آزلائیک اسید یکی از موادی است که برای درمان آکنه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مقاله درواقع تجربه یکی از بلاگرهای معروف درباره درمان جوش با استفاده از آزلائیک اسید است که توسط مجله قرمز ترجمه شده است. فهرست مطالبی که ارائه خواهد شد به شرح زیر است:

  • اسید آزلائیک چیست؟
  • نحوه استفاده از آزلاییک اسید
  • عوارض جانبی آزلائیک اسید
  • تجربه شخصی من با استفاده از آزلائیک اسید و آکنه

اسید آزلائیک چیست؟

اسید آزالیک در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود. این ماده دارای خاصیت ضد باکتری، ضد التهاب و لایه‌برداری است که آن را به یک محصول درمانی عالی برای آکنه و روزاسه تبدیل کرده است. از آنجا که اسید آزلاییک سنتز ملانین را مهار می‌کند، بنابراین در درمان هایپرپیگمنتیشن (انواع لکه‌های پوستی) و ملاسما نیز موثر است.

در ایالات متحده و برخی از کشورهای آسیایی می‌توانید محصولات حاوی آزلاییک اسید را از طریق نسخه پزشک دریافت کنید، اما در برخی کشورهای دیگر داروهای حاوی این ماده را به‌عنوان روش‌های درمانی بدون نسخه ارائه می‌دهند. محصولاتی که حاوی آزلائیک اسید به‌عنوان ماده موثره هستند بیشتر از برندهایSkinoren ، Azelex ، AcneDerm  و Finacea هستند. Skinoren ، Azelex  و AcneDerm  به‌عنوان درمان آکنه مورد استفاده قرار می‌گیرند، در حالی‌که Finacea بیشتر برای درمان روزاسه است.

Skinoren  به دو صورت کرم و ژل موجود است. نسخه کرمی آن دارای ۲۰٪ آزلاییک اسید است و فرم ژلی آن حاوی ۱۵٪ . من قبلاً از هر دو آن‌ها استفاده کرده‌ام و محصول ژلی آن را ترجیح می‌دهم زیرا سبک‌تر، کمتر تحریک‌کننده پوست و قابلیت انسداد منافذ آن کمتر است. Azelex  فقط به‌صورت کرم موجود بوده و حاوی آزلائیک اسید ۲۰٪  است. Finacea  نیز حاوی ۱۵٪ آزلاییک اسید بر پایه ژل است. ( احتمالاً ژل Skinoren درواقع همان Finacea است زیرا هر دو توسط شرکت Intendis ساخته شده‌اند.)

آزلائیک اسید

نحوه استفاده از آزلاییک اسید

هنگامی که برای اولین بار استفاده از آزلاییک اسید را شروع می‌کنید، یک بار در روز و به‌صورت یک روز در میان از آن استفاده کنید و دقت کنید که فقط به اندازه کافی از آن استفاده کنید یعنی کل صورت (یا صرفاً نواحی خاصی از صورت) را با یک لایه بسیار نازک از آن بپوشانید. شما نباید از محصولات حاوی آزلاییک اسید به مقدار زیاد یا به‌طور مداوم استفاده کنید، زیرا این کار می‌تواند باعث تحریک جدی پوست شود، به‌خصوص وقتی در اوایل استفاده از آن هستید و پوستتان هنوز به آن عادت نکرده است. رفته‌رفته با سازگاری پوست‌تان با آزلاییک اسید، می‌توانید تعداد دفعات استفاده از آن را افزایش دهید.

برای جذب بهتر، باید آزلاییک اسید را روی پوست تمیز استفاده کنید (۲۰ دقیقه بعد از شستن منتظر بمانید). در صورت لزوم می‌توانید پس از آن از مرطوب‌کننده استفاده کنید، اما من حداقل ۲۰ دقیقه بعد از آزلاییک اسید صبر می‌کنم تا به آن زمان بدهم جذب شود. آزلاییک اسید همچنین می‌تواند در طول روز (زیر ضدآفتاب) یا شب استفاده شود، اما بهتر است در شب استفاده شود، زیرا یک ماده لایه‌بردار شیمیایی است و باعث حساسیت بیشتر پوست شما در برابر آفتاب می‌شود.

آزلائیک اسید به همراه سایر محصولات مراقبت پوستی نیز مفید خواهد بود. در بسیاری از مواقع، اگر به چیز قویتری نیاز دارید، متخصصان پوست آزلائیک اسید را برای صبح و دیفرین یا یک رتینوئید دیگر را برای شب تجویز می‌کنند. حتی می‌توانید از آزلائیک اسید روی کل صورت و سپس از یک محصول بدون نسخه به‌عنوان درمان نقطه‌ای روی جوش‌ها استفاده کنید.

استفاده از آزلائیک اسید در دوران بارداری بی‌خطر است.

 بنابراین برای کسانی که نمی‌توانند از رتینوئید استفاده کنند، آزلائیک اسید می‌تواند یک ماده مفید در برنامه مراقبت از پوست آن‌ها باشد. هم‌چنین کسانی که از رتینوئید استفاده می‌کنند اما چیزی قوی‌تری می‌خواهند بدون اینکه به سمت رتینوئید قوی‌تر بروند، می‌توانند از آزلائیک اسید استفاده کنند.

عوارض جانبی آزلائیک اسید

مانند رتینوئیدها، آزلائیک اسید دارای چند اثر جانبی است. در هفته‌های اول، خارش، احساس خشکی، قرمز شدن و پوست‌اندازی معمول است. از آنجا که آزلائیک اسید یک لایه‌بردار است، می‌تواند حساسیت به آفتاب را نیز افزایش دهد و باعث برون‌ریزی و تخلیه پوست شود (تخلیه پوست یعنی واکنش پوست به یک ماده لایه‌بردار، مثلا ایجاد بالا آمدن سریع‌تر جوش‌ها‌). با این حال، با معرفی آرام این محصول به پوست خود، می‌توانید بیشتر این تحریکات را به حداقل برسانید.

خارش و قرمزی به‌طور کلی پس از یک هفته استفاده مداوم، فروکش می‌کند. اگر ۲۰ دقیقه بعد از شستشوی پوست صبر کنید و سپس آزلائیک اسید را روی پوست کاملاً خشک بمالید، به کم کردن خارش کمک می‌کند. بهبود قابل توجه پس از تقریباً ۲ ماه استفاده حاصل می‌شود.

توجه: آزلائیک اسید برپایه کرم، گاهی اوقات باعث مسدودشدن منافذ پوست و ایجاد جوش‌های سرسیاه می‌شود. اگر پوست شما بیش از دو ماه واکنش برون‌ریزی داشت (یعنی همچنان بخاطر محصول جدید لایه‌بردار جوش‌های جدید می‌زند)، می‌توانید با متخصص پوست‌تان درمورد روی آوردن به یک روش متفاوت برای درمان آکنه صحبت کنید.

تجربه شخصی من با استفاده از آزلائیک اسید و آکنه

من از برند Skinoren  استفاده کردم و هفته اول پوستم با استفاده از آن خارش زیادی داشت. حتی اگر آن را روی پوست خشک قرار میدادم نیز این خارش وجود داشت. تنها راهی که می‌توانستم از خارش صورتم جلوگیری کنم این بود که آن را درست قبل از خواب به صورتم بزنم، چون آنقدر خواب‌آلود بودم که نمی‌توانستم روی خارش آن تمرکز داشته باشم!

آزلائیک اسید

من درواقع قبل از اینکه پوستم از جوش‌ها پاک شود، دو ماه دچار برون‌ریزی پوست شدم. البته من آکنه کیستیک نداشتم، بلکه فقط تعداد زیادی جوش سرسفید و منافذ مسدودشده داشتم.

اساساً آزلائیک اسید تمام برجستگی‌های قرمزرنگ و منافذ مسدود شده پوست من را به جوش‌های ملتهب تبدیل کرده بود و همه جوش‌های سرسفید به چرک‌های بسیار زننده تبدیل شدند. پوست من قبلاً هم دچار جوش‌های زیادی شده بود و یک ماه دیگر هم جوش‌های ناشی از برون‌ریزی پوستم را تحمل کردم. بنابراین ادامه دادم و اوضاع بهتر شد.

با این حال، من فهمیدم که اگرچه به نظر می‌رسد آزلاییک اسید باعث می‌شود آکنه‌ها سریعتر بالا بیایند، اما برای جلوگیری از بروز آکنه در آینده تاثیر خیلی کمی داشت. من چند ماه از آزلاییک اسید استفاده کردم اما در نهایت استفاده از آن را متوقف کردم، زیرا برای من فقط بهبود سریع جوش‌های فعال کافی نبود. من می‌خواستم آکنه‌هایم کاملاً متوقف شود. آزلائیک اسید برای بسیاری از افراد یک درمان موثر برای آکنه و روزاسه است، اما برای من اینگونه نبود (بعدها فهمیدم جوش‌های من هورمونی بود و داستان درمان جوش‌هایم را حتماً خواهم نوشت).

مانند همه روش‌های درمان آکنه، آزلائیک اسید هم برای اثرگذاری به زمان نیاز دارد. یعنی مجبور به گذراندن دوره برون‌ریزی پوستتان هستید و گاهی اوقات می‌فهمید که ارزش انتظار را دارد. برای برخی افراد، آزلائیک اسید یک درمان ایمن و موثر برای آکنه، روزاسه و هایپرپیگمنتیشن (انواع لکه‌های پوستی) است.

برای درمان جوش، مطالعه مقالات زیر را نیز توصیه می‌کنیم:

سریع‌ترین روش موثر برای از بین بردن جوش های صورت

درمان جوش صورت؛ راهنمای کامل درمان جوش با اصلاح رژیم غذایی

رژیم غذایی ضد آکنه؛ مقصر اصلی هورمون‌ها هستند یا رژیم غذایی شما؟


ترجمه اختصاصی توسط مجله قرمز

منبع : skinacea