اتاق نشیمن جایی‌ست که پس از یک روز کاری، اعضای خانواده، گرد هم می‌‌آیند، استراحت می‌کنند، شام می‌خورند، تلویزیون تماشا می‌کنند و به گپ و گفت می‌‌پردازند. اما ممکن است همین اتاق نشمین تبدیل شود به مکانی پرخطر برای خود و خانواده یا آشنایانی که در آن حضور به هم می‌‌رسانند.

اتاق نشیمن می‌تواند دارای عناصری گردد که در طولانی مدت یا خیلی سریع،  باعث ابتلای افراد به انواع بیماری‌ها یا آلرژی‌ها گردد از جمله بیماری‌های دستگاه گوارش یا بیماری‌های تنفسی، آنهم بدون اینکه کسی به طور عمد باعث و بانی آن باشد. اما چگونه  یک اتاق نشیمن تبدیل به یک مکان پر خطر می‌شود؟

اینکه با عوامل ایجاد کننده خطرات  موجود در اتاق نشمین آشنا شویم یکی از راههایی‌ست که می‌توان از شر آنها رهایی یافت و این قسمت از خانه  را محلی امن برای نوزادان، کودکان، سالمندان یا کسانی که به مراقب‌های بهداشتی و درمانی خاص نیاز دارند تبدیل کرد.

آشنایی با عوامل خطر زا در اتاق نشمین

 اتاق نشیمن

۱ _ دستگاههای کنترل از راه دور

  • امروزه تعداد کنترل‌های از راه دور،  فقط منحصر به تلویزیون نیست بلکه از لامپ‌ها گرفته تا کنسول‌های بازی و کولرگازی و سیستم‌های پخش موسیقی، همه  و همه از ریموت کنترل استفاده می‌کنند. این ریموت‌ها، توسط همه‌ی افرادی که در اتاق نشیمن حضور به‌هم می‌رسانند، بارها و بارها لمس می‌شوند به نظرتان آلوده نیست؟ آیا هر کسی که بخواهد از ریموت کنترل استفاده کند قبل از استفاده دستهایش را می‌شوید و بعد استفاده  می‌کند؟  دستگاههای کنترل از راه دور، شبیه به سایر وسائل الکترونیکی،( مثل کیبورد یا موبایل)  گرد و خاک و نیز باکتری‎هایی مثل ای‌کولی و سالمونلا را به خود جذب می‌کنند. اگر یکی از افرادی که دست به کنترل می‌زند بیماری خاصی داشته باشد ( چه موقت چه دائم)  دستگاه را آلوده کرده و فرد بعدی که ریموت را در دست می‌گیرد، در معرض این  آلودگی قرار خواهد گرفت.

__ راه حل: استفاده  روزانه از یک پنبه الکلی یا پاک کننده‌های مخصوص وسائل الکترونیکی.

۲ _ موکت‌هایی که لب به لب دیوار پهن شده‌اند

  • حتی اگر وسواسی باشید و هر روز نیز اتاق نشیمن را جاروبرقی کنید، باز هم قسمتهایی به که دیوار چسبیده، کماکان خارج از دستری شماست . این قسمتها،  منبع آلودگی‌های میکروبی‌ست که  ناشی از گرد و خاک نشسته بر روی آنجا یا بقایای پوست و مو و ناخن انسان،  یا بقایای بدن حشرات و غیره است که در شکاف چسبیده به دیوارها گیر افتاده‌اند و هر بار که پا را در این قسمت می‌گذاریم یا بچه‌ها در این ناحیه بازی می‌کنند این مواد آلوده، در هوا پخش می‌شوند. این آلودگی‌ها ممکن است باعث مشکلات تنفسی یا پوستی گردند.
  • اینکه موکتهای قدیمی‌ را تعویض کنید همیشه  بهترین راه‌حل نیست چراکه موکتهای نو نیز منبع مواد آلی دیگری از جمله فرمالدئیدها بوده که فرّار و سمی‌‌اند، و می‌توانند مشکلاتی مثل خون‌ریزی بینی یا مشکلات تنتفسی ایجاد کنند.

__ راه حل: کشیدن جاور برقی با سری مخصوص گوشه‌ها.  شستشوی فصلی موکت‌ها توسط متخصصان حرفه‌ای.  نچسباندن موکت به کف اتاق و بریدن اطراف آن.

۳ _ اسپری‌های خوشبو کننده هوا

  • از هر روشی که برای خوشبو کردن هوا استفاده می‌کنید چه اسپری‌های دستی چه اتوماتیک، این اسپری‌ها حاوی مواد شیمیایی پرخطری هستند که در محیط بسته‌ی اتاق نشیمن ، پخش می‌شوند.   اگرچهاین اسپری‌ها به ظاهر هوا را خوشبو می‌کنند اما آلودگی شیمیایی زیادی ایجاد می‌کنند به خصوص در استفاده‌های طولانی مدت. مشکلاتی مثل سوزش چشم، مشکلات تنفسی و سردرد از عوارض اسپری‌ها هستند.

__ راه حل: باز کردن درب و پنجره‌های اتاق برای جابجایی طبیعی هوا. استفاده از چند کاسه،  حاوی سرکه یا جوش شیرین در چند نقطه از اتاق.  قرار دادن مقداری ذغال در نقاط مختلف اتاق نشیمن.  زدن مقداری عطر روغنی به گلدان‌های گل مصنوعی و قرار دادن آنها در بخش‌هایی از اتاق نشمین .

۴ _ انواع شمع

  • هر چند شمع‌ها روشنایی لطیف و حس خوشایندی به محیط می‌‌بخشند اما متاسفانه به دلیل اینکه شمع‌ها از مواد مشتق از نفت مثل پارافین ساخته شده‌اند، موقع سوختن بخارات شیمیایی مضری  مثل کتون و بنزن آزاد می‌کنند که برای دستگاه تنفسی  ضرر دارد.  همچنین مشکل دیگر شمع‌ها، فیتیله‌هایی ست که در آن به کار رفته که بعضا ممکن است  با  سرب همراه باشند.

__ راه حل: اگر بتوانید در انتخاب شمع،  دقت  داشته باشید و از انواع کم‌ضرر آن تهیه کنید نیازی نیست نگرانی خاصی داشته باشید. شمع‌هایی که فیتیله‌ی آن با فلز ساخته نشده باشد و شمع‌هایی که معطر نباشند انتخاب‌های بهتری هستند.

۵ _ دستگاههای تهویه مطبوع و گرم‌کننده هوا

  • امروزه دستگاههای تهویه مطبوع،  انواع کولرگازی‌ها،  و گرم‌کننده‌ها، در اغلب منازل یافت می‌شود. ما همیشه جنبه راحتی آنها را در نظر می‌گیریم ولیی مضراتی که دارند را نادیده می‌گیریم.  بزرگترین عامل مضری که در این وسائل وجود دارد، فیلترهایی  ست که در آنها به کار رفته. این فیلترها می‌توانند از خروج باکتری‌ها یا میکروب‌ها از خانه جلوگیری کرده و در عمل به باعث تجمع  مواد حساسیت‌زا و مضر در خانه‌ها شوند.

__ راه حل: تغییر منظم فیلترها و استفاده از فیلترهایی که ذرات بسیار ریز را هم جذب کنند.  کانال‌ها و هواکش‌ها به طور منظم تمیز شوند.

۶ _ جارو برقی‌ها

  • جارو برقی یکی از کاربردی‌ترین وسائل برای زدودن گردوغبار و نیز آشغال‌های ریز است. اما همانقدر که باعث زدودن خطرات احتمالی می‌شود گاهی نیز باعث ایجاد خطر می‌گردد. هر بار که از جاروبرقی استفاده می‌کنیم مقدار زیادی گردوخاک جابجا می‌شود که در این جابجایی، میزان زیادی میکروب و باکتری نیز در هوا پخش می‌گردد. به خصوص جاروبرقی‌هایی که سیتسم‌های قدیمی‌ دارند یا آنهایی که محفظه‌ی قابل شستشو و تعویض ندارند، مضرات بیشتری دارند. تحقیقات نشان داده که باکتری‌ها به مدت ۲ ماه می‌توانند در کیسه‌های جاروبرقی زنده بمانند.

__ راه حل : برند خاص یا قیمت بالا، همیشه به معنای خوب بودن یک جارو برقی نیست بلکه سایر مشخصات دیگر را  بهتر در نظر بگیرید. جارو برقی‌هایی که دارای فیلتر هوا ا عکلمرد بالا هستند را  تهیه کنید. همچنین کیسه‌ی جمع‌آوری آشغال را مرتبا تمیز کنید. برای تمیز کردن کیسه‌ها به خارج از خانه و در محیط سـر باز بروید.

۷ _ گرد و خاک

  • آیا احساس نمی‌کنید که اتاق نشیمن شما زیادی پر است؟ این وسائل، هرچه زیادتر باشند  گردوخاک بیشتری هم به خود می‌گیرند.  تحقیقات نشان داده که هر خانه‌ای  به طور متوسط سالانه  ۴۰ پوند، گردوخاک می‌گیرد.  گردوخاک علاوه بر اینکه برای سیستم تنفسی مضر است گاهی نیز حاوی مواد شیمیایی مضر و یا  انواع میکروب‌هاست. بیمارانی که آسم و تنگی نفس  دارند نباید در معرض گردوخاک قرار بگیرند.  همچنین انواع عنکبوت‌ها و حشرات در گردوخاک زندگی می‌کنند و به سرعت نیز تکثیر می‌شوند.
  • جالب است بدانید کنه‌ها نیز از گرد وخاک خوششان می‌آیند. کنه ها کوچکتر از آن هستند که با چشم دیده شوند اما می‌توانند در محیط مساعد گرم و مرطوب، رشد و نمو داشته باشند و مشکلاتی نظیر انواع آلرژی‌ها را ایجاد کنند. کنه‌ها از سلول‌های پوستی یا ناخن یا موی انسان که روی زمین ریخته شده  تغذیه می‌کنند. این موجودات اکثرا در فرش یا لابلای مبلمان یا موکت‌های پرزدار زندگی می‌کنند و ما آنها به چشم گردوخاک می‌بینیم.

__ راه حل: استفاده از دستمال‌های مخصوص که جذب کننده گردوخاک هستند و دور ریختن دستمال‌ها پس از استفاده. عدم استفاده از دستمال‌های معمولی یا غباررویی با چوب‌های پر دار که بعنوان چوب گردگیری فروخته می‌شود.

۸ _  حیوانات خانگی

  • گرچه ما عاشق حیوانات خانگی خود مثل سگ یا گربه هستیم و برای آنها شان وجایگاه خاصی قائلیم، اما این حیوانات دوست‌داشتنی دارای پتانسیل بالایی برای بیمار کردن انسان هستند.  گربه‌ها و سگ‌ها نیز مانند انسان، مرتبا پوست و مویشان می‌ریزد که می‌تواند عاملی برای ایجاد آلرژی در برخی افراد باشد. همچنین خراشیدگی‌هایی که توسط پنجه‌ی این حیوانات در سطح پوست انسان ایجاد می‌شود ممکن است باعث انتقال برخی باکتری‌ها به انسان شود. همچنین این حیوانات می‌توانند باعث آوردن انواع باکتری‌ها یا کنه‌ها از محیط‌های خارج از خانه یا از محفظه‌ی مربوط به دفعشان،  به خانه شوند.

__ راه حل: دور نگه داشتن حیوانات خانگی از اتاق نشیمن و مبلمان و وسائل آن. دور نگه داشتن آنها از تختخواب انسان و تهیه محل خواب مخصوص خودشان.  تمیز کردن مرتب محل‌هایی که  حضور دارند با مواد پاک کننده و نیز با جارو برقی.

۹ _ هیزم‌های چوبی

  • یکی از وسائل تزئینی این روزها، یک سبد پر از هیزم در قسمتی از اتاق نشیمن است که جلوه‌ای زیبا به محیط می‌‌بخشد. اما امکان اینکه در چوب‌ها مقداری باکتری و آفت‌های مختلف وجود داشته باشد و به خانه منتقل گردد را نیز نباید نادیده گرفت.

__ راه حل: اگر چوب‌ها را برای مصرف شومینه یا بخاری جمع‌آوری کرده‌اید بهتر است به خارج از اتاق نشمین منتقل کنید-ترجیحا خارج از خانه- و تا وقتی نیاز به سوزاندن آنها نداشته باشید به داخل نیاورید. چراکه علاوه بر موردی که گفته شد، چوب‌ها می‌تواند برای بیماران آسمی‌ نیز مضر باشند.

۱۰ _ انواع حشرات و انواع سم‌ها

  • هم حشراتی مثل مگس یا پشه و هم سم‌های مختلفی مثل حشره‌کش ها، عوامل ایجاد بیماری در انسان هستند. مسلم است که ما ترجیح می‌دهیم هیچکدام از اینها در خانه نباشند. مگس ها و سوسک‌ها می‌توانند باکتری‌هایی مثل ای‌کولی یا استافیلوکوکوس‌ارئوس و سایر عوامل ایجاد کننده بیماری‌های دستگاهی گوارشی یا تنفسی را با خود حمل کنند.  موش و خزندگان نیز باکتری‌هایی مثل سالمونلا را باخود حمل می‌کنند که باعث ایجاد بیماری‌های  مهلک است. وقتی تصمیم می‌گیریم از سموم مختلف برای رهایی از دست این جانواران استفاده کنیم یادمان نرود که  همین سموم نیز مشکلاتی را برای انسان ایجاد می‌کنند.

__ راه حل: استفاده از روش‌های کنترلی و پیش‌گیرنده به جای سموم شیمیایی. مراقب جدی به هنگام استفاده از سموم شیمیایی.

۱۱ _ کفش ها

  • فقط کافی‌ست به این فکر کنید که در طول روز با کفش‌هایتان به کجاها رفته‌اید تا متوجه شوید آلودگی کفش‌ها چقدر زیاد است. آیا دوست دارید همان کثیفی‌ها را روی فرش و موکت در ر اتاق نشیمن خود بیاورید؟  بیش از ۹۶درصد از کفش‌ها حاوی باکتری‌هایی شبیه به آنهایی هستند که در مدفوع نیز وجود دارد.

__ راه حل: بهترین راه این است که کفش‌ها را داخل خانه و اتاق نشیمن نیاورید آنها را در بیرون از خانه از پا خارج کنید. همچنین زیرپایی هایی که در تماس با کفش‌ها هستند را نیز مرتبا بشویید و جارو بزنید.

 

ترجمه اختصاصی مجله قرمز

منبع : lifehack