بیماری پرخوری عصبی (Bulimia nervosa) یک اختلال خوردن است که معمولاً با دورههای مصرف غذای بیشازحد و سپس تمیز کردن مشخص میشود.
بسیاری از ما وقتی احساس تنهایی، خستگی یا تنش را حس میکنیم، به سمت غذا تمایل پیدا میکنیم؛ اما اگر اختلال تغذیهای را در بدن بولیمیا داشته باشید، پرخوری بیشتر شبیه یک اجبار است.
افراد مبتلا به وسواس و ترس از دست دادن وزن هستند؛ بااینحال، این بدان معنا نیست که همه افراد مبتلای به این بیماری کموزن هستند.
بعضی افراد مبتلابه این بیماری دارای اضافهوزن یا چاق هستند. آنها سعی میکنند از ورزش یا رزیم گرفتن برای مدیریت وزن خود و خلاص شدن از کالریهای اضافی استفاده کنند یا از اضافهوزن بیشتر جلوگیری کنند.
بیماری پرخوری عصبی (Bulimia nervosa) یک بیماری جدی روانی است که نیاز به درمان شدید دارد. دریافت کمک برای این بیماری به شما بهترین شانس را برای غلبه بر این اختلال خوردن میدهد. با کمک و حمایت درست، میتوانید یک رابطه سالم با مصرف غذا ایجاد کنید، احساسات اضطراب، گناه و شرمساری را از بین ببرید و کنترل زندگی خود را دوباره به دست آورید.
بیماری پرخوری عصبی چیست؟
بیماری پرخوری عصبی (Bulimia nervosa) یک اختلال خوردن جدی است که با وقایع مکرر غذا خوردن همراه است و پسازآن تلاش شدید برای جلوگیری از افزایش وزن، اغلب با استفراغ یا ورزش بیشازحد انجام میشود.
این چرخه خوردن و رژیم گرفتن تکراری باعث ایجاد آسیب به دستگاه گوارش شما میشود و عدم تعادل شیمیایی در بدن را ایجاد میکند که باعث آسیب به عملکرد اندام های اصلی، ازجمله قلب میشود. این مورد حتی میتواند برای فرد مرگبار باشد.
درحالیکه این بیماری بیشتر در میان زنان جوان شایعتر است، اما همچنین میتواند زنان و مردان را در تمام سنین تحت تأثیر قرار دهد. هنگامیکه شما در حال دستوپنجه نرم کردن با اختلالات خوردن هستید، زندگی شما یک نبرد ثابت بین میل به از دست دادن وزن و اجباری عظیم برای خوردن غذا است.
شما نمیخواهید غذا بخورید چون میدانید بعدازآن احساس گناه و شرم میکنید اما دوباره و دوباره این عمل را انجام میدهید. پس از پایان خوردن، وحشتزده میشوید و به اقدامات شدیدی برای خنثی کردن این پرخوری خود مانند مصرف ملین، استفراغ، یا رفتن به یک تمرین شدید دست میزنید.
مهم نیست که چطور احساس بدی را در این چرخه تجربه کنید، اما برای شما هنوز امید وجود دارد. با درمان و حمایت، شما میتوانید این چرخه را شکسته و چگونه احساسات ناخوشایند به طریقی سالم مدیریت کرده و احساس خود را از دوباره بازیابی و کنترل کنید.
نشانه ها و علائم بیماری پرخوری عصبی
رفتارهای معمول افراد مبتلابه این بیماری چیست؟
نشانههای مشخصی در مورد بیماری پرخوری عصبی وجود دارد. مشکلات با اضافه وزن و چاقی ، ازجمله ترس از دست دادن وزن، بزرگترین شاخص روانی این بیماری است.
اگر دوست شما دائماً درباره وزن یا ظاهر صحبت کند، ممکن است در معرض اختلال خوردن باشد.
اگر دوست شما مقدار زیادی وقت را در حمام یا ورزشگاه گذراند، با او در مورد الگوهای خوردن او صحبت کنید. اگر برای مدتی با این بیماری زندگی کردهاید، احتمالاً تمام این کارها را انجام میدهید تا عادتهای خوردن و خالی کردن معده خود را پنهان کنید.
تنها بودن زمان سختی برای کنترل مصرف غذا در شماست، بهطوریکه احساس تنهایی میکنید، اگر یک جعبه دونت (پیراشکی) میخورید، پس شما آنها را جایگزین میکنید تا دوستان یا خانواده شما متوجه این موضوع نشوند.
هنگام خرید مواد غذایی برای نوشیدن، شما ممکن است از چهار فروشگاه جداگانه خرید کنند، بنابراین چک کننده نمیتواند در این مورد حدس بزند؛ اما علیرغم زندگی مخفی شما، کسانی که به شما نزدیکتر هستند احتمالاً حس میکنید که چیزی در نحوه مصرف غذای شما درست نیست.
اگر وجود مقدار قابلتوجهی از مواد زائد و بستهبندی مواد غذایی را متوجه شدهاید، ممکن است نتیجه پرخوری عصبی فرد باشد. افراد مبتلابه این بیماری که خود را تحریک به استفراغ میکنند، آنها معمولاً به علت انفجار عروق خونی علامتهای کوچک قرمزی را در چهره خوددارند.
همچنین فرد مبتلابه این بیماری ممکن است بیش از ۲۰۰۰ کالری را در یک وعده بخورد و سپس تحریک به انجام استفراغ شود. بااینحال، استفراغ تنها روش خالی کردن معده نیست.
ورزش بیشازحد، مصرف ملین، تنقیه، روزهداری و یا ترکیبی از روشهای خالی کردن معده، جایگزینهای رایج برای عمل استفراغ هستند. افرادی که بدون خالی کردن معده خوشگذرانی میکنند نیز اغلب ممکن در آنها اختلال خوردن غذا تشخیص داده شود.
علائم و نشانه های خوردن غذا
- عدم کنترل غذا خوردن: قادر به توقف خوردن تا آستانه ناراحتی فیزیکی و درد نیست
- محرمانه خوردن: رفتن به آشپزخانه پس خوابیدن همه اعضای خانواده. این نحوه خوردن مواد غذاهای، صرف مصرف غذاهای غیرمنتظره میشود.
- خوردن مقادیر غیرمعمول غذا بدون تغییر واضح در وزن
- ناپدید شدن غذا و یا ظروف غذا و پیدا شدن آنها در زباله، یا قایم کردن مواد غذایی
- چرخش بین پرخوری و غذا نخوردن. بهندرت خوردن وعدههای غذایی طبیعی و یا عدم تعادل در خوردن مواد غذایی.
علائم و نشانههای خالی کردن معده
• رفتن به حمام بعد از صرف غذا: افرادی که مبتلابه این بیماری هستند اغلب پس از وعدههای غذایی ناپدید میشوند تا غذای خورده شده را استفراغ کنند و برای پنهان کردن صدای استفراغ از جریان آب استفاده میکنند.
• استفاده از ملینها، دیورتیک ها و یا تنقیه پس از غذا خوردن. یا مصرف قرصهای رژیمی یا استفاده از سونا برای عرق کردن» و کاهش آب بدن.
• بوی استفراغ حمام و یا حتی شخصی که ممکن است بویی مانند استفراغ داشته باشد. آنها ممکن است سعی کنند برای محو این بو از دهانشویه، عطر، خوشبوکننده هوا، آدامس یا نعناع استفاده کنند.
• ورزش بیشازحد پس از مصرف غذا. فعالیتهای معمول ورزشی عبارتاند از: ورزشهایی که کالری را با شدت بالا میسوزانند ازجمله در دویدن یا ایروبیک.
علائم و نشانههای فیزیکی
• زخمها یا خراشهایی بر روی انگشتان دست یا دستها به خاطر گذاشتن انگشتان در گلو برای ایجاد استفراغ.
• گونههای پفکرده که این عارضه به خاطر استفراغ مکرر ایجاد میشود.
• تغییر رنگ دندانها تماس با اسید معده هنگام استفراغ. دندانها ممکن است زرد، ناصاف و یا تمیز باشند باشد.
• عدم حالت کموزن. مردان وزنان مبتلابه این بیماری معمولاً وزن طبیعی یا اضافهوزن دارند. کمبود وزن به خاطر خالی کردن معده ممکن است آنورکسیا (نوعی بیاشتهایی عصبی) را نشان دهد.
• نوسانات مکرر در وزن، با ۱۰ پوند یا بیشتر به دلیل تغییر متناوب عمل خوردن و خالی کردن معده است.
علل بیماری پرخوری عصبی
هیچ علت منفردی برای ایجاد این بیماری وجود ندارد. درحالیکه عزتنفس پایین و نگرانیهای مربوط به وزن و تصور فرد از بدن خود نقش مهمی را ایفا میکنند، بسیاری از عوامل دیگر نیز در این زمینه وجود دارد.
شما ممکن است مشکلاتی در مدیریت احساسات خود به یک طریق سالم داشته باشید و از خوردن غذا بهعنوان یک حربه عاطفی برای از بین بردن ناراحتی درزمانی که احساس ناراحتی، افسردگی، استرس یا اضطراب دارید،، استفاده کنید.
عوامل خطر برای ابتلای به بیماری پرخوری عصبی عبارتاند از:
تصور ضعف بدنی، بهخصوص هنگامیکه فرد در حال گرفتن رژیم غذایی سختی است.
عزتنفس پایین که اغلب ناشی از افسردگی، کمالگرا بودن یا یک محیط بحرانی در خانه است.
تغییرات استرسزای زندگی، مثل تفریح، رفتن به مدرسه یا دانشگاه، شروع کار جدید یا گذراندن دوران بلوغ.
تاریخچه وارد شدن ضربه (روحی یا جسمی) و یا سوءاستفاده از فرد که این شامل مواردی مانند تجاوز جنسی، نادیده گرفتن یا سوءاستفاده از دوران کودکی، روابط خانوادگی مشکلدار و یا مرگ یکی از عزیزان است.
اثرات بیماری پرخوری عصبی
هنگامیکه شما با بیماری پرخوری عصبی زندگی میکنید، بدن خود را و حتی زندگی خود را در معرض خطر قرار میدهید. چرخههای مکرر خوردن و خالی کردن معده باعث ایجاد استرس شدید بر بدن شما میشود. با توجه به اتحاد ملی در بیماریهای روانی، قلب شما برای مقاومت در برابر مصرف ملین و یا استفراغ روزانه ساخته نشده است. این نوع استرس ممکن است باعث ریتمی، قلب، ضربان قلب، یا مرگ شود.
خطرناکترین عارضه جانبی ناشی از این بیماری کمآبی (دهیدراتاسیون) به علت خالی کردن معده به روشهای مختلف هست. استفراغ، مسهلها و دیورتیک تا میتواند اختلالات الکترولیتی را در بدن ایجاد کند که بیشتر این اختلال بهصورت کمبود پتاسیم در بدن است.
سطوح پتاسیم پایین موجب طیف وسیعی از علائم میشود ازجمله بیحالی و روحیه گرفته تا ضربان قلب نامنظم و مرگ. سطوح پایین پتاسیم نیز میتواند منجر به نارسایی کلیه شود.
استفاده از شربت اپی کا نیز بسیار خطرناک است و میتواند باعث مرگ ناگهانی شود. تکرر. استفراغ مینای دندانهای شمارا کاهش میدهد، منجر به ایجاد دندانهای زرد، حساسیت دهان و فشرده شدن سریع دندان میشود. برای زنان، اغلب این عارضه باعث ایجاد مشکلاتی در باروری میشود.
شما ممکن است مشکلات معده مزمن و دردناکی را به خاطر این بیماری تجربه کنید. ریفلاکس مزمن معده یک مشکل رایج در افراد مبتلابه بیماری پرخوری عصبی است. التهاب مری نیز معمول است. در اثر این بیماری رخ دهد.
ممکن است باعث ایجاد گاستروپارس شود که نوعی، فلج جزئی عضلات شکم است. مهم است که توجه داشته باشیم که پس از برطرف شدن بوی بددهان، مشکلات سلامت بهطور تدریجی از بین میروند. بهعنوانمثال، ممکن است پس از آخرین چرخه بیماری پرخوری عصبی، سال ها از گاستروپارس در رنج و عذاب باشید.
همچنین بروز این بیماری ممکن است همراه با یک تشخیص دوگانه باشد. تشخیص دوگانه به این معنی است که شما با مشکلات روحی روانی هم در این بیماری روبرو هستید. خطرات و مشکلات خاصی برای افراد مبتلابه تشخیص دوگانه وجود دارد.
افراد مبتلابه این بیماری در حال حاضر تنش باورنکردنی بر بدن خود قرار دادهاند. استعمال تفریحی مواد مخدر یک ترکیب خطرناک و مرگبار ایجاد میکند. استفراغ منجر به ترکیب با مصرف محرکها مانند کوکائین گاهی منجر به حمله قلبی میشود.
مصرف نوشابههای گازدار همراه با ابتلای به این بیماری همچنین خطر ابتلا به حملات قلبی را افزایش میدهد. خطرناک است که مخمرها و داروهای کاهش وزن را با مواد مخدر یا دارو مخلوط کنید، بهخصوص ازآنجاکه در مورد بسیاری از مواد معدنی و داروهای کاهش وزن مواد تشکیلدهنده آنها را تشخیص نمیدهند. این منجر به تداخلات خطرناک و پیشبینینشده دارویی میشود.
طبق گفته موسسه ملی سلامت روان ایالاتمتحده آمریکا، ۱ درصد از جمعیت بالغ در ایالاتمتحده در برخی مواقع از بیماری پرخوری عصبی رنج میبرند. حدود ۲.۸ درصد از مردم هم اختلال خوردن غذا را بدون خالی کردن معده تجربه میکند.
آمار نشان میدهد که زنان بیشتر از مردان نسبت به مردان به اختلال خوردن ازجمله بیماری پرخوری عصبی (بولیمیا) و بیاشتهایی عصبی (آنورکسیا) مبتلا میشوند. بااینحال، بیماری ازنظر شدت بر افراد بدون در نظر گرفتن جنس، سن، وضعیت اقتصادی یا شیوه زندگی تأثیر میگذارد. همه موارد مبتلای به این بیماری به همان اندازه مهم هستند و نیاز به درمان دارند.
مراحل ریکاوری فرد مبتلابه بیماری پرخوری عصبی
• اولین گام در ریکاوری در این بیماری پذیرفتن این است که رابطه شما با غذا تحریفشده و از کنترل خارجشده است. اعتراف کنید که مشکلی دارید و این به شما کمک میکند که شما درنهایت احساس بهتری داشته باشید.
• با یک نفر در این مورد صحبت کنید. در مورد آنچه شما در حال گذر از آن هستید، سخت است که صحبت کنید، بهویژه اگر شما مدتزمان طولانیای این بیماری را بهصورت یک رازنگهدارید. شما ممکن است شرمنده، متضاد یا دارای ترس ازآنچه دیگران فکر میکنند باشید؛ اما مهم است که درک کنید که شما تنها نیستید. یک شنونده خوب یعنی کسی که از شما حمایت میکند که همانطور که سعی میکنید بهتر شوید را پیدا کنید.
• از مردم، مکانها و فعالیتهایی که باعث وسوسه شدن به ادامه این رفتار اشتباه میشوند، دور بمانید. ممکن است لازم باشد از نگاه کردن به مجلات مد و یا تناسباندام جلوگیری کنید، وقت کمتری را صرف دوستانی کنید که بهطور مداوم رژیم غذایی دارند و درباره کاهش وزن صحبت کنند و از سایت های کاهش وزن و اطلاعرسان درزمینهٔ، دور بمانید. در هنگام برنامهریزی غذا و مجلات و نمایشگاههای آشپزی، ممکن است لازم باشد مراقب باشید.
• هر نوع اختلال خلقوخوی خود را در نظر بگیرید. افراد مبتلابه بولیمیا معمولا از افسردگی یا اضطراب رنج میبرند. دریافت کمک برای شرایط همکاری موجود برای بازیابی بیولوژیک شما حیاتی است. داروهای ضدافسردگی اغلب برای افراد مبتلابه این بیماری تجویز میشود. اگرچه داروهای روانپزشکی برای همه بهاندازه کافی مؤثر نیست، برخی از افراد از داروهای ضدافسردگی امتناع میکنند. برای موارد شدید، بستری شدن در بیمارستان برای درمان بولیمیا ضروری است.
• به دنبال کمک گرفتن از افراد حرفهای باشید. مشاوره و حمایت از متخصصان اختلالات خوردن آموزشدیده میتواند به شما در بهبود سلامت خود کمک کند، یاد بگیرید که دوباره بهطور صحیح به غذا خوردن بپردازید و نگرشهای سالمتری نسبت به غذا و بدن خود داشته باشید.
گام اول در ریکاوری فرد مبتلابه بیماری پرخوری عصبی: چرخه خوردن و خالی کردن معده را از بین ببرید
• اولین گام در بازیابی فرد مبتلای به بیماری پرخوری عصبی، متوقف کردن چرخه حیرتانگیز خوردن و پاکسازی به دناست. بهمنظور انجام این کار، ضروری است که شما برای داشتن یک رژیم غذایی تلاش کنید. رژیم غذایی باعث میشود چرخه مخرب این بیماری متوقف شود. طنز ماجرا این است که رژیم غذایی سختگیرانِ تر، بیشتر احتمال دارد که باعث بروز این بیماری شود.
• در هنگام تنش و گرسنگی اجبار به خوردن بیشازحد قدرتمندمی شود و مقاومت در برابر مواد غذایی ممنوع کم میشود. درنتیجه یک قانون رژیم غذایی شکسته است. با یک ذهنیت همه و یا هیچچیز شما احساس میکنید رژیم غذایی شما کاملاً نارسا است. پس از یک گاز کوچک به بستنی، شما ممکن است فکر کنید من در حال حاضر ورمکردهام.
• متأسفانه، تسکینی که این روند را به تأخیر بیندازد، بسیار کوتاه است. پسازآن، احساس گناه و از خود بیزاری دوباره برمیگردد اما پاکسازی تنها باعث تقویت خوردن غذا میشود. اگرچه شما ممکن است به خود بگویید که این آخرین بار است، در پس ذهن شما صدایی میگوید اگر شما کنترل وزن خود را ازدستدادهاید، شما همیشه میتوانید استفراغ کنید و از مسهل استفاده کنید. بااینحال، خالی کردن معده پس از خوردن باعث از میان رفتن اثر خوردن نمیشود.
گام دوم: رابطه سالمتری را با مصرف غذا ایجاد کنید
• هنگامیکه شما در تلاش برای محدود کردن کالریها و پیروی از قوانین رژیم غذایی دقیق هستید، دیگر در هوس و افکار غذا غرق نخواهید شد. با خوردن نرمال، میتوانید چرخه خوردن و پاکسازی را شکست دهید و همچنان به وزن سالم و اندامی جذاب دست پیدا کنید.
• توجه به گرسنگی خود. منتظر این نباشید که گرسنه شوید چونکه این امر تنها منجر به پرخوری منجر میشود. بهمحض اینکه احساس گرسنگی میکنید، غذا بخورید.
بهطور منظم غذا بخورید. اجازه ندهید که بیش از ۴ ساعت را بدون غذا یا میان وعده بگذرانید.
• غذا را محدود نکنید هنگامیکه چیزی محدود است، موجب وسوسه میشود. بهجای گفتن “من هرگز نمیتوانم بستنی بخورم،” بگویید “من بستنی را گاهبهگاه میخورم”.
• تمرکز بر آنچه میخورید. چگونه اغلب شما حتی بدون لذت بردن ازآنچه شما مصرف میکنید، میخورید. بهجای صرف غذا بدون تمرکز، غذا را با تمرکز بخورید. آهسته غذا بخورید و طعم و مزه و بافتها لذت ببرید. نهتنها کمتر خواهید خورد، بلکه بیشتر از آن لذت خواهید برد.
گام سوم: یاد بگیرید که احساسات ناخوشایند را تحملکنید
• درحالیکه این بیماری اغلب توسط رژیم غذایی بیشازحد شدید ایجاد میشود که سبب بروز خسارات میشود، میتوان راهی برای کنترل یا نادیده گرفتن خلقوخو و یا احساسات ناخوشایند پیدا کرد.
• دفعه بعد که احساس میکنید نیاز به خوردن غذا دارید، از خود بپرسید که آیا این امر تفاوتی برای شما ایجاد میکند یا نه . آیا احساس شدیدی دارید که سعی در جلوگیری از آن دارید؟ آیا میخواهید در آرامش بخورید، خودتان را راحت کنید یا خستگی را از بین ببرید؟ اگر چنین است، بهجای استفاده از مواد غذایی بهعنوان یک حواسپرتی، یکلحظه آنچه شما انجام میدهید و بررسی آنچه در درونتان میگذرد را متوقف کنید.
• احساساتی که احساس میکنید برای شما مشکلزا است را شناسایی کنید. آیا اضطراب است؟ شرم یا بیخوابی؟ خشم؟ تنهایی؟ و یا ترس؟
• تجربهای که دارید را به کار بگیرید. اجتناب و مقاومت فقط احساسات منفی را قویتر میکند. در عوض، سعی کنید که شما بدون قضاوت احساس کنید.
• عمیقتر بجویید. آنچه در حال انجام است را بجویید. در کجای بدن شما احساس شما قرار دارد؟ چه نوع افکاری از سر شما نشات گرفته و از ذهن شما میگذرد؟
• از خودتان فاصله بگیرید. متوجه شویدکه شما صرفا احساسات نیستید، احساسات حوادث گذرا هستند، مانند ابرها در سراسر آسمان. آنها شمارا تعریف نمیکنند.
• کاهش احساسات شما ممکن است در ابتدا بسیار ناراحتکننده باشد. شاید حتی غیرممکن است اما همانطور که با درخواست خود برای نوشیدن آب مقابله میکنید، متوجه خواهید شد که شما مجبور نیستید به این حوزه وارد شوید. حتی احساساتی که احساس غیرقابلتحمل میکنند فقط موقت هستند. اگر آنها را متوقف کنید آنها بهسرعت عبور خواهند کرد. پس شما هنوز در کنترل هستید و میتوانید انتخاب کنید که چگونه به این احساسات گذرا پاسخ دهید.
گام چهارم: به چالش کشیدن افکار ناکارآمد
بروز بیماری پرخوری عصبی اغلب به سبب ناکارآمدی و سوءاستفاده از تفکری است که اعتمادبهنفس شمارا تضعیف میکند، همهچیز را در یک نور منفی غیرمنطقی رنگ میکند و باعث احساسی نامساعد حاکی از فروماندگی و شرم میشود؛ اما شما میتوانید یاد بگیرید که این عادتهای ذهنی ناسالم را متوقف کنید.
منبع مقاله helpguide
این مقاله توسط Melinda Smith و Jeanne Segal به رشته تحریر درآمده است و بهطور اختصاصی توسط مجله قرمز ترجمهشده است. اگر مقاله فوق موردپسند شما واقع شد، خرسند خواهیم شد که نظرات و پیشنهادات و انتقادات خود را برای هرچه بهتر شدن سطح کیفی مقالات با ما در میان بگذارید و از دیگر مقالات ما در بخش سلامت و تغذیه سایت دیدن فرمایید.