کافئین مادهای است که بهوفور در چای و قهوه یافت میشود، این ماده معمولاً در زندگی روزانه اکثر انسانها کاربرد دارد، در صبحانه از آن استفاده و بعدازظهر نیز چای یا قهوه بهطورمعمول مصرف میشود. به نظر میرسد که کافئین بهطور مستقیم بر عملکرد سیستم عصبی مرکزی (CNS) اثر میگذارد و سطوح دوپامین و سروتونین را تغییر میدهد که همین امر میتواند باعث شود که این ماده خلقوخوی شمارا بهبود بخشد؛ اما همچنین این ماده بسیاری از مزایای بهداشتی، از بهبود روند درمانی در مبارزه با سرطان رادار است. در این مقاله، ۱۰ دلیل برای دوست داشتن این ماده پراستفاده ذکر میشود. با ما همراه باشید.
۱. اثرات مفید کافئین بر نوزادان نارس بستریشده در بخشNICU
این فقط پرستاران خسته و ناراضی نیستند و همچنین والدین جدیدی که از اضطراب رنج میبرند که بر مصرف کافئین تأکید میکنند در نوزادان نارس بستری در NICU این ماده میتواند باعث اثرات مفیدی شود. دوزهای کوچکی از کافئین به ریهها کمک میکنند و قلب را تحریک میکنند که کمک کند تا تنفس در نوزادان کنترل شود و راههای هوایی آنها آراماند. اینیک درمان مؤثر است زیرا کافئین بهراحتی تزریق میشود، بهراحتی متابولیزه میشود و بدن فرد گیرنده بهآسانی مانند بزرگسالان، شروع به تولید نتایجی ملموس در ۳۰ دقیقه میکند.
۲. کافئین علائم پارکینسون را کاهش میدهد
تحقیقات نشان میدهد که مصرف روزانه یک یا دو فنجان از نوشیدنیهای حاوی این ماده، علائم پارکینسون را با مسدود کردن تغییردهنده سیگنال مغزی مرتبط با بیماری پارکینسون کاهش میدهد. مایکل شوارزچیلد، پزشک متخصص و استاد پزشکی اعصاب در دانشکده پزشکی هاروارد، دراینباره میگوید: “فقط موجب کاهش خوابآلودگی روزانه نمیشود، بلکه باعث کاهش حرکات، سفتی و تکان دادن بدن در افراد مبتلابه بیماری پارکینسون میشود.
هنوز معلوم نیست که آیا این ماده میتواند به جلوگیری از پارکینسون کمک کند، اما در یک مطالعه که شوارزچیلد به آن کمک کرده است و در نشریه “اختلالات حرکتی” منتشرشده است، در آن بیشتر شرکتکنندگان مصرف کننده کافئین تقریباً احتمالی نصف کسانی که حداقل آن را مصرف کردهاند را برای ابتلا به پارکینسون داشتند.
۳. کافئین مغز شمارا محافظت میکند
این ماده جدا از افزایش تمرکز شما در روز کاری پس از مصرف کردن آن همچنین ممکن است مزایای ذهنی طولانیمدت داشته باشد. کافئین مانع از دست دادن حافظه توسط مسدود کردن آدنوزین میشود، مادهای است که منجر به التهاب مغزی میشود؛ و یک مطالعه منتشرشده در مجله بیماری آلزایمر نشان دادهشده است که نوشیدن پنج فنجان قهوه در روزبه میزان قابلتوجهی باعث کاهش سطوح پروتئین مرتبط با بیماری آلزایمرخواهد شد. بااینحال، مطالعه دیگری نشان داد که میزان پروتئین ضدالتهابی با قهوه دارای کافئین افزایش مییابد که همین امر باعث تقویت ضعف، کاهش حافظه و کاهش شناختی میشود.
۴. کافئین به افزایش کارکرد شما کمک خواهد کرد
یک مطالعه اخیر منتشرشده در مجله تغذیه نشان میدهد که کافئین به افراد سالخورده در مهارتهای حرکتی کمک میکند. شرکتکنندگان از طریق نصب یک باتری در قسمت بالا و پایین بدن و آزمون مهارتهای دستی مورد آزمایش قرار گرفتند و دوز کافئین نهتنها به بهبود عملکرد جسمانی منجر شد بلکه همچنین باعث افزایش تمایل به تلاش کردن منجر شد. تحقیقات دیگر نشان میدهد که در مورد شاخص وزن در مردان وزنان، نوشیدنیهای پرانرژی کافئین باعث افزایش وزن و افزایش کار آیی میشود. ورزشکاران استقامتی پس از مصرف کافئین افزایش تمرکز و کاهش درک درد را تجربه میکنند و این امر باعث میشود که آنها تمرین بهتر و رضایتبخشتری داشته باشند.
۵. کافئین کلیهها را شستشو میدهد
در بررسی که در سه مطالعه بزرگ انجام گرفت که اخیراً در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شد، دریافتند که افرادی که بیشترین مقدار کافئین را مصرف میکنند حدود ۳۰ درصد کمتر احتمال ابتلا به سنگ کلیه را دارند (و خبر خوب برای دوستداران شکلات این است که: ترکیب موجود در کاکائو باعث جلوگیری از کریستالی شدن اسید اوریک میشود که همین امر از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری میکند).
۶. کافئین با دیابت نوع دو مبارزه میکند
افرادی که روزانه چند فنجان قهوه مصرف میکنند، این ماده خطر ابتلا به دیابت نوع II را به میزان قابلتوجهی در آنها کاهش میدهند که همین امر نشان میدهد که کافئین در درمان افراد مبتلابه تشخیص پره دیابتیک نقش مهمی ایفا میکند. دریکی از مطالعات که بر روی موشهای چاق انجام گرفت، سیگنالینگ انسولین را بازسازی کرد که به آنها اجازه میداد بهدرستی سنتز چربیها و پروتئینها را انجام دهند و باعث کاهش وزن در آنها شد.
۷. مصرف کافئین روحیه شمارا افزایش میدهد
آیا دچار افسردگی و کسل بودن هستید؟ مطالعات زیادی که در مورد اثر این ماده بر ناراحتی و حس غم منتشرشده است، اغلب زنان میانسال و سالخوردگی دریافتند که طی یک دوره ۱۰ ساله، افرادی که چهار یا بیشتر فنجان قهوه در روز مصرف کردهاند، به میزان کمتری به افسردگی مبتلا میشوند. اثرات تقویتکننده خلقوخوی قهوه برای مردان نیز مفید است.
در مطالعه اخیر در افراد ۵۵ تا ۷۰ ساله مبتلابه دیابت نوع II که روزانه قهوه مصرف میکردند، احتمال ابتلا به علائم افسردگی کمتری داشتند.
قهوه دوپامین را در مغز آزاد میکند که باعث بهبود خلقوخو و افزایش اجتماعی شدن فرد میشود. علاوه بر این، قهوه حاوی ترکیبات ضدالتهابی است که در درمان و پیشگیری از افسردگی مؤثر است (اما اگر شما سفارش نوشیدنی بدون کافئین را دادهاید را انتظار نداشته باشید که از مزایای این ماده استفاده کنید).
۸. سلولهای سرطانی را از بین میبرد
مطالعات متعدد نشان دادهاند که خطر ابتلا به سرطان در رحم با افزایش مصرف قهوه کاهش مییابد. این ارتباط بهویژه در زنان دارای اضافهوزن و بعد از یائسگی به نظر میرسد بیشتر باشد. بر اساس یک مطالعه منتشرشده در مجله تغذیه، کسانی که دو یا چند فنجان قهوه در روز میخورند ۳۴٪ کمتر احتمال ابتلا به سرطان رحم رادارند.
یک بررسی در مجله بینالمللی سرطان مطالعاتی از اروپا، ژاپن و ایالاتمتحده را جمعآوری کرد و دریافت که برای هر فنجان اضافهشده به مصرف روزانه، خطر ابتلا به سرطان رحم ۸٪ کاهش مییابد؛ و این فقط رحم است که دارای اثرات حفاظتی ناشی از مصرف این ماده است. یک مطالعه جدید در همان مجله نشان داد که در جمعیت میانسال ژاپن، شرکتکنندگانی که بیشتر قهوه مینوشیدند، ۳۷ درصد احتمال کمتری برای ابتلا به تومور در روده بزرگ داشتند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه قهوه جو
۹. کافئین به تنفس شما کمک میکند
کافئین سیستم تنفسی را آرامش میبخشد و اجازه میدهد هوا بیشتری به ریهها واردشده و از ریهها منتقل شود و باعث لذت بردن از فعالیت هوازی یا کاهش بیماریهای تنفسی مانند برونشیت میشود. علاوه بر این ماده، ترکیبات این ماده در شکلات، دارای مزایای آنت آسم دارد و آسم را کاهش میدهند و ریهها را از برخی از آلودگیهای هوا محافظت میکنند.
۱۰. کافئین کبد شمارا محافظت میکند
قهوه بهعنوان یک درمان بالقوه برای درمان کبد، بهویژه بیماری کبد چرب بدون مصرف الکل کاربرد دارد. به نظر میرسد این نوشیدنیهای حاوی کافئین التهاب کبدی و ذخیره چربی را کاهش میدهند و حتی احتمال ابتلا به بیماری کبد را کاهش میدهد.
این ماده مؤثر حتی آسیبهای ترکیبشده را که منجر به سیروز کبدی میشود را کاهش می دهد و قهوه از سرطان کبد جلوگیری میکند. در یک تجزیهوتحلیل، افرادی که یک فنجان روزانه یا دو لیوان مصرف میکردند، ۲۸٪ احتمال کمتری برای ابتلا به سرطان کبد داشتند درحالیکه مصرف سه یا چند فنجان باعث کاهش ۳۶٪ شانس ابتلا به سرطان کبد شد.