داروی سینتروید (لووتیروکسین) یک دارو حاوی تیروئید است که جایگزین هورمونی است که به‌طور طبیعی توسط غده تیروئید تولید می‌شود تا انرژی و متابولیسم بدن را تنظیم کند. لووتیروکسین زمانی به فرد داده می‌شود که غده تیروئید به‌اندازه کافی از این هورمون تولید نمی‌کند و نیاز بدن به این هورمون را تأمین نمی‌کند. از این دارو برای درمان هیپوتیروئیدیسم (کم‌کاری تیروئید) استفاده می‌شود. همچنین از این دارو برای درمان یا جلوگیری از بیماری گواتر (افزایش در اندازه غده تیروئید که علت این بیماری می‌تواند ناشی از عدم تعادل هورمون، درمان با پرتوها، جراحی یا سرطان باشد) استفاده می‌شود. در این مقاله به بررسی جامع ویژگی‌ها و نکات کلیدی حین مصرف این دارو می‌پردازیم.

اطلاعات مهم در مورد داروی سینتروید

اگر مشکل خاص پزشکی دارید، نباید از این دارو استفاده کنید. همچنین اگر اختلال غده فوق کلیوی درمان‌نشده یا کنترل نشده دارید یا اگر یک به اختلال تیروئید به نام تیروتوکسیکوز مبتلا هستید، یا اگر اخیراً علائمی یا سابقه‌ای از حمله قلبی دارید، به پزشک خود در این زمینه اطلاع دهید.

از این دارو نباید برای درمان مشکلات مربوط به بیماری چاقی یا اضافه‌وزن استفاده شود. عوارض جانبی خطرناک یا مرگ در اثر سوءاستفاده از مصرف لووتیروکسین ممکن است اتفاق بیافتد، به‌ویژه اگر شما داروهای دیگری را برای کاهش وزن یا سرکوب اشتها مصرف می‌کنید.

نکاتی که باید قبل از استفاده از این دارو  بدانید

برای اطمینان از اینکه این دارو برای شما خطری را در پی ندارد، به پزشک خود اگر موارد زیر را داشتید مشورت کنید:

• یک اختلال تیروئیدی به نام تیروتوکسیکوز؛
• بیماری‌های قلبی، بیماری عروق کرونر یا سابقه لخته شدن خون؛
دیابت (انسولین یا داروهای دیابتی خوراکی ممکن است هنگام شروع مصرف داروی سینتیروئید ممکن است نیاز به تغییر دوز دارو داشته باشند)؛
کم‌خونی (کمبود گلبول قرمز)؛
• پوکی استخوان یا کم بودن تراکم معدنی استخوان؛
• مشکلات غده هیپوفیز در شما؛
• هرگونه آلرژی به غذا یا دارو؛
• یک اختلال غدد آدرنال درمان‌نشده یا کنترل نشده؛
• اگر اخیراً دچار حمله قلبی شده‌اید یا علائم یک حمله قلبی دارید (درد قفسه سینه یا احساس سنگین سینه، دردی که به سمت فک و شانه گسترش می‌یابد، تهوع، عرق کردن، احساس ناراحتی عمومی).

اگر اخیراً پرتودرمانی همراه با ید (مانند I-131) انجام داده‌اید، به پزشک خود در این زمینه اطلاع دهید.

این دارو انتظار نمی‌رود که به یک جنین منتقل شود. اگر در هنگام استفاده از این دارو باردار شدید، قبل از مصرف دارو بدون مشاوره پزشک خود، مصرف این دارو را متوقف نکنید. داشتن سطح پایین هورمون تیروئید در دوران بارداری می‌تواند به مادر و جنین آسیب برساند. دوز دارویی شما  ممکن است در دوران بارداری متفاوت باشد.

مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می‌شود یا اینکه این ممکن است به یک کودک شیرخوار آسیب برساند یا نه. درصورتی‌که در حال شیردهی هستید، به پزشک خود دراین‌باره اطلاع دهید. نیازهای شما به ید ممکن است در دوران بارداری متفاوت باشد. دوز دارویی شما  ممکن است در دوران شیردهی متفاوت باشد.

این دارو را به یک کودک بدون تجویز پزشک ندهید.

نحوه مصرف داروی سینتروید

داروی سینتروید را دقیقاً همان طور که توسط دکتر شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. این دارو  را در مقادیر بزرگتر و یا کوچکتر از مقادیر  توصیه شده مصرف نکنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و براساس آن عمل کنید.

اگر شما این دارو را با معده خالی، نیم تا یک ساعت قبل از صبحانه مصرف کنید جذب آن افزایش می‌یابد. جذب لووتیروکسین در معده خالی افزایش می‌یابد. دستورالعمل‌های دارویی پزشک خود را پیگیری کنید و سعی کنید دارو را هرروز درزمانی یکسان مصرف کنید.

اگر کودک از این دارو استفاده می‌کند، اگر کودک تغییرات در وزن داشته باشد، به پزشک در این زمینه اطلاع دهید. دوزهای مصرفی این دارو بر اساس وزن در کودکان است و هرگونه تغییری ممکن است بر میزان دوز کودکان شما تأثیر بگذارد.

ممکن است چند هفته طول بکشد تا بدن شما شروع به پاسخ به داروی سینتروید کند. حتی اگر احساس بهبودی می‌کنید، از این دارو استفاده کنید. ممکن است لازم باشد از لووتیروکسین برای بقیه زندگی خود استفاده کنید.

در هنگام استفاده از داروی سینتروید شما ممکن است نیاز به آزمایش‌های پزشکی مکرری داشته باشید. به هر پزشک یا دندانپزشکی که شمارا تحت درمان قرار می‌دهد اطلاع دهید که شما از این دارو استفاده می‌کنید.

داروی سینتیروئید باید در دمای اتاقی به‌دوراز گرما و رطوبت  نگهداری شود.

این دارو را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید، حتی اگر علائم مشابهی با شما داشته باشید.

طریقه مصرف داروی سینتروید

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید. برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت‌های پزشکی اورژانس و یا کمک‌های اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید.

علائم مصرف بیش‌ازحد این دارو ممکن است شامل سردرد، گرفتگی عضلات پا، رعشه (ترمور)، احساس ناراحتی یا تحریک‌پذیری، درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان قلب سریع یا تپش قلب باشد.

در هنگام مصرف این دارو  باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

برخی داروها می‌توانند در صورت مصرف هم‌زمان با داروی سینتروید می‌توانند باعث کاهش اثر این دارو شوند. اگر از هر یک از داروهای زیر استفاده می‌کنید، ۴ ساعت قبل از مصرف و یا ۴ ساعت بعد از مصرف این دارو از آن‌ها استفاده کنید:

• کربنات کلسیم (Alka-Mints)، Calcium Oyster Shell، Caltrate، Os-Cal، Oyster Shell Calcium، Rolaids Soft Chew، Tums و …)؛
• کلستیرآمین، کلستیپول؛
• سوکرالفت؛

• فروس سولفات؛
• پلی استایرن سولفونات سدیم (کایکسات، کایگزالات، کیاونکس)؛
• آنتی‌اسیدها حاوی آلومینیوم یا منیزیم  – Acid Gone، Gaviscon، Maalox، Milk of Magnesia، Mintox، Mylanta، Pepcid Complete و …).

اجتناب از مصرف مواد غذایی که باعث می‌شود که بدن شما این دارو را کمتر جذب کند مانند شیر سویا نوزاد، دانه‌های پنبه‌دانه، گردو و مواد غذایی با فیبر بالا.

عوارض جانبی داروی سینتروید

اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی سینتروید مانند : راش پوستی یا کهیر ( با یا بدون تب یا درد مفاصل ) ؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو ، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید.

 اگر عوارض جانبی نظیر موارد زیر را داشتید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:

• ضربان قلب سریع یا نامنظم؛
• درد قفسه سینه، احساس تنگی تنفس؛
• تب، گرگرفتگی، عرق کردن؛
• احساس غیرعادی سردی؛
• ضعف، خستگی، مشکلات خواب (بی‌خوابی)؛
• مشکلات حافظه، احساس افسردگی یا تحریک‌پذیری؛
• دردهای عضلانی؛
• خشکی پوست یا موها، ریزش مو؛
• تغییرات در دوره قاعدگی شما؛
• استفراغ، اسهال، تغییرات اشتها، تغییرات در وزن.

عوارض جانبی داروی سینتروید

عوارض جانبی شایع این دارو عبارت اند از:

• گرفتگی عضلات، ضعف عضلات؛
• سردرد
• احساس عصبی یا تحریک پذیری؛
اسهال؛
• راش پوستی، ریزش مو.

این یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد  دیگری  ممکن است رخ  دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت  مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

چه داروهایی مصرف این دارو را تحت تاثیر قرار می دهند؟

بسیاری از داروهای دیگر می‌توانند سطح هورمون تیروئید را تحت تأثیر قرار دهند. داروهای دیگر نیز ممکن است اثرات داروی سینتروید را افزایش یا کاهش دهند.

بسیاری از داروها می‌توانند با داروی سینتروید تداخل ایجاد کنند و همه تداخلات احتمالی در این راهنمای دارویی ذکر نشده است.

به پزشک خود در مورد تمام داروهایی که استفاده می‌کنید، چه داروهایی که در طول درمان خود شروع کرده‌اید یا استفاده از آن‌ها را متوقف کرده‌اید، اطلاع دهید. صرف هم‌زمان بسیاری از داروها می‌تواند با مصرف این دارو تداخل ایجاد کند. این داروها شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات و داروهای گیاهی است.

منبع مقاله Drugs.com

این مقاله به‌طور اختصاصی توسط گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.