بیماری کلیوی می‌تواند توانایی بدن برای تمیز کردن خون، فیلتر کردن آب اضافی از خون و کمک به کنترل فشارخون شمارا تحت تأثیر قرار دهد. شما با دو کلیه متولدشده‌اید. آن‌ها درست بالای کمر شما در هر دو طرف ستون فقرات قرار دارند. هنگامی‌که کلیه‌های شما آسیب می‌بینند، مواد زائد مایع در بدن ایجاد می‌شود. این باعث ایجاد تورم در مچ پا، استفراغ، ضعف، کمبود خواب و تنگی نفس می‌شود. این بیماری ممکن است بدون درمان بدتر شود و کلیه‌های شما ممکن است نهایتاً از کار بی افتند. این مسئله جدی می‌باشد و می‌تواند زندگی شمارا تهدید کند.

 

کلیه‌ها چه کاری را انجام می‌دهند؟

کلیه‌های سالم:

• کلیه ها تعادل آب و مواد معدنی (مانند سدیم، پتاسیم و فسفر) را در خون حفظ می‌کند.

• پس از هضم غذا و فعالیت ماهیچه‌ها همچنین استفاده از مواد شیمیایی و دارویی مواد زائد خون را حذف می‌کند.

• رنین تولید می‌کنند که به تنظیم فشارخون کمک می‌کند.  همچنین کلیه ها یک ماده شیمیایی به نام اریتروپویتین که باعث ایجاد گلبول‌های قرمز در بدن می‌شود تولید می‌کند.

• شکل فعال ویتامین D را که برای سلامتی استخوان و سایر موارد لازم است، ایجاد کنید.

• مشکلات حاد کلیه

اگر کلیه‌های شما به‌طور ناگهانی کار خود را متوقف کنند، پزشکان آن را آسیب کلیوی یا نارسایی حاد کلیه می‌دانند.

نقش کلیه ها و بیماری کلیوی

شرایطی که کلیه شمارا تحت تأثیر قرار می‌دهد و باعث ایجاد بیماری کلیوی می شوند:

زمانی که جریان خون به‌اندازه کافی در کلیه‌ها وجود ندارد

 آسیب مستقیم توسط خود شخص

 جمع شدن ادرار در کلیه‌ها

 این موارد زمانی اتفاق می‌افتند که شرایط زیر به وجود آید:

آسیب‌های تروماتیک و از دست دادن خون مانند تصادف ماشین، از دست دادن آب بدن (دهیدراتاسیون) و  آسیب به بافت عضلانی و فرستادن بیش‌ازحد پروتئین به جریان گردش خون، کلیه ها به علت یک عفونت شدید به نام سپسیس صدمه ببینید، هنگام بزرگ شدن پروستات و مسدود کردن جریان ادرار، مصرف داروهای خاص و یا در معرض سموم شیمیایی قرار گرفتن، در طول دوران بارداری عوارضی مانند اکلامپسی و پره کلامپسی و بیماری‌های خود ایمنی هنگامی‌که سیستم ایمنی بدن به بدن حمله می‌کند نیز می‌تواند باعث آسیب شدید کلیه شود.

بیماری‌ مزمن کلیوی

هنگامی‌که کلیه‌های شما به مدت بیش از ۳ ماه به‌خوبی کار نکنند پزشکان آن را بیماری مزمن کلیه می‌نامند. ممکن است در مراحل اولیه  این بیماری علائمی وجود نداشته باشد.

دیابت (انواع ۱ و ۲) و فشارخون بالا شایع‌ترین بیماری‌ها می‌باشند. قند خون بالا در طول زمان می‌تواند به کلیه شما آسیب برساند. فشارخون بالا باعث ایجاد سستی و درد رگ‌های خونی شما می‌شود.

شرایط دیگر عبارت‌اند از:

بیماری‌های ایمنی بدن (اگر به علت لوپوس بیماری کلیوی دارید، پزشکان آن را نفریت لوپوس می‌نامند)، بیماری‌های ویروسی طولانی‌مدت مانند HIV / AIDS، هپاتیت B و هپاتیت C از این دسته اند. پیلونفریت، یک عفونت مجاری ادراری درون کلیه است. اگر این بیماری چندین بار اتفاق بیافتد، می‌تواند منجر به آسیب کلیه شود، التهاب در فیلترهای کوچک (گلومرولی) در کلیه‌های شما، می‌تواند پس از یک عفونت استرپتوکین اتفاق بیفتد، بیماری کلیوی پلی کیستیک، یک وضعیت ژنتیکی است که در کیسه‌های پر از مایع در کلیه‌ها ایجاد می‌شود.

حقیقت‌هایی درباره کمک به کلیه در هنگام بیماری کلیوی

نقص در هنگام تولد می‌تواند باعث انسداد در  دستگاه ادراری شود یا کلیه‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. یکی از رایج‌ترین انواع آن، اختلال در نوعی از دریچه بین مثانه و مجاری ادراری است. یک متخصص اورولوژی اغلب می‌تواند برای رفع این مشکلات جراحی را انجام دهد، درحالی‌که ممکن است نوزاد هنوز در رحم باشد. مصرف مداوم مواد مخدر و سموم مانند مسمومیت با سرب، استفاده طولانی‌مدت برخی از داروها ازجمله داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن(ibuprofen) و ناپروکسن(naproxen)و داروهای بدون تجویز، به کلیه‌های شما آسیب می‌رساند؛ بنابراین قرار گرفتن بلندمدت در معرض مواد شیمیایی می‌تواند باعث مشکلات کلیه شود.

منبع مقاله CDC
این مقاله به‌طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه‌شده است. اگر مقاله فوق موردپسند شما واقع شد، خرسند خواهیم شد که نظرات و پیشنهادات و انتقادات خود را برای هرچه بهتر شدن سطح کیفی مقالات با ما در میان بگذارید و از دیگر مقالات ما در بخش سلامت و تغذیه سایت دیدن فرمایید.