تند تپشی (تاکی کاردی) نوعی اختلال ریتم قلب (Arrhythmia) است که در آن قلب در حالت استراحت سریع‌تر از حد طبیعی کار می‌کند. تند تپشی (تاکی کاردی) بنا بر تعریف ضربان قلب بیش از ۱۰۰ ضربه در هر دقیقه است. قلب به طور معمول با سرعت ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه می‌زند و پالس (همان نبض که در مچ دست، گردن یا جاهای دیگر احساس می‌شود) منطبق با انقباض بطن‌های قلب، دو دهلیز قدرتمند پایینی قلب، است. تند تپشی می‌تواند بخشی از پاسخ طبیعی بدن به اضطراب، تب، خونریزی سریع و ورزش و تمرین ورزشی شدید باشد. همچنین می‌تواند به علت مشکلات پزشکی مانند سطح غیر طبیعی هورمون‌های تیروئید، به نام هیپرتیروئیدیسم باشد. در برخی افراد، تاکی کاردی نتیجه یک آریتمی قلبی است (اختلال قلب و ضربان یا ریتم قلب). تاکی کاردی می‌تواند به علت مشکلات ریه، مانند پنومونی یا لخته شدن خون در یکی از رگ‌های ریه رخ دهد. در موارد دیگر، تاکی کاردی می‌تواند یک عارضه جانبی در اثر مصرف برخی از غذاها و نوشیدنی‌ها، از جمله قهوه، چای، الکل و شکلات؛ تنباکو یا دارو باشد. در بعضی موارد، تاکی کاردی ممکن است علائم یا عوارضی را در فرد مبتلا ایجاد نکند؛ اما اگر این عارضه به صورت درمان نشده باقی بماند، می‌تواند عملکرد طبیعی قلب را مختل کند و منجر به عوارض جدی در فرد مبتلا شود، از جمله: نارسایی قلبی، سکته مغزی، ارست ناگهانی قلب یا مرگ. درمان‌هایی نظیر مصرف دارو، روش‌های پزشکی یا جراحی ممکن است به کنترل ضربان قلب سریع یا کنترل شرایط دیگری که موجب بروز تند تپشی می‌شود، کمک کند.

 

علائم تند تپشی

علائم تاکی کاردی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • سرماخوردگی، سرگیجه و غش کردن
  • خستگی (احساس خستگی غیرطبیعی)
  • بالا رفتن میزان ضربان قلب
  • Palpitations (آگاهی از ضربان قلب سریع)
  • نفس نفس زدن
  • درد سینه

نشانه های تند تپشی

برخی افراد مبتلا به تند تپشی هیچ علائمی ندارند و این وضعیت تنها در طی یک معاینه فیزیکی کشف شده و یا با یک آزمایش بررسی قلب به نام الکتروکاردیوگرام تشخیص داده می‌شود. اگر تند تپشی ناشی از یک بیماری پزشکی باشد، علائم اضافی برای بیماری خاص وجود خواهد داشت. به عنوان مثال، افرادی که دارای تاکی کاردی ناشی از هیپوتیروئیدی هستند، همچنین می‌توانند علائمی مانند عصبی بودن، بی‌خوابی، عرق، لرزش و سایر علائم مربوط به میزان بالای هورمون‌های تیروئید را تجربه کنند. تاکی کاردی ناشی از بیماری قلب یا ریه اغلب با درد قفسه سینه یا تنگی نفس یا سرگیجه همراه است.

علل ابتلا به تند تپشی

تند تپشی ناشی از چیزی است که باعث اختلال در پالس‌های الکتریکی طبیعی می‌شود که سرعت عمل پمپاژ قلب شما را کنترل می‌کند. بسیاری از موارد می‌توانند باعث ایجاد مشکل در سیستم الکتریکی قلب شوند. این موارد شامل فهرست زیر است:

  • آسیب به بافت‌های قلب از بیماری‌های قلبی
  • مسیرهای الکتریکی غیر طبیعی در قلب در هنگام تولد (بیماری‌های مادرزادی قلبی، از جمله سندرم QT طولانی)
  • بیماری یا اختلال مادرزادی قلب
  • کم‌خونی
  • ورزش
  • استرس ناگهانی، مانند ترس
  • فشارخون بالا یا پایین
  • سیگار کشیدن
  • تب
  • مصرف بیش از حد الکل
  • نوشیدن بیش از حد نوشابه‌های کافئین دار
  • عوارض جانبی دارو
  • سوء استفاده از مواد مخدری مانند کوکائین
  • عدم تعادل الکترولیت‌ها، مواد مرتبط با مواد معدنی ضروری برای انجام امواج الکتریکی
  • هایپرتیروئیدیسم (پرکاری تیروئید)

در برخی موارد، علت دقیق تند تپشی مشخص نیست.

 

عوامل خطر در ابتلای به تند تپشی

هر شرایطی که موجب فشار قلب یا آسیب به بافتهای قلب شود، خطر بروز تند تپشی را افزایش می دهد. تغییر سبک زندگی یا درمان پزشکی ممکن است خطر ابتلا به عوامل زیر را کاهش دهد:

  • بیماری قلبی
  • فشارخون بالا
  • آپنه خواب
  • تیروئید بیش از حد فعال یا غیر فعال
  • سیگار کشیدن
  • ابتلای به بیماری دیابت
  • مصرف الکل به مقدار زیاد
  • مصرف کافئین به مقدار زیاد
  • مصرف مواد مخدر
  • استرس روانی یا اضطراب
  • کم خونی
  • سایر عوامل خطر

عوامل دیگری که ممکن است خطر بروز تند تپشی را افزایش دهند عبارت‌اند از:

  • سن بالا: مسائل مربوط به پیری در قلب باعث می‌شود شانس ابتلا به تند تپشی قلب در شما بیشتر شود.
  • سابقه خانوادگی: اگر سابقه خانوادگی تاکی کاردی یا سایر اختلالات ریتم قلب را دارید، ممکن است خطر ابتلا به تاکی کاردی در شما افزایش یابد.

 

تشخیص تند تپشی

پزشک شما از شما می‌خواهد علائم خود را توصیف کنید. او سوابق پزشکی شخصی شما و علل بالقوه تاکی کاردی، از جمله بیماری ریه، اختلالات تیروئید و داروها را بررسی خواهد کرد. پزشک شما می‌خواهد بداند که شما سابقه خانوادگی بیماری قلبی و آریتمی های قلبی دارید یا نه.

در طول معاینه فیزیکی، دکتر شما ضربان قلب و ریتم شما را بررسی خواهد کرد. پزشک شما همچنین برای بزرگی قلب، شکایت‌های قلبی (یک نشانه از مشکل دریچه قلب)، برای صداهای غیر طبیعی ریه و نشانه‌های فیزیکی ناهنجاری‌های تیروئید (بزرگی غده تیروئید، لرزش دست و برآمدگی غیرطبیعی چشم) را بررسی می‌کند.

برای ارزیابی بیشتر تاکی کاردی، پزشک شما الکتروکاردیوگرام (EKG) را درخواست می‌دهد. با این حال، به علت وجود بعضی از انواع تاکی کاردی، ECG یک بار ممکن است طبیعی باشد. در صورتی که این مورد باشد، ممکن است شما نیاز به یک آزمایش الکتروکاردیوگرافی سیار داشته باشید. برای این آزمون، یک دستگاه الکتروکاردیوگرام قابل حمل به نام مانیتور Holter را برای یک دوره، معمولاً به مدت ۲۴ ساعت باید حمل کنید. اگر نشانه‌ها به ندرت اتفاق می‌افتد، ممکن است مجبور باشید یک مانیتور را برای مدت طولانی حمل کنید. به شما می‌توان درباره استفاده از یک دکمه برای ضبط رکوردهای الکتروکاردیوگرافی زمانی که علائم رخ می‌دهد، آموزش داده شود.

بسته به نتایج معاینه فیزیکی شما ممکن است لازم باشد آزمایش‌های دیگری مانند آزمایش خون برای اندازه‌گیری میزان گلبول‌های قرمز خون و میزان هورمون‌های تیروئید و یک اکوکاردیوگرام برای دیدن اینکه آیا اختلالات ساختاری در قلب شما وجود دارد، استفاده شود. گاهی اوقات پزشکان “آزمایش الکتروفیزیولوژی” را انجام می‌دهند که در آن کاتتر ویژه‌ای را در داخل قلب قرار می‌دهند تا اطلاعات مربوط به الگوهای فعالیت‌های الکتریکی قلب را جمع‌آوری کند.

تشخیص عارضه تند تپشی

مدت دوره بیماری

مدت زمان طولانی تاکی کاردی بستگی به علت آن دارد. به عنوان مثال، تاکی کاردی ناشی از تب، هنگامی که درجه حرارت بدن به حالت عادی برسد، از بین می‌رود. تند تپشی ناشی از خونریزی زمانی به پایان مارسد که بیمار با مایعات داخل وریدی (IV) و / یا انتقال خون درمان شود. تاکی کاردی ناشی از هیپرتیروئیدیسم یا تومور غدد آدرنال هنگامی که درمان می‌شود، از بین می‌رود. تاکی کاردی ناشی از مصرف داروها یا رژیم غذایی زمانی که مواد شیمیایی که موجب بروز مشکل توسط بدن یا دفع ادرار می‌شوند، به سرعت، معمولاً ظرف چند ساعت، از بین می‌رود، تاکی کاردی ناشی از مشکلات قلبی می‌تواند طولانی مدت باشد.

 

پیشگیری از ابتلای به بیماری تند تپشی

از آنجایی که تاکی کاردی معمولاً نشانه‌ای از یک مشکل اساسی پزشکی است، کشف و درمان علت آن بهترین راه برای جلوگیری از بروز مجدد تند تپشی است. قسمت اول آریتمی که موجب ضربان قلب سریع می‌شود، نمی‌توان از آن پیشگیری کرد.

عوامل خطر را که ممکن است به بیماری قلبی منجر شود، درمان کنید یا از بین ببرید. مراحل زیر را دنبال کنید:
ورزش و مصرف رژیم غذایی سالم: با انجام ورزش منظم و رعایت یک رژیم غذایی سالم و کم‌چرب که غنی از میوه‌ها، سبزی‌ها و دانه‌های غنی است، با یک شیوه زندگی سالم برای قلب زندگی کنید.
حفظ وزن طبیعی: داشتن اضافه‌وزن و ابتلای به چاقی، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.
فشارخون و سطح کلسترول را تحت کنترل نگه ‌دارید.: تغییرات اصلاحی در شیوه زندگی را انجام دهید و داروهایی را برای تنظیم فشارخون بالا (فشارخون بالا) یا کلسترول بالا نیاز است را مصرف کنید.
سیگار نکشید: اگر سیگار می‌کشید و نمی‌توانید خود سیگار را ترک کنید، با پزشک خود درباره استراتژی‌ها یا برنامه‌هایی صحبت کنید که به شما کمک می‌کند عادت سیگار کشیدن را از کنار بگذارید.
الکل و نوشیدنی‌های الکی مصرف نکنید: برای برخی از مشکلات توصیه می‌شود که به طور کامل از مصرف الکل و نوشیدنی‌های الکلی اجتناب کنید. با پزشک خود در مورد مشکلات خاص خود مشورت کنید.
از مواد مخدر استفاده نکنید: از محرک‌ها مانند کوکائین استفاده نکنید. در صورت نیاز به کمک به پایان یافتن مصرف مواد مخدر، با پزشک خود در مورد یک برنامه مناسب برای شما مشورت کنید.
از داروهای بدون نسخه با احتیاط استفاده کنید: برخی داروهای سرماخوردگی و سرفه حاوی محرک‌هایی هستند که ممکن است موجب بالا رفتن ضربان قلب می‌شود. از پزشک خود در مورد داروهایی که باید از مصرف آن اجتناب کنید، سؤال کنید.
محدود کردن کافئین: اگر نوشیدنی‌های کافئین مصرف می‌کنید، این کار را در به صورت حداقلی انجام دهید (روزانه بیش از یک تا دو بار نوشیدنی‌های کافئین دار مثل چای یا قهوه را مصرف نکنید).
کنترل استرس: اجتناب از استرسی شدن غیر ضروری و یادگیری تکنیک‌های مقابله‌ای برای مقابله با استرس طبیعی به صورت یک روش سالم.
آزمایش‌های برنامه‌ریزی‌شده انجام دهید: آزمون‌های فیزیکی منظم داشته باشید و هرگونه نشانه یا علائمی را به پزشک خود گزارش دهید.

 

درمان تند تپشی

درمان تاکی کاردی بستگی به علت آن دارد؛ مثلاً:

تب: تند تپشی مرتبط با تب می‌تواند با داروهای کاهنده تب، مانند استامینوفن (تیلنول) یا ایبوپروفن (Advil، Motrin و …) درمان شود. اگر تب در اثر یک عفونت باکتریایی ایجاد شود، آنتی‌بیوتیک‌ها نیز ممکن است مورد نیاز باشند.

از دست دادن خون: برای درمان ضایعات خون، ابتدا بیمار با مایعات داخل وریدی (به داخل رگ) و یا انتقال خون درمان می‌شود. سپس منبع خونریزی یافت می‌شود و بخیه می‌شود و یا با جراحی اصلاح می‌شود.

هیپرتیروئیدیسم: هیپرتیروئیدیسم را می‌توان با داروهای ضد تیروئید مانند ممازول (Tapazole، ورژن های عمومی) درمان کرد. درمان‌های جایگزین عبارت‌اند از ید رادیواکتیو که تیروئید را با تابش از بین می‌برد یا بیشتر غده تیروئید را با یک روش جراحی به نام تیروئیدکتومی زیر جلدی حذف می‌کند.

آریتمی قلب: در این مورد درمان بستگی به علت آریتمی دارد. در برخی افراد، ماساژ سینوسی کاروتید در گردن، مشکل را متوقف می‌کند. سایر افراد نیاز به داروهایی مانند دیجیتالیز (لانوکین)، بتا بلاکرها، مسدودکننده‌های کانال کلسیم یا آمیودارون (کوردارون، پریکون، ورژن های عمومی) دارند. بعضی از بیماران تنها به کاتالیست رادیواکتیو پاسخ می‌دهند، روش‌هایی که ناحیه‌ی بافت‌های قلب غیرطبیعی را که باعث ایجاد تاکی کاردی می‌شود را از بین می‌برد. سایر بیماران می‌توانند با cardioversion الکتریکی درمان شوند که یک روش بر مبنای شوک الکتریکی به قلب برای بازگرداندن ریتم طبیعی قلب است.

بیماری ریه: اگر تند تپشی توسط لخته شدن خون در ریه‌ها ایجاد شود، درمان معمول داروهایی است که لخته را از بین می‌برند و از لخته شدن بیشتر آن‌ها جلوگیری می‌کند. پنومونی یا سایر مشکلات ریه می‌تواند با داروها برای این شرایط درمان شود.

درمان عارضه تند تپشی

پیش آگهی تند تپشی

پیش آگهی دراز مدت معمولاً زمانی مفید است که تاکی کاردی ناشی از تب، از دست دادن خون، پرکاری تیروئید، دارو یا رژیم غذایی باشد. بسیاری از بیماری‌های قلبی یا قلب و مشکلات ریه می‌توانند با دارو، جراحی یا سایر روش‌ها کنترل شوند.

چه هنگامی باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید؟

اگر دچار تاکی کاردی غیرقابل توضیحی و نه افزایش طبیعی ضربان قلب پس از ورزش شده‌اید، به پزشک خود مراجعه کنید. این موضوع مخصوصاً اگر شما همچنین دارای علائمی مانند تشنگی، سرگیجه، سبک‌سری، احساس بی‌هوش شدن، خستگی، تنفس یا درد قفسه سینه هستید، بسیار مهم است.

تعدادی از مشکلات می‌تواند موجب سرعت قلب و بروز علائم تند تپشی شود. مهم است که با مراجعه به پزشک، یک تشخیص سریع و دقیق و مراقبت مناسب داشته باشید. اگر شما یا فرزندتان علائم این عارضه را تجربه می‌کنید، به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر دچار ضعف، دشواری تنفس یا درد قفسه سینه که بیش از چند دقیقه طول بکشد شدید، به اورژانس پزشکی اطلاع دهید.

آماده شدن برای یک قرار ملاقات با پزشک

اگر اولین بار است که به پزشک خانواده یا مراقبت اورژانسی مراجعه می‌کنید، به احتمال زیاد به شما یک متخصص بیماری‌های قلب (متخصص قلب) ارجاع داده می‌شوید تا در یک یا چند ملاقات به صورت کامل ارزیابی شوید.

آنچه شما می‌توانید انجام دهید
یک لیست را از اطلاعاتی که می‌توانید با پزشک خود به اشتراک بگذارید را تهیه کنید. لیست شما باید شامل موارد زیر باشد:

  • علائمی که تجربه کرده‌اید، از جمله هر آنچه که ممکن است به قلب شما مربوط نباشد.
  • اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله هر تنش یا تغییرات اخیر در زندگی
  • مصرف داروها، از جمله ویتامین‌ها یا مکمل‌ها
  • سؤالاتی که از پزشک خود می‌خواهید (یا باید) بپرسید.

سؤالات خود را از مهم‌ترین و کمترین سؤال از نظر اهمیت به خاطر اهمیت زمان دسته‌بندی کنید. سؤالات اساسی برای پرسیدن از پزشک شما عبارت‌اند از:

  • چه چیزی احتمالاً باعث افزایش ضربان قلب من می‌شود؟
  • به چه نوع آزمایش‌هایی نیاز دارم؟
  • بهترین روش درمان این عارضه چیست؟
  • مشکلات قلبی من چه نوع خطراتی ایجاد می‌کند؟
  • چطور قلب من را پایش خواهم کرد؟
  • چقدر زمان برای پیگیری نیاز است؟
  • بیماری‌های دیگر من یا داروهای مصرفی‌ام چگونه بر مشکلات قلبی من تأثیر می‌گذارند؟
  • آیا باید فعالیت‌هایم را محدود کنم؟
  • آیا بروشور یا سایر مواد چاپی وجود دارد که می‌توانم به خانه ببرم؟ چه وب‌سایت‌هایی توصیه می‌کنید که مطالعه کنم؟
  • علاوه بر سؤالاتی که آماده کرده‌اید اگر سؤالی به ذهن شما آمد دریغ نکنید و آن را از پزشک خود بپرسید.

چه سؤالاتی را باید از پزشک خود انتظار داشته باشید
ممکن است پزشک شما چند سؤال از شما بپرسد. آمادگی پاسخ دادن به آن‌ها ممکن است زمان بیشتری را که می‌توانید برای اختصاص به سؤالات دیگر صرف کنید را برای شما ذخیره کند. پزشک شما ممکن است سؤالات زیر را بپرسد:

  • چه زمانی اولین بار علائم را تجربه کردید؟
  • اغلب اوقات چگونه یک ضربان قلب سریع را تجربه می‌کنید؟
  • مدت زمان این دوره‌های بالا رفتن ضربان قبل چقدر طول می‌کشد؟
  • به نظر می‌رسد چیزی مانند ورزش، استرس یا کافئین موجب بروز یا تشدید این دوره‌ها شده است؟
  • آیا کسی در خانواده شما دارای بیماری قلبی یا سابقه آریتمی است؟
  • آیا کسی در خانواده شما ارست قلبی را تجربه کرده است و یا ناگهان درگذشته است؟
  • آیا سیگار می‌کشید؟
  • چقدر از الکل یا کافئین استفاده می‌کنید؟
  • آیا از مواد مخدر استفاده می‌کنید؟
  • آیا شما برای فشارخون بالا، کلسترول بالا یا سایر مشکلات که ممکن است سیستم گردش خون شما را تحت تأثیر قرار دهد، تحت درمان قرار دارید؟
  • چه داروهایی را برای درمان این مشکلات مصرف می‌کنید؟ آیا آن‌ها را به صورت تجویزی مصرف می‌کنید یا بدون تجویز پزشک؟

منبع این مقاله: drugs.com
این مقاله توسط مجله قرمز به صورت اختصاصی، ترجمه شده است.