داروی تورسمید (Torsemide) جز داروهای ادرار آور حلقوی است که با ویژگی‌های خود در کنترل و بهبود علائم بیماری احتباس مایعات (آدم) در بیمارانی که دچار نارسایی قلبی، بیماری کبدی یا بیماری کلیوی هستند، کاربرد دارد. از آنجا که فشار خون جز بیماری‌هایی که به جز درگیری بدن باعث بالا رفتن شانس ابتلای به سکته قلبی و حمله قلبی و دیگر بیماری‌های قلبی می‌شود از این رو با توجه به ویژگی‌های داروی تورسمید می‌توان با مصرف آن از شدت پیدا کردن عوارض بیماری فشار خون بالا جلوگیری کرد. این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکرشده، استفاده شود. در این مقاله به معرفی، چگونگی کارکرد و نکات طلایی حین مصرف این دارو می‌پردازیم.

 

اطلاعات مهم مربوط به داروی  تورسمید

اگر فرد استفاده کننده از این دارو به داروهای سولفا حساسیت داشته و یا توانایی دفع ادرار را نداشته باشد، در این صورت مصرف این دارو برای وی توصیه نمی‌شود.

نکاتی  که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

اگر شما به این دارو آلرژی دارید و یا موارد زیر را دارید، نباید از این دارو استفاده کنید:

  • اگر قادر به دفع ادرار نیستید. یا
  • اگر به استفاده داروهای خوراکی بیماری دیابت آلرژی دارید.

اگر موارد زیر را داشته اید، با پزشک مشورت کنید:

  • ابتلای به بیماری‌های قلبی؛
  • مشکلات کلیوی (مگر اینکه به خاطر آدم مربوط به بیماری کلیوی از این دارو استفاده کنید)؛
  • مشکلات کبدی مانند ابتلای به سیروز یا هپاتیت کبدی (مگر اینکه شما به دلیل بروز آدم مربوط به بیماری کبدی از این دارو استفاده کنید).
  • نقرس
  • حساسیت به پیویدون (گاهی اوقات شامل ید یا بتادین است). یا
  • اگر یک رژیم غذایی کم نمکی را رعایت می‌کنید.

 

معرفی داروی تورسمید

 

اگر شما در حال حاضر با استفاده از تزریق ماه حاجب از اشعه ایکس یا سی تی اسکن برای تشخیص بیماری استفاده می‌کنید، در زمینه مصرف این دارو به کارشناس مربوطه اطلاع دهید.

مشخص نیست که این دارو به یک جنین به دنیا نیامده آسیب برساند یا نه.  اگر باردار یا در حین درمان، باردار شدید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین  این دارو می تواند از طریق شیر مادر منتقل شود و به کودک شیرخوار  آسیب برساند پس استفاده از آن در دوران شیردهی توصیه نمی‌گردد. ابتلای به فشار خون بالا در دوران بارداری ممکن است سبب بروز مسائلی نظیر دیابت یا اکلامپسی (فشار خون بسیار خطرناک که می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در مادر و نوزاد شود) شود. جدا از فواید درمان فشار خون بالا در مادر این امر ممکن است خطرات بالقوه فراوانی را برای جنین به همراه داشته باشد. همچنین استفاده از این دارو برای افراد با سن کمتر از ۱۸ سال مورد تأیید نمی‌باشد.

 

نحوه مصرف داروی تورسمید

داروی تورسمید را دقیقاً همان‌طور که توسط پزشک شما تجویز می‌شود، مصرف کنید.  راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما  را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج،  تغییر دهد. این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید. فرم خوراکی این دارو از طریق دهان مصرف می‌شود . این دارو را می‌توان به همراه غذا و یا بدون غذا استفاده کرد. فرم تزریقی این دارو از طریق تزریق به داخل ورید استفاده می‌شود. برای این منظور یک پرستار ممکن است به فرد یاد بدهد که بهاز این چه روشی داروها استفاده و آنها را تزریق کند. تزریق این دارو یا به صورت یک تزریق کند در زمانی بیش از ۲ دقیقه یا به صورت پیوسته (در طول شبانه روز) تزریق می‌شود. دستورالعمل‌های ارائه در زمینه استفاده از این دارو را با دقت مطالعه کنید. اگر این دستورالعمل‌ها را درک نکردید، از پزشک یا داروساز در زمینه‌هایی که توجه آن نشدید، پرسش کنید.

اگر فرد مبتلا به بیماری‌هایی نظیر سیروز کبدی یا سایر مشکلات کبدی است با توجه به اینکه این تزریق ممکن است مخاطراتی را به همراه داشته باشد بهتر است اولین تزریق را در بیمارستان انجام دهد تا تحت نظر باشد. فقط در حالی که آمپول مهیای زدن است، تزریق را انجام دهید. اگر داروی تورسمید تغییر رنگ داده یا ذراتی در آن وجود دارد، برای حفظ سلامت بیمار از این دارو استفاده نکرده و برای تهیه داروی جدید به یک داروخانه مراجعه نمایید.
در هنگام استفاده از این دارو فشار خون فاکتوری است که معمولاً تحت سنجش قرار می‌گیرد همچنین اگر فرد دچار علائمی نظیر استفراغ یا کمبود آب در بدن (دهیدراتاسیون) شد، ممکن است خون و ادرار او مورد بررسی قرار گیرد. همچنین گاها عواملی سبب افت فشار خون می‌شوند که شامل استفراغ، اسهال یا تعریق شدید هستند. اگر فرد مبتلا به استفراغ یا اسهال است، با به پزشک خود مراجعه نماید.

این دارو در ترکیب با داروهای دیگر برای درمان فشار خون مورد استفاده قرار می‌گیرد از این رو نیاز است از تغییر دوز یا قطع استفاده از این دارو اجتناب نماید. از آنجا که بیماری فشار خون اغلب بدون علامت است از این رو در هنگام استفاده از این دارو حتی اگر فرد احساس بهبودی کرد با توجه به مزمن بودن بیماری فشار خون باید استفاده از این دارو را ادامه دهد. حتی ممکن است فرد برای کنترل بیماری فشار خون نیاز باشد که در طول عمرش از این دارو استفاده کند.  داروی تورسمید را در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور آفتاب نگهداری کنید.

 

نگاهی به داروی تورسمید

 

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید. برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید. در صورتی که یک تزریق این دارو را از دست دادید و یا فراموش کردید با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟

در صورت مشاهده علائم مسمومیت، با مراقبت‌های پزشکی اورژانس و یا کمک‌های اضطراری برای درمان مسمومیت، تماس بگیرید. نشانه‌های استفاده بیش از حد از این دارو ممکن است مواردی نظیر دهیدراتاسیون (کمبود آب در بدن) و عدم تعادل الکترولیت (مانند پایین بودن سطح پتاسیم، منیزیم یا سدیم در خون) یا پایین بودن فشار خون و ضعف را در بر گیرد.

در هنگام مصرف این دارو  باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

از ایستادن برای مدت طولانی از زمان و یا بیش از حد گرم در حین ورزش و در آب و هوای گرم اجتناب کنید. از بلند شدن بیش از حد سریع از حالت نشسته یا موقعیت دراز کشیده اجتناب کنید، چون ممکن است این کار سبب شود که شما احساس سرگیجه کنید. از آنجا که نوشیدن بیش از حد هم می‌تواند مشکلاتی نظیر دهیدراتاسیون را ایجاد کند لذا نیاز است که فرد در این زمینه با پزشک خود مشورت کند.

عوارض جانبی داروی تورسمید

اگر شما نشانه‌هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی تورسمید را مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید. اگر موارد زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید:
  • احساس شبیه به اینکه ممکن است بی هوش شوید.
  • وجود حالتی شبیه زنگ زدن در گوش، افت ناگهانی سطح شنوایی.
  • بروز مشکلات کلیوی نظیر کم یا زیاد بودن مقادیر دفعی ادرار ، بروز مشکل در دفع ادرار یا دردناک بودن ادرار، تورم در پاها یا مچ پا، احساس خستگی یا تنگی نفس.
  • نشانه‌های پایین بودن سطوح منیزیم مانند سرگیجه، ناممنظم بودن ضربان قلب، احساس لرز، گرفتگی عضلات، اسپاسم عضلانی، سرفه یا احساس خفگی.
  • نشانه‌های پایین بودن سطوح سطح پتاسیم پمانند گرفتگی در ناحیه ساق پا، یبوست، نامنظم بودن ضربان قلب، لرزش سینه، افزایش تشنگی یا ادرار کردن، بی حسی یا سوزن سوزن شدن بدن، ضعف عضلات یا احساس شل بودن. یا
  • نشانه‌های پایین بودن سطوح سدیم مانند سردرد، سردرگمی و گیجی، عدم توانایی در عمل گفتار ، ضعف شدید، استفراغ، از دست دادن هماهنگی در حرکات بدن، احساس عدم ثبات.

عوارض جانبی شایع این دارو شامل موارد زیر است:

  • افزایش سطوح دفعی ادرار؛ یا
  • بروز سردرد.
این فهرست یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد دیگری ممکن است رخ دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

چه داروهایی مصرف داروی تورسمید را تحت تأثیر قرار می‌دهند؟

از آنجا که ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند، به پزشک خود در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید، به ویژه موارد زیر را اطلاع دهید:

  • استفاده از دیگر داروهای دیورتیک؛
  • کلستیرامین، لیتیوم، فنیتوئین، پروبنیدید، ریفامپین، وارفارین (کومادین، جانتوون)؛
  • استفاده از یک داروی آنتی بیوتیکی داخل وریدی (IV).
  • استفاده از داروهای ضد قارچ نظیر فلوکونازول، میکونازول؛
  • داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری قلبی یا فشار خون نظیر آمیودارون، درون درون، انالاپریل، irbesartan، lisinopril، لوزارتان، المزارتان، والسارتان، و ….
  • داروها مورد استفاده از گروه NSAID (داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی) نظیر ایبوپروفن (ادویل، موترین)، ناپروکسن (آلیو)، کلکوکسیب، دیکلوفناک، ایندومتاسین، ملوکسیکام و….
  • استفاده از گروه دارویی سالیسیلات ها مانند آسپرین، نوپین پشتی کوله پشتی، کائوپکتات، استفاده از ک دارو برای تسکین درد زانو ، فرمول گرفتگی پمپرین، پپتو بیسمول، تریکوزال، تریلیزات و … یا
  • استفاده از داروهای استروئیدی نظیر دگزامتازون، اکاندرولون، پردنیزون و ….

این فهرست تمام عوارض احتمالی این دارو نیست. ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند. این داروها شامل داروهای تجویزی یا داروهای مصرفی بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی است. با پزشک خود در مورد تمام داروهای مصرفی فعلی خود و یا داروهایی که شروع و یا متوقف کرده اید، مشورت کنید.

 

اطلاعات بیشتر در مورد داروی تورسمید

علاوه بر مواردی که در مطلب بالا گفته شد فراموش نکنید که این دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروی خود را به خصوص بدون تجویز پزشک با شخص دیگری به اشتراک نگذارید چون این کار می‌تواند باعث ایجاد علائم گاها خطرناکی در فرد شود و علاوه بر این از این دارو فقط با تجویز پزشک استفاده کنید. منبع این مقاله: drugs.com این مقاله به‌طور اختصاصی توسط امین ظهورتبار از گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.