داروی دوکسازوسین چیست و چه کاربردهایی دارد؟ در چه شرایطی و به چه صورت مصرف می شود؟ عوارض جانبی آن کدامند؟ چه داروهایی را نباید به طور همزمان با داروی دوکسازوسین مصرف کرد؟ این سوالات، به همراه نکات و اطلاعات مهم درباره‌ی این دارو، در مطلب پیش‌رو بررسی خواهد شد.

معرفی دارو

داروی کاردورا (Cardura)، کاسکور (Cascor) یا دوکسادورا (Doxadura)، که با نام عمومی دوکسازوسین نیز شناخته می‌شود، باعث شل شدن رگ ها و شریان‌ها می‌گردد به طوری که خون در میان رگ‌ها راحت‌تر جریان می‌یابد. این دارو همچنین عضلات پروستات و گردنه‌ مثانه را شل می‌کند به طوری که عمل ادرار کردن راحت‌تر انجام می‌شود.

دوکسازوسین برای درمان فشار خون بالا، یا بهبود ادرار کردن در مردانی که بزرگ‌شدگی پروستات دارند، استفاده می‌شود. توجه شود که نوعی از این قرص که با نام کاردورا به فروش می‌رود، فقط در شرایط بزرگ شدگی پروستات به کار می‌رود و برای بهبود فشار خون بالا استفاده نمی‌گردد.

اطلاعات مهم درباره دوکسازوسین

دوکسازوسین در حین عمل جراحی آب مروارید، می‌تواند بر روی مردمک چشم شما تاثیر بگذارد. بنابراین قبل از اینکه موعد عمل چشم شما فرا برسد، به دکتر جراح خود بگویید که در حال استفاده از این دارو می‌باشید. مصرف داروی مورد نظر را خودسرانه قبل از جراحی قطع نکنید مگر اینکه دکتر جراح به شما اجازه‌ی این کار را داده باشد.

در صورتی که نسبت به داروی دوکسازوسین و یا داروهای مشابه با آن – مثل آلفوزوسین (Uroxatral)، پرازوسین (Minipress)، سیلودوسین (Rapaflo)، تامسولوسین (Flomax) یا ترازوسین (Hytrin) – حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده نمائید.

این دارو باعث شل شدن رگ ها و شریان‌ها می‌گردد به طوری که خون در میان آن ها راحت‌تر جریان می‌یابد. مصرف داروی دوکسازوسین ممکن است باعث سرگیجه و یا غش کردن فرد شود؛ به خصوص در اوایل مصرف این دارو و یا زمانی که تصمیم می‌گیرید مجدداً بعد از یک بازه‌ی زمانی، دوباره از این دارو استفاده کنید. در صورتی که قصد دارید رانندگی نمائید و یا می‌خواهید کاری انجام دهید که نیاز به هوشیار بودن شما دارد، داروی دوکسازوسین را مصرف نکنید. از ایستادن طولانی مدت و یا گرم شدن بیش از حد بدن در هنگام ورزش کردن و یا در هوای گرم، خودداری کنید. همچنین از برخاستن ناگهانی اجتناب کنید وگرنه ممکن است حالت سرگیجه به شما دست دهد.

در مورد هر گونه دارویی که مصرف می‌کنید، خصوصاً سایر داروهایی که برای بهبود فشار خون استفاده می‌شود و شامل داروهای مُدر نیز می‌گردد، به دکتر خود اطلاع دهید.

نکات مهمی که قبل از مصرف دوکسازوسین باید رعایت کرد

یادآوری می‌شود که اگر نسبت به داروی دوکسازوسین و یا داروهای مشابه با آن – مثل آلفوزوسین (Uroxatral)، پرازوسین (Minipress)، سیلودوسین (Rapaflo)، تامسولوسین (Flomax) یا ترازوسین (Hytrin) – حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده نمائید.

برای اطمینان از اینکه مصرف داروی مورد نظر عواقب و خطراتی را برای شما در پی ندارد، اگر موارد زیر را دارید، به دکتر خود اطلاع دهید:

  • انسداد در دستگاه گوارش (در ناحیه‌ی شکم یا روده‌ها)؛
  • یبوست شدید؛
  • بیماری کبدی؛
  • فشار خون پایین؛

یادآوری می‌شود که دوکسازوسین در حین عمل جراحی آب مروارید، می‌تواند بر روی مردمک چشم شما تاثیر بگذارد. بنابراین قبل از اینکه موعد عمل چشم شما فرا برسد، به دکتر جراح خود بگویید که در حال استفاده از این دارو می‌باشید. مصرف داروی مورد نظر را خودسرانه قبل از جراحی قطع نکنید مگر اینکه دکتر جراح به شما اجازه‌ی این کار را داده باشد.

 این دارو همچنین عضلات پروستات و گردنه‌ مثانه را شل می‌کند به طوری که عمل ادرار کردن راحت‌تر انجام می‌شود.

مصرف در دوران بارداری و شیردهی

هنوز مشخص نیست که آیا داروی دوکسازوسین باعث صدمه در جنین در دوره‌ی بارداری مادر می‌شود یا خیر؛ چنانچه باردار هستید و یا قصد باردار شدن را دارید، به دکتر خود اطلاع دهید.

همچنین هنوز مشخص نشده که آیا این دارو در شیر مادر نفوذ پیدا کرده و باعث ایجاد آسیب در نوزاد می‌شود یا خیر؛ در دوره مصرف داروی مورد نظر، از شیردهی بپرهیزید.

نحوه مصرف

دوکسازوسین را حتماً با تجویز پزشک مصرف کنید و قبل از مصرف، تمامی مواردی که روی جلد این دارو نوشته شده است را به دقت مطالعه نمایید. دکتر شما ممکن است هر از گاهی در دوز مصرفی شما تغییراتی را ایجاد کند. از مصرف دوز بیشتر یا کمتر از مقداری که برای شما تجویز شده است، خودداری کنید و فقط در همان دوره ی زمانی که برای شما تجویز شده، آن را مصرف کنید.

داروی دوکسازوسین باعث کاهش فشار خون می‌شود و ممکن است موجب ایجاد سرگیجه و یا غش کردن فرد گردد. مخصوصاً در زمانی که به تازگی شروع به مصرف این دارو کرده‌اید و یا شروع به مجدداً مصرف کردن این دارو نموده‌اید.

ممکن است در هنگام برخاستن دچار سرگیجه شوید. هنگامی که از حالتِ خوابیده، قصد بلند شدن دارید، مواظب باشید.

در صورتی که سرگیجه‌ی شدید دارید و یا احساس می‌کنید در حال افتادن هستید، به دکتر مراجعه کنید.

در دوره مصرف این دارو، فشار خون و پروستات شما ممکن است به صورت دوره‌ای نیاز به بررسی داشته باشد.

دوکسازوسین برای درمان فشار خون بالا، یا بهبود ادرار کردن در مردانی که بزرگ‌شدگی پروستات دارند، استفاده می‌شود.

اگر شما به هر دلیلی، مصرف داروی دوکسازوسین را متوقف کرده‌اید، قبل از اینکه مجدداً شروع به مصرف این دارو کنید، از دکتر خود مشورت بگیرید. ممکن است نیاز به تعدیل و اصلاح دوز مصرفی شما از این دارو باشد.

اگر از داروی مورد نظر برای بهبود فشار خون بالای خود استفاده می‌نمائید، حتی اگر در زمانی احساس بهبودی داشتید، همچنان به مصرف این دارو ادامه دهید. فشار خون زیاد، اغلب علائمی ندارد. شاید لازم باشد تا آخر عمر، از داروهای فشار خون استفاده کنید.

دارو را در دمای اتاق نگهداری کرده و دور از گرما و رطوبت قرار دهید.

مصرف بیش از اندازه یا کمتر از میزان لازم

اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اما چنانچه زمانِ به یادآوری شما، بسیار نزدیک به زمانِ مصرفِ بعدی بود، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. فقط در نوبت بعدی، دوکسازوسین را مصرف کنید. برای جبران دوز مصرفی از دست رفته، داروی اضافی مصرف نکنید.

اگر در چندین روزِ متوالی، مصرف این دارو را فراموش کردید، قبل از شروع مجدد دارو، به دکتر خود مراجعه کنید. زیرا ممکن است نیاز باشد تا دوز مصرفی کمتری را استفاده نمائید.

چنانچه بیشتر از میزان مورد نیاز، این دارو را مصرف کردید، به موارد اورژانسی در مورد مصرف زیاد این دارو مراجعه کنید و یا از پزشک کمک بگیرید. علائم مصرف بیش از اندازه‌ی داروی دوکسازوسین شامل سرگیجه‌ی شدید یا غش کردن می‌باشد.

مصرف داروی دوکسازوسین ممکن است باعث سرگیجه و یا غش کردن فرد شود؛

از چه مواردی در حین مصرف دوکسازوسین باید خودداری کرد؟

مصرف این دارو ممکن است در اندیشیدن و یا واکنش نشان دادن شما اختلال ایجاد کند. اگر قصد رانندگی دارید و یا می‌خواهید کاری را انجام دهید که نیاز به هوشیار بودنتان دارد، بیشتر مراقب باشید و احتیاط کنید.

برای اجتناب از سرگیجه، از ایستادن به مدت طولانی و یا بیش از حد گرم شدن بدن در هنگام انجام تمرینات جسمانی و یا در هوای گرم، خودداری کنید.

هنگامی که از حالت نشسته و یا خوابیده، قصد دارید بلند شوید و بایستید، به آرامی این کار را انجام دهید تا دچار سرگیجه نشوید و صبر کنید تا تعادل شما برقرار شود.

مصرف الکل به همراه داروی دوکسازوسین می‌تواند باعث ایجاد عوارض جانبی گردد.

اگر یک بار مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض اینکه به یاد آوردید، آن را مصرف کنید.

عوارض جانبی

اگر هر گونه علائم آلرژیکی نسبت به این دارو – شامل کهیر، به دشواری نفس کشیدن، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو – در خود مشاهده کردید، حتماً به دکتر اطلاع دهید.

اگر موارد زیر را دارید، بلافاصله به دکتر اطلاع دهید:

  • احساس سبکی در سر، احساس اینکه ممکن است بیفتید؛
  • نفخ یا دل‌درد شدید و ادامه‌دار؛
  • ایجاد درد در قفسه‌ی شینه و یا بدتر شدن آن؛
  • مشکلات تنفسی؛
  • نعوظ دردناک آلت تناسلی و یا نعوظی که ۴ ساعت یا بیشتر طول بکشد؛

عوارض جانبی متداول در اثر مصرف داروی دوکسازوسین عبارت است از:

  • فشار خون پایین، سرگیجه؛
  • خواب‌آلودگی؛
  • سردرد؛
  • احساس ضعف یا خستگی؛

البته لازم است ذکر شود که ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز در صورت استفاده از این دارو رخ دهد. چنانچه موارد دیگری را مشاهده نمودید، به دکتر مراجعه کنید.

هر دارویی که اکنون مصرف می‌کنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، با دکتر در میان گذارید؛

تاثیر داروهای دیگر بر دوکسازوسین – تداخل های دارویی

هر دارویی که اکنون مصرف می‌کنید یا قصد شروع یا قطع مصرف آن را دارید، با دکتر در میان گذارید؛ خصوصاً داروهای زیر:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها؛
  • داروهای ضد افسردگی؛
  • داروهای مخصوص درمان HIV یا ایدز؛
  • سیلدنافیل (ویاگرا) یا سایر داروهای اختلال نعوظ؛

البته لیست بالا همه‌ی داروهایی که با دوکسازوسین تداخل دارند را در بر ندارد و سایر داروها نیز ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند؛ اعم از داروهای با نسخه و بدون نسخه، ویتامین ها و داروهای گیاهی.

ترجمه ی اختصاصی مجله قرمز / با اندک تصرف و تلخیص

منبع : drugs.com

اگر این مطلب برای شما مفید بود، پیشنهاد می‌شود مطلب داروی فشار خون والسارتان را نیز مطالعه کنید.