بوتاکس نوعی تزریق زیبایی است که سم بوتولیوم را وارد پوست کرده و عضلات فعال صورت را فلج میکند. سم بوتولیوم توسط نوعی باکتری به نام کلاستیریدیوم بوتولینوم تولید میشود که کاربردی پزشکی دارد و اگر در محل مناسبی از صورت تزریق شود با محدود کردن حرکات صورت مانع از ایجاد چین و چروک روی پوست میشود. این درمان برای افرادی که بر اثر اخم و حرکات عضلات صورت دچار چروکهای متوسطی شدهاند بسیار مناسب است اما این درمان زیبایی عوارضی هم دارد که قبل از انجام آن باید با این عوارض آشنا شده و روش مقابله با آن را بدانیم.
آماده شدن برای عوارض بوتاکس پیش از انجام آن
پزشک خود را صادقانه در جریان پرونده و سابقه پزشکی خود قرار دهید: وقتی درمان بوتاکس را برای اولین بار انجام میدهید پزشک شما سوالاتی درباره سوابق پزشکی شما خواهد پرسید که لازم است صادقانه و آگاهانه و دقیق به همه این سوالات پاسخ دهید. افرادی که مبتلا به بیماریهای خاصی هستند و داروهای خاصی را استفاده میکنند نباید تزریق بوتاکس انجام دهند.
داروهایی را که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید: مصرف برخی از داروها باید قبل از انجام تزریق قطع شود مانند آسپرین، پروفن، برخی داروهای گیاهی، آنتی بیوتیکها، داروهای مربوط به قلب، داروهای مربوط به بیماریهای عصبی و آلزایمر . حتی در صورت مصرف ویتامینها، مواد معدنی و قرص ماهی هم پزشک خود را در جریان قرار دهید چون این داروها با رقیق کردن خون باعث میشوند عوارض بوتاکس شدیدتر شود. پزشک شما توصیه خواهد کرد که مصرف هرگونه داروی ضددرد را حداقل چهار روز قبل از انجام تزریق بوتاکس متوقف کنید چون این داروها باعث خونریزی پس از تزریق خواهند شد. لازم است که مصرف نوشیدنیهای الکلی نیز قبل از این درمان متوقف شود.
کاهش عوارض بوتاکس
داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی مصرف کنید: تزریق بوتاکس ممکن است باعث التهاب، ورم و سردرد شود. برای کاهش این عوارض استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی مانند استامینوفن و ایبوپروفن هر چهار تا شش ساعت یکبار توصیه میشود.
کمپرس یخ همراه داشته باشید: کمپرس یخ روش مناسبی برای جلوگیری از کبودی و ورم در ناحیه تزریق است. این کمپرس را بلافاصله پس از تزریق میتوانید به کار ببرید اما آن را داخل یک حوله بپیچید تا از تماس مستقیم یخ با پوست و تحریک آن جلوگیری شود و حداکثر ۱۵ دقیقه آن را روی پوست استفاده کنید. سرمای ناشی از یخ عروق خونی را منقبض کرده و خونریزی را کاهش میدهد و موقتا باعث کاهش درد در ناحیه میشود.
تنها به مطب یا کلینیک نروید: یکی از عوارض بوتاکس محدودیت موقتی حرکت پلک است که باعث ضعف بینایی میشود رانندگی در این شرایط کار خطرناکی است. به همین دلیل لازم است که در این مرحله تنها نباشید و یک دوست یا همراه در کنار خود داشته باشید که شما را تا منزل همراهی کند.
از ورزشهای شدید اجتناب کنید: تا بیست و چهار ساعت پس از انجام تزریق از ورزش کردن به خصوص ورزشهای شدید اجتناب کنید چون این کار باعث پخش شدن سم بوتاکس و گسترش آن در تمام بدن میشود.
مراقب عوارض جدی باشید و پزشک خود را در جریان قرار دهید: نشانههایی مثل درد خفیف، التهاب، کبودی، خونریزی و ورم پلکها عوارض عادی پس از انجام تزریق است اما اگر نشانههایی مانند دشواری در تنفس و بلع، ورم و درد در چشمها، درد در قفسه سینه، بم شدن صدا و ضعف عضلانی را مشاهده کردید باید سریعا پزشک خود را در جریان قرار دهید.
آشنایی با عوارض بوتاکس
عوارض بوتاکس را بشناسید: بوتاکس عوارض جانبی متعددی دارد که هرچند ممکن است ناراحت کننده باشند اما کاملا طبیعی هستند مانند ورم در ناحیه تزریق، درد و کشیدگی در ناحیه تزریق، کبودی، افتادگی پلک، سردرد و استفراغ، تعریق بدن، دشواری در بلع و نشانههایی مشابه آنفلوآنزا. این نشانهها موقتی هستند و پس از چند روز از بین میروند و نباید نگران آن باشید.
علت بروز این عوارض را بشناسید: درک علت بروز این عوارض جانبی میتواند تحمل آن را سادهتر کند. تزریق بوتاکس درواقع وارد کردن نوعی باکتری سمی به پوست است که این ماده توسط بدن عاملی مهاجم و خارجی شناخته میشود و سیستم ایمنی با آن مقابله میکند و نشانهها و عوارض جانبی فوق را بروز میدهد. در برخی افراد حساس سیستم ایمنی واکنش شدیدتری نشان میدهد که به آن هایپرسنسیتیویتی یا آنافلاکسی میگویند که به ندرت اتفاق میافتد. کبودی هم بیشتر در بیمارانی رخ میدهد که دچار کم خونی یا بیماریهای خونی دیگر هستند و در میان همه بیماران شایع نیست.
عوارض موقتی و دائمی را بشناسید: این تزریق در ناحیه محدود و کوچکی از پوست صورت میگیرد و انتظار داریم که عوارض تنها در آن ناحیه بروز کند ولی گاهی به دلیل فعالیت شدید ممکن است این سم در بدن پخش شده و شاهد عوارض غیرعادی باشیم. این عوارض کم و بیش در همه بیماران دیده میشود ولی در برخی شدیدتر است. در هر صورت عوارض گسترش سمت در بدن هرچقدر که شدید باشد پس از چند هفته از بین میرود اما بهتر است با پزشک خود در تماس باشید.
آگاه باشید که بوتاکس برای بعضیها بیخطر نیست: به طور کلی درمان بوتاکس درمان بیضرری است و برای اکثر افراد هیچ خطر و مشکلی به وجود نمیآورد اما افرادی هستند که این درمان برایشان خطرناک است و نباید آن را انجام دهند. این افراد شامل زنان باردار و مادران شیرده، افرادی که دچار اختلالات عصبی-عضلانی هستند، افراد دچار بیماریهای قلبی و افرادی که به بوتاکس آلرژی دارند میباشد. متاسفانه روشی برای تشخیص این آلرژی وجود ندارد و احتمالی است که همیشه باید در نظر داشت.
اگر این مقاله را پسندیدید میتوانید مقالات مشابه را در بخش زیبایی در مجله قرمز شاخه مراقبت پوست مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: WikiHow (ترجمه اختصاصی از مجله قرمز)