در این مقاله ی کوتاه به بررسی موسیقی و فیلم و آمیختگی این دو پرداخته میشود. همچنین در ادامه ی این مطلب در مورد این که چرا تا به این حد موسیقی و فیلم با هم عجین شده اند مطالبی بیان میگردد.
تاثیر همزمان موسیقی و فیلم بر احساسات تماشاگران
از زمانی که هنر تئاتر رواج پیدا کرد، موسیقی تقریبا جزء جداناپذیر آن بوده است. حتی در زمان های گذشته که هنوز انیمیشن و فیلم به این شکل امروزی وجود نداشت، موسیقی با انواع مختلف اجرا همراه بود. در واقع از مدت ها قبل، موسیقی با فیلم و تئاتر و انواع مختلف نمایش عجین شده است.
دلیل این که موسیقی تا این حد با فیلم آمیخته و همراه شده، و موسیقی و فیلم بسیار با هم مرتبط شده اند واضح است. چون موسیقی بر روی احساسات و هیجانات ما تاثیر بسیار زیادی دارد. موسیقی میتواند باعث ایجاد ترس در ما شود، یا ما را خوشحال کند و یا حتی ما را به گریه اندازد. تصور کنید یکی از فیلم های ژانر وحشت، بدون موسیقی پخش شود! قطعا میزان احساس ترسی که در تماشاچی ایجاد میکند بسیار کمتر از وقتی است که با موسیقی ترسناک همراه باشد. به همین دلیل، از سالیان پیش همواره برای تاثیر گذاری بیشتر بر روی مخاطبان و تماشاگران، از موسیقی های مختلف مطابق با سبک نمایش یا فیلم استفاده میشده است.
سوالی که در راستای ارتباط موسیقی و فیلم پیش میآید این است که چرا موسیقی بر روی ما تاثیر میگذارد و باعث ایجاد احساسات و هیجانات مختلف در ما میشود؟ پاسخ این سوال را باید از نظر روانشناسی و تحلیل روان انسان بررسی کرد. بعضی افراد معتقدند موسیقی از همان ابتدای خلقت، جزئی از طبیعت انسان و ماهیت وی شده است؛ البته این موضوع تا سال های اخیر اثبات نشده بود. امروزه با پیشرفت علم بسیاری از حقایق بر انسان ها معلوم شده است. به وسیله ی FMRI ما قادر به دیدن مغز با بسیاری از جزئیات آن شده ایم. FMRI به ما نشان میدهد که خون رسانی به کدام ناحیه از مغز بیشتر است و در نتیجه، کدام ناحیه از مغز عملکرد بهتری دارد. سپس یک نقشه از مغز که شامل رنگ های گوناگون است به ما نشان میدهد. با استفاده از این ابزار، تاثیر موسیقی بر مغز مشخص شد و نتیجه حیرت بسیاری را برانگیخت. چرا که موسیقی نه تنها بر کورتکس شنیداری مغز (قسمتی از مغز که مسئول پردازش صدا است) اثر گذار بود، بلکه ناحیه ی جلوی مغز (لوب پیشانی) را نیز فعال کرد. این ناحیه مسئول کنترل تصمیم گیری است. همچنین تاثیر موسیقی بر روی ناحیه ی مربوط به احساسات و بعضی دیگر از نواحی نیز دیده شد. بعد از این مشاهدات، تمایل به استفاده ی موازی از موسیقی و فیلم نیز بیش از پیش شد و روندی افزایشی پیدا کرد.
شاید شما هم شنیده باشید که گفته میشد موسیقی موتزارت باعث باهوش شدن کودکان میشود. مطالعات بیشتر البته نشان داد که لزوما این طور نیست و هوش تحت تاثیر متغیر های مختلفی است. اما موسیقی هم به عنوان یک عامل میتواند تاثیر گذار باشد و مغز را فعال تر کند. موسیقی در واقع عملکرد مغز را بهبود میبخشد و باعث ارتقای حافظه ی فرد میشود. در یک مطالعه نشان داده شد گوش دادن به موسیقی در دانش آموزانی که در حال یادگیری یک زبان خارجی بودند، نسبت به حالتی که موسیقی گوش نمیدادند، به میزان زیادی افزایش پیدا کرد. در واقع این سوال که موسیقی و فیلم چرا با هم عجین و همراه بوده اند، منجر به مطالعات بیشتر در زمینه ی تاثیرات موسیقی شد و نتایج نشان داد که موسیقی به دلیل برانگیختن احساسات انسان با فیلم و نمایش همراه میشود تا تاثیر گذاری بیشتری داشته باشد. حال این موضوع به قسمت های دیگری نیز تعمیم داده شد به طوری که مطالعات زیادی درباره ی تاثیرات موسیقی بر موارد مختلفی بررسی شد. چنانچه مایلید در مورد تاثیرات موسیقی بیشتر بدانید، میتوانید به مقاله ی ” تاثیرات موسیقی درمانی بر کودکان” رجوع کنید.
ترجمه ی اختصاصی مجله قرمز از سایت soundcalledmusic
- اگر این مطلب در مورد موسیقی و فیلم را دوست داشتید، پیشنهاد میکنیم مقاله ی “تاثیرات موسیقی بر مشتریان” را نیز مطالعه کنید.