطح پروتئین، تشخیص خواهد داد. اگر ادرار سطح بالایی از پروتئین را داشته باشد، پزشک به دنبال این است که ثابت کند این اثر دائمی است یا نه و بدین منظور یک آزمایش ادرار ۲۴ ساعته را توصیه خواهد کرد. این تست نیاز به جمع آوری ادرار تولید شده توسط شخص طی ۲۴ ساعت خواهد داشت.
در آزمایش ادرار ۲۴ ساعته نسبت سطح پروتئین آلبومین به کراتینین مقایسه خواهد شد که این ماده به هنگام تجزیه عضلات تولید میشود.
این نسبت، نرخ آلبومین به کراتینین (UACR) نام دارد. این تست نشان میدهد که کلیهها به چه صورت ادرار را تصفیه میکنند. اگر UACR بالاتر از ۳۰ میلی گرم در هر گرم (mg/g) باشد، شما احتمالا بیماری کلیه دارید. پزشک آزمایشهای دیگری را برای اطلاع از نحوه کارکرد کلیهها انجام خواهد داد.
اگر انزال خشک علت ادرار کف آلود باشد، پزشک اسپرم در ادرار را هم بررسی خواهد کرد.
درمان علتهای ادرار کف آلود
درمان ادرار کف آلود بستگی به علت آن دارد. اگر ادرار غلیظ باشد، نوشیدن آب بیشتر و مایعات دیگر کم آبی را رفع کرده و کف کردن ادرار را متوقف خواهد کرد.
درمان برای دیابت و فشار خون بالا
وقتی ادرار کف آلود به علت صدمه به کلیه باشد، شما نیازمند درمان خواهید بود. دیابت و فشار خون بالا موجب بیماری کلیه میشود. شما میتوانید فرایند صدمه به کلیه را بوسیله مدیریت این عوارض کند کنید.
پزشک یک رژیم غذایی متعادل و انجام ورزش کافی را برای درمان دیابت توصیه خواهد کرد. شما مجبور هستید قند خون خود را آزمایش کنید تا مطمئن شوید که در وضعیتی سالم قرار دارد.
برای فشار خون بالا، باید به رژیم غذایی توجه کنید و فعال باشید. محدود کردن نمک و پروتئین در رژیم غذایی هر دو میتوانند فشار خون را پایین بیاورند و از سخت کار کردن کلیهها جلوگیری میکنند.
پزشک میتواند داروهای فشار خون مسدود کننده کانال کلسیم، دیورتیک یا داروهای دیگری که فشار خون را پایین میآورند، تجویز کند. بازدارندههای آنزیم تبدیل آنژیوتنسین و مسدود کنندههای گیرنده آنژیوتنسین دو دارویی هستند که فشار خون را پایین میآورند و از صدمه به کلیه محافظت میکنند.
درمان برای انزال خشک
انزال خشک نیازی به درمان خواهد داشت مگر اینکه شما بخواهید صاحب فرزند شوید یا ارگاسم خشک شما را اذیت کند. پزشک میتواند این عارضه را با داروهایی که برای مشکلات دیگر استفاده میشوند، درمان کند اما در عین حال گردن مثانه را میبندد تا منی نتواند وارد مثانه شود.
استفاده خارج از عرف از داروهای زیر میتواند به درمان این عارضه کمک کند:
- برومفنیرامین
- کلروفنیرآمین
- افدرین
- ایمپارین (توفرانیل)
- فنیل آفرین
- پسودوافدرین
استفاده «خارج از عرف دارو» به معنای این است که این دارو توسط سازمان غذا و دارو برای یک استفاده مورد تایید است اما برای مقاصد دیگری هم استفاده میشود که پذیرش نشده است. البته پزشک باز هم میتواند از آن برای آن منظور استفاده کند.
این بخاطر این است که سازمان غذا و دارو آزمایش و پذیرش دارو را انجام میدهد اما نه اینکه دکتر چطور از داروها برای درمان بیمارانش استفاده میکند. بنابراین پزشک میتواند یک دارو را در صورتی که فکر کند درمان مناسب شماست، تجویز کند.
چشم انداز درمان آن چیست؟
ادرار کف آلود اگر فقط گاهی اوقات و هر بار یکبار اتفاق بیفتد، مشکل نیست اما اگر این وضعیت ادامه پیدا کند میتواند نشانه صدمه به کلیه باشد. معمولا این علامت در اواخر بیماری کلیه ظاهر میشود بنابراین باید فورا درمان شود.
اکثر اوقات، ادرار کف آلود جای نگرانی ندارد. شما میتوانید ادرار کف آلود را خیلی ساده بوسیله نوشیدن آب بیشتر رفع کنید. اما در صورت بروز هر یک از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- ادرار کف آلود ظرف چند روز باقی رفع نشود
- علائم دیگری همچون تورم، تهوع، استفراغ، کاهش اشتها و خستگی داشته باشید
- ادرار تار و خونی است
- اگر مرد هستید و ارگاسم تولید مایع ندارد یا خیلی کم است یا اگر قادر به باردار کردن همسر به مدت چند سال نیستید
ترجمه اختصاصی توسط مجله قرمز
منابع: healthline medicalnewstoday