حس بویایی از قویترین حس ها است و بسیاری از مردم عزیزان خود را با عطر و بوی خاص او به یاد می آورند. یک عطر خوشبو میتواند کامل کننده ظاهر شیک و جذاب شما باشد و شما را به فردی محبوب در اجتماع تبدیل کند. اما آیا شما انواع عطرها را میشناسید؟ آیا میدانید عطرها بر چه اساسی دستهبندی میشوند؟ با مطالعه این مقاله دسته بندی عطر و انواع مختلف آن را بشناسید.
عطر چیست؟
عطر، پرفیوم (Perfume) یا هر نام دیگری که در کشور ما با آن شناخته میشود مثل ادلکن و … از روغنهای پایه معطر و ترکیبات بوزای دیگر تشکیل شده است که با حلالها و ثابتکنندههای مناسب برای بدن و البسه تشکیل میشود تا رایحهای دلپذیر به وجود آورد.
عطرها از زمانهای قدیم در تمدن بشر وجود داشته اند و تاریخ استفاده از آنها به دوران مصر باستان میرسد و در یافتههای باستانشناسی از این مناطق نشانههایی از استفاده از مواد معطر برای خوشبو کردن بدن مردان و زنان یافت شده است. تا این که در قرن نوزدهم بشر توانست رایحه برخی مواد طبیعی را قبلا ممکن نبود استخراج کند و با ترکیب آنها رایحههایی جدیدی به وجود آورد و به این ترتیب عصر مدرن عطر آغاز شد.
دسته بندی بر اساس غلظت عطر
انواع عطر بر اساس ترکیبات بوزای خود در حلال مناسب (معمولا اتانول یا ترکیب آب و اتانول) شناخته میشوند و میزان استفاده از این مواد و نوع و ماندگاری بوی ترکیبات مشخص میکند که عطر چه میزان غلظت و ماندگاری دارد. یعنی هرچه درصد روغنهای معطر در حلال افزایش یابد دوام و ماندگاری و شدت بوی عطر هم بیشتر خواهد شد. در دنیای عطرها اصطلاحات خاصی برای توصیف نسبی میزان غلظت این مواد به کار میرود که میزان تقریبی درصد روغن معطر موجود در عطر را نشان میدهد. این اصطلاحات عبارتند از:
- پرفیوم یا عصاره بین ۱۵ تا ۴۰ درصد (معمولا حدود ۲۰ درصد ماده معطر را شامل میشود)
- ESdP یا Espirit de Perfum که به ندرت استفاده می شود و غلظتی بین ۱۵ تا ۳۰ درصد دارد.
- او دو پرفیوم یا EdP بین ۱۰ تا ۲۰ درصد (معمولا ۱۵ درصد ماده معطر دارد)
- او دو تویلیت یا EdT بین ۵ تا ۱۵ درصد (معمولا ۱۰ درصد ماده معطر دارد)
- او دو کلن یا EdC بین ۳ تا ۸ درصد ( این نوع عطر معمولا ۵ درصد غلظت دارد و از رایحه مرکبات گرفته میشود)
- اسپریها که غلظتی بین ۱ تا ۳ درصد دارند.
نکته: کلن ها (مانند او دو کلن) از ریشه موادی گرفته میشوند که روغن معطر نیستند و معمولا رایحه مرکبات و میوهها را در خود دارند و جزو پرفیومها دسته بندی نمیشوند و بیشتر در عطرهای زنانه کاربرد دارند.
دسته بندی کلاسیک عطرها
دسته بندی عطرها به صورت کلاسیک بر اساس نوع رایحه به کار رفته در آنها انجام شده است و بیش از ۱۹۰۰ نوع بو و رایحه را شامل میشود که دستهبند کلی آن عبارتند از:
- رایحه یک گل: همانطور که از نامش پیداست بوی غالب در این عطر بوی یک گل خاص مانند گل رز یا یاس است.
- رایحه چند گل: این رایحه ترکیبی از چند گل مختلف است و در عطرهای محبوب زیادی به کار رفته است مانند عطر جوی از برند ژان پاتو
- رایحه شرقی: تعداد زیادی از عطرها در این دسته قرار میگیرند. این عطرها رایحه شیرینی دارند و معمولا از حیوانات به دست میآیند مانند عنبر و مشک که با رایحه وانیل و تونکا و عطر چوب و گل ترکیب میشود. چون این عطرها در گذشته در مشرق زمین و خاورمیانه به کار میرفته است چنین نامی گرفته اند.
- رایحه چوب: عطرهای که رایحه غالب در آنها چوب است در این دسته قرار میگیرند. چوب آگار، صندل، سدار و پاتچولی معمولترین رایحههای به کار رفته ر این عطرها است.
- رایحه چرم: گروهی از رایحهها که از مواد طبیعی مثل عسل، موم و تنباکو در کنار رایحه چرم مورد استفاده قرار میگیرند.
دسته بندی مدرن عطرها
در ۱۹۴۵ تحول بزرگی در صنعت عطرسازی صورت گرفت و رایحه به صورت مصنوعی تولید شدند. از این دوره به بعد دستهبندی جدیدی در دنیای عطرها رواج یافت:
- رایحه گل ترکیبی: این دسته بین رایحه یک گل و چند گل در دسته بندی کلاسیک قرار میگیرد. عطر بیوتیفول از برند استی لودر بهترین مثال برای این رایحه است.
- رایحه گیاهان: عطری که از گیاهان سبز مثل چمن کوتاه شده و برگهای له شده و به دست میآید و عطر مشابه خیار در این دسته قرار میگیرد.
- رایحه اقیانوس: این دسته جدیدترین نوع عطر در تاریخ این صنعت است که در سال ۱۹۸۸ برای اولین بار مورد استفاده قرار گرفت.
- رایحه مرکبات: دستهای از میوه ها مثل پرتقال و لیمو که عطر دلپذیری دارند برای ساختن این رایحه به کار میروند.
- رایحه میوهها: رایحه میوههایی غیر از مرکبات مثل هلو، انبه و انگور سیاه در این دسته قرار میگیرند.
اگر این مقاله را پسندیدید میتوانید مطالب مشابه را در بخش زیبایی شاخه عطر و ادکلن در مجله قرمز مطالعه کنید. اگر نظر و پیشنهادی در جهت ارتقای مطالب مجله دارید مطرح کنید.
منبع: eBay (ترجمه اختصاصی از مجله قرمز)
عالی بود. مرسی