داروی اس سیتالوپرام (Escitalopram) چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در چه شرایطی و به چه صورت مصرف می شود؟ عوارض جانبی آن کدامند؟ چه داروهایی را نباید به طور همزمان با داروی اس سیتالوپرام (Escitalopram) مصرف کرد؟ قرص اس سیتالوپرام، چه فرقی با قرص سیتالوپرام دارد؟ این سوالات، به همراه نکات و اطلاعات مهم دربارهی این داروی جدید، در مطلب پیشرو بررسی خواهد شد.
اس سیتالوپرام چیست؟
داروی لکساپرو (Lexapro)، که با نام عمومی اس سیتالوپرام (Escitalopram) نیز شناخته میشود، برای درمان اختلالات افسردگی حاد و اختلال اضطراب عمومی مورد استفاده قرار میگیرد.
هنوز به طور دقیق مشخص نیست که این دارو چه طور باعث بهبود افسردگی یا اضطراب میشود؛ اما گفته میشود که داروی اسسیتالوپرام باعث افزایش سروتونین (یک فرستندهی شیمیایی در سیناپسهای عصبی مغز) میشود. سروتونین در تنظیم خلق و خو، اشتها و خواب دخالت دارد.
اطلاعات مهم درباره اس سیتالوپرام
در افرادی که از افسردگی رنج میبرند، مصرف اس سیتالوپرام باعث موارد زیر میگردد:
- کاهش احساس ناراحتی؛
- کاهش احساس فشار درونی؛
- بهبود توانایی برای آغاز و انجام فعالیتهای روزانه؛
- بهبود تمرکز؛
- ترمیم و بازگرداندن احساس لذت در اثر انجام فعالیتهای لذتبخش و به طور مناسب واکنش نشان دادن؛
- کاهش افکار بدبینانه و یا افکار خودکشی؛
- افزایش کیفیت زندگی؛
در افرادی که از اختلالات اضطرابی رنج میبرند، مصرف اس سیتالوپرام باعث موارد زیر میگردد:
- کاهش نگرانیها و ترس از آینده؛
- کاهش فشارهای درونی و بهبود کمخوابی یا بیخوابی؛
- بهبود حافظه و تمرکز؛
- کاهش علائم فیزیکیِ مرتبط با اضطراب، مانند: حالت تهوع، لرزش، ضربان قلب نامنظم، داغ شدن و سرد شدن چهره، تعریق، احساس سوزش؛
- افزایش کیفیت زندگی؛
چه قدر طول میکشد تا مصرف داروی اس سیتالوپرام تاثیر بگذارد؟
اگرچه ممکن است تغییرات اندکی در علائم مربوط به افسردگی یا اضطراب، در مدت زمان یک هفته مشاهده گردد، اما بین ۴ تا ۶ هفته بعد از مصرف اس سیتالوپرام، طول میکشد تا بهبود قابل توجهی مشاهده شود.
دوستان، اعضای خانواده یا همسر شما ممکن است متوجه تغییراتی در شما شود که حتی خودتان هم متوجه این تغییرات نشده باشید. داشتن یک دفترچهی یادداشت برای نوشتن علائمتان قبل و بعد از مصرف اس سیتالوپرام، میتواند مفید واقع شود و پیشرفت و بهبود وضعیت سلامت شما را بهتر نشان دهد.
نکات مهمی که قبل از مصرف اس سیتالوپرام باید رعایت کرد
قبل از مصرف اس سیتالوپرام، چه نکاتی را باید بدانیم؟
مصرف این دارو ممکن است برای برخی افراد مناسب نباشد و همچنین نباید به کودکانی که کمتر از ۱۲ سال دارند و دچار افسردگی هستند، یا بچه هایی که کمتر از ۱۸ سال دارند و دچار اضطراب هستند، داده شود.
اگر موارد زیر را دارید، هرگز نباید از داروی اس سیتالوپرام استفاده کنید:
- آلرژی (حساسیت) نسبت به سیتالوپرام یا اس سیتالوپرام؛
- اگر در ۲ هفتهی گذشته از داروهای مهار کنندهی مونوآمین اکسیداز (MAOI) استفاده کردهاید. MAOI ها (از جمله: فنلزین، رازاگلین، سلگلین)، نوع خاصی از داروهای ضد افسردگی هستند.
- اگر در حال مصرف پیموزید (pimozide) – دارویی که برای کاهش تیک (انقباض غیرعادی عضلات) در افراد استفاده میشود- هستید.
در صورتی که شما، یا هر کدام از اعضای خانوادهتان یکی از موارد زیر را تجربه کردهاید، به دکتر خود اطلاع دهید: (زیرا داشتن این شرایط موجب افزایش احتمال رخدادن برخی از عوارض جانبی خاص در اثر مصرف اس سیتالوپرام در شما میشود)
- تشنج یا صرع؛
- اقدام به خودکشی یا صحبت کردن در مورد افکار خودکشی؛
- آب سیاه یا گلوکوم (بیماری چشمی)؛
- علائم افسردگی، اختلال دو قطبی، روانپریشی، یا هر گونه بیماری روحی روانی؛
- سابقهی انفارکتوس قلب در مدت اخیر، بیماری های قلبی ناپایدار، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، یا یک وضعیت پزشکی که متابولیسم شما و یا تعادل مایعات و یا خون در بدنتان را تغییر میدهد.
نحوه مصرف اس سیتالوپرام
نکات مهم برای چگونگی مصرف این دارو
- اس سیتالوپرام میتواند به همراه غذا و یا بدون آن مصرف شود؛
- یک بار در روز، هنگام صبح و یا بعد از ظهر مصرف میشود؛
- اگر افزایش دوز مصرفی در افراد بزرگسال با مصرف اس سیتالوپرام داشته باشیم، تقریباً یک هفته طول میکشد تا مواد موجود در خون، به سطح پایداری برسند.
- به طور ناگهانی مصرف این دارو را قطع نکنید؛ مگر اینکه دکتر به شما تجویز کرده باشد. در غیر این صورت ممکن است علائم ناخوشایندی را تجربه کنید.
- دورهی درمان با این دارو معمولاً چندین ماه یا بیشتر به طول میانجامد. دکتر شما باید هر از گاهی میزان نیاز شما به دارو را مورد ارزیابی قرار دهد.
دوز مصرفی نوجوانان برای درمان افسردگی: دوز اولیه: ۱۰ میلی گرم به صورت یک بار در روز؛ بعد از حداقل ۳ هفته، در صورت نیاز دوز مصرفی میتواند تا ۲۰ میلیگرم افزایش پیدا کند.
دوز مصرفی بزرگسالان برای درمان افسردگی: دوز اولیه: ۱۰ میلی گرم به صورت یک بار در روز؛ بعد از حداقل ۱ هفته، در صورت نیاز دوز مصرفی میتواند تا ۲۰ میلیگرم افزایش پیدا کند.
دوز مصرفی بزرگسالان برای درمان اضطراب: دوز اولیه: ۱۰ میلی گرم به صورت یک بار در روز؛ بعد از حداقل ۳ هفته، در صورت نیاز دوز مصرفی میتواند تا ۲۰ میلیگرم افزایش پیدا کند.
دوز مصرفی افراد مسن یا افراد دارای بیماری کبدی، برای درمان افسردگی یا اضطراب: دوز اولیه: ۱۰ میلیگرم به صورت یک بار در روز؛ مصرف شود.
توصیههای عمومی در مورد دوز مصرفی اس سیتالوپرام
- اس سیتالوپرام را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید.
- این دارو را با افراد دیگر (مخصوصاً بچهها) شریک و سهیم نشوید؛ حتی اگر آنها دقیقاً علائمی شبیه شما را دارند.
- هنوز مشخص نشده که آیا این دارو برای جنین خطرناک است یا خیر؛ در صورتی که باردار هستید و یا قصد باردار شدن را دارید، به دکترتان اطلاع دهید. همچنین در صورتی که در دوران شیردهی قرار دارید، با دکتر خود گفتگو کنید.
- دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.
- زمانی که از دارو استفاده نمیکنید، درب قوطی حاوی دارو را محکم ببندید.
مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم اس سیتالوپرام
اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، اگر در همان روز قرار داشتید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه فردای آن روز به یاد آوردید که فراموش کردهاید دارویتان را مصرف کنید، نباید ۲ قرص خورده و اضافی مصرف کنید. بلکه به همان روال همیشگی، یک قرص در روز مورد استفاده قرار دهید.
چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.
چند نکته در مورد اس سیتالوپرام
- داروی اس سیتالوپرام را دقیقاً به همان صورت که دکتر برای شما تجویز کرده مصرف کنید. این دارو را روزانه فقط ۱ بار مورد استفاده قرار دهید.
- مصرف این دارو، فقط یک بخش از درمان افسردگی یا اضطراب را به خود اختصاص میدهد و برای درمان کامل، باید از درمانهای غیر دارویی مانند حمایت اجتماعی، مشاوره گرفتن و آموزش نیز استفاده نمائید.
- اگر چه احتمال اینکه مصرف داروی اس سیتالوپرام باعث خوابآلودگی فرد شود بسیار کم است، اما در برخی از افراد ممکن است این تاثیر را داشته باشد. در صورتی که مصرف این دارو باعث احساس خوابآلودگی در شما میشود از انجام رانندگی و یا فعالیتهایی که با ماشینآلات سر و کار دارند، خودداری نمائید. مصرف الکل ممکن است باعث افزایش این تاثیر در شما گردد.
- هر گونه تغییرات خلق و خو، اعم از آشفتگی و هیجان، یا افزایش ناگهانی انرژی، نشانههایی از بدتر شدن افسردگی یا افکار خودکشی، خصوصاً در چند ماههی اول درمان، را به دکتر خود گزارش دهید.
- در صورتی که هر گونه علائمی مبنی بر سندروم سروتونین – مانند: حالت آشفتگی و هیجان، توهم، بیهوشی، ضربان قلب تند، سرگیجه، داغ و سرد شدن، لرزش یا سفت شدن ماهیچهها، که میتواند به همراه یا بدون علائمی همچون حالت تهوع، استفراغ، یا اسهال باشد – در خود مشاهده کردید، سریعاً از فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.
- اگر مشاهده کردید که خونریزی زخم شما، بیشتر از حالت معمول طول میکشد، با دکتر خود صحبت کنید. همچنین در مورد هر سردرد مداوم، ضعف یا گیجی، با دکتر خود گفتگو کنید.
- هر گونه تغییر در دید، قرمزی یا تورم در اطراف چشمها و یا درد چشم را به پزشک گزارش دهید.
- مصرف این دارو را بدون تجویز پزشک به طور ناگهانی قطع نکنید. زیرا ممکن است دچار علائم ناخوشایندی شوید.
- قبل از مصرف هر گونه داروی دیگری به همراه اس سیتالوپرام (مثلاً آسپیرین، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و غیره) با پزشک یا مسئول داروخانه در مورد تداخلات دارویی صحبت کنید.
عوارض جانبی اس سیتالوپرام
نکات کلیدی
- اگر مصرف این دارو به طور ناگهانی قطع شود، ممکن است فرد را دچار علائم ناخوشایندی نماید.
- برخی از افراد، بیشتر از سایرین دچار عوارض جانبی در اثر مصرف داروی اس سیتالوپرام میشوند.
اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.
آلرژیها و واکنشهای آلرژیکی
آلرژی نسبت به این دارو زیاد مشاهده نمیشود و غیر رایج است. به ندرت مواردی مثل آنافیلاکسی، تورم، کهیر، و جوش زدن گزارش شده است. در صورتی که نسبت به سیتالوپرام، اس سیتالوپرام و داروهای مشابه آنها حساسیت دارید، از این دارو استفاده نکنید.
عوارض جانبی جدی
اگر موارد زیر را دارید، مصرف داروی اس سیتالوپرام را بلافاصله قطع کرده و به دکتر مراجعه کنید:
- نشانههایی از واکنشهای آلرژیکی، مانند جوشهایی که گسترش پیدا میکنند، به سختی نفس کشیدن، التهاب صورت، لبها، زبان یا گلو، یا ضربان قلب بسیار سریع؛
- تغییرات در خلق و خو یا رفتار، مثلا: افسردگی، توهم، پارانویا، یا افکار خودکشی؛ خلق و خوی بچهها را نیز بررسی کنید و هر گونه تغییر را به دکتر گزارش دهید.
- نعوظ طولانی مدت و دردناک آلت تناسلی؛
عوارض جانبی متداول
جدول زیر، تمامی عوارض جانبی که در طول مدت آزمایشی مصرف اس سیتالوپرام برای درمان افسردگی یا اضطراب گزارش شده است را نشان میدهد. افراد، ۲۰ میلیگرم در هر روز از این دارو استفاده کرده بودند و عوارض جانبی مشاهده شده در آنها در جدول زیر آمده است.
لازم به ذکر است که این عوارض به همراه درصد شیوع آنها آورده شده؛ به عنوان مثال، درصد شیوع ۱۰% به این معناست که از میان ۱۰۰ نفری که از داروی اس سیتالوپرام استفاده کردهاند، به طور میانگین ۱۰ نفر آنها به این عارضهی جانبی دچار شدهاند.
نکتهی مهم: لیست بالا، تمامی عوارض جانبی ممکن در اثر مصرف این دارو را نشان نمیدهد و ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.
تداخل های دارویی – تاثیر داروهای دیگر بر اس سیتالوپرام
الکل (اتانول)، میتواند عوارض جانبی در اثر مصرف این دارو را افزایش دهد. بنابراین نباید از نوشیدنیهای الکلی استفاده کنید.
از چه داروهایی در دوره مصرف اس سیتالوپرام باید خودداری کنیم؟
برخی از داروها مکن است با داروی اس سیتالوپرام تداخل داشته باشند و باعث افزایش عوارض جانبی آن و یا افزایش یا کاهش میزان خون شوند. اگر یک دارو با اس سیتالوپرام به شدت تداخل دارد، ترکیبات آن دارو را نیز نباید مصرف کنید. همواره قبل از اینکه هر گونه دارویی را در دوره مصرف اس سیتالوپرام مورد استفاده قرار دهید – حتی داروهای بدون نسخه- از دکتر یا مسئول داروخانه در مورد امکان تداخل آن با اسسیتالوپرام سوال کنید.
تداخلات دارویی با اس سیتالوپرام
البته ممکن است برخی دیگر از داروها که در جدول بالا نیز نیامده، به شدت با داروی اس سیتالوپرام تداخل داشته باشند.
خلاصهای از نکات مهم
- داروی اس سیتالوپرام برای درمان افسردگی و اضطراب به کار میرود. البته ممکن است تحت برندهای دیگر، برای درمان اختلالات وسواسی نیز استفاده شود.
- داروی اس سیتالوپرام، یک برند عمومی است و ارزانتر از سایر برند های این دارو – Lexapro.- میباشد.
- داروی اس سیتالوپرام موثرتر از سیتالوپرام است و عوارض جانبی کمتری نیز نسبت به سیتالوپرام دارد.
- بیخوابی، اسهال، خشک شدن دهان و اختلال عملکر جنسی، برخی از رایجترین عوارض جانبی در اثر مصرف این دارو هستند. داروی اس سیتالوپرام، نسبت به سایر داروهای همردهی خود، کمتر احتمال دارد که باعث ایجاد عوارض جانبی در افراد شود.
- این دارو جزء داروهایی است که به عنوان SSRIs شناخته میشوند.
ترجمه ی اختصاصی مجله قرمز / با اندک تصرف و تلخیص
منبع : drugs.com
اگر این مطلب برای شما مفید بود، پیشنهاد میشود مطلب آشنایی با داروی سیتالوپرام را نیز مطالعه کنید.
دوستان در ضمن ی داروی جدید هستش حتی خیلی از پزشکان موثرتر از داروی سرترالین معروف میدونن و تاثیرات کمی هم روی وسواس و اضطراب اجتماعی هم داره من دوساله استفاده میکنم در کنار لاموتریژین بسیار خوب جواب داده برای افسردگی ولی باید حتما روانپزشک تجویز کنه بهترین برندش تو ایران ازیپم داروسازی عبیدی هستش و شروع اثرش ممکنه بعد از یک هفته شروع بشه این داروکم عارضه هستش و نکته مهمه اینه ی دونه قرض ۲۰میلی گرمش دوز کاملشه و نیازی به استفاده از چند قرص نیست ولی ممکنه از فردی به فرد دیگر اثراتش فرق کنه تنها عوارضی که من دیدم میل جنسی پایین و اشتهای زیاد هستش که اینا هم قابل حله من رو که از افسردگی شدید نجات داد خدا وشکر در ضمن مصرفش یک صبحه نه شب چون شب ممکنه خوابو بهم بزنه قبل هر چیز همیشه به روانپزشک مراجعه کنید و هیچ وقت سر خودتون دارو مصرف نکنید یا به هیچ وقت قطع نکنید خطرناکه
من دو ساله مصرف میکنم در کنار لاموتریژین بسیار خوب برا افسردگی جواب میده ولی هنوز علایم اضطرابی دارم بهترین و موثرترین دارویی که خوردم همین اس سیتالوپرام هستش من که راضی هستم از افسردگی نجاتم دادولی به هرحال ممکنه تاثیراتش هرفرد ی به فرد دیگه متفاوت باشه داروی کم عارضه هستش و جالب اینه ی دونه ۲۰دوز کاملشه که نیازی نیست چندتا قرص رو باهم بخوری بهترین برندش تو ایران ازیپم داروسازی عبیدی هستش مطمینا سودش از ضررش بیشتره عوارضش میشه به میل جنسی پایین و افزایش اشتها و اضافه وزن هستش که اینا هم قابل کنترله
سلام من یک روز مصرف کردم پدرم رو درآورد فشارم زد بالا قندم رسید به لب مرز بدون سابقه قند و فشار خون از لحاظ روحی و روانیم حالم ۱۰۰برابر بدتر شد اشتها هم صفر یعنی روزی بک وعده هم بزور و مختصر! گذاشتمش کنار
سلام من کنکوری هستم دکترم قرص نورترپتلین ۱۰ رو بهم گفت ۳ ماه خوردم ولی فایده ای نداشت نزدیک کنکور شدیم استرسم خیلی وحشتناک شده و قرص اس سیتالوپرام بهم داد و گفت شروع کن. حقیقتا من خیلی میترسم… دوست ندارم عادت کنم به قرص خوردن از طرفی استرس کنکور واقعا اذیتم میکنه میشه لطفا لطفااااا التماس میکنم کمک و راهنماییم کنید که من میتونم بعد کنکور این قرص هارو قطع کنم برای همیشه؟ و اینکه واقعا اثر داره و سر جلسه از استرس حالم بد نمیشه(چون پارسال از استرس زیاد سر جلسه حالم بد شد و اصلا از این حال بد شدنم میترسم) لطفا جوابم رو بدید
عالی ترین قرص اعصاب وروان
با استفاده از اس سیتالوپرام در بدنم هیچ اثر جنسی و نعوظ وجود ندارد سه ماه از همین تابلین خوردم
قرص ز انکس و زولپبدوم و دپاکین ۲۵۰ بعد از یه تروما وحشتناک استفاده میکردم کم کم قرص ملاتونین هم اضافه کردم ولی بیشتر از دو ساعت خواب بهم نمیداد و حالت افسردگیم هم کم و بیش بود قرص اس سیتالوپرام.را دکتر متخصص داخلی برایم تجویز کرد فوق العاده برای خوابم عالی کار کرد شبی یک عدد با یک کلوناز پام میخورم و خوابم خوب شده فقط در روز هم کمی خواب آلو هستم
سلام بسیاار ممنون خیلی مفید بود من هنوز شروع نکردم ولی اضطرابم خیلی بالاست فرا از ۵ میلی گرم شروع میکنم خیلی مفید بود ممنون…..
تمام داروهای افسردگی فقط سرپوش بر بیماری اعصاب و روان هست،در واقع هیچ تاثیری ندارند،فقط برای مدتی کوتاه مغز رو گول میزنن،بعدشم عوارض قلبی عروقی کبدی کلیه،و دردهای عجیب غریب شروع میکنه به سر باز کردن توی بدن،سمت هیچ دکتر و داروی اعصاب روان نروید
سلام من روز اولمه از این قرص استفاده میکنم یهو سرگیجه گرفتم عادیه یا اینکه بهم نمیسازه و ب دکترم اطلاع بدم؟!؟!
سلام من بخاطر توجه وتمرکز پایئن و حافظه ضعیف روانپزشک رفتم این دارو را بمن داد
هنوز استفاده نکردم
بنظرتان مفید خواهد بود
سلام
برای پانیک پاروکستین بهتره یا اس سیتالوپرام؟
عالی
ممنون از مطلب مفید و عالی
ممنون از تفصیل تان خانم عاطفه حیدری دوست ات دارم❤️❤️
من ۲روزه ۵ میلی شروع کردم الان زوده نظر بدم میدونم اما روز اول پاچه اهل خونه رو گرفتم به شکلی که بهم گفتن دیگه قرص نخور میترسم به این قرص عادت کنم و حال روزم از این بدتر بشه توی کشوری هستم که بیشتر آدماش از لحاظ روحی مشکل دارن منم شدم یکی مثل اونا میگن از چیزی که بترسی سرت میاد متاسفانه اومد کاش این داستان کرونا تموم بشه و زندگی برگرده به نرمال خودش دوباره جوش و خروش باشه
🙁 سلام
من سه ماه خوردم همه میگفتن چقدر نسبت به مسائل بی خیال شدی و استرس نداری – خلاصه دکتر گفت سه ماه بخور بد بیا – منم ۳ ماه خوردم بدش ۵ روز نصف خوردم الانم گذاشتک کنار – حالا احساس گیجی میکنم – مال اینه؟ چی کار کنم خوب شم ؟
سلام وقت بخیر مرسی از توضحیات کاملتون، ببخشید خارجیش خیلی بهتر و تاثیر گذارتر از ایرانیشه؟
من چهار روزه شروع کردم به خوردن این قرص سرگیجه تنگی نفس خستگی مفرط و تب تپش قلب دارم و کلا خونه نشین شدم دکترم گفته بعد هفت روز دوز قرص رو بالا ببرم به نظرتون طبیعیه حالت هام
من با خوردن این قرص وزنم افزایش داشته آخه چراااااا
سلام من مصزف میکنم ۱۰میلی گرم و چاق شده ام آیا چاقی من به خاطر بی تحرکی یا مصرف این قرص، آیا با ورزش وزنم کاهش پیدا میکند
سلام ورزش کنین و هر موقع هم طمع زیاد خوردن داشتید خودتون کنترل کنین.
سلام من مصرف میکنم و وزنم زیاد شده اوایل مه ۵ میلی گرم مصرف میکردم تغییری در وزنم نداشتم ولی حالا زیاد شده آیا با ورزش وزنم کاهش پیدا میکند
خیلی اضطرابم بیشتر میشه ۶ روزه که استفاده میکنم ازش
خیلی جامع و مفید
دستتون درد نکنه
من چند روز هست با ۵ میلی شروع کردم
مزخرفترین قرص
سلام میگم واسه چی میگی مزخرف ترین قرص
با سلام اخه چطور اس سیتا لوپرام برای درمان بی خوابی تجویز میشه اما عوارض بی خوابی داره؟
این عوارض موقتی هست نهایت دو هفته طول میکشه.
بسیار کامل و جامع .ممنون
خواهش میکنم. خوشحالم که مطلب مورد توجه شما قرار گرفته؛
شاد و سلامت باشید؛
بی نهایت ممنون
خیلی کامل و مفصل و با ارزش بود
خیلی بهم کمک کردید
تشکر
سلام دوست گرامی؛
ممنون از شما و اظهار لطفتون. خوشحالم که مطلب مورد نظر برای شما مفید بوده.
سالم و سلامت باشید.