اطلاعات دارویی، عوارض احتمالی و نحوه مصرف زوویراکس


پماد و قرص زوویراکس

زوویراکس (آسیکلوویر) یک داروی ضد ویروسی است. این دارو باعث  کند شدن  رشد و گسترش ویروس تبخال در بدن ما می‌شود. آسیکلوویر باعث درمان عارضه  تبخال نمی‌شود، اما می‌تواند علائم عفونت تبخال را کاهش دهد.


اطلاعات مهم مربوط به پماد زوویراکس

زوویراکس  همچنین برای درمان عفونت‌های ناشی از ویروس هرپس، مانند تبخال تناسلی، زخم‌های سرد، زونا، آبله مرغان و… استفاده می‌شود. همچنین این دارو  ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که  در این راهنمای دارو ذکر شده،  استفاده  می‌شود.


نکاتی که باید  قبل از استفاده از زوویراکس بدانید

این دارو را برای تمام  دوره تجویز شده برای درمان خود، مصرف کنید  . علائم بیماری در شما ممکن است، قبل از اینکه عفونت به طور کامل  از بدن شما پاک شود، بهبود یابد پس به محض احساس بهبودی در خود، مصرف این دارو را قطع نکنید.

درمان با  این دارو باید در اولین فرصت پس از ظهور اولین علائم  عارضه (مانند سوزن سوزن شدن، سوزش، تاول) آغاز شود.

عفونت‌های ناشی از ویروس هرپس (مانند تبخال) مسری هستند و حتی اگر که شما در حال درمان با این دارو باشید، شما می‌توانید افراد دیگر را به این عفونت آلوده کنید.

اجتناب از تماس  مناطق آلوده بدن شما در تماس با افراد دیگر. اجتناب از دست زدن به یک منطقه آلوده و سپس دست زدن به چشم خود. دست‌های خود را برای جلوگیری از انتقال این عفونت به دیگران بشویید.

اگر شما نسبت به این داروی آسیکلوویر و یا وال آسیکلوویر (ولتراکس)  حساسیت دارید، این دارو را مصرف نکنید.

برای اطمینان از اینکه مصرف این دارو برای شما خطری ندارد، در موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:

  • بیماری‌های کلیوی
  • اگر شما دارای  یک سیستم ایمنی ضعیف  شده هستید (ناشی از ابتلای به یک بیماری یا در اثر استفاده از داروهای خاص).

زوویراکس  انتظار نمی‌رود که آسیبی به جنین برساند. اگر شما باردار هستید یا قصد دارید که در طول مدت درمان، باردار شوید، به پزشک خود اطلاع دهید.

عفونت‌های ناشی از ویروس هرپس ( مانند تبخال و یا زونا) اگر  در هنگام زایمان شما یک ضایعه تناسلی داشته باشید در زمانی که  کودک شما متولد شد، می‌تواند به کودک شما منتقل شود. اگر شما تبخال تناسلی دارید، بسیار مهم است که  از ضایعات تبخال در دوران بارداری جلوگیری  کنید. مصرف دارو خود را برای حصول به  بهترین  نتایج در کنترل عفونت خود ادامه دهید.

این دارو می‌تواند از طریق شیر مادر به نوزاد شیرخوار انتقال یابد. اگر در حال شیردادن یک نوزاد هستید، به پزشک خود اطلاع دهید و بدون اطلاع به پزشک خود این دارو را مصرف نکنید.


نحوه مصرف  قرص و پماد زوویراکس

 درمان تبخال با زوویراکس

داروی آسیکلوویر را دقیقاً همان طور که توسط دکتر شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و براساس آن عمل کنید. این دارو  را در دوز های بیشتر  و یا کمتر از مقادیر  توصیه شده، مصرف نکنید.

سوسپانسیون(مایع) خوراکی این دارو را قبل از اندازه گیری و مصرف، تکان دهید. داروی مایع را  با سرنگ دوز، و یا با یک قاشق  های  خاص اندازه گیری دوز و یا فنجان پزشکی، اندازه گیری کنید. اگر شما یک دستگاه دوز های اندازه گیری را نداشته باشند،  از یک داروساز آن را درخواست کنید.

اگر شما دچار هر گونه تغییر در وزن شدید، به پزشک  خود اطلاع دهید. دوز های درمانی داروی زوویراکس وابسته به  وزن  بدن (به خصوص در کودکان و نوجوانان) است، و هر گونه تغییر در وزن بدن ممکن است دوز مصرفی دارو  را تحت تأثیر قرار دهد.

برای این که در حین مصرف این دارو، کلیه‌های شما به درستی کار کند و دچار مشکل نشود، مقدار زیادی آب بنوشید.

این دارو را در دوره‌ای که برای شما تجویز شده است به طور کامل مصرف کنید؛ علائم شما ممکن است قبل از این که عفونت به طور کامل از بدن شما  خارج شده باشد، بهبود پیدا کنند. بنابراین حتی بعد از بهبود  علائم بیماری در شما، تا دوره‌ای که دکتر مصرف این دارو را برای شما تجویز کرده، آن را استفاده کنید تا عفونت به طور کامل از بدنتان خارج شود. همچنین این دارو، برای درمان عفونت‌های ویروسی دیگر (مانند سرما خوردگی یا آنفولانزا) مفید نیست.

ضایعات ناشی از ویروس هرپس  باید تا حداکثر امکان،  تمیز و خشک نگهداری شود. پوشیدن لباس‌های باز می‌تواند به پیشگیری از سوزش ضایعات کمک کند.

این دارو باید در دمای اتاق به دور از گرما و رطوبت نگهداری شود.


چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید. برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنم، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت‌های پزشکی اورژانس و یا کمک‌های اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید.

علائم مصرف بیش از  حد (اوردوز) شامل اضطراب، تشنج، و یا از دست دادن هوشیاری در شما است.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

مصرف این دارو باعث  جلوگیری از انتقال تبخال  تناسلی به همسر (و یا شریک جنسی) شما نمی‌شود. اجتناب از مقاربت جنسی در حالی که شما ضایعات فعال و یا اولین علائم ابتلا به این عفونت را دارید. تبخال تناسلی ممکن است از طریق “انتشار  ویروسی” از پوست، حتی اگر شما نشانه‌ای نداشته باشید، به شخص دیگری انتقال یابد.


عوارض جانبی زوویراکس

اگر شما نشانه‌هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی زوویراکس مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.

اگر موارد زیر را داشتید، به پزشک خود اطلاع دهید :

  • کبودی یا خونریزی، لکه‌های بنفش یا قرمز مشخص در زیر پوست شما؛
  • نشانه‌هایی از یک مشکل کلیه مانند: ادرار کردن کم و یا عدم توانایی در دفع ادرار. ادرار کردن دردناک و یا مشکل در دفع ادرار. تورم در پا یا مچ پای شما؛
  • احساس خستگی و تنگی نفس.

عوارض جانبی شایع این دارو شامل :

  • تهوع، استفراغ؛
  • اسهال؛
  • احساس ناخوشی عمومی؛
  • سردرد.

چه داروهایی زوویراکس را تحت تاثیر قرار می دهند؟

زیووراکس می‌تواند به کلیه شما آسیب برساند. این اثر هنگامی که شما نیز داروهای دیگر، از جمله: پروبنسید، داروهای ضد ویروس، داروهای  شیمی درمانی، داروهای تزریقی  آنتی بیوتیک، داروهای مصرفی برای درمان اختلالات روده، داروی جلوگیری از رد پیوند اندام و اعضا، داروهای پوکی استخوان تزریقی، و برخی از داروهای مصرفی برای کاهش درد یا ورم مفاصل دارو (از جمله آسپیرین، تیلنول، ناپروکسن و…) را مصرف می‌کنید، افزایش می‌یابد.

ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند. به پزشک خود در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید اطلاع دهید. این داروها شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه، ویتامین‌ها، و محصولات گیاهی است. هرگز یک داروی جدید را بدون اطلاع به پزشک خود، شروع نکنید.


منبع: drugs.com

این مقاله توسط مجله قرمز به صورت اختصاصی، ترجمه شده است. در صورتی که این مطلب، برای شما مفید بود، لطفا نظرات، انتقادات و موضوعات مورد علاقه پیشنهادی خود را با ما به اشتراک بگذارید