خواص جعفری برای سلامتی انسان عبارتاند از کنترل سرطان، دیابت و آرتریت روماتوئید همراه با پیشگیری از پوکی استخوان. علاوه بر این ماده غذایی بهعنوان یک مسکن درد با خواص ضدالتهابی عمل میکند. همچنین خواص جعفری به پیشگیری از ابتلای به مشکلات مربوط به دستگاه گوارش مانند سوءهاضمه، گرفتگی معده، التهاب و تهوع و کمک به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. جعفری را میتوان در طول سال در بازار پیدا کرد. این گیاه بسیار مغذی است و دارای ویتامینها و آنتیاکسیدانهای فراوان است که میتواند سطح سلامت ما را بسیار بهبود بخشد. در این مقاله سعی خواهیم کرد که نگاهی جامع و کامل به خصوصیات این ماده غذایی مفید بیندازیم.
جعفری چیست؟
جعفری گیاهی است که در منطقه مدیترانهای از جنوب ایتالیا، الجزایر و تونس ایجادشده است. این گیاه با عنوان Petroselinum hortense و Petroselinum crispum شناختهشده است و متعلق به خانواده Apiaceae است.
این سبزی برای بیش از ۲۰۰۰ سال توسط انسان کشت میشده است و از قدیم در فرهنگ یونانی در مراسم مختلف استفاده میشده است. رومیها از بسیاری جهات از آن استفاده میکردند. پلینی پیرمرد، مورخ قرن اول میلادی، نوشت که این سبزی را مردم از مواردی زندگی از زندگی روزانه مصرف کردهاند. در ابتدا، از خواص جعفری فقط بهعنوان گیاه دارویی استفاده میکردند، اما بعداً آن بهعنوان یک غذا مصرف شد. اسطورهها و قصههای بسیاری وجود دارد که منشأ و رشد این گیاه در بسیاری از فرهنگهای مدیترانهای و اروپایی است. یونانیان معتقد بودند که این سبزی از خون یک قهرمان سقوط کرده به نام Archemorus روییده است. بهاینترتیب، یونانیها شروع به همبستگی آن با مرگ و نابودی کردند، اما در قرونوسطی، جعفری در داروهای فولکلور گنجانده شد و بهآرامی محبوبیت پیدا کرد. این احتمالاً چگونه باعث ایجاد تصویر جعفری بهعنوان گیاه سالم شده است.
جعفری که عمدتاً یک گیاه گرمسیری است، نیاز به رطوبت و نور خورشید فراوان دارد تا بتواند رشد کند. این گیاه بهعنوان یکی از سبزیهای برگ سبز و همچنین یک ادویه استفاده میشود. درواقع، هر دو قسمت برگ و ریشه این گیاه در غذاهای مدیترانهای و اروپایی مورداستفاده قرار میگیرند. از محصولات مختلفی ازجمله سالاد و ساندویچ مصرف میشود. برگ بیشتر به دو نوع دیگر تقسیم میشود: ورق ورق و برگ صاف. شکل مصرفی ریشه یک افزودنی جدید است که استفاده از آن فقط از حدود ۳۰۰ سال پیش شروع به رشد کرد و برای اولین بار در هامبورگ آلمان محبوبیت یافت. امروزه، ریشه جعفری بهطور پیوسته محبوبتر میشود.
ارزش تغذیه جعفری
مواد مغذی موجود در جعفری شامل ویتامین A، K، C و E، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین B12، پانتوتنیک اسید، کولین، فولات، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، روی و فلز مس است. این سبزی همچنین منبع بسیار خوبی از ترکیبات فرار مانند مریستیکین، لیمونن، اوژنول و آلفا تودین است. جدای از این سبزی حاوی انرژی، کربوهیدرات، چربی و پروتئین هستند.
خواص جعفری
این ماده غذایی دارای مزایای بهداشتی مختلفی است که در مطلب زیر ذکرشده است. بعضی از خواص جعفری عبارت اند از:
۱. بیماری دیابت را کنترل میکند
بهطور سنتی، جعفری بهعنوان داروی برای درمان بیماری دیابت در ترکیه مورداستفاده قرارگرفته است. بهمنظور اعتبار علمی این ادعا، تحقیقاتی در دانشگاه مارماری در استانبول ترکیه انجام شد. این تحقیق نشان داد که موشهای صحرایی دیابتی که جعفری مصرف کرده بودند میزان قند آنها را در طی یک ماه کاهش یافت. این تحقیق نشان میدهد که این سبزی میتواند برای کنترل بیماری دیابت استفاده شود.
۲. مصرف جعفری آرتریت روماتوئید را کنترل میکند
جعفری همچنین در درمان بیماری آرتریت روماتوئید بسیار مؤثر بوده است. ترکیبات مانند ویتامین C و بتا کاروتن موجود در این گیاه دارای خواص ضدالتهابی است که به کنترل بیماری آرتریت کمک میکند. اعتقاد بر این است که مصرف این سبزی بهطور منظم باعث سرعت بخشیدن به فرآیند حذف اوریک اسید میشود که با علائم آرتریت در ارتباط است.
۳. خواص ضد سرطان جعفری
ژنگ، کنی و لام از آزمایشگاههای LKT در مینیاپولیس، مینه سوتا، یک ترکیب شیمیایی به نام مریستیکین که یک فنیل پروپان از عصاره روغن جعفری، استخراج کرده است. تحقیقات اولیه برای میریستیکین نشان داد که این ترکیب دارای خواص ضد سرطان است. عصاره Myristicin از گیاهان تنها بر روی موش آزمایش و استفاده و تأثیر آن بر روی انسان هنوز ثابت نشده است.
۴. خواص ضدالتهابی جعفری
جعفری بهطور سنتی در منطقه مدیترانه برای درمان درد دندان، کبودیها، نیش حشرات و خراش پوستی استفاده میشود. با توجه به مطالعات اولیه انجامشده در دانشگاه King Saud توسط Al-Howiriny و همکاران، جعفری ویژگیهای ضدالتهابی و ضد سمیت را نشان داد. خواص ضدالتهاب باعث کاهش التهاب داخلی میشود، درحالیکه خواص آن در سمزدایی باعث پاک کردن کبد میشود.
۵. درمان پوکی استخوان با مصرف جعفری
خواص جعفری در درمان بیماری پوکی استخوان مؤثر است و برای حفظ سلامت استخوان مفید است. پوکی استخوان به علت کمبود کلسیم در استخوانها و همچنین عدم وجود اسیدآمینه به نام هموسیستئین اتفاق میافتد. این اسیدآمینه را میتوان با مصرف اسیدفولیک تجزیه کرد. با توجه به این مورد، بهجز محصولات لبنی و سبزیجات، جعفری بهعنوان یکی از بهترین منابع کلسیم در نظر گرفته میشود. همچنین حاوی مقدار مناسبی از اسیدفولیک است که ممکن است هموسیستئین را تجزیه کند.
۶. اثرات دیورتیک از خواص جعفری
در طول چندین قرن، جعفری بهعنوان یک دیورتیک استفادهشده می است که به کنترل بیماریهای مختلف مانند سنگهای کلیه، عفونتهای دستگاه ادراری و سنگهای صفراوی کمک میکند. ادم یک بیماری پزشکی است که در آن بیمار مایع بیشتری را در بدن نسبت به آنچه که در شرایط عادی قرار است نگه دارد، حفظ میکند. ادم بدن به علت انباشت مایعات به وجود میآید. اگر شما از این مشکلات آسیب میبینید، چند قاشق چایخوری از آب جعفری میتواند یک درمان سریع را فراهم کند. ریشه این گیاه نیز در مبارزه با سنگ کلیه مفید است. همچنین این سبزی بهعنوان یک پاککننده عمومی برای بدن مؤثر است که بدین منظور شما باید ریشههای آن را با آب جوش و بهطور روزانه بنوشید.
۷. سیستم ایمنی را تقویت میکند
ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها موجود در جعفری برای تقویت ایمنی مفید هستند. ویتامینهایی مانند ویتامین C، A، K، فولات و نیاسین هرکدام از جنبههای مختلف بر تقویت سیستم ایمنی بدن اثر میگذارند. ویتامین A بهطور مستقیم بر روی لنفوسیتها یا گلبولهای سفید تأثیر دارند و درنتیجه اثر آن را افزایش میدهد. کلروفیل حاوی آن دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی است. مطالعات همچنین نشان دادهاند که این سبزی دارای خواص آنتیاکسیدانی و خواص ضد باکتری است که آن را منبعی ایده آل برای درمانهای خانگی مختلف کرده است.
خطرات مصرف جعفری
مصرف جعفری بهخصوص در مقادیر زیاد ممکن است عوارض جانبی و معایبی داشته باشد. برخی از آنها عبارتاند از:
خطرناک برای زنان باردار: مصرف مقادیر زیادی از گیاهان ممکن است باعث انقباض رحم در دوران بارداری شود. در هر مرحله از بارداری، این امر میتواند بسیار خطرناک باشد. مصرف مقدار زیادی از جعفری برای زنان شیرده مناسب ای نیست. توصیه میشود که از مصرف بیشازحد این سبزی در دوران بارداری و شیردهی بهشدت اجتناب کنید.
وجود اگزالات بیشازحد در اثر مصرف آن: جعفری مقدار زیادی از اگزالات دارد. این مقادیر بالای اگزالات میتواند به ویژه در افرادی که از سنگ کلیه رنج میبرند، مشکلساز باشد.
سایر خطرات: ممکن است پوست را به خورشید حساسیت نشان دهد که این امر خود ممکن است باعث ایجاد خارش در فرد مصرفکننده شود.
منبع مقاله : organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمه شده است.