ضدآفتاب یکی از ضروری‌ترین محصولات برای مراقبت از پوست است که اگرچه کاربرد آن در همه فصل‌ها لازم است اما استفاده از آن به خصوص در فصل تابستان اهمیت بسیار بیشتری پیدا می‌کند چون در تابستان تابش نور خورشید بسیار شدیدتر و اشعه‌های مضر آن بسیار بیشتر هستند در نتیجه اگر بدون حفاظت در مقابل تابش نور خورشید قرار بگیرید احتمال دارد که به آفتاب سوختگی، افزایش چین و چروک‌های پوست و عوارض خطرناک‌تر دیگری مثل سرطان پوست دچار شوید. اما گاهی ضدآفتاب‌ها آن طور که انتظار داریم اثر نمی‌کنند و محافظ مناسبی برای پوست شما نیستند. آیا ضدآفتاب شما به خوبی از پوستتان در مقابل نور خورشید محافظت می‌کند؟ در این مقاله اختصاصی از مجله قرمز ما به این سوال پاسخ خواهیم داد و نکاتی را که برای انتخاب ضدآفتاب مناسب و نگهداری درست از آن لازم است برای شما بیان خواهیم کرد.

ضدآفتاب

SPF چیست؟

SPF که مخفف Sun Protection Factor است همان طور که از نام آن مشخص می‌شود به فاکتور حفاظت در مقابل نور خورشید اطلاق می‌شود.  رابطه میزان قدرت ضدآفتاب و فاکتور حفاظتی آن از طریق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

قدرت حفاظت ضدآفتاب = ۱۰۰ – ۱۰۰/SpF

بر این اساس اگر SpF ضدآفتاب شما ۵۰ باشد می‌تواند ۹۸ درصد از اشعه‌های مضر خورشید را دفع کند و یا اگر SPF آن ۱۵ باشد تا ۹۳ درصد از اشعه‌های مضر آفتاب را از پوست شما دور می‌کند. بنابراین هیچ ضدآفتابی نمی‌تواند تمام و ۱۰۰ درصد از اشعه‌های خطرناک را جذب کند مگر این که SPF آن بی‌نهایت باشد! حقیقت این است که استفاده از ضدآفتاب‌های با Spf بالاتر از ۵۰ چندان توصیه نمی‌شود چون که در مقادیر بالاتر میزان حفاظت این کرم تغییر زیادی نمی‌کند و در واقع تولید کنندگان برای بالا بردن این قدرت حفاظتی به آن مواد قوی‌تر و چرب‌تری اضافه می‌کنند که ممکن است باعث آسیب به پوست شود و به همین دلیل تبلیغ محصولات با Spf بالا به دلیل فریب دهنده بودن ممنوع اعلام شده است. اگر قصد تهیه ضدآفتاب دارید باید این نکته را به خاطر داشته باشید که بسته به میزان و شدت تابش نور خورشید در منطقه سکونتی شما ضدآفتاب با درجه حفاظتی ۳۰ تا ۵۰ برای شما کافی است و تنها وقتی می‌توانید از Spf بالاتر استفاده کنید که پزشک آن را برای شما تجویز کرده باشد و این تجویز معمولا برای افرادی انجام می‌شود که پوست بسیار حساسی دارند و مقادیر بسیار کم اشعه‌های خورشید را نیز نمی‌توانند تحمل کنند.

UVA  یا UVB ؟

نور خورشید حاوی مقادیر زیادی اشعه ماوراء بنفش است که بیشتر آن توسط جو زمین جذب می‌شود اما باز هم مقداری از آن به سطح زمین می‌رسد که همین مقدار کم می‌تواند برای پوست ما خطرناک باشد. اشعه ماوراء بنفش دو نوع است که این دو نوع با عناوین UVA و UVB شناخته می‌شوند. اشعه UVB باعث آفتاب سوختگی می‌شود در حالی که اشعه UVA باعث ایجاد سرطان پوست می‌شود بنابراین ضدآفتاب شما باید قدرت حفاظت در مقابل هر دو نوع این اشعه را داشته باشد در غیر این صورت استفاده از آن فایده‌ای برای شما نخواهد داشت. بیشتر ضدآفتاب‌ها تنها از پوست در مقابل اشعه UVB محافظت می‌کنند و شما نباید ضدآفتابی را که عبارت UVA روی آن درج نشده است خریداری کنید.

ضدآفتاب

واقعیت در مورد ضدآفتاب شما

حال که فاکتورهای تعیین کننده در مورد کیفیت و قدرت حفاظت ضدآفتاب را شناختید باید بدانید که کمپانی‌های تولید کننده این محصول همیشه هم قابل اعتماد نیستند و عبارات و اعدادی که روی محصولات خود درج می‌کنند همیشه درست نیست. با مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۸ توسط موسسه Consumers Report انجام شد ۷۳ عدد از پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین ضدآفتاب‌ها مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج غیرقابل باوری در مورد آن‌ها به دست آمد. مشخص شد که قدرت حفاظت ۲۴ مورد از این ۷۳ ضدآفتاب مختلف که به اشکال کرم و لوسیون و اسپری هستند حتی از نصف مقداری که روی بسته بندی آن‌ها درج شده نیز کمتر است. هرچند این ضدآفتاب‌ها هنوز هم موثر هستند اما تاثیر آن‌ها به اندازه‌ای که تصور می‌شود نیست. علاوه بر این اگرچه درج کلماتی مثل “ضدآب” و “ضدتعریق” روی ضدآفتاب‌ها ممنوع اعلام شده است اما باز هم کمپانی‌ها روش‌های خاصی برای دور زدن این محدودیت‌ها به کار برده‌اند و با کلماتی مثل “ورزشی” سعی کرده‌اند ضدآب بودن محصول خود را اعلام کنند. در حالی که ضدآفتاب نمی‌تواند ضدآب باشد و با تعریق و تماس با آب قدرت حفاظتی آن کاهش پیدا می‌کند.

ضدآفتاب

انتخاب بهترین ضدآفتاب

با نکاتی که در این مقاله بیان شد می‌توان گفت که چطور می‌توان ضدآفتاب مناسبی را انتخاب کرد. ضدآفتاب مناسب قدرت حفاظتی کافی در مقابل همه انواع اشعه‌های خورشید دارد و از برند شناخته شده و معتبری تهیه شده است. ضدآفتابی مناسب شما است که مخصوص نوع پوست شما باشد یعنی اگر پوست شما چرب و مستعد آکنه است باید از محصولاتی استفاده کنید که غیرکومدون زا بوده و مناسب پوست چرب تهیه شده باشد و یا اگر پوست حساسی دارید تنها به عبارت هایپورآلرژنیک درج شده روی محصول اکتفا نکنید و به توصیه پزشک بهترین ضدآفتاب را برای خودتان انتخاب کنید. فراموش نکنید که شما چند بار در روز به استفاده از این محصول نیاز دارید و هر دو ساعت یک بار باید آن را تجدید کنید تا بهترین اثر را روی پوست شما داشته باشد.

ضدآفتاب

پس از تهیه مناسب‌ترین ضدآفتابی که قدرت خرید آن را دارید نوبت به نگهداری از آن می‌رسد. معمولا می‌توان ضدآفتاب را در هر شرایطی نگهداری کرد اما از قرار دادن آن در هوای خیلی گرم و مرطوب اجتناب کنید و همیشه به تاریخ مصرف قفسه‌ای و تاریخ مصرف پس از باز شدن درب آن دقت داشته باشید. تاریخ مصرف قفسه‌ای ضدآفتاب‌ها معمولا سه سال است اما پس از باز شدن درب محصول شما تا ۱۲ یا حداکثر ۲۴ ماه فرصت دارید که از آن استفاده کنید و پس از این مدت به مرور زمان ضدآفتاب شما قدرت حفاظت خود را از دست خواهد داد و دیگر تاثیری روی پوست شما نخواهد داشت. پس همیشه به خاطر داشته باشید که این محصول را بسته به میزان نیاز خود تهیه کنید تا مجبور نباشید پیش از تمام شدن آن را دور بریزید.

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش زیبایی در مجله قرمز شاخه مراقبت پوست مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: Real Simple (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)