کلسترول بالا یکی از شاخص هایی که منجر به کاهش سطح سلامت در بدن شما می شود. کلسترول ماده ای است که پیش ساز بعضی مواد کاربردی در بدن است و بدن به سطوحی از کلسترول نیازی اساسی دارد ولی اگر سطح کلسترول خون شما از مقدار خاصی فراتر رود، برای بدن شما مضر است مثلا کلسترول بالا در خون می‌تواند گردش خون را در سراسر بدن شما تحت تأثیر قرار دهد. در این مقاله به بررسی اجمالی آثار منفی کلسترول بالا می پردازیم.

در ابتدا به‌طور اجمالی اثرات منفی کلسترول بالا بر روی بدن را نام می‌بریم:

• مشکلات کبدی

• ایجاد مشکل در عروق

• درد قفسه سینه

حمله قلبی

• سستی در پاها

• ایجاد مدفوع خونی

• ایجاد مشکل در گردش خون شما

• تولید پلاک در خون شما

• درد فک

• انسداد مغزی

• ایجاد سنگ کلیه

بدن ما نیاز به سطحی از کلسترول برای حفظ عملکرد سالم بدن دارد. کلسترول یک ماده چرب ساخته شده توسط کبد است و در سراسر بدن توزیع شده می شود. این ماده اجازه می دهد تا بدن ما ویتامین D و هورمون ها و اسیدهای صفراوی را بسازد. ما همچنین کمتر از ۲۵ درصد از کلسترول بدن ما را از غذاهایی که می خوریم، به خصوص چربی های حیوانی دریافت می کنیم. کلسترول بالا به این معنی است که بدن شما کلسترول خون بیشتری نسبت به نیاز بدن شما دارد. اکثر افرادی که کلسترول بالا دارند، علائم واضح ندارند. یک آزمایش خون ساده اگر شما کلسترول بالایی داشته باشید، می‌تواند میزان کلسترول خون شمارا بگوید. اگر شما کلسترول بالا دارید، به‌وسیله اعمال تغییرات غذایی، ورزش و داروهای هدفمند می‌توانید آن را کاهش دهید و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهید.

اثر کلسترول بالا بر سیستم گردش خون بدن

کلسترول در جریان خون شما از طریق لیپوپروتئین‌ها حرکت می‌کند. دو نوع لیپوپروتئین وجود دارد و ما به هر دو آن‌ها نیاز داریم. کلسترول بد خون (LDL) کلسترول را به‌جایی که موردنیاز شماست، حمل می‌کند. اگر کلسترول بیش‌ازحد وجود داشته باشد، ممکن است به شریان‌ها منتقل شود. LDL معمولاً به‌عنوان “کلسترول بد” نامیده می‌شود. لیپوپروتئین‌های با چگالی بالا (HDL) کلسترول اضافی را از بافت‌ها و سلول‌های شما دریافت می‌کنند و برای دفع مجدد آن را به کبد شما می‌رسانند. به همین دلیل HDL “کلسترول خوب” نامیده می‌شود.

کار شریان‌ها این است که خون را از قلب شما به سایر قسمت‌های بدن منتقل کند. مقدار بیش‌ازحد LDL و مقادیر ناکافی خونی HDL، احتمال دارد که در شریان‌های شما باعث تشکیل پلاک شود که ترکیبی سخت است که از کلسترول، چربی و سایر عناصر ایجاد می‌شود.

همان‌طور که شریان‌های عروق کرونر باریک‌تر می‌شود، خون‌رسانی به‌وسیله آن برای قلب شما سخت‌تر می‌شود. اگر پلاک در ناحیه‌ای از بدن شکسته شود، می‌تواند منجر به لخته شدن خون شود که درنتیجه کل جریان خون را مسدود می‌کند. این عارضه شمارا در معرض خطر ابتلا به حمله قلبی قرار می‌دهد. علائم کاهش خون‌رسانی به قلب شامل ناراحتی سینه، فشار و درد (آنژین) است. ممکن است شما در فک، گردن، شانه‌ها، بازوها یا عقب نیز درد داشته باشید. آنژین را می‌توان با سوءهاضمه و سوزش معده اشتباه گرفت.

اثر کلسترول بالا بر گردش خون بدن

اگر جریان خون به یک بخش از عضله قلب مسدود شود، نتیجه این امر وقوع یک حمله قلبی است. این بدان معنی است که عضله قلب در حال مرگ است. جریان خون باید سریعاً بازگردانده شود، یا خطر آسیب یا مرگ دائمی وجود داشته باشد. هنگامی‌که پلاک در شریان‌هایی که خون را به مغز خود حمل می‌کنند تشکیل می‌شود، مغز شما از اکسیژن محروم می‌شود. سلول‌های مغزی به‌سرعت آسیب‌دیده و شروع به مردن می‌کنند (سکته مغزی). علائم سکته مغزی شامل ضعف ناگهانی و بی‌حسی بودن است. بسته به منطقه درگیر شده در مغز، ممکن است شما دچار اشکال در صحبت کردن، دیدن یا حرکت در اندام خود شوید. سکته مغزی می‌تواند آسیب مغزی، ناتوانی یا مرگ را به همراه باشد. پلاک همچنین می‌تواند در جریان خون به دست‌ها و پاها (بیماری شریانی محیطی) ایجاد مشکل کند که شما با آن مواجه شوید. اگر خونریزی به اندام شما مسدود شود، ممکن است احساس بی‌حسی یا درد کنید. همچنین خطر ابتلا به عفونت در این اندام افزایش می‌یابد. کمبود خون می‌تواند باعث مرگ بافت یا گانگرن (قانقاریا) شود.

اثر کلسترول بالا بر  دستگاه گوارش

کلسترول بالا می‌تواند عدم تعادل در صفرا را ایجاد کند که همین امر می‌تواند منجر به سنگ صفراوی شود. طبق اطلاعات ملی اورژانس بیماری‌های گوارشی، بیش از ۸۰ درصد از سنگ‌های صفراوی، سنگ‌های کلیوی هستند. ایجاد پلاک در شریان‌ها همچنین می‌تواند جریان خون شمارا به کلیه‌ها و معده مختل کند. سندروم ایسکمیک روده زمانی اتفاق می‌افتد که یک انسداد در شریان‌ها به روده یا روده رخ می‌دهد. علائم شامل درد شکم، تهوع، استفراغ و مدفوع خونی است.

منبع مقاله HEALTHLINE
این مقاله به طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه شده است. اگر مقاله فوق مورد پسند شما واقع شد، خرسند خواهیم شد که نظرات و پیشنهادات و انتقادات خود را برای هرچه بهتر شدن سطح کیفی مقالات با ما در میان بگذارید.