سونیا ریکیل Sonia Rykiel یکی از شناخته شدهترین طراحان فرانسوی است که در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی با خلاقیتهای خود چهره دنیای مد را تحت تاثیر قرار داد. او نخستین کسی بود که ژاکتهای بافتنی رنگارنگ را محبوب کرد و به این دلیل لقب ملکه لباسهای بافتنی به او اطلاق میشود. علاوه بر این او تحولاتی در فرم و دوخت لباسها به وجود آورد و چاپ نوشته روی ژاکتها را باب کرد. سونیا ریکیل در سال ۲۰۱۶ در ۸۶ سالگی درگذشت اما در چندین دهه فعالیت هنری خود به عنوان یک پیشتاز، دنیای مد را یک گام به جلو برد و میراثی ماندگار از خود به جا گذاشت. در این مقاله تخصصی از مجله قرمز نگاهی داریم به زندگی و فعالیتهای سونیا ریکیل در حیطه طراحی لباس و تحولاتی که او در این صنعت به وجود آورد.
زندگی نامه سونیا ریکیل
سونیا فلیس Sonia Flis در ۲۵ می سال ۱۹۳۰ در منطقهای در حومه پاریس به دنیا آمد. پدر او یک ساعت ساز رومانیایی و مادرش یک مهاجر روسی بود که هر دو یهودی بودند. سونیا بزرگترین فرزند خانواده بود و چهار خواهر کوچکتر داشت. در سال ۱۹۴۸ وقتی سونیا ۱۷ ساله بود در یک فروشگاه پاریسی به نام مزون دو بلان استخدام شد تا کار طراحی ویترین آن را انجام دهد. او در سال ۱۹۵۳ با صاحب یک بوتیک لوکس در پاریس به نام سم ریکیل ازدواج کرد و نام خانوادگی خود را به ریکیل تغییر داد و از ان زمان با نام سونیا ریکیل شناخته شد. آنها صاحب دو فرزند به نامهای ناتالی و ژان فیلیپ شدند اما در سال ۱۹۶۸ از هم جدا شدند. سونیا ریکیل همشه لباسهایی را میپوشید که خودش طراحی و تولید کرده بود، لباسهایی بافتنی در رنگهای سبز تیره، قهوهای و مشکی. او میگفت: “من همیشه از وقت تلف کردن برای پوشیدن لباس بیزارم به همین دلیل یک لباس به طور اتفاقی انتخاب و امتحان میکنم و اگر نتیجه راضی کننده بود همان را میپوشم. وقتی خسته هستم دوست دارم بسیار ساده لباس بپوشم مثل یک ژاکت کرپ مشکی ساده یا شلوار همرنگ آن.” سونیا ریکیل همیشه با موهای پرپشت قرمزرنگش شناخته میشد که چتریهای حجیمی هم با خود داشت.
فعالیت حرفهای سونیا ریکیل
در سال ۱۹۶۲ وقتی سونیا باردار بود نمیتوانست لباس بارداری مناسبی برای خود پیدا کند. او از یک تامین کننده لباس ایتالیایی کمک گرفت و یک لباس بافتنی برای خود طراحی کرد که حلقه آستین تنگی داشت و قسمت تنه آن تنگ بود تا فرم بدن را به خوبی دربربگیرد. وقتی دوستان سونیا این لباس را بر تن او دیدند به فرم کاربردی و مدرن آن بسیار علاقمند شده و چندین نمونه از آن را سفارش دادند. این مدل لباس به تدریج محبوب شد و میان مردم با نام “ژاکت پسر فقیر” شناخته شد. سونیا به تدریج نمونههای بیشتری را از این لباس تولید کرد و در مغازه همسرش به فروش رسانید تا این که چند ماه بعد تصویریک مدل که ژاکت پسر فقیر را به تن داشت روی جلد مجله فرانسوی ال Elle به چاپ رسید و شهرت این لباس جهانی شد تا حدی که آدری هیپورن ۱۴ عدد از این ژاکتها را در رنگهای متنوع خریداری کرد. سونیا با کمک همسرش در سال ۱۹۶۵ شرکت خود را تاسیس کرد و به طور رسمی و حرفهای وارد کار طراحی لباس شد. در سال ۱۹۶۸ ریکیل بوتیک شخصی خود را در پاریس افتتاح کرد که با استقبال گستردهای مواجه شد.
سونیا ریکیل از تکنیکهای متنوعی در طراحی و تولید لباس استفاده میکرد، او نخستین کسی بود که بخیهها را روی قسمت خارجی لباس استفاده کرد و لبههای لباس را بدون دوخت باقی گذاشت. او همچنین از شعارها و نوشتههای خاصی برای تزئین لباسها و ژاکتهای بافتنی استفاده میکرد، همچنین سونیا در محبوب شدن استفاده از رنگ مشکی در لباسهای روزمره نقش مهمی داشت. در سال ۱۹۷۲ مجله Women’s Wear Daily لقب ملکه لباسهای بافتنی را برای سونیا ریکیل انتخاب کرد. همچنین او با عنوان کوکو ریکیل (تشبیهی برای کوکو شانل) هم شناخته میشد. در سال ۱۹۷۷ او اولین خط تولید لباسهایی را که از طریق نامه سفارش دریافت میکردند تاسیس کرد و همان سال خط تولید عطر برند خود را نیز با نام Septieme Sens یعنی حس هفتم راه اندازی کرد.
سونیا در زمینه طراحی داخلی نیز فعالیتهایی داشته است و طراحی داخلی هتلهایی مثل هتل دکریون و هتل لوتتیا را انجام داده است. سونیا ریکیل در حیطه طراحی لباس برای تئاتر نیز فعال بوده و برای نمایشهای کمدی موزیکال فرانسوی مثل “ده فرمان” طراحی انجام داده است. در سال ۲۰۰۷ ناتالی دختر سونیا مدیریت برند مادرش را به عهده گرفت و در سال ۲۰۰۸ به مناسب چهل سالگی برند ریکیل بزرگداشتی برای سونیا برگزار شد، در این مراسم طراحان بزرگی مثل رالف لورن، آرمانی و ژان پل گوتیه حضور داشتند. در سال ۲۰۰۹ نیز نمایشگاهی از آثار سونیا در موزهای در پاریس برگزار شد و افراد بسیاری برای تماشای آن حضور پیدا کردند. سونیا ریکیل در نویسندگی هم دستی داشته است و کتابهای متعددی درباره مد و فشن و حتی سری داستانهایی مخصوص کودکان نیز منتشر کرده است. اولین کتاب او در سال ۱۹۷۹ و آخرین کتابش نیز در سال ۲۰۱۲ به چاپ رسید. او در چند فیلم سینمایی هم حضوری افتخاری داشت.
مرگ سونیا ریکیل
سونیا در ۲۵ آگوست سال ۲۰۱۶ در ۸۶ سالگی در منزل شخصی خود درگذشت. علت مرگ او عوارض ناشی از بیماری پارکینسون اعلام شد، خود سونیا در سال ۲۰۱۲ اعلام کرده بود که ۱۵ سال است از این بیماری رنج میبرد و در این دوره تنها با کمک فرزندانش توانسته بود فعالیت حرفهای خود را ادامه دهد. رئیس جمهور وقت فرانسه فرانسوا اولاند، ریکیل را یک پیشتاز نامید که از خود یک میراث ماندگار به جا گذاشت. او در طول فعالیت و حیات خود جوایز و افتخارات متعددی دریافت کرد که از جمله آنها نشان لژیون دونور در سال ۱۹۹۶ بود. هرچند سونیا ریکیل از دنیا رفته است اما میراث وی زنده و ماندگار بوده برند شخصی وی با نام او همچنان فعال است و با فلسفه و سبک طراحی موسس خود به فعالیت ادامه میدهد.
اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت میتوانید مقالات مشابه را در بخش دنیای مد در مجله قرمز شاخه مقالات تخصصی مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: WikiPedia (ترجمه و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)