یکی از مشکلات مغزی افسردگی است. وقتی انسان دچار افسردگی میشود، دچار انواع تفکرات مبهم و فلج کننده نیز میشود. گاه تفکرات مبهم به حدی میرسد که شخص حتی به تواناییها و قابلیتهایی که دارد و بارها از بوته آزمایش سربلند بیرون آمدهاند نیز شک میکند. تفکرات مبهم در افراد افسرده و در افرادی که دارای اختلال خلقی ( دوقطبی شخصیتی ) هستند بیش از دیگران دیده میشود.
علت تفکرات مبهم در این دو گروه این است که مغز نمیتواند دادههایی که دارد را به یک خروجی مشخص و قطعی برساند. یکی از عوارض تفکرات مبهم این است که شخص دچار سوءظن میشود. فردی که دچار تفکرات مبهم است، دچار ابهام در نتیجهگیری وتصمیمگیری شده و سرعت اجرای کارها توسط او پایین میآید.
شکل گرفتن تفکرات مبهم در مغز، باعث میشود میزان تمرکز شخص و سپس عملکرد صحیح او دچار اختلال شود. او توانایی گرفتن تصمیمات قاطع را نداشته و به خصوص در افراد دوقطبی، اگر هم تصمیمی بگیرند ناشی از حال و هوای لحظهای آنهاست.
ارتباط تفکرات مبهم و سرعت عمل
یکی از تحقیقات صورت گرفته در این زمینه را دانشگاه میشیگان انجام داد که نتایج قابل تاملی را به ما ارائه میدهد. این تحقیق بر روی سه گروه انجام گرفت:
۱_ گروه اول ۲۶۰ زن که به افسردگی با شدت بالا مبتلا بودند.
۲_ گروه دوم ۲۲۰ زن مبتلا به دوقطبی شخصیتی.
۳_ گروه سوم ۱۵۰ زن که هیچ نشانهای از افسردگی در آنها تشخیص داده نشد.
در این تحقیق، به هر سه گروه از شرکت کنندهها یکسری حروف الفبا را به مدت ۳ دقیقه روی صفحه نمایش، نشان دادند و از آنها خواستند به محض اینکه فلان حرف روی صفحه ظاهر شد سریعا واکنش نشان دهند. هدف از این آزمایش تحقیقاتی این بود که قدرت تمرکز و توان شناختی و سرعت عمل را در این سه گروه مورد سنجش قرار دهند.
نتایج آزمایش نشان داد اگر چه افسردگی کم در یک فرد دخالتی در گرفتن تصمیمات سریع و آنی او ندارد اما اگر شدت آن زیاد باشد میتواند تاثیرگذار باشد. تاثیر گذاری بر روی سرعت تصمیم گیری و دقت تصمیم گیری بود. افرادی که دارای افسردگی شدید بودند، سرعت و دقت کمتری را درهنگام واکنش نشان دادن به حروف از خود نشان دادند. اما کسانی افسردگی خفیف داشتند و افراد بدون افسردگی، واکنشهای سریعتری از خود نشان دادند.
بیشترین کاهش در سرعت و دقت تصمیم گیری، مربوط به افراد دارای اختلال دوقطبی بود. افرادی که از اختلالات خلقی بیشتری برخوردار بودند، مشکل بیشتری با سرعت و دقت واکنشهایشان داشتند.
_ میتوان از این آزمایش این نتیجه را گرفت که افسردگی در سطوح عمیق و شدید، علاوه بر ایجاد تفکرات مبهم و سوء ظن، بر سرعت عملکرد شخص نیز اثر میگذارد.
البته مثل همیشه محققان یکسری استثناهایی در هر دو گروه از زنان دارای افسردگی شدید و دو قطبی شخصیتی، مشاهده کردند که چنین نبودند و متوجه شدند توانایی برخی از آنها بیشتر از میانگین بقیهی همگروههیهایشان بود.
هر چند در کل، درصد خطایی که این دو گروه از خود نشان داد در حد ۵ تا ۱۶ درصد بود، اما همین میزان خطا نادیده گرفته میشد و محققان را واداشت تا از روش اسکن مغزی نیز استفاده کنند تا در عمل مشاهده کنند آیا تغییراتی هم در مغز افراد این سه گروه رخ میدهد یا نه.
محققان پس از آزمایش ام آر آی، متوجه شدند محلی که مشکلات تمرکزی را در مغز مشخص میکند در قسمت راست قشر جداری خلفی قرار دارد.این قسمت از مغز، همان قسمتی است که در تصمیمگیری و اجرای آن تصمیمها نقش اساسی دارد. با اینکه محل فعال شدن مغز هر دو گروه دوقطبی و افسردگی شدید، تقریبا یکسان بود اما این محل در افرادی که دوقطبی شخصیتی داشتند بالاتر از افرادی بود که افسردگی شدید داشتند. اگرچه این تفاوت جزئی بود اما باز محققان را بر آن داشت تا با این موضوع نیز با دقت بیشتری برخورد کنند.
قدم بعدی این بود که محققان، همان آزمایش قبلی را، اینبار در داخل دستگاه ام آر آی برای هر سه گروه تکرار کنند. البته تاثیر اضطراب ناشی از دستگاه ام آر آی، باعث شد هر سه گروه در عملکردشان، افت داشته باشند، اما میزان افت در گروه دوم یعنی کسانی که دارای دوقطبی شخصیتی بودند خیلی بیشتر از همه بود. نتیجه گیری این شد که ابعاد مشکلات عملکردی در افراد دوقطبی، بیش از دیگران است.
حالا محققان بر این باروند شاید یکی از راههایی که میتوان تشخیص زود هنگام داد برای کسانی که در معرض خطر مبتلا شدن به دوقطبی شخصیتی هستند استفاده از همین آزمایش در هنگام عکسبرداری توسط ام آر آی است. اگرچه به گفتهی یکی از اعضای این تیم، این باور بدین معنا نیست که نباید از روشهای قبلی برای تشخیص استفاده کرد، بلکه یک روش مکمل است.
ترجمه اختصاصی مجله قرمز
منبع: iflscience