تزئیناتی که در لباسهای زنانه مورد استفاده قرار میگیرد مثل سنگ دوزی، منجوق دوزی، پف و پیلی و انواع چین به زیبایی و ظرافت لباس میافزاید اما از طرف دیگر باعث میشود نگهداری و مراقبت از این نوع لباسها دشوار باشد. به طور مثال خراب کردن لباسهای پیلیدار و پفدار با اتوی اشتباه یکی از رایجترین اتفاقات در مراقبت از لباس است. همچنین لباسهای سنگ دوزی و منجوق دوزی شده هم حساسیت بالایی دارند و اگر هنگام اتو و شستشو مراقب نباشید ممکن است این لباسها را برای همیشه خراب کنید. در این مقاله اختصاصی از مجله قرمز نکاتی را بیان میکنیم که با رعایت آنها میتوانید از لباسهای پیلیدار و پفدار و منجوق دوزی شده خود درست نگهداری کرده و عمر آنها را افزایش دهید.
نگهداری از لباسهای سنگ دوزی و منجوق دوزی و روبان دوزی شده
در سالهای اخیر لباسهای پولک دوزی، سنگ دوزی و منجوق دوزی شده محبوبین فراوانی یافتهاند و این ترند دیگر تنها محدود به لباسهای مجلسی نیست و در لباسهای روزمره و راحتی مثل شلوار و ژاکت جین و سوئیشرت هم میتوان این دوختها را مشاهده کرد. بنابراین نگهداری درست از این نوع لباسها اهمیت بیشتری مییابد. اگر چنین لباسهایی لک شده باشند و این لکه کوچک باشد بهتر است یک تکه پنبه بردارید و در محلول از آب و پودر رختشویی بزنید و نقاط بین سنگ دوزیها را که به سادگی قابل دسترسی نیست پاک کنید (برای لکههای چرب این کار را انجام ندهید) اما اگر لباس شما به تمیز کردن اساسی نیاز دارد مطابق روشهای زیر عمل کنید:
برای لباسهایی که تزئینات فلزی دارند: این نوع لباسها را ترجیحا به خشکشویی بسپارید چون تمیز کردن آنها در منزل بدون صدمه زدن به لباس کار سادهای نیست، علاوه بر این اگر قطعان فلزی روی لباس زنگ زدگی و خوردگی داشته باشند هنگام خشکشویی کردن آنها این خوردگی روی پارچه لباس پخش میشود بنابراین لازم است به کارشناس خشکشویی محل خود یادآوری کنید که این قطعات فلزی را با فویل بپوشاند تا آسیب نبینند. برخی از سرویسهای خشکشویی این قطعات را قبل از شروع کار از لباس جدا کرده و پس از آن مجددا متصل میکنند که البته این کار هزینه اضافی برای شما خواهد داشت.
برای سنگدوزی، منجوق دوزی و پولک: این نوع لباسها را هم بهتر است به خشکشویی بدهید اما نه هر خشکشویی. چون برخی از مواد شیمیایی که برای این کار استفاده میشود ممکن است به تزئینات لباس شما صدمه بزند. به کارشناس خشکشویی توصیه کنید که این لباس را با مواد شیمیایی ملایمتر تمیز کند یا ترجیحا کار خشکشویی با دست را انجام دهد. البته میتوانید لباسها سنگ دوزی و منجوق دوزی را در ماشین لباسشویی هم بشویید به شرطی که از توریهای مناسب این کار استفاده کنید. البته این روش برای همه انواع سنگدوزی و همه پارچهها مناسب نیست و همیشه این خطر وجود دارد که تزئینات کنده شود یا رنگ بدهد. در مورد لباسهای پولک دوزی میتوانید از شستشوی با دست هم بهره ببرید.
برای روبان دوزی: برای مراقبت از این نوع لباسها بهتر است قسمت روبان دوزی شده را با لاک ناخن بیرنگ بپوشانید تا به سادگی کثیف و فرسوده نشود. سپس در صورت کثیف شدن میتوانید آن را با دست و با آب سرد و محلول شوینده ملایم بشویید تا تمیز شود. برای اتو کردن این نوع لباسها تنظیمات اتو را روی درجه متوسط قرار دهید، اگر روبان لباس شما مخملی است از بخارشو کمک بگیرید.
اتو کردن لباسهای منجوق دوزی، سنگ دوزی، پولک دوزی و لباسهایی که تزئینات فلزی دارند: یک بخارشو برای این نوع لباسها بیخطرترین گزینه است اما مراقب باشید که با حرارت زیاد بخارشو باعث ذوب شدن و تغییر شکل تزئینات روی لباس نشوید. اگر بخارشو ندارید با اتوی معمولی هم میتوانید این کار را انجام دهید، برای این کار به یک قاشق نیاز دارید، با قاشق روی سنگدوزیها را بپوشانید و لباس را اتو کنید.
انبار کردن لباسهای منجوق دوزی، سنگ دوزی، پولک دوزی: اگر لباس شما سنگ دوزیهای سبکی دارد میتوانید آن را آویزان کنید اما لباسهای سنگین را تا کنید و به طور افقی در کمد قرار دهید چون در صورت آویزان شدن وزن لباس ممکن است باعث کشیدن شدن و تغییر شکل آن شود. لباسهای خیلی ظریف را در پوششهای مخصوص قابل تنفس قرار دهید یا در پوششهای کاغذی بپیچید تا تغییر شکل ندهد.
شستشوی لباسهای پیلیدار
پیلی در لباس محدود به دامن نیست و لباسهای پیلیدار را به شکل ظریفتر میتوان در لباسهای مجلسی، مانتوها، بلوزهای مجلسی و انواع دیگر لباسهای زنانه هم مشاهده کرد. لباسهای پیلیدار دو نوع هستند، در نوع اول پیلیها به وسیله حرارت تثبیت میشوند (مثل پیلیهای آکاردئونی) و پیلیهایی که با دوخت ایجاد میشوند (مثل پیلی چاقویی و …) تفاوت این دو نوع پیلی در مراقبت از لباسهای پیلیدار اهمیت زیادی دارد. اگر نمیتوانید تشخیص دهید لباس شما از کدام نوع است کمی آب روی محل پیلی اسپری کنید، اگر پیلی باز شد از نوع حرارتی است و فقط باید به روش خشکشویی تمیز شود. اما اگر تغییر شکل نداد میتوانید آن را با دست یا با دور کند ماشین لباسشویی هم بشویید.
اتو کردن و نگهداری از لباسهای پیلیدار
- برای اتو کردن لباسهای پیلیدار از نوع حرارتی بهتر است آن را به خشکشویی بدهید اما اگر پارچه لباس از نوع الیاف مصنوعی باشد میتوانید با احتیاط آن را بخارشو کنید.
- برای اتو کردن دامن پیلی چاقویی آن را روی میز اتو قرار دهید و روی هر پیلی یک عدد سنجاق کاغذ بزنید تا آن را ثابت نگه دارد (در هر مرحله از اتو کردن چهار سنجاق روی پیلیهای متوالی طبق تصویر زیر بزنید) اتو را روی پیلیها بگذارید و بخار بزنید، آن را روی پارچه و همچنین روی سنجاقها نکشید چون باعث کج شدن و تغییر شکل پیلیها میشود. برای همه پیلیها این مرحله را تکرار کنید.
- اگر بلوز پیلیدار ششما چروک شده است آن را پشت و رو کنید و پشت پیلیها را اتو کنید سپس لباس را برگردانید و پیلیها را مرتب کرده اتو را روی لباس بگذارید و بخار بدهید تا فرم آن تثبیت شود.
- برای اتو کردن پیلیهای نامرتب و چیندار نباید از اتو استفاده کنید چون فشار اتو باعث تغییر شکل چینها میشود. بهترین گزینه برای این کار بخارشو است. البته میتوانید از اسپریهای ضدچروک هم استفاده کنید.
- برای انبار کردن این نوع لباسها حتما آنها را در محلی قابل تهویه از چوب لباسی آویزان کنید، تا کردن و روشهای دیگر باعث خراب شدن لباسهای پیلیدار شما میشود.
مراقبت از لباسهای چیندار و رافلدار
لباسهای چیندار و رافلدار این روزها محبوبیت زیادی دارند و از ویژگیهای شاخص استایل خانمانه و ظریف به شمار میروند. این چینها و رافلها را میتوان در یقه لباسها، آستینها و دامن لباسهای زنانه هم مشاهده کرد. روش شستن این نوع لباس بستگی به جنس آن دارد و اگر جنس لباس قابل شستشو با دست یا ماشین باشد نیازی به خشکشویی آن نیست. البته برای شستن در ماشین لباسشویی بهتر است از توریهای مخصوص استفاده کنید. هنگام انبار کردن ان نوع لباسها دقت کنید که آنها را طوری در کمد قرار دهید که رافلها در وضعیت درست و رو به بیرون باشند تا خراب نشوند. بین رافلهای درشت یک تکه دستمال کاغذی قرار دهید تا وضعیت خود را به درستی حفظ کنند.
اتو کردن لباسهای چیندار و رافلدار: اگر جنس لباس از الیاف مصنوعی یا ابریشم است بخارشو بهترین گزینه برای از بین بردن چروک لباس است. برای این که لازم نباشد موقع بخارشو کردن رافلها را با دست و انگشتان خود لمس کنید (و دستتان را بسوزانید) از یک مداد کمک بگیرید. دور مداد را با یک تکه دستمال کاغذی بپوشانید و با چسب محکم کنید سپس مانند تصویر زیر چروکهای رافل را با بخارشو از بین ببرید. برای الیاف نخی و کتان میتوانید از اتو استفاده کنید، لباس را روی میز اتو بگذارید سپس با نوک اتو با حرکات نیمدایرهای روی چینها بکشید و آنها را صاف کنید. اگر با تعداد زیادی رافل ریز روبرو هستید بهتر است از بخارشو و یا اسپری بخار اتوی معمولی خود استفاده کنید.
مراقبت از لباسهای مدل پفی
آستینهای پفی و دامنهای پفی این روزها طرفداران زیادی دارند و خیلیها علاقمندند این مدل لباسها را تهیه کنند اما موقع شستشو و اتو کردن چنین لباسی معمولا از انتخاب خود پشیمان میشوند. برای شستن این نوع لباسها هم بهتر است جنس آنها را در نظر بگیرید و بر اساس آن لباس را با دست بشویید اما موقع شستن با دست لباس را مدت زیادی خیس نکنید، یک آبکشی ساده کافی است. پس از شستشو داخل پفها را با دستمال کاغذی پر کنید تا به درستی خشک شود.
اتو کردن لباسهای پفدار: برای اتو کردن لباسهایی که آستین پفی دارند ابتدا داخل آستین را با دستمال کاغذی پر کنید تا چروکهای بیشتری تولید نشود. سپس آن را از بیرون بخارشو کنید (بخار را از داخل نزنید چون ممکن است دستتان را بسوزانید). پس از خشک شدن لباس، دستمالها را خارج کنید و لباس را در محلی که تحت فشار نباشد انبار کنید. برای مراقبت بهتر میتوانید داخل پفها را با دستمال کاغذی بدون اسید پر کنید. اگر دامن پفی دارید که چروک شده است نباید از اتو استفاده کنید چون باعث ایجاد چروکهای بیشتر میشود، آن را در محلی آویزان کنید و از بیرون و داخل بخار بدهید تا پفها به درستی شکل بگیرند. دامن را طوری در کمد بگذارید که پفها تحت فشار نباشند و چروک نشوند. میتوانید از دستمالهای بدون اسید هم برای حفظ پفها استفاده کنید.
اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت میتوانید مقالات مشابه را در بخش دنیای مد در مجله قرمز شاخه مراقبت از لباس مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: WhoWhatWear (ترجمه و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)