ویروس زیکا ویروسی است که در اغلب موارد به وسیله نیش یک گونه مگس آلوده، انتشار می‌یابد. این نیش زدن توسط پشه در طول شبانه روز وجود دارد. زیکا می‌تواند از طریق یک زن باردار به جنین منتقل شود. عفونت درطول دوران بارداری می‌تواند باعث ایجاد نقص‌هایی در کودک به دنیا آمده شود.

 نکات مهم در مورد ویروس زیکا

هیچ واکسنی و یا دارویی برای  درمان این ویروس وجود ندارد.

محل پیدایش مگس‌های منتقل کننده ویروس زیکا در قاره آمریکا گزارش شده است.

مشاوره برای افرادی که در جنوب فلوریدا  زندگی می‌کنند و یا در حال سفر می‌باشند

مرکز ملی کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، راهنمایی‌هایی برای افرادی که در مناطق اندمیک بیماری  زندگی و یا به آن  سفر می‌کنند، منتشر کرده است. همچنین این مرکز برای جلوگیری از انتقال ویروس زیکا مناطقی را در ایالت متحده و هاوایی با رنگ زرد و قرمز تعیین کرده است. میامی به عنوان یک منطقه احتیاطی (زرد) نسبت به زیکا تعیین شده است. برای هدایت و برنامه ریزی، سفر، آزمایش و بارداری در  مناطقی که انتشار ویروس زیکا گزارش شده است،  به CDC مراجعه کنید.

مسافرت رفتن

زنان باردار باید به فکر به تعویق انداختن سفر خود به مناطق اندمیک و اپیدمیک این ویروس باشند.

زنان و مردانی که به این مناطق سفر کرده و یا زندگی می‌کنند، باید از قابل انتقال بودن  این ویروس فعال آگاهی داشته باشند و به شدت راه‌های جلوگیری ازگزش نیش پشه را دنبال کنند.

زنان باردار و شریک جنسی آنها که به مناطق اندمیک این ویروس سفر کرده و یا آنجا زندگی می‌کنند، در هر زمانی که روابط جنسی دارند (از جمله روابط جنسی از طریق  واژن، معقد، و رابطه جنسی دهانی) برای جلوگیری از عفونت ویروس زیکا باید به طور صحیح و مداوم از کاندوم استفاده کنند و یا اینکه در طول دوران بارداری روابط جنسی نداشته باشند.

زنان بارداری که بعد از تاریخ ۱ آگوست ۲۰۱۶ در مناطق اندمیک این ویروس زندگی کرده‌اند، سفر کرده‌اند و یا روابط جنسی محافظت نشده( بدون کاندوم) با شخصی که در آنجا زندگی می‌کند داشته‌اند، باید آزمایش مربوط به این ویروس را انجام دهند.

برنامه ریزی برای بارداری

مردمی که در مناطق اندمیک این ویروس زندگی می‌کنند برای برنامه ریزی بارداری باید با پزشک خود صحبت کنند.

با توجه به کمبود اطلاعات موجود در مورد تداوم ویروس زیکا درمایعات بدن و همچنین خطر آسیب دیدن در  بارداری یعنی در  زمانی که زن در زمان دوره لقاح آلوده به ویروس زیکا  باشد، برخی از زوج‌ها با شریک جنسی خود که احتمالاً در معرض ویروس زیکا قرار دارد ممکن است یک زمان کوتاه و یا بلندتر نسبت به دوره‌ی توصیه شده جهت تلاش برای بارداری انتخاب کنند.

 ویروس زیکا و بارداری

راهنمایی برای مناطق فعال انتقال  ویروس زیکا (مناطق قرمز)

مردان و زنانی که در این نواحی زندگی و یا سفر می‌کنند باید آگاه باشند که این مناطق قبلاً جز نقاط پر خطر  انتشار ویروس زیکا در نظر گرفته شده‌اند، اما ممکن است هنوز مناطق کم خطر ویروس زیکا  وجود داشته باشد.شریک جنسی زنان حامله در این نواحی به منظور جلوگیری از انتقال ویروس زیکا باید به طور صحیح و مداوم در طول رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنند، و یا اینکه در طول دوران بارداری باید رابطه جنسی نداشته باشند

زنی که بعد از تاریخ ۱ آگوست ۲۰۱۶ به مناطق شناسایی شده اندمیک این ویروس، سفر کرده‌اند، صرف نظر از اینکه این علائم را دارند، باید قبل از تلاش برای بارداری، ۸ هفته صبر کنند.

زن حامله‌ای که در این مناطق زندگی و یا سفر کرده است یا بعد از تاریخ ۱۴ جولای ۲۰۱۶ در مناطق شناسایی شده اندمیک این ویروس با شخصی بدون استفاده از کاندوم رابطه جنسی داشته است، باید برای پایش ویروس زیکا آزمایش بدهد.

علائم، آزمایش، و درمان این بیماری

آنچه ما می دانیمبسیاری از افراد آلوده به ویروس زیکا علائم ابتلای به این ویروس را  ندارند و یا فقط علائم خفیف دارند.

با یک آزمایش خون یا ادرار می‌توان، علائم عفونت این ویروس  را تشخیص داد.

هیچ داروی خاصی برای درمان  وجود ندارد.

نشانه‌های ابتلای به این عفونت

شایع‌ترین علائم  زیکا عبارت‌اند از:

تب؛
راش (های پوستی)؛
سردرد؛
درد مفاصل؛
ورم ملتحمه (قرمزی چشم)؛
دردهای عضلانی؛

چگونه علائم زیکا طولانی می‌شود؟

نشانه‌های ویروس زیکایی که خفیف است، معمولاً چند روز تا یک هفته طول می‌کشد.

افراد معمولاً به اندازه کافی برای ابتلای به عفونت و یا بیماری  به بیمارستان نمی‌روند، ولی آنها به ندرت از ابتلای به عفونت ناشی از ویروس زیکا می‌میرند. به همین دلیل، بسیاری از مردم ممکن است متوجه نشوند که آلوده شده‌اند. علائم زیکا مشابه سایر ویروس هایی که  از طریق نیش پشه انتشار می‌یابند، مانند ویروس مولد بیماری  تب دانگ و  یا ویروس چیکونگونیا.

چه زمانی شما باید آزمایش انجام دهید

ویروس زیکا در حدود یک هفته در خون فرد آلوده می‌ماند.

اگر نشانه‌های شما رو به بیشتر شدن بود و یا اینکه اخیراً به یک منطقه با خطر ابتلا به ویروس زیکا مسافرت کرده‌اید، شما باید به پزشک و یا مراکز بهداشتی دیگر مراجعه کنید. دکتر شما و یا سایر مراکز بهداشتی، ممکن است آزمایش خون را برای  ویروس زیکا و یا سایر ویروس‌های مشابه مانند تب دانگ و یا چیکونگونیا، انجام دهد. هنگامی که یک شخص آلوده می‌شود، او به احتمال زیاد از عفونت‌های آینده محافظت می‌شود.

زمانی‌هایی که باید به یک پزشک و یا مراکز بهداشتی مراجعه کرد:

اگر نشانه‌های بیماری در  شما بالا گرفت و یا به دیدن و گردش در  یک ناحیه که در آن خطر ابتلا به ویروس زیکا می‌رود، شما باید به دکتر خود و یا مرکز بهداشتی مراجعه کنید. این امر به ویژه زمانی مهم است که شما حامله باشید. شما باید مطمئن باشید مکانی که شما به آن مراجعه می‌کنید حتماً پزشک و یا مرکز بهداشتی داشته باشد.

اگر فکر می‌کنید شما این ویروس را دارید:

* برای تشخیص بیماری به دکتر و یا مرکز بهداشتی مراجعه کنید.

* آنچه را که می‌توانیم برای درمان یاد بگیریم.

* یاد بگیریم اگر ما مبتلا به ویروس زیکا بودیم، چگونه دیگران از آن در امان باشند.

آزمایش‌های بیماری زیکا

تشخیص

برای تشخیص  این ویروس، دکتر و یا مرکز بهداشتی سؤال هایی درمورد سفرهای اخیر شما، نشانه‌ها و علائم بیماری در شما  می‌پرسند. یک آزمایش خون و یا ادرار می‌تواند تاییدی بر یک آلودگی به عفونت ویروس  زیکا باشد. دکتر و یا مرکز بهداشتی احتمالاً آزمایش خون و یا ادرار را برای تشخیص ویروس زیکا و یا سایر ویروس‌های مشابه مانند تب دانگ و یا چیکونگونیا انجام می‌دهد. این خیلی مهم است که شما از نتیجه آزمایش زیکا خود اطمینان حاصل کنید حتی اگر حال شما خوب باشد.

اگر علائم بیماری این ویروس  در شما رشد کرد و یا اخیراً در نواحی با خطر ابتلا به ویروس زیکا زندگی کرده‌اید و یا اگر شما با کسی که در مناطق آلوده به  این ویروس زندگی می‌کند و یا به نواحی پر خطر ابتلا به ویروس زیکا مسافرت کرده روابط جنسی محافظت نشده ( بدون کاندوم) داشته‌اید به دکتر و با مرکز بهداشتی مراجعه کنید.

اگر شما باردار هستید، چنان چه تب، راش، سر درد، درد مفاصل، ورم متحله و یا درد عضلات را داشتید، به یک پزشک و یا مرکز بهداشتی مراجعه کنید.

انتقال جنسی این ویروس و آزمایش آن

مرکز مرکز ملی کنترل و پیشگیری از بیماری‌هاها (CDC)، آزمایش  تشخیص این ویروس را برای افرادی که نشانه‌های ابتلا به آن را دارند و همچنین افرادی که ممکن است در رابطه جنسی به این ویروس آلوده و  مبتلا شده باشند، توصیه می‌کند.

روابط جنسی که ممکن است باعث این ابتلا شوند شامل، سکس (دهان، واژن و یا وسایل مشترک در سکس) بدون استفاده از کاندوم با یک شریک جنسی که او به یک ناحیه با خطر ابتلا به زیکا سفر کرده است است و در حالت  ویروس زیکا امکان ظاهر شدن را دارد.

یک زن حامله اگر که، با یک شخص که به یک ناحیه پر خطر به زیکا سفر و یا زندگی کرده است روابط جنسی داشته است، او باید آزمایش بدهد حتی اگر نشانه‌های ابتلای به این ویروس  را نداشته باشد.

البته آزمایش خون، اسپرم (منی)، ترشحات مهبل یا ادرار برای اینکه چقدر احتمال دارد یک فرد با روابط جنسی به این ویروس زیکا شده باشد، توصیه نمی‌شود.

اگر شما فکر می‌کنید که ممکن است مبتلای به این ویروس باشید:

علائم آن را درمان کنید.

دیگران را از بیمار شدن محافظت کنید.

درمان عفونت و یا بیماری ایجاد شده توسط ویروس زیکا:

هیچ داروی خاص و یا واکسنی برای درمان و یا پیشگیری از ابتلای به ویروس زیکا وجود ندارد.

به مقدار کافی استراحت کنید.

نوشیدن مایعات برای جلوگیری از کم آبی.

استفاده از دارو مانند استامینوفن (Tylenol®) برای کاهش تب و درد.

تا زمانی که خطر خون ریزی  ناشی از بیماری کم است، از مصرف آسپرین و داروهای غیر استروئیدی ضد التهاب (NSAIDS)خودداری کنید.

اگر شما دارو مصرف می‌کنید، برای بیماری‌های دیگر قبل از مصرف داروی اضافی با پزشک خود صحبت کنید.

اگر شما فکر می کنید که ممکن است مبتلا به زیکا  باشید:

به دکتر خود اطلاع دهید و اقداماتی برای محافظت دیگران از ابتلای به این بیماری انجام دهید.

اگر شما در حال مراقبت از یک شخص مبتلا به ویروس  زیکا هستید:

اگر شما باردار هستید می‌توانید از یک شخص مبتلا به زیکا مراقبت کنید در صورتی که از این مراحل پیروی کنید. خود را از معرض خون و مایعات شخص مبتلا به زیکا محافظت کنید.

 خون یا مایعات بدن و یا سطح پوستی که با این مایعات در تماس است را لمس نکنید.

دست‌ها را پس از ارائه مراقبت فوراً با آب و صابون بشویید.

اگر خون و یا مایعات بر روی لباس‌ها بود، سریعاً آنها را تعویض و بشویید. از مواد شوینده و همچنین بر حسب نوع لباس از آبی با درجه حرارت مخصوص استفاده کنید. لزومی ندارد که برای این منظور از سفید کننده استفاده کرد.

محیط شخصی بیمار را روزانه با شوینده‌های خانگی با توجه به دستورالعمل‌ها تمیز کنید.

سطوحی را که خون و سایر مایعات بدن بر روی آن قرار دارد، بلافاصله با شوینده‌های خانگی و ضد عفونی کننده‌ها  بر حسب دستورالعمل‌ها تمیز کنید.

اگر شما به ملاقات یکی از اعضای خانواده و یا دوستان خود که مبتلا به زیکا می‌باشد در یک بیمارستان می‌روید، شما باید از تماس با خون شخص و مایعات بدن و همچنین سطوحی که این مایعات را دارند اجتناب کنید.

به فرد مبتلای به این ویروس کمک کنید که راه برود و بنشیند، ولی نباید در تماس با  او قرار بگیرید. از شستن دست قبل و بعد از لمس فرد اطمینان حاصل کنید.

منبع: CDC

این مقاله توسط مجله قرمز به صورت اختصاصی، ترجمه شده است. در صورتی که این مطلب، برای شما مفید بود، لطفا نظرات، انتقادات و موضوعات مورد علاقه پیشنهادی خود را با ما به اشتراک بگذارید.