گلوکونات روی (روی گلوکونات) یکی‌ از مواد مکمل طبیعی است که به دلیل خواص مفید خود به طور گسترده‌ای مورد استفاده افراد قرار می‌گیرد. عنصر روی، از عناصر معدنی دخیل در رشد و نمو و دیگر مواردی نظیر تأمین کارکرد صحیح اندام و حفظ سلامت آنها و تسهیل در واکنش‌های بدن فرد مصرف کننده این عنصر است. از این روی این مکمل هم برای رفع کمبود روی در بدن و هم برای پیشگیری از رخداد این وضعیت در بدن اتفاق می افتد. کمبود روی از امراضی است که ممکن است باعث تاخیر در بروز در صفات ثانویه  و تکامل جسمی در فرد مبتلا شود.  این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکر شده، استفاده شود. در این مقاله به معرفی، چگونگی کارکرد و نکات مهم در حین مصرف این دارو می‌پردازیم.

 

اطلاعات مهم مربوط به داروی گلوکونات روی

اگر بیماری یا مشکلاتی مربوط به سلامتی دارید لازم است آن را به پزشک معالج یا سایر تیم بهداشتی- درمانی نظیر مراقبین سلامت اطلاع دهید. قبل از مصرف این مکمل بهتر است با پزشک در مورد نحوه مصرف و شرایط آن مشورت کنید.

عناصر معدنی نظیر کلسیم و فسفر با تداخلی که با روی دارند، مصرف آنها بعد از مصرف روی می‌تواند در جذب روی ایجاد اخلال کنند. از این رو باید در حین مصرف گلوکونات روی از مصرف بیش از حد و همزمان داروهای حاوی این دو ماده معدنی تا حد اجتناب شود. غذاهایی که منبع مناسبی از دو ریز مغذی کلسیم یا فسفر هستند شامل مواردی مثل شیر، پنیر، ماست، بستنی، لوبیا خشک یا نخود فرنگی، عدس، آجیل، کره بادام زمینی، آبجو، نوشابه‌های کولا و یا کاکائوی داغ هستند.

با توجه به اینکه مصرف این داروی تغذیه‌ای می‌تواند باعث اثر تداخلی و در نتیجه کاهش تأثیر مصرف بعضی آنتی بیوتیک ها شود، لذا در این زمینه نیاز است که قبل از مصرف این دارو، در مورد داروهای دیگری که مصرف می‌کنید به پزشک  خود اطلاع دهید.

 

گلوکونات روی

 

نکاتی   که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

با توجه به اینکه وجود بعضی بیماری یا عارضه‌ها ممکن است باعث این شوند که نتوان از گلوکونات روی استفاده کرد،  لذا در مورد ابتلا به این موارد با پزشک و یا دیگر اعضای تیم سلامت خود مشورت کرده و به آنها اطلاع دهید.
مشخص نیست که این دارو به یک جنین آسیب برساند یا نه . اگر باردار یا در حین درمان، باردار شدید، به پزشک خود اطلاع دهید و بدون اطلاع پزشک آن دارو را مصرف نکنید.

 این دارو می تواند از طریق شیر مادر منتقل شود و به کودک شیرخوار  آسیب برساند یا نه. پس توصیه می‌شود که برای مصرف این دارو همزمان با تغذیه کودک شیرخوار خود، به پزشک معالج خود اطلاع دهید و  بدون اطلاع ایشان این دارو را مصرف نکنید.

 

طریقه مصرف داروی گلوکونات روی

داروی گلوکونات روی را دقیقاً همان‌طور که توسط پزشک شما تجویز می‌شود، مصرف کنید.  راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما  را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج،  تغییر دهد. از این رو نیاز است که این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده توسط پزشک معالج یا متخصص تغذیه، استفاده نکنید.

این دارو را به همراه یک لیوان پر از آب مصرف نمائید.

در صورتی که مصرف ین دارو باعث ایجاد درد در ناحیه معده مصرف کننده شود،، بهتر است که این دارو را همراه با غذا میل نمائید.

دوز مصرف این دارو معمولاً با افزایش سن، زیاد می‌شود. همچنین پزشک معالج یا متخصص تغذیه که داروی زیر را تجویز کرده، ممکن است برای حصول بهتر نتیجه درمانی دوز مصرف این دارو را زیاد و یا کم کند.

این دارو را در دمای اتاق، دور از رطوبت، گرما، و نور آفتاب نگهداری کنید. در زمینه استفاده نادرست و یا بدون تجویز متخصص از داروی شما توسط افراد دیگر ، هوشیار باشید و از این امر پیشگیری کنید.

 

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریبا موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید . برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت های پزشکی اورژانس و یا کمک های اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید.

علائم مصرف بیش از حد داروی گلوکونات روی شامل مواردی نظیر تهوع، استفراغ شدید، کم آبی و بروز بی قراری در فرد مسموم است.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

عناصر معدنی نظیر کلسیم و فسفر با تداخلی که با روی دارند، مصرف آنها بعد از مصرف روی می‌تواند در جذب روی ایجاد اخلال کنند. از این رو باید در حین مصرف گلوکونات روی از مصرف بیش از حد و همزمان داروهای حاوی این دو ماده معدنی تا حد اجتناب شود. غذاهایی که منبع مناسبی از دو ریز مغذی کلسیم یا فسفر هستند شامل مواردی مثل شیر، پنیر، ماست، بستنی، لوبیا خشک یا نخود فرنگی، عدس، آجیل، کره بادام زمینی، آبجو، نوشابه‌های کولا و یا کاکائوی داغ هستند.

 

عوارض جانبی داروی گلوکونات روی

اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی زینک گلوکونات مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، را مشاهده کنید با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.

عوارض جانبی کمتر جدی  این دارو شامل موارد زیر است:

  • حالت تهوع؛ یا
  • ناراحتی معده و بروز مشکلات گوارشی در فرد مصرف کننده این دارو.

اینیک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد  دیگری  ممکن است رخ  دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت  مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

 

دوز مصرفی داروی زینک گلوکونات

دوز معمول مصرفی این دارو در غالب یک مکمل غذایی در افراد بزرگ سال:

این دوز معمول روزانه شامل ۱۰۵ الی ۳۵۰ میلی گرم در روز است.

گلوکونات روی

 

چه داروهایی گلوکونات روی را تحت تأثیر قرار می‌دهند؟

با توجه به اینکه مصرف بعضی داروها ممکن است باعث کاهش کارایی در اثر مکمل غذایی گلوکونات روی شود، در مورد موارد زیر به پزشک و یا متخصص تغذیه خود اطلاع دهید:

  • مصرف یک داروی رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین)؛
  • متیل تستوسترون (اندروید، متیتست، ارتون)؛
  • پنی سیلامین (Cuprimine، Depen)؛
  • رزیدرونات (اکتونل)؛
  • مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین demeclocycline (Declomycin)، doxycycline (Adoxa، Doryx، Oracea، Vibramycin)، minocycline (Dynacin، Minocin، Solodyn، Vectrin) یا tetracycline (Brod Spec، Panmycin، Sumycin، Tetracap)؛ یا
  • مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین (سیپرو)، افلوکساسین (فلوکسین)، نورفلوکساسین (نوروکسین)، لووفلوکساسین (لوواکین) و ….

این لیست کامل نیست. ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند. به پزشک خود در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید اطلاع دهید. این داروها شامل داروهای تجویزی یا داروهای مصرفی بدون نسخه، ویتامین‌ها، و محصولات گیاهی است. هرگز یک داروی جدید را بدون اطلاع به پزشک خود، شروع نکنید.

اطلاعات بیشتر در مورد داروی گلوکونات روی

به یاد داشته باشید که این دارو را به دور از دسترس کودکان نگه داری کرده و با فرد دیگری به خاطر عوارض احتمالی ناشی از مصرف یا مصرف نادرست آن به اشتراک نگذارید و این دارو را تنها زمانی مصرف کنید که توسط پزشک معالج برای شما تجویز شده باشد.

 

منبع: drugs.com

این مقاله به‌طور اختصاصی توسط امین ظهورتبار از گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.