در این مقاله، به بررسی این موضوع پرداخته می‌شود که سیستم پخش صوت چگونه کار می‌کند. وقتی یک آهنگ مورد علاقه ی ماست، دوست داریم با بهترین وسایل پخش موسیقی یا بهترین سیستم پخش صوت، آن را گوش دهیم؛ به طوری که صدای آن موزیک به بهترین شکل ممکن پخش شود. در واقع، یک موسیقیِ عالی، به یک سیستم پخش صدای عالی نیز نیاز دارد. اما سوال اینجاست که این سیستم ها دقیقا چگونه کار می‌کنند و چرا بعضی از وسایل پخش صدا، بهتر از سایرین عمل می‌نمایند؟

هر سیستم پخش صوت (فراتر از صرفا یک سری از اسپیکر های کامپیوتر- در بردارنده ی همه نوع سیستم پخش صوت) دو قسمت اصلی دارد: یک ساب ووفر ( subwoofer) و اسپیکرهای ماهواره ای (satellite speakers). هر کدام از این قسمت ها، هدف های مخصوص به خود را دارند که در قسمت زیر به بررسی هر یک می‌پردازیم.

جزء اوّل هر سیستم پخش صوت – ساب ووفر

ساب ووفر، قلب هر سیستم پخش صوت است و می‌توان گفت قسمتی است که مردان بالغ را از پسران جوان متمایز می‌نماید. ساب ووفر همان چیزی است که باعث ایجاد لرزش در خانه ی شما بر اثر پخش صوت می‌شود و باعث می‌گردد شما موسیقی را با تک تک اجزاء بدنتان احساس کنید.

سیستم پخش صوت

ساب ووفرها دارای شکل ها و اندازه های گوناگونی هستند. بعضی از آن ها، جعبه مانند هستند و اسپیکر های بزرگی در قسمت زیرین خود دارند تا بر روی هر سطحی که قرار بگیرند، صدا را در جهت آن سطح پراکنده کنند. بقیه ی آن ها (به خصوص آن هایی که مخصوص سینمای خانگی هستند)، جمع و جور ترند و معمولا به صورت باریکه هایی هستند که می‌شود آن ها را در زیر یا پشت وسایل مختلف پنهان کرد به طوری که چندان در دید نباشند. بعضی از نت هایی که توسط این ساب ووفر ها ایجاد می‌شود، در گستره ی شنوایی انسان قرار نمی‌گیرد و پایین تر از آن است. البته درست است که ما این صداها را نمی‌شنویم ولی آن ها را احساس می‌کنیم. این نت ها، جزء ویژگی دینامیک بعضی از آهنگ ها هستند که ما زمانی متوجه وجود آن ها می‌شویم که با ساب ووفر آهنگ مورد نظر را گوش دهیم.

ساب ووفر، به عنوان یک جزء از هر سیستم پخش صوت، استفاده های دیگری هم دارد. برای مثال می‌توان به تقویتِ صداهای بم اسپیکر های ماهواره ای کوچکتر، اشاره کرد. اسپیکرهای ماهواره ای به تنهایی قابلیت بم کردن صدا را دارند ولی به اندازه ی تقویت بمی صدا توسط ساب ووفرها نمی‌باشد؛ همین موضوع به اسپیکر ها اجازه می‌دهد در اندازه های کوچکتری ایجاد شوند.

نکته ی دیگری که در مورد ساب ووفر ها وجود دارد این است که می‌توان آن ها را در هر جایی از اتاق های محصور و عایق شده قرار داد (این موضوع درباره ی اتاق های غیر محصور صدق نمی‌کند). مغز انسان، هنگام تشخیص مبدا صداهای با فرکانس پایین و در فضاهای محصور دچار مشکل می‌شود. بنابراین در یک اتاق محصور، شما می‌توانید ساب ووفر ها را در هر جایی قرار دهید بدون این که تفاوتی داشته باشد. همچنین نگران وسایلی که در جلوی آن هستند و به نظر می‌رسد مانع انتشار صدا باشند، نباشید؛ صدا راه خودش را در این فضاها پیدا می‌کند.

جزء دوّم هر سیستم پخش صوت – اسپیکر های ماهواره ای

می‌توان گفت هر آهنگ یا موزیک، بدون یک ساب ووفر هم می‌تواند جذاب باشد؛ اما باید صدای آن قابل شنیدن باشد. در واقع به وسیله ای نیاز است که بتواند نت های بالاتر را ایجاد کند وگرنه چیزی به گوش نخواهد رسید.

سیستم پخش صوت

اسپیکر های ماهواره ای، جزء دوم هر سیستم پخش صوت به شمار می‌روند که معمولا کوچک هستند و بر خلاف ساب ووفر، باید در یک مکان باز قرار گیرند تا به خوبی صوت را انتقال دهند. البته باید یاد آوری کرد که اسپیکرهای ماهواره ای، به خاطر وجود ساب ووفرها است که اندازه ی کوچکی دارند وگرنه چنانچه ساب ووفر ها وجود نداشتند، اندازه ی اسپیکر ها هم بزرگتر می‌شد تا بتوانند صدا را به خوبی منتقل کنند. این اسپیکر ها را معمولا در گوشه ها قرار می‌دهند. در بعضی جاها آن ها را درون سقف نصب می‌کنند. بر خلاف ساب ووفر ها، اسپیکر ها باید در فاصله های منظم و مساوی قرار بگیرند تا احساس محصور شدن توسط موسیقی را به انسان منتقل کنند. البته به این نکته هم باید توجه کرد که در استریو ها که قرار است یک آهنگ ضبط شود، باید اسپیکر های مخصوص چپ را در یک سمت و اسپیکر های راست را در سمت دیگر قرار داد.

ترجمه ی اختصاصی مجله قرمز از سایت soundcalledmusic

  • اگر این مقاله را دوست داشتید، نظرات خود را در قسمت زیر با ما در میان گذارید.