بلع دردناک عارضهای نسبتاً شایع است. افراد در تمام سنین ممکن است این مورد را تجربه کنند. این علائم علل احتمالی بسیاری را ممکن است داشته باشد. بلعیدن مشکل همراه با درد معمولاً نشانهای از عفونت یا واکنش آلرژیک است.
اگر درد شدید باشد یا اگر به مشکل و سدی در غذا خوردن، نوشیدن یا تنفس شما منجر شود، به پزشک خود دراینباره اطلاع دهید.
علت اصلی بلع دردناک
شایعترین علل بلع دردناک عبارتاند از:
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- سرفه مزمن
- عفونت گلو، مانند گلودرد
- ریفلاکس اسید معده و مری
- تاندونیت (التهاب تاندون)
سایر علل احتمالی بلع دردناک عبارت اند از:
- گرههای لنفاوی متورم گردن
- آسیب به گلو
- عفونت گوش
- بلع قرص بزرگ
- مواد غذایی نامناسب متشکل از غلات، مانند چیپس یا کراکرها
در موارد نادر، بلع دردناک می تواند نوع خاصی از سرطان، مانند سرطان مری را مشخص کند.
عوارض احتمالی بلع دردناک چیست؟
شرایطی که باعث بروز این مشکل میشود میتواند منجر به عوارضی مانند موارد زیر شود:
- عفونت قفسه سینه
- بدتر شدن عفونت های باکتری یا ویروسی
- از دست دادن طعم و مزه در هنگام مصرف غذا، که ممکن است موقت یا دائمی باشد
- تورم گره های لنفاوی گردن را تشدید می کند، که ممکن است در این حالت فرد دچار سرگیجه شود یا سر خود را ببندد
علائم دیگر که ممکن است در صورت داشتن عفونت رخ دهد
اگر عفونت دارید، ممکن است علائم زیر را همراه با بلع دردناک تجربه کنید:
- تب
- لرز
- سردرد
- سرفه خشک
- تعریق
- قرمزی و التهاب لوزه ها
هنگامی که شما باید به پزشک خود اطلاع دهید
اگر علائم زیر را همراه با بلعیدن دردناک تجربه کردید، به متخصص اطفال مراجعه کنید:
- دشواری در عمل تنفس
- مشکلات بلع
- به مقدار غیرمعمول یا قابلتوجهی حرفهای نامربوط و یاوه زدن
- ظاهر متورم گلو
اگر شما یک بزرگسال هستید و علائم زیر را تجربه کردید، به بیمارستان بروید:
- مشکل در باز کردن دهان
- مشکلات بلع
- درد شدید گلو که بدتر می شود
- مشکل تنفس
در صورتی که بلع درد دردناک همراه با هر یک از موارد زیر باشد، قرار ملاقاتی با پزشک خود تعیین کنید:
- خونریزی در هنگامی که سرفه می کنید
- علائمی که یک هفته یا بیشتر طول می کشد
- صدای خشن که بیش از دو هفته طول می کشد
- درد مفاصل
- توده ای در گردن شما
- یک بثورات مانند جوش و…
اگر علائم دیگری را که مربوط به شما است تجربه کردید، به پزشک خود اطلاع دهید.
تشخیص علت بلع دردناک
هنگام ویزیت پزشک از شما، مطمئن شوید که هر علامتی را که تجربه میکنید، ذکر کنید. اگر علائم جدیدی را تجربه کردید یا علائم در حال بدتر شدن هستند، باید به آنها بگویید. توصیف کلیه علائم شما کمک خواهد کرد که پزشک علت درد را تعیین کند.
اگر یک معاینه فیزیکی برای تشخیص علت کافی نباشد، ممکن است پزشک شما از آزمایش های خاصی مانند موارد زیر استفاده کند:
- یک آزمایش خون برمبنای شمارش کامل فاکتورهای خون، اندازهگیری انواع مختلفی از سلولهای خونی در بدن شما است. نتایج ممکن است به پزشک شما کمک کند که ایشان تعیین کند که آیا بدن شما عفونت ناشی از یک ویروس یا باکتری را دارد و یا نه.
- MRI و سیتیاسکن میتواند عکسهای دقیق گلو شمارا ارائه کندو به شما اجازه میدهد تا به پزشک خود را برای بررسی هرگونه اختلال از طریق انجام این آزمایش یاری رسانید. آزمایشهای تصویربرداری نیز ممکن است برای تشخیص حضور تومورها در گلو استفاده شود.
- سواب گلو نیز راهحل دیگری است که شامل گرفتن نمونه از مخاط در پشت گلو است. این آزمایش میتواند وجود انواع خاصی از موجودات موجود در گلو را که میتواند باعث عفونت شود را بررسی کند.
- یک کشت خالص شامل گرفتن نمونهای از بزاق یا خلط و آزمایش آن برای تشخیص حضور میکروارگانیسمهای خاص است. این آزمایش ساده و بدون درد میتواند به پزشک شما در تعیین اینکه آیا عفونت باعث بلعیدن درد دردناک شما میشود یا نه کمک کند.
تست بلع باریم
تست بلع باریم شامل به کار بردن مجموعهای از اشعه ایکس بر روی مری است. بعدازاینکه یک مایع مخصوص حاوی عنصر بیضرر به نام باریم بلعیده شد، شما اشعه ایکس دریافت میکنید.
باریم بهطور موقت مری شمارا پوشانده و روی یک اشعه ایکس نشان میدهد، به پزشک اجازه میدهد مسیر رژیم غذایی شمارا ردیابی کند. آزمودن بلع باریوم می تواند به پزشک شما نشان دهد که آیا غذا از دهان شما بهدرستی به معده شما منتقل میشود یا نه.
درمان بلع دردناک
• درمان بلع دردناک میتواند بسته به علت درد متفاوت باشد. پزشک شما احتمالاً آنتیبیوتیکها را برای درمان عفونتهای گلو، لوزهها یا مریض تجویز میکند. پزشک شما ممکن است دهانشویهای را برای شما تجویز کند بخورید که در صورت مصرف آنتیبیوتیکهای خوراکی، گلو را بیحس کند. این عامل کمک میکند تا هرگونه درد که در هنگام بلع قرص احساس میکنید را حس نکنید. برای درد شدید، اسپری گلو میتواند درد را از بین ببرد. پزشک شما همچنین ممکن است داروهای ضدالتهابی را برای کاهش التهاب در مری، گلو یا لوزهها تجویز کند.
• اگر اغلب بلع دردناک ناشی از التهاب تاندون است یا اگر التهاب تاندون شما به دارو پاسخ ندهد، پزشک ممکن است عمل جراحی برای حذف لوزهها را توصیه کند. این جراحی به نام تنزیلکتومی نامیده میشود. اینیک روش سرپایی است که بدین معنی است که شما میتوانید در همان روز بعد از جراحی به خانه برگردید. شما و دکتر شما میتواند خطرات شمارا موردبحث قرار دهد و تعیین کند که آیا تنزیلکتومی مناسب برای وضعیت شما است یا نه.
درمان های خانگی بلع دردناک
آنتی اسیدها بدون علامت (OTC) ممکن است تورم در مری را به علت ریفلاکس اسید کاهش دهد. با این حال، پزشک شما داروهایی را که مخصوصا برای رفع علائم اسید مزمن یا بیماری ریفلاکس معده (GERD) ارائه می شود،را تجویز می کند. گاهی اوقات مصرف آنتی اسیدهای OTC برای درمان علائم GERD کافی نیست.
سایر درمانهایی که میتوانید در خانه انجام دهید عبارتاند از:
- نوشیدن مقدار زیادی مایعات برای حفظ هیدراته بودن بدن، نوشیدن حداقل هشت لیوان آب در روز همچنین باعث آرام و ملایم بودن گلو شما میشود.
- مخلوط ۱ کردن قاشق چایخوری نمک در ۸ اونس آب و سپس آن را در پشت گلو خود بچرخانید. این عمل به کاهش تورم و درد کمک میکند.
- مصرف مایعات گرم مانند آب گرم یا چای مخلوط با عسل، برای از بین بردن تورم و درد در گلو.
- اجتناب از مواد معدنی که باعث تشنگی گلو میشوند. این موارد شامل آلرژن ها، مواد شیمیایی و سیگار است.
در هوا مرطوب نفس کنید
مرطوب کننده دستگاهی است که آب را به رطوبت تبدیل می کند که به آرامی هوا را پر می کند. مرطوب کننده رطوبت را در یک اتاق افزایش می دهد. تنفس در این هوای مرطوب می تواند التهاب گلو را تسهیل کند و از گلودرد تسکین پیدا کند. دوش داغ نیز اثر مشابهی دارد.
قرص و چای گیاهی را امتحان کنید
اگر چه از لحاظ علمی اثبات نشده است که گلودرد را کاهش دهد، قرض های گیاهی و چای ممکن است باعث کاهش درد گلو شود. نمونه هایی از این دست از جمله مریم گلی، ریشه شیرین بیان و گل یاسمن هستند که شما ممکن است این را در فروشگاه داروخانه محلی یا فروشگاه غذای بهداشتی خود پیدا کنید.
چیزی که شما می توانید انجام دهید
داروهای OTC و داروهای خانگی را امتحان کنید تا دردتان را کاهش دهید. شما ممکن است یک عفونت یا بیماری موقت داشته باشید که می توانید به طور موثر در خانه درمان کنید. با این حال، اگر دچار درد شدید یا درد در سه روز نگردید، باید با پزشک خود تماس بگیرید. اگر در معرض علائم دیگری نیز هستید، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
دست ها را به طور مرتب بشوید و از به اشتراک گذاشتن وسایل آشپزی و لیوان های شخصی خود با افراد دیگر برای جلوگیری از گسترش عفونت احتمالی، اجتناب کنید. برای حصول اطمینان از بهبودی شما، مراقبت و استراحت بسیار زیاد نیاز است.
منبع مقاله HEALTHLINE
این مقاله به طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه شده است. اگر مقاله فوق مورد پسند شما واقع شد، خرسند خواهیم شد که نظرات و پیشنهادات و انتقادات خود را برای هرچه بهتر شدن سطح کیفی مقالات با ما در میان بگذارید.