کهیر به دانه های قرمز و متورمی گفته می شود که به طور ناگهانی روی پوست به وجود می آیند و ممکن است همراه با خارش و سوزش روی پوست تان باشند. کهیر اکثراً به دلیل آلرژی و حساسیت به وجود می آید که این حساسیت می تواند به یک غذای خاص، یک داروی خاص، تماس پوستی با گیاهانی مثل گزنه و … باشد.
داروهای درمان کهیر
در اکثر موارد اگر متوجه شوید، چه عاملی باعث ایجاد حساسیت تان شده است، و مصرف غذا، دارو یا تماس با عامل حساسیت را قطع کنید، بعد از چند روز کهیر از بین می رود اما در بعضی موارد کهیر به دلیل حساسیت فصلی، حساسیت به آب و هوا یا عاملی است که تشخیص آن سخت است. در این موارد بهتر است از داروهائی استفاده کنید تا علائم کهیر مثل بیرون ریختگی پوست، خارش و سوزش را درمان کنند. در مواردی که کهیر شدید باشد هم بهتر است از داروهای درمان کهیراستفاده کنید.
رایج ترین داروهای درمان کهیر را به شما معرفی می کنیم:
- آنتی هیستامین ها: اولین و مشهورترین داروها برای درمان کهیرخفیف آنتی هستامین ها هستند. بهترین انواع آنتی هیستامین برای درمان کهیر لوراتادین، فکسوفنادین و سیتریزین هستند. زمانی که بدن نسبت به عاملی خارجی مثل غذا، مصرف دارو، نیش حشرات، یا تماس با یک عامل حساسیت زا قرار می گیرد، سیستم ایمنی بدن واکنش نشان داده و سطح ماده شیمائی به نام هیستامین در ناحیه تماس افزایش پیدا کرده و علائم حساسیت یا آلرژی در بدن بروز می کنند. آنتی هیستامین ها سطح هیستامین را در بدن پائین آورده و در نتیجه علائم حساسیت و کهیر را از بین می برند.
لوراتادین، فکسوفنادین و سیتریزین هر سه تأثیر زیادی در درمان کهیر خفیف دارند، اما عملکرد آن ها کمی با هم تفاوت دارد. سیتریزین به سرعت در بدن آزاد می شود و به سرعت اثر می کند اما مدت زمان ماندگاری اثر آن کمتر است. لوراتادین با سرعت کمی در بدن آزاد می شود، اما ماندگاری اثر آن زیاد است و تا ۲۴ ساعت ادامه پیدا می کند. فکسوفنادین هم کمترین میزان خواب آوری را در بین این سه دارو دارد.
اگر پس از خوردن یک غذا، نیش حشرات، تماس با گزنه روی پوست تان کهیر شدید به وجود آمد، بهتر است از سیتریزین استفاده نمائید. اگر هر از چند گاهی کهیر و حساسیت های پوستی پیدا می کنید و علائم کهیر روی پوست تان شدید نیست، بهتر است از لوراتادین استفاده نمائید. به این دلیل که ماندگاری اثر ضد حساسیت بیشتری دارد و اگر هم وسط روز روی پوست تان کهیر به وجود آمده است یا می خواهید پس از مصرف قرص احساس خواب آلودگی پیدا نکنید، فکسوفنادین بهترین انتخاب برای درمان کهیر است.
البته تأثیر این داروها در همه یکسان نیست و توصیه می کنیم قبل از مصرف این داروها با یک پزشک یا دکتر داروساز مشورت نمائید.
- پردنیزون (کورتیکواستروئیدهایا کورتون ها):پردنیزون، یک دارو از دسته داروهای کورتیکواستروئیدها است که با عنوان کورتون یا استروئیدها هم شناخته می شوند. این داروها سرعت واکنش سیستم ایمنی بدن را نسبت به عوامل محرک و خطراتی که بدن را تهدید می کند، کاهش می دهند و در نتیجه شدت و سرعت واکنش بدن به عوامل حساسیت زا مثل کهیر کم می شود. البته به دلیل خطرات زیادی که این داروها دارند و سطح ایمنی بدن را در مقابل تمام انواع بیماری ها کم می کنند، معمولاً در موارد حساسیت و کهیر شدید که داروهای آنتی هیستامین نتیجه نمی دهند، تجویز می شوند.
پردنیزون و کورتون ها به دلیل عوارض جانبی که دارند، در دوزهای پائین و برای مدت زمان محدود باید مورد استفاده قرار بگیرند و استفاده از آن ها برای درمان کهیر مزمن معمولاً تجویز نمی شود مگر در موارد خاصی که پزشک متخصص پوست تشخیص دهد برای درمان کهیر استفاده منظم از این دارو لازم است. پردنیزون و دیگر انواع استروئیدها تنها با نسخه پزشک و زیر نظر پزشک باید مورد استفاده قرار بگیرند.
- داروهای ضد التهاب (مونتهلوکاست) : آسم، کهیر و بسیاری از واکنش های التهابی در بدن به وسیله اسیدهای چرب واسط (به نام لکوترین) به وجود می آیند. اگر این اسیدهای چرب جذب نشوند، واکنش التهابی به وجود نمی آید و التهاب از بین می رود. داروهای ضد التهاب مثل مونته لوکاسترفتار مشابه اسیدهای چرب لکوترین دارند، و سیستم ایمنی بدن را فریب می دهند و در محل کهیر به جای لکوترین جذب پوست می شوند با این تفاوت که این داروها هیچ واکنش پوستی به وجود نمی آورند و در نتیجه التهاب و کهیر را می توانند درمان کرده و از بین ببرند.
نکته مهم : مونته لوکاست برای درمان کهیرهای شدید و مزمن تجویز می شوند و به دلیل عوارض جانبی که دارند و فقط با تجویز پزشک متخصص پوست و مطابق نسخه پزشک باید مصرف شوند.
- امالیزوماب:امالیزوماب نوعی آنتی بادی یا پادتن اختصاصی است که به طور خاص برای کاهش واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیت زا ساخته شده است. پادتن ها واکنش بدن به یک ماده خارجی (مثل باکتری، ماده غذای، سم حشرات، …) هستند و زمانی که به شکل دارو و به صورت اختصاصی ساخته می شوند به انتهای آنها پسوند “ماب” اضافه می شود.
در موارد شدید کهیر که آنتی هستامین ها و کورتون ها نتوانند علائم کهیر را درمان و کنترل کنند و یا کهیر مزمن شدید که برای درمان آن نمی توان از کورتون های استفاده کرد (به دلیل علائم جانبی زیاد کورتون ها) قرص امالیزوماب برای درمان کهیر تجویز می شود. تفاوتی که امالیزوماب با کورتون هائی مثل پردنیزون دارد، این است که امالیزوماب فقط واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیت زا را کم کرده و واکنش های آلرژی بدن را کم می کند و تاثیری در واکنش سیستم ایمنی نسبت به عوامل دیگر مثل باکتری ها و ویروس ها ندارد. اما کورتون ها کل سیستم ایمنی بدن را ضعیف می کنند. به همین دلیل امالیزوماب یکی از بهترین روش های درمان کهیر مزمن و شدید است.
نکته مهم : امالیزوماب را هم تنها با نسخه پزشک و طبق دستورالعمل داده شده توسط پزشک باید مصرف نمائید.
- داپسون: داپسون یک آنتی بیوتیک است و در مواردی که درمان کهیر مزمن با استفاده از آنتی هستامین ها، کورتون ها و دیگر روش های بالا نتیجه ندهد، معمولاً تجویز می شود. داپسون به دلیل خاصیت آنتی بیوتیکی که دارد، عملکرد سیستم ایمنی را منظم می کند و مشاهده شده که واکنش های سیستم ایمنی به کهیر و التهابات پوستی را می تواند کنترل کرده و کم کند و خاصیتی مشابه آنتی هیستامین ها دارد. البته مکانیزم دقیقی که چطور داپسون در بدن سیستم ایمنی را کنترل می کند و خاصیت آنتی هسیتامینی نشان می دهد، کاملاً مشخص نیست. اما نتایج تحقیقات نشان می دهند که داپسون می تواند روش درمان خوب و انتخاب بعدی برای درمان کهیر مزمنی است که به داروهای آنتی هسیتامین و کورتون ها جواب نداده اند.
نکته مهم: توجه کنید داپسون هم به دلیل خاصیت آنتی بیوتیکی و عوارض جانبی که دارد، تنها با تجویز پزشک متخصص پوست و طبق نسخه پزشک باید مصرف شود.
- آمپول اپینفرین (آدرنالین) : در موراد بسیار شدید و ناگهانی کهیر و حساسیت های پوستی ممکن است پزشک متخصص برای جلوگیری از علائم کهیر آمپول اپی نفرین به بیمار تزریق کند. به طور کلی تزریق آمپول اپی نفرین برای درمان کهیر در موارد بسیار کمی مورد استفاده قرار می گیرد و فقط در حساسیت های بسیار شدید که اکثراً بدن بیمار به یک غذا حساسیت داده یا یک حشره بدن بیمار را نیش زده و واکنش آلرژیک خیلی شدید است، این آمپول تزریق می شود. اپی نفرین با عنوان آدرنالین هم شناخته می شود.
معمولاً واکنش های آلرژیک شدید این چنینی با بسته شدن راه تنفسی یا تنگی نفس همراه است و اپی نفرین بهترین دارو برای نجات جان بیمار و از بین بردن کهیر و حساسیت های پوستی شدید است. اپی نفرین راه تنفسی را باز می کند، فشار خون را افزایش می دهد و به طور کامل جلوی تولید و پخش شدن مواد شیمیایی که باعث واکنش آلرژیک در بدن می شود را می گیرد.
اپی نفرین به سرعت در بدن آزاد می شود و اثرش را نشان می دهد. کل مدت زمان آزاد شدن و تأثیر اپی نفرین در بدن حداکثر ۵ دقیقه است و از طرفی به دلیل اینکه فشار خون و ضربان قلب را به طور ناگهانی افزایش می دهد، می تواند بسیار خطرناک باشد و فقط در بیمارستان ها برای درمان موارد حاد آلرژی مورد استفاده قرار می گیرد.
نکته بسیار مهم : آمپول اپی نفرین را فقط و فقط پزشک متخصص باید تزریق کند.
جمع بندی نهائی
در این مطلب سعی کردیم، تمام انواع داروهای مورد استفاده برای درمان انواع کهیر را معرفی کرده و بررسی نمائیم. به غیر از آنتی هیستامین ها که به صورت قرص می توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه نمائید، بقیه داروها باید زیر نظر پزشک متخصص وبا تجویز پزشک مورد استفاده قرار بگیرند. توجه داشته باشید، مطالب عنوان شده در این مقاله صرفاً جهت افزایش آگاهی شما نسبت به انواع داروها و روش های درمان کهیر بوده و از مصرف این داروها بدون نسخه پزشک اکیداً خودداری نمائید.
در صورتی که کهیر شدید یا مزمن دارید و پس از مصرف قرص های ضد حساسیت همچنان علائم کهیر باقی مانده توصیه می کنیم، حتماً به یک پزشک متخصص پوست مراجعه نمائید تا بر اساس نوع و شدت کهیر و حساسیت های پوستی شما، داروهای و روش های تخصصی اقدام به درمان کهیر مزمن صورت گیرد.
اما برای درمان کهیر خفیف و خرید آنتی هیستامین و فکسوفنادین می توانید به سایت مهتاطب مراجعه و برای درمان انواع کهیر خفیف و شدید با متخصصین این داروخانه آنلاین مشورت کرده و داروی خود را به صورت آنلاین خریداری نماید.
مطالعه بیشتر: بررسی محصولات مراقبت از پوست ایرانی