داروی نیوولومب یکی از داروهایی است که افراد می‌توانند به تنهایی و یا در ترکیب با دیگر داروها برای کنترل بیماری سرطان از آن بهره بگیرند.  چندین مورد سرطان با استفاده از این دارو قابل کنترل است که شامل موارد زیر است: سرطان پیشرفته پوست (ملانوما)، سرطان ریه سلول‌های غیر کوچک، سرطان کلیوی، لنفوم کلاسیک هوچکین، سرطان سلول سنگفرشی سر و گردن، سرطان مثانه، سرطان کبدی و نوعی از سرطان کولورکتال که به خاطر جهش در انواع خاصی از  DNA بروز پیدا می‌کند. کاربرد ویژه این دارو در سه مورد است که شامل گسترش سرطان به قسمت‌های مختلف بدن، عدم توانایی استفاده از عمل جراحی برای غلبه بر سرطان و بازگشت سرطان بعد از درمان‌های قبلی و عود آن است.

اطلاعات مهم مربوط به داروی  نیوولومب

استفاده از این دارو ممکن است باعث بروز عوارض جانبی در بدن شود که برای رفع این عوارض نیاز به استفاده از یک رژیم درمانی است که همین امر می‌تواند درمان بیماری سرطان با استفاده این دارو را به تأخیر اندازد.

اگر فرد استفاده از این دارو با نشانه‌هایی نظیر بروز درد در قفسه سینه، سرفه، تنگی نفس، تغییر در میزان بینایی، درد شدید در ماهیچه‌های بدن یا ضعف، اسهال و درد شدید معده، وجود خون در مدفوع، مدفوع خونی، کم و زیاد بودن مقدار ادرار دفعی، آدم، کبودی یا خونریزی نیاز است که ر این زمینه فوراً با پزشک معالج خود تماس بگیرد. کم بودن مقدار یا عدم توانایی در دفع ادرار، زردی پوست یا چشم‌ها، سردرگمی و گیجی، توهم، تشنج، بروز تاول‌های پوستی، بروز زخم در دهان و بینی، روده یا دستگاه تناسلی شما، بروز علائم اختلال هورمونی (بروز سردردهای مکرر، احساس بی حالی، افزایش تشنگی یا دفع زیاد ادرار ) احساس لرزش و سرما، افزایش یا کاهش وزن و یا بم بودن صدا از دیگر مواردی است که باید نسبت به آن هشیار بوده و آنها را به پزشک معالج اطلاع داد.

 

داروی نیوولومب

نکاتی  که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

اگر شما به این دارو آلرژی دارید و یا موارد زیر را دارید، نباید از این دارو استفاده کنید:

  • ابتلای به بیماری‌های ریوی یا مشکلات تنفسی؛
  • ابتلای به بیماری‌های کبدی؛
  • سیتو مگالو ویروس؛
  • ابتلای به نوعی از اختلالات خود ایمنی ( لوپوس، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو). یا
  • پیوند عضو یا دریافت سلول‌های بنیادی از یک اهداکننده.

فرد باید قبل از شروع درمان با این دارو باردار نباشد و برای اطمینان از باردار نبودن باید تست بارداری داده و نتیجه‌اش منفی باشد. ممکن است که این دارو به یک جنین به دنیا نیامده آسیب برساند. از این اگر فرد باردار است یا در حین درمان، باردار شد، باید به پزشک خود اطلاع داده و بدون اطلاع پزشکان دارو را مصرف نکنید. همچنین در طول درمان و حتی تا ۵ ماه بعد از استفاده از این دارو فرد باید از روش‌های مطمئنی در پیشگیری از بارداری استفاده نماید. همچنین در طول استفاده از این دارو فرد باید کودک خود را با شیر مادر تغذیه نکند و تا ۵ ماه بعد از استفاده از این دارو این امر باید رعایت شود.

نحوه مصرف داروی نیوولومب

پزشک شما بررسی خواهد کرد که استفادده از این دارو بهترین روش برای کنترل بیماری هست یا نه. این دارو به فرم تزریقی است و توسط یک کارشناس مجرب و دوره دیده به صورت تدریجی در ورید تزریق می‌شود و حدقل زمان تزریق ۳۰ دقیقه است و می‌تواند زمان بیشتری را هم در بر بگیرد. این دارو معمولاً هر ۲ -۴ هفته یک بار تزریق شده و طول دوره درمان بستگی به نظر پزشک و زمان مورد نیاز برای کنترل بیماری در بدن فرد استفاده کننده دارد. برای غلبه بر عوارض جانبی این دارو فرد ممکن است مجبور به استفاده از داروهایی شود. این دارو ممکن است باعث بروز تغییراتی در کارایی سیستم ایمنی فرد شود، این امر ممکن است باعث توقف و یا تأخیر در درمان بیماری سرطان شود. برای اطمینان از بی خبر بودن این دارو باید در حین استفاده از این دارو، فرد باید آزمایش‌های منظمی را انجام دهد.

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

در صورتی که یک تزریق این دارو را از دست دادید و یا فراموش کردید با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟

در صورت مشاهده علائم مسمومیت، با مراقبت‌های پزشکی اورژانس و یا کمک‌های اضطراری برای درمان مسمومیت، تماس بگیرید.

در هنگام مصرف این دارو  باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

هرگونه دستورالعمل ارائه شده توسط پزشک خود را در مورد هرگونه محدودیت استفاده از غذا، نوشیدنی یا فعالیت خود را با دقت انجام دهید.

عوارض جانبی داروی نیوولومب

اگر شما نشانه‌هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی نیولومب را مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو، یا بروز یک واکنش شدید (مانند تب، گلودرد، سوزش چشم، درد پوستی، بروز بثورات پوستی، قرمز یا بنفش شدن پوست همراه با تاول و پوست پوشت شدن بدن). را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید. برخی از عوارض جانبی این دارو مانند بروز احساس سرگیجه، سبکی، تنگی نفس، خارش، سوزش شدید، سرد، یا تب دارید، ممکن است که در طول تزریق رخ دهد. اگر دچار این علائم شدید سریعاً به پزشک خود در این زمینه اطلاع دهید.
اگر موارد زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک خود اطلاع دهید:
  • اسهال شدید یا مداوم، درد شدید در ناحیه معده، وجود خون در مدفوع؛
  • بروز و یا بدتر شدن بثورات پوستی، خارش یا تاول پوستی.
  • بروز زخم در ناحیه دهان، بینی، روده یا دستگاه تناسلی فرد استفاده کننده از این دارو.
  • تغییر در بینایی.
  • ضعف شدید در ماهیچه‌های بدن، درد مداوم در عضلات یا مفاصل.
  • (اگر فرد پیوند سلول‌های بنیادی داشته است) احساس درد یا تورم در نزدیکی اندام پیوند شده و یا احساس مریض یا اضطراب؛
  • مشکلات ریه مانند بروز یا بدتر شدن شدت سرفه ، درد قفسه سینه، احساس تنگی نفس.
  • علائم تورم مغز مانند سردرگمی و گیجی، سردرد، مشکلات حافظه، توهم، سفتی گردن، خواب آلودگی، تشنج (صرع).
  • مشکلات کلیوی ماند کم و یا زیاد بودن مقدار ادرار؛ وجود خون در ادرار (هماچوری). تورم در پاها یا مچ پا.
  • علائم بروز مشکلات کبدی مانند تهوع یا استفراغ شدید، درد در سمت راست معده، کمبود انرژی، کبودی یا خونریزی، ادرار تیره رنگ، یرقان (زرد شدن پوست یا چشم). یا
  • علائم یک اختلال هورمونی مانند سردردهای مکرر یا غیرمعمول، سرگیجه، غش، ضعف، تغییر در خلق یا رفتاری، افزایش تشنگی یا دفع ادرار، یبوست، ریزش مو، صدای خشن یا عمیق، احساس سرماخوردگی، افزایش وزن یا کاهش وزن.

نگاهی به داروی نیوولومب

عوارض جانبی شایع این دارو شامل موارد زیر است:

  • حالت تهوع، استفراغ، درد معده، از بین رفتن اشتها، اسهال، یبوست.
  • احساس ضعف، خستگی یا تنگی نفس؛
  • علائم سرماخوردگی مانند آبریزش از چشم و یا بینی، سرفه، گلودرد.
  • تب، درد بدن؛
  • بثورات پوستی، خارش؛ یا
  • سردرد، کمردرد.
این فهرست یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد دیگری ممکن است رخ دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

چه داروهایی مصرف داروی نیوولومب را تحت تأثیر قرار می‌دهند؟

این فهرست تمام عوارض احتمالی این دارو نیست. ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند. این داروها شامل داروهای تجویزی یا داروهای مصرفی بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی است. با پزشک خود در مورد تمام داروهای مصرفی فعلی خود و یا داروهایی که شروع و یا متوقف کرده اید، مشورت کنید.

اطلاعات بیشتر در مورد داروی نیوولومب

علاوه بر مواردی که در مطلب بالا گفته شد فراموش نکنید که این دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروی خود را به خصوص بدون تجویز پزشک با شخص دیگری به اشتراک نگذارید چون این کار می‌تواند باعث ایجاد علائم گاها خطرناکی در فرد شود و علاوه بر این از این دارو فقط با تجویز پزشک استفاده کنید.

منبع این مقاله: drugs.com این مقاله به‌طور اختصاصی توسط امین ظهورتبار از گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.