اگر این مقاله را می‌خوانید احتمالا شما هم جزو افرادی می‌باشید که با پوست حساس و ملتهب سر و کار دارید و حتی عادی‌ترین کارها مثل شستن صورت هم می‌تواند باعث قرمزی پوست شما شود. همین التهاب و حساس بودن پوست باعث می‌شود که شما به دنبال موادی مناسب برای مراقبت از پوست خود باشید و از محصولات ضد حساسیت یا هایپوآلرژنیک استفاده کنید. اما آیا این محصولات مفید هستند؟ آیا استفاده از آن‌ها می‌تواند خطرناک باشد؟ این سوالات و ده‌ها سوال دیگر همیشه ذهن کسانی را که پوست حساس دارند به خود مشغول می‌کند پس مطالعه این مقاله را ادامه دهید تا بیشتر با محصولات هایپوآلرژنیک آشنا شوید و پاسخ این سوال مهم را در مورد خطرناک بودن یا نبودن این محصولات پیدا کنید. در ادامه نیز با ضرورت و فواید استفاده از تونر برای پوست آشنا خواهید شد.

محصولات هایپوآلرژنیک

کلمه هایپوآلرژنیک را در لغت می‌توان به معنای “حساسیت زایی به مقدار کم” و یا “حساسیت زایی کمتر از حد معمول” ترجمه کرد. این کلمه اولین بار در ۱۹۵۳ در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی برای توصیف محصولاتی به کار رفت که باعث ایجاد واکنش‌های حساسیتی نمی‌شوند و یا میزان بسیار کمی از این واکنش‌ها را به وجود می‌آورند. البته این کلمه تعریف پزشکی خاصی ندارد و مختص لوازم آرایشی و بهداشتی هم نیست بلکه برای منسوجات و پوشاک و حتی حیوانات خانگی هم به کار می‌رود. به طور مثال حیواناتی که خز ندارند یا ژن خاصی را که پروتئین آلرژی را تولید می‌کند در خود ندارند هایپوآلرژنیک به شمار می‌روند. به همین دلیل توصیه می‌شود افرادی که دچار آلرژی و آسم و مشکلات حساسیتی شدید هستند از محصولات هایپوآلرژنیک استفاده کنند.

اگر به بسته بندی برخی از محصولات آرایشی و بهداشتی نگاه کنید در کنار لیست مواد و ترکیبات به کار رفته در آن، کلماتی مثل هایپوآلرژنیک هم به چشم می‌خورد اما وجود این کلمه تا چه حد قابل استناد است؟ با مطالعه جدیدی که توسط سازمان درماتولوژی JAMA صورت گرفت است مشخص شده است بسیاری از محصولات بهداشتی پرفروشی که عبارت هایپوآلرژنیک را روی خود دارند در واقع حاوی ترکیبات مضری هستند که می‌توانند به پوست صدمه بزنند. در این مطالعه با بررسی ۱۷۴ نوع کرم مرطوب کننده پرفروش برای بدن که در آمازون و والمارت به صورت اینترنتی عرضه می‌شوند مشخص شد که ادعاهایی مثل “ضد حساسیت بودن”، “بدون عطر بودن” و “توصیه درماتولوژیست‌ها” هیچ مبنای علمی و استانداردی نداشته و تنها یک ادعای تبلیغاتی بوده است.

آیا محصولات هایپوآلرژنیک خطرناک هستند؟

این مطالعه مشخص کرد که تنها ۱۲ درصد از محصولات بررسی شده فاقد فاکتورهای آلرژی زا بوده‌اند و ۸۳ درصد از این محصولات حداقل یکی از فاکتورهای آلرژی‌زا را در خود داشته‌اند. صنعت تولید مواد آرایشی همیشه مانع از به وجود آمدن یک استاندارد و معیار خاص برای هایپوآلرژنیک بودن محصولات شده است و تلاش‌های سازمان‌های استاندارد جهانی هم در این مورد بی نتیجه بوده است. بنابراین شرکت‌های تولید کننده نیازمند هیچ آزمایش و سنجشی برای اعتبار ادعای خود نیستند و می‌توانند این کلمه را روی هر محصولی که تولید می‌کنند بزنند. بنابراین این عبارات و کلمات نه تنها مشتریان را راهنمایی نمی‌کند بلکه گمراه کننده هم هست و افرادی که مبتلا به حساسیت‌های شدید هستند اگر از این محصولات استفاده کنند ممکن است به عوارض ناگواری دچار شوند.

حتی عبارت “فاقد عطر” هم عبارت قابل استنادی نیست و تولیدکنندگان بدون هیچ آزمایش و ضمانتی می‌توانند این کلمه را بر بسته بندی محصول خود درج کنند و افرادی را که به دنبال محصولات بدون عطر برای جلوگیری از واکنش‌های آلرژیک هستند فریب دهند. پس فراموش نکنید که هرگز نباید هیچ محصولی را با کلمات درج شده در بسته بندی آن قضاوت کنید و قبل از این که بخواهید محصول جدیدی را امتحان کنید حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید و قبل از به کار بردن محصول روی تمام بدن آن روی قسمتی از بدن مثل مچ ست تست کنید. به خاطر داشته باشید که تعداد برندهای قابل اعتماد محدود هستند و اگر به محصولات برند خاصی اعتماد دارید همیشه سعی کنید از آن برند خرید کنید و سراغ محصولات بی‌اعتبار و بی‌نام و نشان نروید.

آیا محصولات هایپوآلرژنیک خطرناک هستند؟

کاربرد تونر و ضرورت آن

تونر یکی از محصولات جالب و مفید در مراقبت پوست است که سوالات زیادی در مورد استفاده کردن یا نکردن از آن وجود دارد و برخی معتقدند که استفاده از این محصول ضروری نیست و برخی دیگر آن را یک خرج اضافی می‌دانند. اما حقیقت چیست؟ بسیاری از تصورات غلطی که در مورد این محصول وجود دارد مربوط به نسل قبل تونرها است که برای درمان مشکلات خاص مثل آکنه و … تجویز می‌شدند و عوارضی هم به دنبال داشتند. اما امروزه شرایط تغییر کرده و تونرهای نسل جدید می‌توانند مزایای زیادی برای پوست شما داشته باشند. برای روشن‌تر شدن بیشتر موضوع در این بخش ما به سوالات رایج در مورد تونرها و استفاده از آن‌ها پاسخ داده‌ایم:

آیا همه باید از تونر استفاده کنند؟ پاسخ مثبت است، همه باید از تونر استفاده کنند. پاکسازی پوست چربی‌های مفید آن را از بین می‌برد و آن را بی‌دفاع می‌کند. اما تونر می‌تواند میزان اسیدیته پوست را متعادل کرده و حالتی طبیعی‌تر و حسی بهتر به آن بدهند. تونر در واقع گام دوم در پاکسازی پوست است که آن را به شکلی عمیق‌تر و کامل‌تر انجام داده و روزنه‌های پوست را نیز آلودگی‌ها پاک می‌کند در نتیجه هر کسی با هر جنس پوستی به آن نیاز دارد.

ما باید به دنبال چه ترکیباتی در تونرها باشیم؟ موادی مثل سدیم PCA باعث مرطوب شدن و روشن شدن پوست می‌شوند و مانع از آن می‌شوند که رطوبت پوست از دست برود. ترکیباتی مثل آلوئه ورا و کاسیا هم باعث تسکین پوست شده و التهاب آن را از بین می‌برند. اسید لاکتیک هم می‌تواند رنگ پوست را یکدست کند و ظاهر زیباتری به آن بدهد. اگر پوست شما مستعد آکنه است از تونر حاوی الکل استفاده نکنید چون این کار تولید چربی را در پوست افزایش می‌دهد.

چه زمانی و چطور باید از تونر استفاده کرد؟ تونر را هر صبح و شب بعد از پاکسازی پوست استفاده کنید. توصیه می‌شود دو نوع تونر متفاوت داشته باشید که یکی اثر مرطوب کننده و التیام بخش و دیگری با داشتن ترکیباتی مثل اسیدهای میوه یا لاکتیک اسید اثر فعال کننده داشته باشد تا مشکلات پوستی مثل آکنه و لک را درمان کند. برای استفاده از تونر آن را روی یک تکه پنبه گرد شده اسپری کنید و روی صورت بمالید و مطمئن شوید که هیچ قسمتی را فراموش نکرده‌اید. بلافاصله پس از این کار وقتی هنوز پوست مرطوب است سرم و مرطوب کننده خود را استفاده کنید.

استفاده از تونر چه فوایدی دارد؟ استفاده از تونر اثر محصولات مراقبت از پوست مثل سرم‌ها و مرطوب کننده‌ها را تقویت می‌کند چون با پاک شدن و متعادل شدن اسیدیته پوست این محصولات بهتر جذب پوست می‌شوند و شما با مقدار کمتری از آن‌ها می‌توانید پوست خود را سالم و بانشاط نگه دارید.

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش زیبایی در مجله قرمز شاخه مراقبت پوست مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: Real Simple (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)