با فعالیت‌های صنعتی بشر و کاهش مساحت جنگل‌ها در سطح زمین، میزان گازهای گلخانه‌ای در جو افزایش یافته است و این گازها با اثر موسوم به گلخانه‌ای باعث گرم‌تر شدن کره زمین شده‌اند. گرم‌تر شدن آب اقیانوس‌ها و دریاها عواقب متعددی به دنبال دارد که بالا آمدن آب دریا یکی از این عواقب است. بالا آمدن آب دریا پیش از هر چیزی، می‌تواند روی شهرهای ساحلی اثر گذاشته و زندگی مردم این مناطق را با خطری جدی مواجه کند. اما آیا می‌توان با این خطر مقابله کرد؟ آیا بالا آمدن آب دریا پدیده‌ای اجتناب ناپذیر و ناشی از قهر طبیعت است؟ در این مقاله اختصاصی از مجله قرمز نتایج جدیدترین مطالعات دانشمندان در مورد بالا آمدن آب دریا را بررسی خواهیم کرد و به چالش‌ها و عواقبی که این پدیده برای بشر دارد خواهیم پرداخت.

بالا آمدن آب دریا حقیقتی انکارناپذیر

هر سال وقتی طوفان‌های موسمی در سواحل شهر بمبئی آغاز می‌شود سیف، جوان ۳۶ ساله اهل این شهر مجبور است مغازه نوشابه فروشی خود را تعطیل کرده و در محل مرتفعی پناه بگیرد. اما با این وجود باز هم سطح آب به کف سیمانی خانه‌ها می‌رسد طوری که حتی یخچال فروشگاه او نیز پر از آب می‌شود. سیف تنها یکی از صدها میلیون هندی است که زندگی او با بالا آمدن آب دریا در معرض خطر قرار گرفته است. سال گذشته ۱۴ نفر در سیل بمبئی کشته شدند و وقتی در سال ۲۰۰۵ تنها در یک روز یک متر باران بارید و علاوه بر کشته شدن بیش از هزار نفر، این شهر بزرگ و پرجمعیت به شدت خسارت دید که کارشناسان این خسارت را بیش از ۱.۷ میلیارد دلار تخمین زدند. پس از این فاجعه، سیف دوباره فروشگاه خود را بازسازی کرد و از این که کشته نشده بود احساس خوش شانس بودن می‌کرد. سیف معتقد است ما در مقابل قدرت طبیعت بی‌دفاع هستیم و نمی‌توانیم در این نبرد پیروز شویم، آیا این حقیقت دارد؟

مطالعات نشان می‌دهد که سطح آب دریاها به سرعت در حال بالا آمدن است و اگر موانع مناسبی در سواحل احداث نشود طوفان‌ها و سیل‌های ناشی از بالا آمدن آب دریا می‌تواند به فجایع بزرگی در شهرهای ساحلی و پرجمعیتی مثل بمبئی منجر شود. اما با تغییراتی که ر الگوی آب و هوا به وجود آمده است شدت بارش‌های سیل آسا در حال افزایش است و بالا آمدن آب دریا نیز به تشدید آن منجر می‌شود. بمبئی یکی از قطب‌های هندوستان است که اقتصادی به سرعت در حال رشد دارد و فجایعی مانند این می‌تواند زندگی و درآمد میلیون‌ها انسان را در معرض خطر قرار دهد. استفان هالگات اقتصاد دان مرکز کاهش و مقابله با بلایای طبیعی در بانک جهانی معتقد است چالش اصلی زمانی شروع می‌شود که ما باید مردم را برای اتفاقی آماده کنیم که هنوز قابل مشاهده نیست. مردم باید بدانند که کوچک‌ترین تغییر در سطح آب دریا می‌تواند خطرات و عواقب اقتصادی بسیاری در پی داشته باشد.

بالا آمدن آب دریا

خطرات ناشی از بالا آمدن آب دریا

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۰۵ متوسط خسارت‌های ناشی از سیل در شهرها به بیش از ۶ میلیارد دلار رسیده است و حتی اگر انسان‌ها تولید گاز دی اکسید کربن را محدود کنند ( که با شرایط فعلی بعید به نظر می‌رسد) باز هم سطح دریاها تا سال ۲۰۵۰ حدود بیست سانتی‌متر افزایش خواهد یافت. این میزان بالا آمدن آب دریا می‌تواند خطر سیل‌ها و بارش‌های شدید را در شهرهای ساحلی مثل بمبئی بیش از دو برابر افزایش دهد. پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۵۰ بالا آمدن آب دریاها و سیل ناشی از آن خسارتی بیش از یک تریلیون دلار به جا بگذارد مگر این که ساکنان این شهرها برای موقعیت جدید آماده باشند. هالگات معتقد است که سرمایه گذاری برای مقابله با اثرات ناشی از بالا آمدن آب دریا می‌تواند خطر و خسارت ناشی از این پدیده را کاهش دهد و وظیفه ما در این شرایط، بیش از هر چیزی دیگری آگاه سازی مردم و مسئولان است.

بمبئی تنها شهری نیست که با خطرات و عواقب ناشی از بالا آمدن آب دریا مواجه است بلکه همه شهرهای ساحلی آسیا که در حال رشد سریع اقتصادی هستند و جمعیتی بالاتر از ده میلیون نفر دارند با این خطر روبرو می‌باشند مانند داکا پایتخت بنگلادش، مانیل پایتخت فیلیپین و جاکارتا پایتخت اندونزی که در ریسک بیشتری قرار دارد و طبق بررسی‌ها این شهر هر سال به طور متوسط ۲۰ تا ۲۸ سانتی متر بیشتر به زیر آب فرو می‌رود. واقعیت این است که خطرات ناشی از تغییرات آب و هوایی بیش از آن چیزی است که تصور می‌شد و شهرهای ساحلی بزرگ باید برای افزایش سطح آب تا یک متر هم آمادگی داشته باشند چون در غیر این صورت عواقب ناشی از این تغییرات، جبران ناپذیر خواهد بود.

بالا آمدن آب دریا

نتیجه گیری

در هر صورت تغییرات ناشی از گرم شدن زمین انکار ناپذیر هستند و ما چه این تغییرات را ساخته دست بشر بدانیم و چه آن را قهر طبیعت و روندی طبیعی نامگذاری کنیم نمی‌توانیم وجود آن‌ها را نادیده بگیریم. چیزی که حقیقت دارد این است که گرم شدن زمین، باران‌های سیل آسا، بالا آمدن آب دریا، خشکسالی و سایر عواقب آن نه تنها زندگی انسان‌ها را دچار تغییر کرده و در معرض خطر قرار خواهد داد بلکه تاثیر آن بر اقتصاد جهان نیز بسیار عمیق خواهد بود. در این شرایط تنها راه نجات، برنامه ریزی و سرمایه گذاری برای ساخت دیوارهای حائل و محافظی است که شهرهای بزرگ را از فجایع حفظ می‌کند. پس از آن می‌توان برای تغییر شرایط اقدام کرده و شرایط را تحت کنترل در آورد.

بالا آمدن آب دریا

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش علمی در مجله قرمز شاخه محیط زیست و زمین مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: Science News (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)