خواص زنجبیل از دیرباز موردتوجه نوع بشر بوده است. زنجبیل یکی از قدیمیترین ادویهها در سراسر جهان است. این مزایای بهداشتی بهخوبی شناختهشده شامل توانایی این ماده غذایی در تقویت سلامت استخوان، تقویت سیستم ایمنی، افزایش اشتها، جلوگیری از انواع مختلف سرطان، بهبود شرایط تنفسی، کمک به فرایند گوارش، از بین بردن علائم بیماری آرتریت، کاهش گازهای اضافی روده، افزایش میل و فعالیت جنسی و تسکین درد ناشی از اختلالات قاعدگی، تهوع و آنفولانزا است. در این مقاله به معرفی جامع این خواص خواهیم پرداخت.
زنجبیل چیست؟
زنجبیل که همچنین بهعنوان Zingiber officinale شناخته میشود، بهعنوان “ریشه زنجبیل” نامیده میشود، اگرچه بخش خوراکی در بازارها و در غذاهای مورداستفاده درواقع ساقه یا ریزوم است. در بسیاری از نقاط، بیشتر در شیرینیها و نوشیدنیهایی نیز از آن استفاده میشود. بااینحال، در فرهنگهای آسیایی، زنجبیل را بهطور مستقیم باخرد کردن آن و یا استفاده از پودر آن در غذاهای سنتی و در نوشیدنیهایی مانند قهوه و چای استفاده میشود. عطر و بوی قوی زنجبیل به علت روغن اسانس در ترکیب آن است که در عصرهای مختلف از عطر سازان استخراجشده است.
نهتنها زنجبیل به نام جوهر و ادویه شناخته میشود بلکه برای این معروف است که یکی از قدیمیترین درمانهای گیاهی و معطر، بهویژه در چین، هند و شرق میانه است. در چین، بیش از ۲۰۰۰ سال است که برای درمان التهاب و اسهال از این ماده غذایی پرطرفدار استفاده میشود. زنجبیل بومی در جنگلهای بارانی هند و مالزی، از خاکهای شاداب، مرطوب و گرمسیری برای کشت بهرهمنداست.
کشت آن ممکن است در جنوب آسیا آغازشده باشد، اما اکنون به شرق آفریقا و کارائیب نیز گسترشیافته است. گیاه چندساله زنجبیل سبز به رنگ قرمز روشن است که در شکلهای مختلف مانند مشعل و لانهزنبوری ظاهر میشود و اغلب در جشنوارههای فصلی در اقیانوس آرام جنوبی برای دکوراسیون اصطبل ها، خانهها و حتی لباسها استفاده میشود.
ملکه الیزابت اول از انگلیس که از طرفدار زنجبیل بود شیرینی زنجبیلی را در قرن ۱۶ بنا نهاد و اکنون میلیونها کودک (و حتی از افراد بزرگسال) در سراسر جهان این شیرینی را دوست دارند. شیرینی زنجفیلی در یک مهمانی سلطنتی ارائه شد و چندین نفر نیز که بهعنوان مهمان در مهمانی حضور داشتند آن را موردستایش قراردادند. امروز، زنجبیل در فهرست غذاهای بهطورکلی سالم FDA است و اغلب برای مزه و طعم دار کردن داروهای تلخ مانند شربتهای ضد سرفه استفاده میشود.
خواص زنجبیل
مزایای ریشه شگفت انگیز زنجبیل برای سلامتی در زیر آورده شده است:
۱. خواص زنجبیل سلامت استخوان را بهبود می بخشد
زنجبیل برای تقویت سلامت استخوان و رفع درد مفاصل شناخته شده است. دو سال پیش در یک مطالعه که توسط دانشگاه میامی انجام شد ،چندین بیمار در زمینه های مختلف و سنین مختلف که از علائم استئوآرتریت رنج می بردند.
مورد بررسی قرار گرفتند. سپس بیماران ازمصرف داروهای ضد التهابی و ضد درد برای اهداف منع شدند. یک هفته بعد، آنها به دو گروه تقسیم شدند: یکی از پلاسیبو (دارونما) و گروه دیگر از مکمل های زنجبیل استفاده کردند. پس از شش هفته از مصرف دوزهای بالای این مکمل ها، یک بررسی در میان دو گروه انجام شد. هر دو گروه احساس بهبودی کردند، اما ۶۳٪ از گروه زنجبیل احساس بهبودی قابل توجهی داشتند، در حالی که تنها نیمی از گروه دارونما بهبود قابل ملاحظه ای داشتند.
آخرین آزمایش این بود که بیماران به فاصله ۵۰ فوت راه می رفتند که برای گروه زنجبیل به مراتب انجام این امر ساده تر بود و نتایج آنها دو برابر بهبودی نسبت به افراد آزمایشی که در گروه دارونما قرار داشتند را نشان داد.
زنجبیل دارای تعدادی ترکیبات ارگانیک منحصر به فردی است که در واقع جینجرول نامیده شده اند و این ترکیبات، ترکیبات ضد التهابی قوی هستند که در غذا یافت می شود. این ژنرال ها به طور مستقیم با بهبود در التهاب زانو و درد در ارتباط هستند، و نیز در سرکوب ترکیبات التهابی مانند سایتوکین ها و کیموکان ها در ابتدای امر و قبل از اینکه آنها شروع به تأثیر بر بدن کنند، تاثیر به سزایی دارند. خواص زنجبیل هم دارای اثرات پیشگیرانه و هم موثر در درمان التهاب و درد مرتبط با آن است.
۲. خواص زنجبیل در درمان اسهال
زنجبیل از زمانهای قدیم برای درمان اسهال استفادهشده است و اخیراً توسط محققان ثابتشده است که درواقع به این امر کمک میکند، زیرا باعث جلوگیری از ایجاد اسپاسم معده و نفخ میشود که به اسهال و تحریک اسهال کمک میکند. در چین، پودر آن برای هزاران سال به کسانی که مبتلا به اسهال شدهاند، داده میشد. دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که استفاده از روشهای باستانی برای این مشکلات میتوانند مفید باشند.
۳. زنجبیل گازهای اضافی را حذف میکند
زنجبیل یک ماده بسیار قوی است و این به این معنی است که باعث حذف گازهای اضافی میشود. گازهای اضافی و نفخ بیش از اندازه شمارا در وضعیت ناراحتکنندهای قرار میدهد و میتواند برای سلامتی شما خطرناک باشد. بیشازحد بودن گازها در سیستم بدن شما میتواند باعث فشار بر اندامهای حساس در لگن شود. یک بادشکن قوی مانند زنجبیل، گاز را به یکراه سالم و بیخطر هدایت و حذف میکند و از ایجاد دوباره گاز اضافی نیز جلوگیری میکند.
۴. کمک به فرآیند هضم با زنجبیل
کشف شده است که خواص زنجبیل تسهیل کننده فرایند گوارشی است. سطوح بالای قند بعد از غذا ممکن است فعالیت معده را کاهش داده و میزان تخلیه و کارکرد طبیعی آن را کاهش دهد.
زنجبیل در تنظیم میزان بالای قند که هضم را مختل کرده و معده را خنثی میکند کمک کرده و آن را تعدیل می کند، بنابراین دستگاه گوارش ریتم طبیعی خود را حفظ می کند. در کنار آن، ترکیبات متعددی دارد که جذب مواد مغذی و مواد معدنی را از مواد غذایی که ما می خوریم، بهبود می بخشد.
به همین دلیل است که زنجبیل به عنوان اشتها آور یا پیش غذا به طور مرتب استفاده می شود، زیرا می تواند اشتها را در دستگاه گوارش برای میل بیشتر به غذا تحریک کند. دقیقا به همین دلیل است که زنجبیل در کشورهای آسیایی به عنوان یک افزاینده اشتها یا آیتم مصرفی خام محبوب است.
۵. زنجبیل از سرطان جلوگیری میکند
یکی از مهمترین موضوعات در بحث زنجبیل و تأثیر آن بر سلامت انسان، همبستگی مثبت بین ترکیبات ارگانیک در زنجبیل و پیشگیری از سرطان بوده است.
جینجرول، ترکیبات مشابهی است که زنجبیل دارد و ویژگیهای ضدالتهابی از خود نشان دادهشده است که از فعالیت سرطانزا در روده بزرگ (که میتواند منجر به سرطان کولورکتال شود) جلوگیری میکند.
چون زنجبیل به سیستم گوارشی کمک میکند و باعث میشود که این ماده غذایی برای هر وعده غذایی افزودنی مناسب باشد. بااینحال، مطالعات اخیر مصرف جینجرول را با آپوپتوزیس در سلولهای سرطانی تخمدان و درنتیجه کاهش تومور و رشد سلولهای سرطانی، بدون آسیب رساندن به سلولهای سالم در اطراف آنها در ارتباط دانستهاند.
۶. ضد سموم و ضدعفونی کردن
زنجبیل در افزایش تعریق مفید است. عرق کردن نهتنها منافذ را پاک میکند و به بدن شمارا در از بین بردن سموم در بدن شما کمک میرساند بلکه تحقیقات نیز نشان داده است که عرق شامل یک ترکیب ضد میکروب، به نام درم سایدین است. این ترکیب دارای ارتباط مثبتی با کاهش عفونتهای باکتریایی و ویروسی در فردی است که بهطور مرتب عرق کرده است، زیرا میتواند سطحی بر روی پوست ایجاد کند که یکلایه محافظ از پروتئینهای ناشناخته است!
۷. فعالیت و قدرت جنسی را افزایش می دهد
زردچوبه به مدت طولانی برای افزایش میل و فعالیت جنسی مورد استفاده قرار گرفته است. عطر زنجبیل دارای جذابیت منحصر به فردی است که به ایجاد ارتباط جنسی کمک می کند.
این ریشه همچنین باعث افزایش گردش خون می شود، از این رو خون به راحتی به داخل بخش میانی بدن منتشر می شود که یک منطقه مهم برای عملکرد جنسی است.
۸. پیشگیری از کرامپ های ناشی از عادات ماهانه (قاعدگی)
کرامپ ها موردی برای جسم هستند که به فرد بهنوعی در مورد خطر یا آسیب وارده به فرد هشدار میدهد. در این مورد، پروستاگلاندین ها که هورمونهایی هستند که بهعنوان پیام رسانهای شیمیایی عمل میکنند، عامل اصلی تشخیص علائم مانند گرفتگی، درد و تب هستند.
دانشمندان معتقدند که سطح بالایی از پروستاگلاندین ها موجب افزایش کرامپ های قاعدگی میشود.
زنجبیل با کاهش سطح پروستاگلاندین ها در بدن به کاهش این امر کمک میکند، بنابراین این کرامپ های را تسکین میدهد.
۹. کاهش تهوع از خواص زنجبیل
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که خواص زنجبیل در درمان تهوع ناشی از بارداری، بیماری مسافرین و شیمیدرمانی کمک میکند. جذب سریع و تنظیم سریع کارکردهای بدن و درمان تهوع بدون عوارض جانبی داروهای مدرن از اثرات این ماده غذایی است.
۱۰. درمان آنفولانزا
زنجبیل برای مبارزه با بیماریهایی مانند آنفولانزا و عفونت برای همه سنین تجویز میشده است. اثر تسکیندهنده آن کمک میکند تا نشانههای پاسخهای اورژانسی به سلولهای آسیبدیده در بدن کاهش دهد. درحالیکه کارکرد سلولهای سفید خونی از طریق چسبیدن به سلولها و دفاع از بدن در مقابل بیماریها است، زنجبیل مانع از افزایش سطح پروستاگلاندین ها میشود که موجب تب، سردرد و گرفتگی عضلات میشوند.
سایر خواص زنجبیل
سایر خواص زنجبیل برای سلامتی در حال حاضر دانشمندان مشغول تحقیق بر روی آنها هستند تأثیر در کاهش بیماریهای قلبی، آرتریت، میگرن، افسردگی و اختلالات اضطرابی مرتبط با استرس است.
عوارض جانبی محتمل مصرف زنجبیل
زنجبیل ممکن است در بعضی موارد دارای عوارض جانبی برای کسانی که مبتلابه سنگ کیسه صفرا هستند باشد. ازآنجاکه این گیاه باعث آزاد شدن صفرا از کیسه صفرا میشود؛ بنابراین، اگر انتظار بروز این نوع مشکل را در خوددارید یا اگر سابقه بیماریهای کیسه صفرا رادارید بهتر است قبل از مصرف زنجبیل با پزشک دراینباره مشورت کنید.
منبع مقاله : organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه شده است.