چارلز جیمز Charles James طراح لباس تاثیرگذار آمریکایی است که دربریتانیا به دنیا آمد و از او به عنوان اولین کوتوریست (طراح لباس فشن سطح بالا) آمریکایی یاد می‌شود. چارلز جیمز مهارت فوق العاده‌ای در برش و دوخت داشت و بیشتر به خاطر لباس‌های شب رویایی و خوش فرمی که طراحی کرده است شناخته می‌شود. کارشناسان او را در زمره برترین طراحان قرن بیستم قرار می‌دهند چون کار او روی نسل جدید طراحان تاثیر فوق العاده‌ای داشت. در این مقاله اختصاصی از مجله قرمز نگاهی داریم به زندگی شخصی و حرفه‌ای چارلز جیمز خالق لباس‌های شب رویایی که به یکی از چهره‌های ماندگار دنیای مد تبدیل شد.

زندگی نامه چارلز جیمز

چارلز ویلسون برگا جیمز در هجدهم جولای ۱۹۰۶ در کمبرلی انگلستان به دنیا آمد، پدر او یک افسر ارتش و مادرش از یک خانواده ثروتمند امریکایی بود. در سال ۱۹۱۹ او به مدرسه هارو رفت و با چهره‌های به نام آینده مثل اولین وو (نویسنده)، فرانسیس سیریل رز (نقاش) و سسیل بیتون (طراح لباسی که بعدها به دوست صمیمی و همکارش تبدیل شد) آشنا شد. البته چارلز جیمز پس از مدتی به دلیل سوء رفتار از مدرسه اخراج شد. او مدتی کوتاه را در دانشگاه بوردوی فرانسه به تحصیل در رشته موسیقی پرداخت سپس برای کار به شیکاگو رفت. در آن‌جا ساموئل اینسال که از دوستان و خویشاوندان چارلز بود او را به دانشکده معماری و طراحی دعوت کرد و در آن‌جا چارلز به استعداد ریاضی و علاقه‌اش به طراحی پی برد و همین ذوق و استعداد او را به طراحی لباس کشانید.

چارلز جیمز

چارلز در ۱۹ سالگی اولین مغازه کلاه فروشی خود را در شیکاگو با نام “چارلز بوشرون” افتتاح کرد چون او به دلیل اختلاف با پدرش از به کار بردن نام خانوادگی جیمز منع شده بود. او در سال ۱۹۲۸ شیکاگو را به مقصد لانگ آیلند ترک کرد در حالی که تنها دارایی او یک اتومبیل، چند کلاه و هفتاد سنت پول بود. کمی بعد او فروشگاه کلاه فروشی خود را در کوئینز نیویورک افتتاح کرد و طراحی‌های خود را به معرض فروش گذاشت، او در این زمان خود را به عنوان یک “معمار ساختارگرای خیاط” معرفی می‌کرد. در سال ۱۹۳۰ او لباس زیپ دار مورب را با نام “لباس تاکسی” طراحی کرد، چون معتقد بود این لباس را روی صندلی عقب تاکسی هم می‌توان به تن کرد.

چارلز جیمز

پس از نیویورک او به لندن نقل مکان کرد و فروشگاه خود را در میفر تاسیس کرد و در این فروشگاه کار طراحی لباس عروسی باربار بیتون، خواهر سسیل بیتون را انجام داد، این لباس یک لباس مدرن سفید با یقه ایستاده بود که توجه بسیاری را به خود جلب کرد. او در سال ۱۹۳۶ کمپانی چارلز جیمز را در لندن تاسیس کرد و این اولین باری بود که او از نام رسمی خود برای تجارت استفاده می‌کرد.در دهه ۱۹۳۰ جیمز مدتی را نیز در پاریس گذراند و اولین مجموعه خود را در سال ۱۹۳۷ به نمایش گذاشت. کت سفید ساتنی که در این مجموعه وجود داشت توسط سالوادور دالی این گونه توصیف شده بود “اولین مجسمه نرم جهان” ، این کت اکنون در موزه ویکتوریا و آلبرت نگهداری می‌شود. این کت به عنوان نقطه شروع کاپشن، لباس‌های فضایی و حتی کت‌های خز شناخته می‌شود.

چارلز جیمز

زندگی حرفه‌ای چارلز جیمز

چارلز جیمز در نهایت در سال ۱۹۳۹ به نیویورک مهاجرت کرد و برند شخصی خود را در این شهر تاسیس کرد. در پایان جنگ جهانی دوم او خط تولید لباس برند الیزابت آردن را راه اندازی کرد و در سال ۱۹۴۷ اولین مجموعه بسیار موفق خود را در پاریس به نمایش گذاشت. همان سال مجموعه‌ای دیگر از آثار وی در موزه بروکلین به نمایش درآمد که ” یک دهه طراحی برای خانم میلیسنت راجرز توسط چارلز جیمز” نام داشت. همچنین در سال ۱۹۴۸ سسیل بیتون که در آن زمان به عکاس معروفی تبدیل شده بود هشت عکس از کارهای جیمز را برای مجله انتشار در مجله ووگ ثبت کرد. چارلز جیمز در دهه ۱۹۵۰ به اوج موفقیت رسیده بود و بیشتر وقت خود را در کارگاه خیابان مدیسون در نیویورک می‌گذراند. او در واقع به دنبال رسیدن به اوج قله طراحی آمریکایی بود که با دریافت جایزه کوتی در سال‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۵۴ و یک جایزه نیمان مارکوس در سال ۱۹۵۳ به این موفقیت دست یافت. او با ابداع و طراحی لباس “میخک چهارپر” که نوعی لباس با سبک انتزاعی برای آستین هرست خبرنگار معروف آن زمان بود توانست به سبک جدیدی در طراحی لباس‌های مجلسی دست یابد.

چارلز جیمز

چارلز جیمز به لباس‌های شب زنانه به چشم آثار هنری نگاه می‌کرد و هر سال لباس‌هایی با ایده‌های جدید و جذاب ابداع می‌کرد بدون آن که توجهی به برنامه‌های نمایش‌های مد داشته باشد. اجزای لباس‌هایی که او طراحی می‌کرد قابل تعویض و تغییر بودند و او همیشه با ایده‌های تمام نشدنی برای طراحی روبرو بود. معروف‌ترین لباس‌های چارلز جیمز لباس‌های شب زیبایی بودند که از پارچه‌های ظریف تهیه شده و کاملا قالب اندام زنانه ساخته شده‌بودند. اما او تعدادی کت و شنل ماندگار هم در کارنامه کاری خود دارد که عموما با خز و قلاب دوزی تزئین شده‌اند. با بازگشت جیمز به نیویورک آرنولد ساسی به مدت دو سال برای وی کار کرد و او همان کسی بود که خط تولید لباس‌های آماده را برای برند چارلز جیمز راه اندازی کرد اما با رفتن او، چارلز تولید لباس‌های آماده را تعطیل کرد و مجددا به روش سفارشی بازگشت.

چارلز جیمز علاوه بر طراحی لباس، در طراحی داخلی هم دستی داشت و از وی به عنوان یک هنرمند ایده آل گرا یاد می‌شود. اگرچه او به خاطر اخلاق بدش میان همکاران چندان محبوب نبود اما حمایت مشتریان او را به ادامه کار تشویق کرد. جیمز بیش از آن که یک تاجر باشد یک هنرمند بود و او در سال ۱۹۵۸ تصمیم به بازنشستگی گرفت. او در سال ۱۹۵۴ با نانسی لی گرگوری اهل کانزاس که بیست سال از وی جوان‌تر بود ازدواج کرد، آن دو صاحب یک پسر و یک دختر شدند، پس از تولد چارلز جونیور در ۱۹۵۶، چارلز جیمز یک خط تولید مخصوص لباس‌های کودکانه هم راه اندازی کرد، دخترش لوییس نیز یک سال بعد به دنیا آمد اما ازدواج او در سال ۱۹۶۱ از هم گسست. چارلز جیمز در سال ۱۹۷۸ بر اثر برونشیت درگذشت.

چارلز جیمز

میراث ماندگار چارلز جیمز

تاریخ نگاران مد و فشن معتقدند چارلز جیمز طراحی مد را دگرگون کرد و از این نظر از وی به عنوان یکی از شاخص‌ترین طراحان قرن بیستم یاد می‌شود. او طراحان بسیاری از جمله کریستین دیور را تحت تاثیر قرار داد، دیور او را بزرگ‌ترین استعداد نسل خود می‌دانست و بسیاری از کارهای خود را ایده‌هایی برگرفته از کارهای جیمز عنوان می‌کرد. کریستوبال بالنسیاگا نیز می‌گوید: “جیمز تنها طراحی بود که سطح فشن را بالا برد و از یک هنر کاربردی به یک هنر ناب رسانید.” در سال ۲۰۱۷ فیلمی با نام “رشته خیال” به نمایش درآمد که گفته می‌شود نقش اصلی آن ریموند وودکاک کمی متاثر از شخصیت چارلز جیمز تصویر شده است. تاکنون آثار جیمز در موزه‌های بزرگ و معتبر جهان به نمایش درآمده‌اند و به عنوان بخشی مهم از تاریخ فشن به تصویر کشیده ‌شده‌اند. در سال ۲۰۱۴ مزوه متروپولیتن اعلام کرد که با ورثه چارلز جیمز به توافق رسیده است و پس از دو سال دعوای قانونی قرار شد برند مجددا احیا شود، شایع شده است که زک پوسن طراح معروف قرار است مدیریت طراحی برند را به عهده بگیرد.

اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت می‌توانید مقالات مشابه را در بخش دنیای مد در مجله قرمز شاخه مقالات تخصصی مد مطالعه کنید. انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع: WikiPedia (ترجمه‌ و تألیف اختصاصی توسط مجله قرمز)