جدید ترین عناوین خبری امروز
Registering new users is currently not allowed.
عارضه سو هاضمه

سو هاضمه و نکاتی در مورد این اختلال شایع ولی قابل پیش بینی

سو هاضمه یکی از اختلالات رایجی است که معمولاً واضح‌ترین علت به وجود آمدن آن عادات نادرست در تغذیه است. سو هاضمه با علائمی که دارد، می‌تواند باعث رنج و مشقت فرد مبتلا و به مخاطره انداختن فعالیت‌های روزانه توسط فرد مبتلا شود. سو هاضمه و اختلال در فرایند هضم (و متعاقب آن طبیعتاً فرایند جذب) ناراحتی معده، احساس سنگینی سریع و یا درد یا سوزش در نواحی مری یا معده است. به جز عللی که تقریباً در بررسی این اختلال مشهور هستند، ممکن است علت ابتلای به این بیماری معلوم نشود و همین امر روند درمانی آن را پیچیده کند. در این مقاله سعی ما بر این است که به صورت فشرده و موجز نگاهی کلی به این عارضه شایع در جوامع انسانی بیندازیم.

 

فاکتورهای افزایش دهنده خطر ابتلا به عارضه سو هاضمه کدام هستند؟

  • داشتن حالاتی روحی مانند اضطراب، افسردگی، یا استرس،
  • استعمال سیگار و دیگر انواع دخانیات،
  • کافئین، الکل، غذاهای تند و یا غذاهای غنی از چربی،
  • مصرف داروهایی مانند NSAID ها، آستروئید ها، مواد مخدر یا آنتی بیوتیک ها،
  • التهاب مری یا معده،
  • زخم معده یا روده.

 

بیماری سو هاضمه

علائم و نشانه‌های ابتلا به اختلال سو هاضمه

  • احساس نفخ و یا سنگینی معده، حتی بدون اینکه فرد غذای زیادی مصرف کند،
  • سوزش سر دل ،
  • نفخ زیاد،
  • طعم بد در دهان،
  • تهوع یا استفراغ،

سوءهاضمه چگونه تشخیص و درمان می‌شود؟

تشخیص سو هاضمه می‌تواند کلید اصلی برای درمان مؤثر این عارضه باشد. از این رو روش‌های مثل آندوسکوپی از قسمت فوقانی دستگاه گوارش یعنی مری و معده و همچنین آزمایش خون گزینه‌های در دسترس هستند. بعد از تشخیص تیم پزشکی می‌تواند با ارائه دستورالعمل‌هایی از ادامه مصرف دارو و رفتارهایی که منجر به بروز علائم عارضه در فرد می‌شود، پیشگیری کرده و یا داروهای کارایی را برای رفع آن تجویز کند.

 

چگونه می‌توان علائم این عارضه را مدیریت کرد؟

پرهیز غذایی: اولین نکته در پیشگیری از بروز سو هاضمه رعای رژیم مناسب غذایی است. از این رو فرد باید از مصرف بی رویه غذاهای تند و چرب اجتناب کند. جدای از این نوشیدن الکل و یا نوشیدنی‌های الکی موجب تشدید علائم این بیماری خواهد شد و مصرف آن ممنوع است. همچنین نعناع، مرکبات و شکلات می‌تواند باعث تشدید علائم شوند از این توصیه می‌گردد که به میزان متعادلی مصرف شوند. همچنین با توجه به اینکه خوردن حجم زیادی از یک غذا در یک وعده فشار زیادی را به فرد مبتلا وارد می‌کند، بهتر است مصرف غذا در وعده‌های بیشتر و با حجم کمتری باشد. مضاف بر اینکه بدیهی است که صرف غذا باید در محیطی آرام و به دور تنش و هرگونه عجله برای اتمام غذا باشد.

مقابله با سو هاضمه

داروهایی که باعث تحریک معده و در نتیجه سو ء هاضمه می‌شوند نیز باید محدود شوند. از جمله این داروها NSAIDs، استروئید ها، داروهای نارکوتیک هستند. از این رو باید مصرف این داروها با نظر پزشک و با احتیاط کامل باشد.

استفاده از روش‌های مختلفی که استرس را کاهش می‌دهند: روش‌های کارا برای حفظ آرامش و آسایش، نظیر ورزش، نفس عمیق، مدیتیشن یا گوش دادن به موسیقی می‌تواند در این زمینه مفید باشد.

اجتناب از مصرف سیگار، قلیان و دیگر دخانیات: این مواد مضر با مواد شیمیایی و نیکوتینی که بدن فرد مصرف کننده انتقال می‌دهند در بروز اختلالات مختلف به خصوص بیماری‌های دستگاه گوارش با تاکید بر سو هاضمه مؤثر باشد. از این رو جایگزینی سیگارهای الکترونیکی که دارا ضرر کمتری برای بدن هستند، کاهش مصرف تدریجی و سپس ترک سیگار کلیدی طلایی برای به دست آوردن سلامتی و پیشگیری از ابتلای به بیماری‌های مزمن است. بنابراین مشورت با پزشک، مشاوره و یا مراقب سلامت برای برنامه ریزی در ترک سیگار امری مهم است.

 

در عارضه سو هاضمه نیاز به ارجاع به اورژانس پزشکی است؟

  • مشکل در بلع غذا و مایعات،
  • درد شکمی شدید که حتی پس از مصرف داروهای مسکن، از بین نمی‌رود.
  • مدفوع تیره رنگ و یا وجود خون در استفراغ،
  • تهوع یا استفراغ شدید،
  • احساس توده در شکم.

 در چه مواقعی باید به پزشک و یا مراقب سلامت مراجعه کرد؟

  • در صورتی که فرد درد، ناراحتی یا یبوست داشته باشد،
  • تهوع و استفراغ و نفخ،
  • پوست پریده و یا کم رنگ و یا احساس ضعیف و خستگی بیش از حد معمول،
  • اگر سؤالات یا نگرانی‌هایی در مورد وضعیت یا مراقبت‌های مربوط به خود دارد.

 

موافقت‌نامه مراقبت

شما حق دارید به برنامه‌ریزی مراقبت‌های خود کمک کنید. همچنین از وضعیت سلامتی خود و نحوه درمان آن مطلع شوید. در مورد گزینه‌های درمان با مراقبین خود بحث کنید تا تصمیم بگیرید چه مراقبت‌هایی را می‌خواهید دریافت کنید. شما همیشه حق دارید از درمان پیشنهادی استفاده نکنید. اطلاعات فوق تنها یک کمک آموزشی است. این راهنما به عنوان توصیه پزشکی برای مشکلات و روش‌های فردی در نظر گرفته نشده است. قبل از پیروی از هر رژیم پزشکی، به پزشک، پرستار یا داروساز خود بگویید که آیا برای استفاده از این روش درمانی یا مراقبتی شما ایمن و مؤثر است یا نه.

منبع: drugs.com

این مقاله به‌طور اختصاصی توسط امین ظهورتبار از گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.

دیدگاه ها 0
2000
  Subscribe  
اعلام کردن به

مقالات زیبایی

با سبک جدید کانتور کردن در سال ۲۰۱۹ آشنا شوید
675
ترفندهای آرایش چشم برای خانم‌هایی که چشمان گود دارند
775
براش های آرایشی خود را به این روش تمیز کنید و بشویید
براش های آرایشی خود را به این روش تمیز کنید و بشویید
345
کوتیکول خشک ناخن‌ها را به این روش درمان و برطرف کنید
کوتیکول خشک ناخن‌ها را به این روش درمان و برطرف کنید
565
برای داشتن مژه های زیبا و طبیعی این ترفندها را به کار ببرید
برای داشتن مژه های زیبا و طبیعی این ترفندها را به کار ببرید
1,698
اگر در ارتفاع بالا زندگی می‌کنید از این محصولات مراقبتی استفاده کنید
اگر در مناطق مرتفع زندگی می‌کنید از این محصولات مراقبتی استفاده کنید
181

مقالات سلامت

معرفی داروی اگزاپروزین
داروی اگزاپروزین و نگاهی به ویژگی های مهم در مصرف این دارو
73
ضرورت تست CRP
تست CRP و نگاهی به تعاریف و عوامل موثر بر تست و نتیجه آن
277
معرفی داروی کلرپروپرازین
داروی پروکلرپرازین و نگاهی کلی به ویژگی ها و کارکردهای اساسی این دارو
216
انتشار میکروبها
انتشار میکروبها با این ۱۱ وسیله که هر روز استفاده می‌کنید
167
تست GGT
تست GGT آزمایش خون؛ مقدار نرمال، علت غیر نرمال بودن و درمان
151
بیماری های غیر واگیردار
بیماریهایی غیر مسری که فکر می‌کنید واگیردار هستند اما نیستند
183

مقالات آشپزی

سالاد هلو
سالاد هلو با مرغ کبابی و سس مخصوص عسلی
6
مافین کدو سبز
مافین کدو سبز یک مافین خوشمزه و عالی برای عصرهای تابستانی
233
نان چاودار دانمارکی
طرز تهیه نان چاودار دانمارکی (RugbrØd) به صورت مرحله به مرحله
177
کلوچه جو دوسر
کلوچه جو دوسر با کشمش و گردو و طعم دارچین
355
کیک شکلاتی بدون آرد
کیک شکلاتی بدون آرد و بدون گلوتن و آموزش گاناش شکلات
406
گشنیز پلو
گشنیز پلو ساده با طعم لیمو؛ پلویی خوش عطر برای همراهی با غذاهای دریایی
406

مقالات تغذیه

غذاهای نامناسبی که متخصصان قلب هرگز به آنها لب نمی‌زنند
غذاهای نامناسبی که متخصصان قلب هرگز به آنها لب نمی‌زنند
361
خواص دانه رازیانه
دانه رازیانه و نگاهی گذرا به فواید پرشمار این ماده غذایی مفید
683
خواص گندم سیاه
خواص گندم سیاه برای سلامتی و روشهای استفاده از آن
111
خواص بادام زمینی
خواص بادام زمینی برای سلامتی و بهترین نوع آن چیست؟
125
پاستیل مولتی ویتامین
پاستیل مولتی ویتامین از چه موادی تشکیل شده، فواید و عوارض آن چیست؟
228
افزایش قد
افزایش قد و معرفی چند ماده مغذی تاثیر گذار در این فرایند طبیعی
750