داروی سپترا (Septra) ترکیبی از سولفامتوکسازول و تریمتوپریم است. سولفامتوکسازول و تریمتوپریم هر دو آنتی‌بیوتیک‌هایی هستند که انواع مختلف عفونت‌های ناشی از باکتری را درمان می‌کنند. داروی سپترا برای درمان عفونت‌های گوش، عفونت‌های دستگاه ادراری، برونشیت، اسهال مسافرتی، شیگلوزیس و پنومونی ناشی از Pneumocystis jiroveci استفاده می‌شود.  این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکرشده، استفاده شود. در این مقاله به معرفی و بررسی نکات مهم، ویژگی‌ها و عوارض جانبی این دارو می‌پردازیم.

اطلاعات مهم در مورد داروی سپترا

شما نباید این دارو را در صورت داشتن بیماری شدید کبدی یا کلیوی، کم‌خونی ناشی از کمبود فولیک اسید یا سابقه سطوح پایین پلاکت خون که ناشی از مصرف تری متوپرم یا داروهای حاوی سولفا است، نباید استفاده کنید.

نکاتی   که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

اگر شما به سولفامتوکسازول یا تری متوپریم آلرژی دارید یا اگر شما موارد زیر رادارید، شما نباید از این دارو استفاده کنید:

• بیماری شدید کبدی یا کلیوی،

• کم‌خونی ناشی از کمبود فولیک اسید

• سابقه سطوح پایین پلاکت خون که ناشی از مصرف تری متوپرم یا داروهای حاوی سولفا.

در این موارد برای اینکه مطمئن شوید مصرف داروی سپترا برای شما  خطری در پی ندارد، با پزشک مشورت کنید:

• بیماری کلیه یا بیماری کبد؛
• کمبود فولیک اسید؛
آسم یا آلرژی شدید؛
• اختلال تیروئید؛
• اچ آی وی یا ایدز؛
پورفیری (اختلال آنزیمی ژنتیکی که باعث ایجاد علائم بر روی پوست یا سیستم عصبی می شود)؛
• کمبود گلوکز ۶-فسفات دهیدروژناز (کمبود G6PD)؛
• اگر سوء تغذیه دارید.

FDA این دارو را ازنظر خطرات ایجادشده برای بارداری در گروه D قرار داده است. اگر باردار هستید از این دارو استفاده نکنید. این دارو ممکن است به جنین آسیب برساند. در حین مصرف این دارو از یک روش مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کنید و اگر در حین مصرف این دارو باردار شدید به پزشک اطلاع دهید.

این دارو می‌تواند در شیر مادر به نوزاد شیرخوار انتقال پیداکرده و باعث ایجاد مشکل در نوزاد شود؛ بنابراین چنانچه در دوران شیردهی قرار دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو را به بچه‌هایی با سن زیر دو ماه ندهید.

عوارض جانبی جدی ممکن است در افراد مسن بیشتر باشد، به‌ویژه افرادی که داروهای دیگری مانند دیگوکسین یا دیورتیک های خاص مصرف می‌کنند.

نحوه مصرف داروی سپترا

داروی سپترا را دقیقاً همان طور که توسط دکتر شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده وبراساس آن عمل کنید. این دارو  را در دوز های بیشتر  و یا کمتر از مقادیر  توصیه شده، مصرف نکنید.

قبل از مصرف سوسپانسیون خوراکی (مایع)، به آرامی آن تکان دهید. با یک قاشق یا فنجان پزشکی و دوزهای اندازه گیری خاص مایع مصرفی را اندازه گیری کنید . اگر شما یک دستگاه دوز های اندازه گیری را ندارید، این وسیله را از دکتر داروساز درخواست کنید.

این دارو را در طول دوره کامل درمان، مصرف کنید. علائم شما ممکن است قبل از اینکه عفونت به‌طور کامل از بدن شما پاک شود بهبود یابد. قطع درمان ممکن است، خطر ابتلا به عفونت مقاوم به آنتی‌بیوتیک را افزایش دهد. این دارو یک عفونت ویروسی مانند شایع آنفولانزا یا سرماخوردگی را درمان نمی‌کنند.

درحالی‌که تری متیوپریم و سولفامتوکسازول مصرف می‌کنید، برای جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه، مقدار زیادی مایعات بنوشید.

این دارو می‌تواند نتایجی غیرمعمول را در آزمایش‌های پزشکی خاصی باعث شود. به پزشک معالج خود در مورداستفاده از این دارو اطلاع دهید.

این دارو باید در دمای اتاق به دور از گرما، رطوبت و همچنین نور خورشید نگهداری شود.

طریقه مصرف داروی سپترا

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریبا موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید . برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنم، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت های پزشکی اورژانس ، تماس بگیرید.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنم؟

داروهای آنتی بیوتیک می توانند باعث اسهال شوند، که ممکن است نشانه ای از یک عفونت جدید باشد. اگر شما دچار اسهال آبکی یا خونی هستید، مصرف لینزولید را قطع کرده و با دکتر خود تماس بگیرید. از داروی ضد اسهال استفاده نکنید مگر اینکه دکتر شما به شما در مورد مصرف آن بگوید.

از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا تخت‌های برنزه اجتناب کنید. این دارو می‌تواند باعث آفت دهان شما شود. وقتی در خارج از منزل هستید از لباس محافظ و کرم ضد آفتاب (SPF 30 یا بالاتر) استفاده کنید.

عوارض جانبی داروی سپترا

اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی پسترا مانند : راش پوستی یا کهیر ( با یا بدون تب یا درد مفاصل ) ؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو ، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید .

اگر موارد زیر را مشاهده کردید به پزشک خود اطلاع دهید:

• اسهال آبکی یا خونی؛

• پوست کمرنگ، احساس سرگیجه یا کمبود اعتمادبه‌نفس، ضربان قلب سریع؛

• ضعف ناگهانی یا داشتن احساس بد، تب، لرز، گلودرد، سرفه جدید یا بدتر شدن سرفه؛

• علائم سرماخوردگی یا آنفلوانزا، لثه‌های متورم، زخم‌های دهان دردناک، درد هنگام بلع، زخم‌های پوستی؛

• علائم سطوح پایین سدیم در بدن مانند سردرد، سردرگمی، بی‌حوصلگی، ضعف شدید، استفراغ، از دست دادن هماهنگی، احساس ناپایداری؛

• مشکلات کبدی مانند درد در قسمت بالای معده، احساس خستگی، ادرار تیره‌رنگ، مدفوع رنگی خاکستری‌رنگ، زردی (زرد شدن پوست یا چشم)؛

• واکنش شدید پوست، تب، گلودرد، تورم در چهره یا زبان، سوزش در چشم، درد پوستی و پس‌ازآن ایجاد یک سری بثورات پوست قرمز یا بنفش که به‌خصوص در صورت یا بدن گسترش می‌یابد و موجب پوسته‌پوسته شدن و تاول می‌شود.

عوارض جانبی داروی سپترا

عوارض جانبی شایع این دارو شامل :

• تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها؛
• خارش خفیف یا جوش.

این یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد  دیگری  ممکن است رخ  دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت  مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

چه داروهایی  مصرف  این دارو را تحت تاثیر قرار می دهند؟

به پزشک خود در مورد تمام داروهای فعلی خود چه داروهایی که شروع یا متوقف کرده‌اید، به‌ویژه موارد زیر اطلاع دهید:

لوکوورین؛
متوترکسات.

این لیست کامل نیست. بسیاری از داروهای دیگر اگر همراه با این دارو استفاده شود، می‌تواند با آن تداخل پیدا کند. این داروها شامل داروهای تجویزی یا بدون نسخه ، ویتامین‌ها ، و محصولات گیاهی است.

منبع مقاله Drugs.com
این مقاله به‌طور اختصاصی توسط گروه نویسندگان مجله قرمز ترجمه‌ و تألیف شده است.