سرگئی برین یکی از کارآفرینان موفق در حوزه فن آوری اطلاعات است که با کمک لری پیج، گوگل را بنیان گذاری کرد. این کارشناس و متخصص فن آوری اطلاعات نظر متفاوتی در مورد هوش مصنوعی دارد و در نامه اخیر بنیانگذاران گوگل، از توسعه دیوانه وار این فن آوری در سال‌های اخیر به عنوان یک تهدید یاد می‌کند و آن را رنسانس تکنولوژی می‌نامد. او معتقد است که  این رنسانس تکنولوژی به زودی قرار است چهره جهان را تغییر دهد. در این مقاله اختصاصی از مجله قرمز به عقاید این کارشناس و اظهارات او خواهیم پرداخت و مفهوم رنسانس تکنولوژی را بررسی خواهیم کرد.

رنسانس تکنولوژی

همان طور که می‌دانید بنیانگذاران گوگل همه ساله یک نامه در مورد برنامه‌های آینده و دیدگاه‌های خود در مورد دنیای اینترنت و تکنولوژی منتشر می‌کنند و در نامه‌ای که روز جمعه منتشر شد سرگئی برین هشدارهایی درباره آینده این تکنولوژی مطرح کرد. او نوشته است: ” شکوفایی جدیدی که در حال حاضر در شاخه هوش مصنوعی مشاهده می‌شود معنادارترین تحولی است که من در تمام عمر خود در دنیای رایانه‌ها تجربه کرده‌ام. ما هر ماه شاهد معرفی اپلیکیشن‌ها و فن آوری‌های جدید و قدرتمندی هستیم که با خود سوالات و مسئولیت‌های جدیدی را همراه می‌آورند.” برین در ادامه نامه بخش‌هایی از کتاب داستان دوشهر اثر چارلز دیکنز را نقل می‌کند که می گوید: “آن زمان بهترین زمان بود، آن زمان بدترین زمان بود.” برین به تحولات چشمگیری که از زمان تاسیس گوگل در سال ۱۹۹۸ رخ داده اشاره می‌کند و می‌گوید تکنیکی که در حال حاضر پایه علم هوش مصنوعی و شبکه‌های عصبی به شمار می‌رود در آن زمان مثل یک پاورقی بی اهمیت در علوم کامپیوتر بود.

 

رنسانس تکنولوژی

تحولی که در دهه گذشته در بحث یادگیری ماشین رخ داد باعث تغییر هوش مصنوعی شد و این تغییر عملکرد سرویس‌ها و شرکت‌ها را به طور کلی تحت تاثیر خود قرار داد. در حال حاضر هوش مصنوعی گوگل می‌تواند تصاویر را آنالیز کند، بیش از صد زبان مختلف را به یکدیگر ترجمه کند، سیستم‌های جهت یابی و مسیریابی اتومبیل‌ها را کنترل کند و حتی در تشخیص بیماری‌ها و کشف سیارات و کهکشان‌های جدید به ما کمک کند. برین معتقد است “این تغییرات به معنای واقعی کلمه یک رنسانس تکنولوژی هستند، یک دوره هیجان انگیز و خاص که ما می‌توانیم با تمام وجود در بخش‌های مختلف جامعه مدرن امروزی درک کنیم.”

“این تغییرات به معنای واقعی کلمه یک رنسانس تکنولوژی هستند، یک دوره هیجان انگیز و خاص که ما می‌توانیم با تمام وجود در بخش‌های مختلف جامعه مدرن امروزی درک کنیم.”

اما او می‌گوید مزایا و فواید این رنسانس تکنولوژی در کنار خود مشکلاتی هم داشته است، ” از وحشت عامی تخیلی از موجودات زنده رباتی گرفته تا مشکل نه چندان دور از ذهنی مثل خودروهایی که خودشان خودشان را می‌رانند!” این تغییرات بسیاری از جنبه‌های زندگی ما را تحت تاثیر قرار خواهد داد مثلا چالش بیکاری معنا و مقیاس جدیدی به خود خواهد گرفت. خبرهای ساختگی توسط این ربات‌ها و رسانه‌های مجازی ساخته و پخش خواهند شد و تکنولوژ در نهایت انسان را به خدمت خود درخواهد آورد. د حال حاضر مباحث اخلاقی در دنیای تکنولوژی نیاز به بازبینی و تعریف تازه‌ای دارد مثلا نمونه‌ای که برین در نامه خود به آن اشاره کرده است بحث جنجالی استفاده از هوش مصنوعی در تصاویر ضبط شده از دوربین‌های مدار بسته بود. در این پروژه پنتاگون از گوگل خواسته بود تا این ویدئوها را به کمک هوش مصنوعی آنالیز کند و به کارکنان خود قول داده بود که این کار برای مقاصد غیر توهین آمیز انجام خواهد شد اما بسیاری از کارمندان گوگل از کمپانی خواسته اند که پروژه را به دلیل غیراخلاقی بودن آن تعطیل کند.

رنسانس تکنولوژی

خطرات توسعه هوش مصنوعی

نامه جالب برین دقیقا در زمانی منتشر شد که سیلیکون ولی بیش از هر زمان دیگری در معرض چالش قرار دارد چون تنها چند هفته از جنجال فیسبوک می‌گذرد و سیاستمداران در تلاشند تا به نحوی ثروت و قدرتی را که توسط این شرکت‌های تکنولوژی ایجاد شده است کنترل کنند. اما تلاش این سیاستمداران کاملا بی نتیجه بوده و بررسی‌های هفته اخیر نشان می‌هد که درآمد شرکت آلفابت ۲۶ درصد افزایش داشته و به ۳۱ میلیارد دلار رسیده است، همزمان شرکت آمازون با ۴۳ درصد رشد به رقم ۵۱ میلیارد دلار رسید. وحشت از هوش مصنوعی و از بین رفتن فرصت‌های شغلی با آن یا کنترل شدن کمپانی‌ها توسط سیاستمداران وحشتی است که می‌تواند بخشی از هر تصمیم مربوط به آینده تکنولوژی باشد. برین انتهای نامه را با لحنی آرام‌تر و ملایم‌تر به پایان می‌رساند و می‌نویسد :” هرچند من در مورد قابلیت‌هایی که تکنولوژی در حل مشکلات بشر دارد خوش بین هستم اما ما در راهی که پیش رو داریم با خطرات بزرگی روبرو هستیم و باید با دقت، احساس مسئولیت و تواضع در این راه گام برداریم.”

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش علمی در مجله قرمز شاخه رباتیک و هوش مصنوعی مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: The Verge (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)