کیفیت زندگی بشر امروزه، کمی دچار چالش شده. زندگی امروزه‌ی ما شبیه قرار گرفتن در دریایی از کارهایی شده که هر روز و هر روز باید انجام دهیم و شاید خیلی از این کارها بی فایده باشند. از کجا بفهمیم برخی کارها لازم است و برخی نه.

ما در حال شنا در یک دریای بی پایان از فعالیت‌های مختلف هستیم. این فعالیت‌ها  رفته رفته شبیه به عادت می‌‌شوند. پس باید مراقب  باشیم در چه دریایی شنا میکنیم. نقل قولی هست که می‌گوید:

“هر فعالیتی که به طور مرتب انجام شود، دیگر یک فعالیت نیست بلکه یک عادت است. “

 اما آیا با خود فکر کرده‌اید چه میزان از این عادتها واقعا برای داشتن یک زندگی آرام و با کیفیت به ما کمک می‌کنند؟ فکر کرده‌اید که چند تا از این عادتها و تا چه حد، به بهبود کیفیت زندگی ما کمک می‌کنند؟

اکنون برمی‌گردیم به بررسی ۱۰ عادت روزانه برای بهبود کیفیت زندگی:

 

_  اولین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • استراحت مداوم داشته باشید

کار کردن طولانی مدت بیش از حد ظرفیت،  هر شخصی را خسته و کوفته می‌کند و از پا می‌اندازد. شما اگر زمانهایی را برای استراحت و بازیابی قوای خود نداشته باشید بدنتان دچار آسیب خواهد شد و افت انرژی خواید داشت. این اتفاق، بر روی همه جنبه‌های زندگی شما تاثیر دارد چه شخصی و چه کاری. به همین دلیل، اولین موردی که در اینجا ذکر شد اهمیت استراحت بدنی بود.

البته قرار  نیست که حتما ۸ ساعت در شبانه روز بخوابید آنهم به اجبار.  یا صبح ها سر ساعت خاصی بیدار شوید آنهم در حالیکه بدنتان خواب کافی نرفته.  اینکه بدن شما چقدر به استراحت نیاز دارد بستگی به خود شما دارد و یک فرمول ریاضی و غیرقابل انعطلاف نیست.

بهتر است هر شخصی،  بنا را بر این بگذارد که هر زمانی برایش مناسب است به رختخواب برود و هر زمانی برایش مناسب است بیدار شود. اگر استراحت کافی داشته‌ باشید، حال خوبی دارید و از میزان انرژی بدنی کافی برخوردار هستید. این اولین گام برای بهبود کیفیت زندگی ست.

 

 

_  دومین عادت برای برای بهبود کیفیت زندگی

  • صبح‌ها زود بیدار شوید

زمانی که از خواب بیدار می‌شوید و از خانه خارج می‌شوید  یا به سراغ کارهایتان می‌روید  در واقع وارد جریان کار و زندگی می‌شوید و تقریبا کنترل کردن این جریان شناور، سخت است. هر چه به میانه‌های روز نزدیک‌تر می‌شوید  نیز، میزان کنترلتان کمتر می‌شود.  یعنی خیلی اتفاقات رخ می‌دهند که خارج از برنامه‌ریزی‌های شما بوده‌اند و در جاده‌ای می‌ا‌فتید که غلتان غلتان به سمت و سوهای مختلفی می‌روید. بالا رفتن از این سربالایی، کاری سخت است تا بتوانید دوباره مثل اول صبح دارای یک ذهن باز شوید. برای همین توصیه می‌شود اکثر کارهایی که نیاز به آمادگی ذهنی و تمرکز بالایی دارد را صبح زود انجام دهید زمانی که هنوز وارد جریان شناور کارهای روزانه‌تان نشده‌اید و می‌توانید روی ذهن و بدن خود کنترل بیشتری داشته باشید.

در  ساعات اولیه، روزتان را هر طوریکه دوست دارید و فکر می‌کنید برایتان مناسب است بگذرانید تا قوای ذهنی و بدنی خود را بالا ببرید. از نرمش یا پیاده روی گرفته و گوش دادن به فایلهای صوتی انگیزه بخش یا مطالعه‌ی یک کتاب خوب و غیره.

 

 

_ سومین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • خوردن غذای سالم و ورزش

زندگی غیرمتحرک امروزی، آرام آرام بشر را به سوی مرگ تدریجی سوق می‌دهد و حتی ما حواسمان نیست که چنین قاتلی،  درب همه‌ی خانه‌ها ایستاده است.  باید با خودتان قرار بگذارید که تحت هر شرایطی و هر اتفاقی هم رخ دهد، سلامتی‌تان از همه چیز واجب‌تر است. یعنی قبل از اینکه درگیر هر کار دیگری بشوید ابتدا باید به سلامتی خودتان اهمیت بدهید. این  دو مورد را مد نظر داشته باشید:

۱_ رژیم غذایی سالم

۲_ فعالیت بدنی روزانه

هر روز فقط یک قدم کوتاه برای رسیدن به سلامتی بردارید و اجازه دهید جادوی اثر مرکب، کار خودش را در طی زمان انجام دهد.

 

 

_ چهارمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • مراقبه و مدیتیشن

ما در زمانی زندگی می‌کنیم که گویی همه چیز طراحی شده تا حواس ما را پرت کند و تمرکز ذهنی ما  را بدزدد.  برای همین،  پیدا کردن لحظاتی آرام و ساکت برای ما تبدیل به یک چالش بزرگ شده است. پیدا کردن و ایجاد چنین لحظاتی در زندگی، امروزه  یکی از ضروریات مهم است به خصوص اگر قصد دارید از نظر ذهنی و بدنی کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید. به همین دلیل لازم است بگردیم ببینیم چطور می‌تون لحظاتی حتی در حد چند دقیقه در زندگی روزانه خود،  پیدا کنیم که در آرامش مطلق و سکوت باشیم.

بدین منظور،  نیاز هست که ساعتهایی را به خصوص در اول روز بعنوان ساعات پایه، برای بازسازی قوای ذهنی خود اختصاص دهید تا بتوانید تمرکزتان را مجددا برای ادامه‌ی روز به دست آورید.

 

 

_ پنجمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • برنامه‌ریزی

این روزها زندگی طوری شده که هر چیزی از هر طرفی، ما را به سمت خودش می‌کشاند . دچار  نوعی سرگردانی عجیب شده‌ایم که ما را از برنامه‌هایمان عقب نگه می‌دارد. به همین دلیل  بایستی مرتبا به خودتان یادآور شوید آهای طبق برنامه پیش برو!

اجازه ندهید شرایط بیرونی،  شما را از هر سو به سویی دیگر سرگردان کنند. سکان کشتی زندگی خود را در دست بگیرید و آنرا به باد نسپارید.

مورد مهمی‌ که وجود دارد اجرای عملی برنامه‌هاست.  همه‌ی ما برنامه‌ریزی می‌کنیم اما موقع اجرا،  درجا می‌زنیم. اما فراموش نکنید نوع برنامه‎ریزی در نوع اجرا بسیار مهم است. طوری برنامه ریزی کنید که با واقعیت‌ها جور در بیاید و قابل اجرا باشد. از قدیم گفته‌اند سنگ بزرگ علامت نزدن است.

 

 

_ ششمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • تمرکز خودتان را روی فعالیت‌های مهم بگذارید

اگر کمی‌ دقت کنید، خیلی از کارهایی که انجام می‌دهید در عمل هیچ سودی به حال شما ندارد. نه باعث پیشرفت شخصی می‌شوند و نه کمکی به ذهن و بدن می‌کنند و در نهایت نیز باعث بهبود کیفیت زندگی نمی‌گردند.  زمان بسیار ارزشمند است.  زمان طلاست. نباید آنرا بیهوده دور ریخت.  هر زمانیکه دچار تردید شدید آیا فلان کار ارزش انجام دادنش را دارد یا نه، بهتر است به اهداف کلی‌تان نگاهی بیندازید و ببینید آیا آن کار در راستای بهبود کیفیت زندگی شما هست یا نه.

آیا می‌‌دانستید با انجام فقط ۲۰ درصد کار باارزش، می‌توانید ۸۰ در صد بهره ببرید؟

 

 

_ هفتمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • مهارت‌های جدید کسب نمایید

به خاطر داشته باشید برای رسیدن به هر هدفی، قطعا  نیاز دارید یکسری مهارت‌های جدیدی یاد بگیرید.  در واقع آنچه شما را هدایت می‌کند که چه نوع مهارت جدیدی یاد بگیرید، اهداف شماست نه پیشنهاد دیگران یا چشم و هم‌چشمی.  نبایستی مرتبا از این شاخه به آن شاخه بپرید و به کلاسهای مختلف بروید بلکه هر مهارتی را که قصد دارید یاد بگیرید بایستی در راستای هدف شما باشد وگرنه تمام عمرتان را باید از این کلاس به آن کلاس بروید. اگر کلاس بسیار مهمی‌ برای پیشبرد اهدافتان پیدا کردید، آن را از دست ندهید مهم نیست مسافتش با شما چقدر است حتما در آن شرکت کنید چون زندگی آینده‌ی شما را بهبود خواهد بخشید.

 

 

_ هشتمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • مطالعه کردن

مطالعه کردن  چه کتاب قصه باشید در هر ژآنری و  چه هر کتاب دیگری در هر موضوعی که دوست دارید نه تنها  خلاقیت شما را از بین نمی‌برد که باعث جرقه زدن ایده‌هایی در ذهن شما می‌گردد.  یک نکته‌ای که در مورد کتاب خواندن باید بدانید این است که همیشه نمی‌توان تمام ایده‌ها و کلمات و موضوعات کتاب را به خاطر داشت و حفظ کرد. هر گاه مشغول مطالعه‌ی کتابی هستید بهتر است ببینید کدام یک از موضوعات و حرفهای کتاب در زندگی شخصی شما کاربرد مفید دارد، و سپس از همان‌ها استفاده نماید. شاید اگر همین کتاب را چند سال دیگر بخوانید، موارد دیگری برایتان مهم خواهند بود که قبلا نبوده‌اند.

 

 

_ نهمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • داشتن تعامل با دیگران

به خاطر داشته باشید اگر شما خلاق ترین فرد در اتاق هستید، احتمالا در یک اتاق اشتباه هستید!  بهتر است مرتبا به دنبال افراد خلاق تر از خودتان بگردید.  افرادی  که کارهای فوق‌العاده خلاقانه‌ای در زندگی‌شان انجام داده‌اند. از آنها درس بگیرید. حتی سعی کنید از افرادی که در زندگی‌شان شکست خورده یا طرد شده‌اند اما با انجام کارهای الهام بخش تحسین همگان را برانگیخته‌اند، هم صحبت باشید تا برای شما نیز انگیزه بخش باشند. خودبزرگ بینی، باعث افت کیفیت زندگی می‌شود.

 

 

_ دهمین عادت برای بهبود کیفیت زندگی

  • ارزیابی همیشگی

وقتی مشغول هستیم، زمان به سرعت می‌گذرد طوریکه وقت نمی‌کنیم کمی‌ در مورد خودمان تامل کنیم و تحلیل داشته باشیم. اما استفاده از نظرات دیگران می‌تواند به ما کمک کند. همچنین ارزیابی‌های شخصی خود از خود را نیز بایستی  حتما در فهرست کارهای روزانه قرار دهیم.  بهترین زمان برای ارزیابی،  قبل از خوابیدن است. بررسی کنید ببینید در طی آن روز،  تا چه حد و چند گام پیش رفته‌اید.   کجاها دچار ضعف در عملکرد بودید و کجاها خوب پیش رفتید. به این صورت می‌توانید برای بهبود کیفیت زندگی خود در فردا،  بهتر عمل کنید.

ارزیابی باید همیشگی باشد. نه تنها به طور روزانه، بلکه هر چند ماه یکبار نیز بایستی یک چنین ارزیابی را از کارهای خود داشته باشید تا با دید وسیع‌تری به نقاط قوت و ضعف خود پی ببرید.

ارزیابی را  هم در زندگی شخصی و هم در زندگی کاری انجام دهید. پیدا کردن و حل نمودن مشکلات وقتی که کوچک هستند راحت‌تر است تا مواجه شدن با مشکلاتی که تبدیل به غول بی شاخ و دم شده‌اند.

گاهی نیز نیاز است برای حل مشکلات، در برنامه‌ریزی‌های خود تجدید نظر کنید. نگران نباشید. بهتر است دارای انعطاف کافی و قدرت پذیرش بالا باشید. مهم هدفهای شماست نه برنامه‌ها. 

 

کیفیت زندگی


ترجمه اختصاصی مجله قرمز از مقاله  Adravko Cvijetic

منبع : Medium