داروی پراسوگرل چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در چه شرایطی و به چه صورت مصرف می شود؟ عوارض جانبی آن کدامند؟ چه داروهایی را نباید به طور همزمان با داروی  پراسوگرل مصرف کرد؟ این سوالات، به همراه نکات و اطلاعات مهم درباره‌ی این دارو، در مطلب پیش‌رو بررسی خواهد شد.

معرفی داروی پراسوگرل یا افینت

داروی افینت (Effient)، که با نام عمومی پراسوگرل (Prasugrel) نیز شناخته می‌شود، از چسبیدن پلاکت‌های خون به همدیگر و ایجاد لخته‌ی خون، جلوگیری می‌کند. لخته‌های خونیِ ناخواسته، می‌توانند با گرفتگی رگ‌ها و بیماری‌های قلبی اتفاق بیفتند.

داروی پراسوگرل برای جلوگیری از ایجاد لخته‌های خون در افرادی که سندروم کرونری حاد دارند و در حال انجام دادن اقدامات بعد از گذراندن یک سکته یا حمله‌ی قلبی هستند، و یا افرادی که اختلالات قلب و یا اختلالاتی در شریان‌های خونی خود دارند، استفاده می‌شود.

 داروی افیِنت (Effient) یا پراسوگرل (Prasugrel) ممکن است در موارد دیگری هم استفاده گردد.

اطلاعات مهم درباره داروی پراسوگرل

اگر هرگونه خونریزی فعال، مانند زخم معده یا خونریزی در مغز (مثلاً ناشی از ضربه به سر)، سابقه‌ی سکته، حتی حملات کوچک گذرا (سکته‌های مغزیِ خفیف) دارید و یا اینکه قرار است بر روی شما یک عمل جراحی صورت گیرد، مخصوصاً جراحی بای پس قلب، نباید از این دارو استفاده نمائید.

زیرا داروی پراسوگرل باعث افزایش خطر خونریزی در شما می‌شود که می‌تواند بسیار شدید و کُشنده باشد. در صورتی که خونریزی شما بند نمی‌آید، مدفوع شما سیاه رنگ و یا خونی است، اگر سرفه می‌کنید و به همراه آن خون بالا می‌آورید، یا استفراغ به شکل دانه‌های قهوه می‌کنید، سرعاً به دکتر مراجعه کرده و یا از فوریت‌های پزشکی کمک بگیرید.

داروی افینت (Effient)، با نام عمومی پراسوگرل (Prasugrel) نیز شناخته می‌شود

اگر یک جراحی یا وقت دندانپزشکی پیش رو دارید، ممکن است لازم باشد که مصرف داروی مورد نظر را برای مدت کوتاهی متوقف کنید. البته هرگز خودسرانه و بدون تجویز دکتر، مصرف داروی پراسوگرل را قطع نکنید. قطع مصرف این دارو قبل از موعد مقرر، ممکن است باعث ایجاد مشکلات پزشکیِ کُشنده و خطرناک برای شما شود.

در دوره‌ای که قرص پراسوگرل را مصرف می‌کنید، از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده ننمائید، مگر این‌که پزشک متخصص برای شما تجویز کند. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی شامل موارد زیر می‌باشند:

ایبوپروفن (Motrin, Advil)، ناپروکسن (Aleve, Naprosyn)، دیکلوفناک (Voltaren)، دیفلونیزال (Dolobid)، اتودولاک (Lodine)، فلوربیپروفن (Ansaid)، ایندومتاسین (Indocin)، کتوپروفن (Orudis)، کتورولاک (Toradol)، مفنامیک اسید (Ponstel)، ملوکسیکام (Mobic)، نابومتون (Relafen)، پیروکسیکام (Feldene) و غیره؛

نکات مهمی که قبل از مصرف پراسوگرل باید رعایت کرد

اگر نسبت به پراسوگرل حساسیت داشته و یا موارد زیر را دارید، از داروی افینت استفاده نکنید:

  • اگر هرگونه خونریزی فعال، مانند زخم معده یا خونریزی در مغز (مثلاً ناشی از ضربه به سر) دارید؛
  • اگر سابقه‌ی سکته، حتی حملات کوچک گذرا (سکته‌های مغزیِ خفیف) دارید؛
  • اگر قرار است بر روی شما یک عمل جراحی صورت گیرد، مخصوصاً جراحی بای پس قلب؛

برای اطمینان از اینکه مصرف داروی پراسوگرل برای شما خطری در پی ندارد، اگر موارد زیر را دارید، به دکترتان اطلاع دهید:

  • زخم معده؛
  • خونریزی معده یا روده؛
  • سابقه‌ی جراحی، جراحت، یا فرویت‌های پزشکی؛
  • بیماری کبدی یا کلیوی؛
  • اگر وزن شما کمتر از ۶۰ کیلوگرم است؛
  • اگر همچنین از داروهای دیگری برای درمان یا جلوگیری از ایجاد لخته‌های خونی استفاده می‌کنید؛
  • اگر تا به حال، واکنش آلرژیکی شدید نسبت به کلوپیتوگرل (Plavix) یا تیکلوپیدین (Ticlid) داشته‌اید؛

از چسبیدن پلاکت‌های خون به همدیگر و ایجاد لخته‌ی خون، جلوگیری می‌کند.

مصرف در دوران بارداری و شیردهی

انتظار نمی‌رود که مصرف قرص پراسوگرل یا افینت برای جنین خطرناک باشد. البته، داروی آسپیرین معمولاً به همراه پراسوگرل به بیمار داده می‌شود که اگر در سه ماهه‌ی آخر بارداری، از آسپیرین استفاده کنید، می‌تواند باعث خونریزی شود. مصرف آسپیرین همچنین ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی در نوزاد گردد.

اگر در دوران بارداری به سر می‌برید و یا قصد باردار شدن را دارید، به دکترتان اطلاع دهید.

هنوز معلوم نیست که آیا داروی پراسوگرل می‌تواند درون شیر مادر نفوذ پیدا کرده و باعث آسیب به نوزاد شود یا خیر؛ پس نباید در دوران شیردهی از این دارو استفاده کنید.

نحوه مصرف

پراسوگرل را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. همچنین از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید.

قرص پراسوگرل معمولاً به همراه آسپیرین تجویز می‌شود. در مورد میزان مصرف و زمان مصرف آسپیرین، از دستورالعمل پزشک خود تبعیت کنید.

پراسوگرل را می‌توانید به همراه غذا یا بدون آن استفاده کنید.

داروی پراسوگرل باعث افزایش خطر خونریزی در شما می‌شود

به دلیل اینکه داروی پراسوگرل از انعقاد (یا لخته شدن) خون شما جلوگیری می‌کند تا بدین وسیله، لخته‌های ناخواسته‌ی خون ایجاد نشوند، بنابراین می‌تواند باعث شود شما زودتر دچار خونریزی شوید (حتی در اثر آسیب‌‌های خفیف مثل افتادن و یا ضربه‌ی خفیف به سر). اگر به زمین خوردید و یا به سرتان ضربه وارد شد، یا خونریزی ادامه دار داشتید، سریعاً به دکتر مراجعه کنید و یا از فوریت‌های پزشکی کمک بخواهید.

اگر نوبت دندانپزشکی و یا یک جراحی دارید، قبل از آن به دکتر خود اطلاع دهید که در حال مصرف داروی افینت یا پراسوگرل هستید. ممکن است نیاز باشد تا مصرف داروی مورد نظر را برای مدت کوتاهی قطع کنید تا دچار خونریزی‌های شدید نشوید.

هرگز مصرف پراسوگرل را خودسرانه قطع نکنید مگر اینکه دکتر به شما اجازه داده باشد. اگر شما بسیار زودتر از موعد مقرر مصرف این دارو را قطع کنید، ممکن است مشکلات پزشکی خطرناک و کُشنده‌ای برایتان اتفاق بیفتد (مثلاً لخته شدن خون و یا یک حمله‌ی قلبی)؛

دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید. قرص ها را درون جعبه‌ی مخصوصش نگهداری کنید و درب جعبه را بعد از بیرون آوردن هر قرص برای مصرف، محکم ببندید.

مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم

اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه زمانِ به یادآوری شما، بسیار نزدیک به زمانِ مصرفِ بعدی بود، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. فقط در نوبت بعدی، پراسوگرل را مصرف کنید. برای جبرانِ دوز مصرفیِ از دست رفته، داروی اضافی استفاده نکنید.

چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید.

پراسوگرل را می‌توانید به همراه غذا یا بدون آن استفاده کنید.

از چه مواردی در دوره مصرف داروی پراسوگرل یا افینت باید اجتناب کرد؟

از انجام فعالیت‌هایی که ممکن است خطر جراحت و یا خونریزی را در شما افزایش دهد، خودداری کنید.

هنگامی که می‌خواهید صورت خود را اصلاح کنید و یا در هنگام مسواک زدن، بیشتر مراقب باشید.

قبل از مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای درمان درد، آرتریت، تب، یا التهاب، با دکتر خود مشورت کرده و نظرش را جویا شوید. به یاد داشته باشید که استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی به همراه داروی پراسوگرل ، ممکن است باعث شود که شما به سادگی دچار کبودی یا خونریزی شوید.

عوارض جانبی داروی ضد انعقاد پراسوگرل

اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.

اگر موارد زیر را دارید، بلافاصله به دکتر اطلاع دهید:

  • احساس سبکی در سر، احساس اینکه هر لحظه ممکن است بیفتید؛
  • هر گونه خونریزی که بند نیاید؛
  • ادرار به رنگ قهوه‌ای یا صورتی؛
  • علائمی از مشکلات انعقادی حاد – مثلاً: رنگ‌پریدگی، لکه‌های ارغوانی رنگ در زیر پوست یا روی زبان، تب، ضربان قلب تند، ضعف، دل‌درد، به سختی نفس کشیدن، یرقان (زرد شدن پوست یا چشم‌ها)؛
  • نشانه‌های خونریزی معده – شامل: مدفوع خونی یا مدفوع قیری‌رنگ، خون بالا آوردن به همراه سرفه، استفراغی که شبیه دانه‌ها قهوه باشد؛
  • علائم سکته‌ی مغزی – شامل: ضعف یا کرختی ناگهانی (مخصوصاً در یک سمت بدن)، سردرد شدید و ناگهانی، لکنت زبان، مشکلات دیداری یا مشکلات تعادلی؛

خطر خونریزی، در بزرگسالان بیشتر است.

عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی پراسوگرل عبارت است از:

  • خون دماغ شدن؛
  • به راحتی دچار کبودی یا خونریزی شدن؛

البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.

اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید.

تاثیر داروهای دیگر بر پراسوگرل – تداخل های دارویی

مصرف پراسوگرل به همراه داروهای خاص دیگری، ممکن است باعث افزایش خطر خونریزی در فرد شود. هر دارویی که مصرف می‌کنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، با دکتر در میان گذارید؛ خصوصاً داروهای زیر:

  • هر گونه داروی دیگری که برای جلوگیری از انعقاد یا لخته شدن خون استفاده می‌کنید؛ مثلاً: وارفارین یا هپارین (Coumadin, Jantoven)؛
  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی – شامل: آسپیرین، ایبوپروفن (Motrin, Advil)، ناپروکسن (Aleve, Naprosyn)، سلکوکسیب، دیکلوفناک (Voltaren)، ایندومتاسین (Indocin)، ملوکسیکام (Mobic) و غیره؛

البته لیست بالا همه‌ی داروهایی که با پراسوگرل تداخل دارند را در بر ندارد و سایر داروها نیز ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند؛ اعم از داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و داروهای گیاهی.

ترجمه ی اختصاصی مجله قرمز / با اندک تصرف و تلخیص

منبع : drugs.com

دوست گرامی، لطفاً پیشنهادات و انتقادات خود درباره‌ی این مطلب را با ما در میان گذارید.